Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 057
  • 811
  •   1
Отговори
# 345
Joy Викаш винаги един дефект може са се обърне в ефект

Но нещо такова си представях и аз... Не знам има ли законен начин да задължа следващия купувач да не гони наемателите за определен срок.

Иначе вариантът продажба-наематели-огледи няма как да се случи. Не може да искаме от хората да осигуряват достъп за огледи.

Фанфанито, не трябва да се обосноваваш защо искаш да прекратиш договора, нито като наемател, нито като намодател. Имаш си срок от месец предизвестие и приключваш.

И моля те, прочети си договора, защото това е нещото, на което може да стъпиш при нужда. Съща така, съвсем в правото си си да предоставиш твой си договор, вместо да ползваш този на агенцията. А на този младеж твърдо му заяви, че си се отказала да сменяш дограмата. Как така ще го изисква?!

# 346
Мисля, че много влизате във филма.
Никъде по света търсенето на правата не става с едно обаждане и друг вече ти е поел случая и спираш да се занимаваш. Навсякъде се иска постоянното ти съдействие.

Мишелин, ако са се разбрали да смени дограмата, е некоректно да се отмята. Освен договори, има и честна дума.

# 347
  • София
Щом една баба може да продаде апартамента си под условие, че влизаш във владение чак след смъртта й, ама това е напълно неясно като дата, тогава защо да не може и с наематели да го продадеш Thinking

Предложението ми беше на шега, ама хипотетично що не.... може пък някой да търси да купи точно с цел отдаване под наем, за какво му е да ги гони тогава? Говоря поне в началото....

# 348
  • През девет планини в десета...
Здравейте,
търся малък апартамент /спалня и кухня/ в Младост1, Младост2 или в Младост3 за работещ млад човек непушач без домашни любимци. В момента е на квартира в Младост1, но ще продават апартамента и до края на ноември трябва да се изнесе. Ако някой ми съдейства ще съм му много благодарна.

# 349
Щом една баба може да продаде апартамента си под условие, че влизаш във владение чак след смъртта й, ама това е напълно неясно като дата, тогава защо да не може и с наематели да го продадеш Thinking

Предложението ми беше на шега, ама хипотетично що не.... може пък някой да търси да купи точно с цел отдаване под наем, за какво му е да ги гони тогава? Говоря поне в началото....
Защо да  е шега - може, разбира се, стига да има съгласен да го купи при тези условия. Защото може купувачът, който е съгласен да даде исканата цена и начини на плащане, но пък да не е съгласен да останат наемателите, защото иска той да живее. А може и същият този купувач да го купува за даване под наем и да е съгласен да останат. Зависи от случая.
В случая с бабата, обаче, това обикновено води до по-ниска от пазарната цена. В случая с наемателите е много вероятно да доведе до същото, но зависи от случая.

# 350
А защо не се обърнете към наемателите, да им кажете, че обмисляте евентуална продажба, да кажем след изтичането на договора, и да предложите да си помислят дали не искат да го купят. Зимата е по-слаб сезон както за наемите, така и за покупко продажбите.

# 351
Виждала съм такива обяви и мисля, че е съвсем ОК за хора, които купуват точно с цел инвестиция.

Гал, не знам как точно са се развили нещата, но надали наемателят е наел апартамента само, защото дограмата ще бъде сменена. Струва ми се, че е станало на въпрос след като са си стиснали ръцете. Ако още в началото е казала: толкова е наемът, това са условията, ще сменя и дограмата - ОК. Но дори и така да е било, всичко се случва. Надали е чак от такова значение, при условие, че всичко останало е сравнително ново и ремонтирано. Да не говорим, че така като я чета, сигурно и наемът е много приличен.

# 352
Мишелин, аз купих с наемателката. Но търсех с цел инвестиция и още след огледа капарирах, не е имало поток защото бях първия оглед. Изчаках месец, за да си вземе стария собственик наема (за един наем ), смених патрона и подписахме нов договор. Момичето беше коректна, след като се дипломира и се върна в родния си град в имота живя нейн близък.
Има начин да се продаде с наематели.

# 353
Всичко е на етап идея засега. Просто ни се иска да си вземем нещо за живеене за нас си, без да се налага да теглим големи кредити. А в такъв случай ще е добре да имаме парите предварително. Но и сега не е лошо, защото с онзи наем си плащаме нашия наем.

# 354
  • София
Всичко е на етап идея засега. Просто ни се иска да си вземем нещо за живеене за нас си, без да се налага да теглим големи кредити. А в такъв случай ще е добре да имаме парите предварително. Но и сега не е лошо, защото с онзи наем си плащаме нашия наем.
С онзи наем си изплащайте кредита по вашето си жилище.... това е моя съвет, дори да се налага да давате нещичко отгоре
Така ще имате 2 жилища някой ден, ние така направихме, засега сме доволни и стискаме зъби да не продаваме
Инак можем да разпродадем всичко и да изплатим всичко , че и пари ще ни останат, ама ще сме с 1 жилище и толкоз... ( апропо, това с разпродаването винаги можем да го направим ако видим зор) Thinking

# 355
Румка, по повод гардеробите. Ако въобще си се навила да купиш, кажи че ще го направиш след като получиш и втория депозит!

Самоцитирам се. Включихте ли писмено клауза да се закупят тези гардероби? Ако не, изобщо не бих ги купила, заради котката, защото в договора има такава клауза, а те вече я нарушават.

# 356
Пепина, така е редно и правилно.
Проблемът е, че наемодателят в повечето случай го отдава излъскано и с работещи уреди. Дори се проверяват преди подписване. Когато обаче наемателят напуска , винаги на последната дата и ако може и минута, то все е нямал време, бил работещ, бил зает, бърза и изобщо...ако има вреди , то така си било. Не знам при другите как е , но при мен в последно време е така.При това и момиче да е било , още по-лошо дори. Малко са тези , дето имат съзнание.
Да ви питам , защото съм в чуденка и пак си намерих за какво да се притеснявам. Моят наемател е от друг град, за първи път идва да живее в София и се мести. Така поне знам и ми е казано. Проблемът е , че не му казах за регистрацията, вероятно си мисли да иска настоящ адрес. Има и кола. Това проблем ли ще е за него. Досега не давала съгласие, но и не са толкова настоявали. Сега не знам, май ще се скараме , защото той ще настоява си мисля. Знам , че го коментирахме, но пак да питам, за наемодателя има ли после някакви последствия, като не можеш да го накараш да се отпише. И ако откажа категорично, може ли някаква санкция аз да отнеса. Ми то за по 1 година  , ако живеят, ще изглежда все едно хотел съм отворила.
Ако наемателят не е почистил, му казваш или бързо да почисти, преди да си дошла за напускането, или да ти остави пари  професионална фирма за чистене. Веднага ще избере първия вариант.
Прави си и фотодокументация като приложение към договора, а в Приемно-Предавателния протокол пиши, че Наемателят е съгласен с фотодокументацията (прати му снимките по мейл).
За адреса: Наемателят е живо същество и право на адрес има, независимо от твоето съгласие или несъгласие и клаузи в договора.

Аз живея в чужбина, тук регистрират наемателя, щом си занесе договора за наем, нотариален акт не трябва, защото си го проверяват в електронния кадастър. Обаче пък собственика има право да подаде в съответната служба писмо, че наемателят вече не живее при него ( и с документ за край на наема) и те му спират валидността на издадените паспорти, адресни регистрации в сиетемата, сигурно го привикват да каже къде живее.

В България наемателят не може да се регистрира на адрес без нотариалния ти акт и най-гадното, че си прибират по едно копие. "Спиране на регистрацията" няма като понятие, единствено, след като наемателят се запише на друг адрес, ще се отрази промяната. Пишете му, че няма да получи депозита, ако не покаже нова адр. регистрация другаде. Още по-гадно, ако той си извади паспорт на вашия адрес (постоянен в случая), тогава трябва да го карате да си извади паспорт на друг постоянен адрес. Най-добре само настоящ адрес да си извади.

# 357
Ако наемателят не е почистил, му казваш или бързо да почисти, преди да си дошла за напускането, или да ти остави пари  професионална фирма за чистене. Веднага ще избере първия вариант.

По този повод нищо не му казвам. Допълнително пари наемателят ще остави, ама някой друг път. В договора пише, че ако апартаментът не е предаден като описанието от приемо-предавателния протокол, в който изрично пише какво и как трябва да е почистено, а не просто "във вида, в който е приет", от депозита ще се удържи сума за професионално почистване на апартамента.

Аз винаги лъскам като луда, а наемателят, ако изобщо чисти, е като лисицата с опашката. Затова преминах на горния вариант.

# 358
Аз съм имала  Наематели, които бяха пазили все едно не е живяно в жилището.
Също съм имала и такова добро почистване на ламинирания паркет, което аз не мога да постигна.

# 359
Щях да споделям тук.
Вчера си смених патрона без знанието на хазайката. Тя държи да има ключ, но не смятам да й давам от този патрон. Покрай ремонта е влизала с майстора през деня - ок, но без да ме предупреди. И като влиза, нека тя да отваря и да пази майстора, не аз да вървя по неосветени сокаци да му отварям. Брат й също влизал преди ремонта да види какво и как ще се прави - каза ми го тя, естествено постфактум.
В договора ми няма нищо за копие на ключ у нея.

Общи условия

Активация на акаунт