Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 056
  • 811
  •   1
Отговори
# 360
  • София
--Gal--, хем те разбирам с тази хазяйка, хем ако на мен ми го направят този номер наемателите ще ги изгоня. В нашия договор съм описала, че нямат право да правят копия на ключовете без мое разрешение както и че при издаване на жилището са длъжни да ми върнат всички копия на ключове. Сега ще си запиша за в бъдеще, че нямат право да сменят патрона. Но аз смятам съм коректна към тях и им звъня даже на звънеца за да ме пуснат в блока като ходя да взимам наема, не си влизам с моя ключ.

Иначе по коментираните по-горе теми чета и се хващам за главата...

Продажба докато има наематели - казвате на хората, че го пускате за продажба и ще си спазите предизвестието като дойде време. Има риск, че могат да се стреснат и да се изнесат след месец, а вие да не можете да продадете още шест.

Случая с гардеробите и котката - чисто професионално се отнасяте. Казвате, че не сте разрешили котка и молите да я разкарат. Жилището се дава без гардероби на тази цена, ако държат на тях да си ги купят и после да си ги вземат или ги купувате вие по ваш вкус и вдигате наема с Х пари.

Който иска регистрация на имота - иска се втори, трети или пореден депозит и при изнасяне и доказано пререгистриране се връща съответния депозит.

# 361
В нашия договор съм описала, че нямат право да правят копия на ключовете без мое разрешение както и че при издаване на жилището са длъжни да ми върнат всички копия на ключове.
Да, ама тя живее на някой от горните етажи, не на друго място. Предпочитам да си вържа гащите. Досега не ми се е случвало да правя такъв номер, знам, че не е особено коректно, но аз реално не знам кой влиза и кога. На последното място дори не смених патрона, хем бабата нали си влизаше кога й скимне - просто си заключих стаята. Реално в момента аз пак заключвам стая, за общия вход хазайката има ключ. Даже аз й го вадих, че била 'загубила' нейната връзка. И както извадих ключове, след 2 дни някакъв мъж дойде да обяснява на комшиите, че ще ги изгони за просрочие на наема.

# 362
Скрит текст:
Пепина, така е редно и правилно.
Проблемът е, че наемодателят в повечето случай го отдава излъскано и с работещи уреди. Дори се проверяват преди подписване. Когато обаче наемателят напуска , винаги на последната дата и ако може и минута, то все е нямал време, бил работещ, бил зает, бърза и изобщо...ако има вреди , то така си било. Не знам при другите как е , но при мен в последно време е така.При това и момиче да е било , още по-лошо дори. Малко са тези , дето имат съзнание.
Да ви питам , защото съм в чуденка и пак си намерих за какво да се притеснявам. Моят наемател е от друг град, за първи път идва да живее в София и се мести. Така поне знам и ми е казано. Проблемът е , че не му казах за регистрацията, вероятно си мисли да иска настоящ адрес. Има и кола. Това проблем ли ще е за него. Досега не давала съгласие, но и не са толкова настоявали. Сега не знам, май ще се скараме , защото той ще настоява си мисля. Знам , че го коментирахме, но пак да питам, за наемодателя има ли после някакви последствия, като не можеш да го накараш да се отпише. И ако откажа категорично, може ли някаква санкция аз да отнеса. Ми то за по 1 година  , ако живеят, ще изглежда все едно хотел съм отворила.
Скрит текст:
Ако наемателят не е почистил, му казваш или бързо да почисти, преди да си дошла за напускането, или да ти остави пари  професионална фирма за чистене. Веднага ще избере първия вариант.
Прави си и фотодокументация като приложение към договора, а в Приемно-Предавателния протокол пиши, че Наемателят е съгласен с фотодокументацията (прати му снимките по мейл).
За адреса: Наемателят е живо същество и право на адрес има, независимо от твоето съгласие или несъгласие и клаузи в договора.

Скрит текст:
Аз живея в чужбина, тук регистрират наемателя, щом си занесе договора за наем, нотариален акт не трябва, защото си го проверяват в електронния кадастър. Обаче пък собственика има право да подаде в съответната служба писмо, че наемателят вече не живее при него ( и с документ за край на наема) и те му спират валидността на издадените паспорти, адресни регистрации в сиетемата, сигурно го привикват да каже къде живее.
В България наемателят не може да се регистрира на адрес без нотариалния ти акт и най-гадното, че си прибират по едно копие. "Спиране на регистрацията" няма като понятие, единствено, след като наемателят се запише на друг адрес, ще се отрази промяната. Пишете му, че няма да получи депозита, ако не покаже нова адр. регистрация другаде. Още по-гадно, ако той си извади паспорт на вашия адрес (постоянен в случая), тогава трябва да го карате да си извади паспорт на друг постоянен адрес. Най-добре само настоящ адрес да си извади.
Че той си има адрес - тоз, който му е в личната карта - постоянен адрес се вика. Докато не променят системата, че  наемодател няма право да отписва бивш наемател, трудно някой ще ме накара да регистрирам наемател по настоящ адрес в моя имот.  Не са виновни наемателите, да, но заради безхаберието на администрацията го отнасят те. Не съм убедена дали няма да прежалят и депозита, защото е на такова място, че могат да ползват по адрес училище и ДГ (в района на "престижни" е)  и когато вече не са в имота.

# 363
Румка, дано нямате проблеми, но номерът с котката не ми харесва изобщо. Винаги давам имота с всички крушки светещи, а едно семейство адвокати бяха живяли като в пещера. Крушките гаснели една по една, ама няма кой да ги смени. След тях вписах в приемо-предавателния протокол - давам го с всички крушки светещи и така ми се връща. На следващите наематели, като напуснаха, удържах от депозита 30 лева, колкото ми струваше подмяната на изгорелите крушки. Предоставих им касова бележка.

П.П. Румка, къде вписахте, че се дължи още един наем депозит и до какъв срок трябва да бъде внесен? Споменахте ли писмено в договора какви ще са последиците, ако това не се случи?

Момичета - пише в договора: с втория наем плащат и втория депозит, иначе си тръгват.
За гардероба - аз смятам, че има нужда от гардероб, или даже два. В момента са 3 самостоятелни спални и голяма всекидневна и тази тераса + склад. Принципно складът може да се направи на дрешник - има рафтове и прочие, но може да се ползва и за склад. Той е в отлично състояние - с ламинат, гипскартон по стените и тапети.  нова врата - около 7-8 квадрата е.

Та - в резюме - сега има само 1 скрин + 1 еднокрилен + 1 двукрилен. Нови са, хубави са - но са малко за всички тези спални помещения.
Ние си знаехме - като се нанесе някой ще каже какво иска. Умишлено не обзаведохме с всичко, защото някои от хората си имат някои мебели. както и тези - не искат още едно легло-спалня - едната сестра си имала собствено.

# 364
Румка, така звучи по-добре и наемателите не изглеждат вече толкова претенциозни. Дано са ти на късмет.

# 365
Щом Румка си е преценила да сложи още гардероби, няма лошо. С мацата какво ще правите зиме?

Мойте наематели си имат адрес по ЛК, под наем са временно все пка, не ги искам за цял живот. Системата е много смотана и за това не искам да се регистрират, иначе не бих имала против. С един наем депозит не мога да покрия всички сметки и щети ако има такива. Рисковете не ги обичам.

В нашия договор съм описала, че нямат право да правят копия на ключовете без мое разрешение както и че при издаване на жилището са длъжни да ми върнат всички копия на ключове. Сега ще си запиша за в бъдеще, че нямат право да сменят патрона.

На моя наемател съм му дала 1 комплект ключове, и аз имам един. Наясно съм, че може да си направи копие, все пак майка му беше тук лятото, за море, не вярвам да са били скачени съдове заради ключ. Честно казано не ме притеснява, защото като напусне аз сменям патрона така или иначе.

# 366
А според мен, наемателите са го видели и са се съгласили във вида, в който е. Нали затова е огледът
А най ме тревожи конфигурацията наематели и колко много са на зор. Смисъл, две сестри с по половин семейство, както ги описа - поне 3 спални са това, общите помещения отделно. А за нанасянето, и аз бях на зор при наемането последния път, ама оглед-подпис-нанасяне отне 5 дни, не 5 часа.
Ако не ти дадат депозита с втория наем, гониш.

1. да - без втори депозит си отиват.
2. и при нас отне повече от 2  дена. Те идваха на оглед в понеделник, когато ММ беше в София. И в четвъртък подписаха.
3. Нали ви казах, че купихме 4 климатика. Обаче ще ги монтират след 7-8 дена. Тъй като не очаквах чак такава бърза реакция за наемане, все пак трябва да се има предвид, че и на хората ще им се създаде известен дискомфорт: ще има монтажници във всички стаи. Отделно - ММ трябва да слага силикон на душ-кабината, защото и той остана несложен.

Та - след като ще се наложи те да ни търпят, и аз приех за разумно да изтърпя един гардероб и 2 пури Wink

Абе, дано да има мир и разбирателство, останалото все се нарежда.

П.С. днес не могах да им се обадя за котката, ходихме на глед и май ще се сдобием с офис Wink Толкова много вълнение ми се насъбра, че  ... като нищи ще пия една ракия  и ще ги оставя малко да дишат. А идната седмица ММ ще ходи за гардероба, силикона и пурите - и ще видим за котката.

# 367
За дограмата
аз го дадох с това , което вижда
не съм споменавала преди подписването и обещавала нищо
нещо после стана на въпрос, че доста се отнесох с обзавеждането и трябваше да сменя дограмата, че е по-мръсно и трудоемко, имам желание , но...
та така стана и той каза, че ако сменявам да е докато още не се е нанесъл
сега обаче , не помни май...
това всичко след като подписахме договора става
но аз наистина имам желание да я сменя отдавна, просто все не остават пари или време
сега обаче не ми е нещо удобно и сама се вкарах във филм
притеснява ме , че не помни кое как е било
не съм обещавала нищо такова , за да вземе апартамента, дори би трябвало да кача наема , защото вече визията е по-различна съвсем
и може да ми се смеете , ама каква е разликата в постоянен и настоящ адрес
постоянният е на лична карта , а настоящият ... къде се заявява настоящ
той ще иска постоянен май и това ме ужасява
днес купих простор от Лидъл , оффф не може вече да се издържа
животът и дните ми минават тази година само с проблеми и ангажименти по това жилище

# 368
Fanfanito, много се филмираш! Като гледам със сегашния ти наемател всичко върви ОК засега, а ти само се притесняваш. Някои проблеми са си само в твоята глава. Съветвам те да си направиш твой си изпипан договор, да не отстъпваш от него и да не оставяш да ти извиват ръцете. И забрави вече в миналото какво е било, научила си си урока, не си го превъртай непрекъснато през ума.

# 369
 moonrive, права си
опитвам се, ама не успявам, не знам какво ми стана
имам договор, изпипан и добър, ама реших този от фирмата да ползвам, пак грешка направих
нещо съм като облъчена
не съм аз това
не мога да се отърся от стреса и изобщо каквото стана , някаква психоза ли развих и аз не знам какво
а не съм млад човек и наивен , но...това е положението
чувствам се смачкана направо

# 370
fanfanito, дишай спокойно и си сипи като rumka една ракия Simple Smile

И според мен е важно дали котката е кастрирана. Ако е - няма да маркира където й падне и да дивее толкова. Има вероятност да е възпитана и да не прави бели, и дори да не мирише. Е, косми няма как да няма. Забелязах преди седмица, че младия ни котарак на село е осъзнал колко му харесва да си точи ноктите на мокета. Засега нищо не е повредил, ама ще има туп-туп. Ако всичко им е наред на наемателите и си склонна да прежалиш дивани, може и да няма миризми и погроми.

# 371
Фанито от писане на фермани не ти остава време да прочетеш отговорите. Писаха за постоянен адрес да не се съгласяваш. Ако мнооооого настоява - настоящ адрес с клауза депозита да се върне след като се отпише от адреса ти.
Пий една ракия и се успокой, ти ще се поболееш за един апартамент едностаен. От здравето по важно няма.

# 372
  • Варна
Аз съм виждала много обяви за отдаване под наем, където е посочено, че наемът е примерно със 100 лв по-нисък от реалния, защото жилището междувременно е пуснато за продажба. Може да предложите на текущите наематели да им намалите наема, ако са готови да понесат неудобството да бъдат ангажирани с огледи от време на време и с фактът, че по всяко време може да им се наложи да се изнесат. Не е приятно, ама пък паричната компенсация може да ги навие и вместо веднага да тръгнат да се изнасят за един месец, да решат да се възползват да седят до последно на по-нисък наем. Това би било от полза и за собствениците, защото продажбата на апартамента може да отнеме и година. При празно жилище това са 12 пропуснати наема...

За смяната на патрона - аз не бих направила такова нещо. Винаги съм била наясно, че хазяите ми си имат ключ, но никой от тях не си е позволявал да влиза в мое отсъствие. Даже като са се обаждали, че ще идват за наема, звънят на звънеца. То е въпрос на елементарно възпитание... де да знам. Сегашният хазяин веднъж ми се обади да пита може ли да покаже етажът на някакъв роднина, който щял да строи и иска да види разпределението. Казах му, че съм на работа, но да влезе и да му го покаже. Имам му доверие. Но той категорично беше против да влиза като ме няма. Всъщност той влезе за пръв път преди 2 дни, а съм тук от февруари. Той живее на 1вия етаж. Влезе заради майсторът, който дойде да смени батерията в банята и да измаже пукнатината от външната страна на къщата. И даже не се огледа, в спалнята изобщо не влезе, личеше си, че му е неудобно да ме притеснява. Как няма да си имаме доверие, като всичко е наред...

Един наем депозит, особено ако е 300 лв за някоя боксониерка в центъра, лесно би бил прежален от много хора, ако са регистрирани на адрес в рамките на синята зона и имат автомобил например, или ако се борят за място в конкретна детска градина. Докато няма законен механизъм, по който наемодател едностранно да заличи регистрацията на своя наемател, то аз не бих позволила такава.

# 373
Само не разбрах не би сменила патрона тайно или не би влизала у наемателя си тайно Simple Smile
Моята хазайка беше хванала МП почти по гол задник. Уговаряме се за примерно сряда по обяд да мине, а тя отишла вторник сутринта. Пак за прословутата баня ставаше дума да огледат. Голямо гледане на квадрат и половина.
Та, човекът спи и някой тика ключа да отваря. Бая са го стреснали.
Гадно е това влизане и по друга причина - гнусно е. Аз съм изчистила, изпрала и опънала сушилник с чаршафи - тия влизат с обувки и работни дрехи. Стаята не е голяма, разнасят мръсотията отвън, отъркват ми се в кърпите и чаршафите.
Поне разбрах защо светлата ми изтривалка пред банята стана на петна.

# 374
  • Варна
В случая говорих за първото, но по принцип и двете не бих направила. Еднакво грозни са ми. Ако разбера, че някой е влизал тайно у нас докато ме няма, или още по-зле - ако влезе докато съм си в нас, директно се изнасям и никакви сметки няма да плащам. Всеки си има прав на лично пространство. Не желая някой за завари моя "почти гол задник" Grinning
Ако има основателна причина, ще се обади и ще ме помоли за позволение (не "ще вляза, да знаеш", а "може ли да вляза, защото така и така...") Ако пък няма основателна причина, значи не е с чисти мисли и един сменен патрон няма да го спре. Може да иска да ме краде, знам ли го...
Пак да си кажа - взаимното доверие е всичко. Договори, нотариални актове и бележки за доходи пасти да ядат.

Общи условия

Активация на акаунт