Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 2

• 32 317
  • 733
  •   1
Отговори
# 60
Днес пробвах да му "пробутам"сирене с много любимо зеленчуково пюре, като го усети го прюе и после отказва да си отвори устата. Вариантът е следобед също да давам зеленчуково. А сутрин кагво да давам ? Не мога да го кърмя до 3 годишен, все нещо трябва да прояде. Айде до годинката добре /ей сега ще дойде, още 2 мсеца/...

# 61
  • Плевен
Моят мъж най накрая хвана риба за бебето( е и за нас ще има малко). Сега ще му я сваря и разделя на порции. Знам, че се дава 1-2 пъти седмично. И кога да я давам. Месо яде през ден. Трябва ли да заместя месото с нея или я давам в ден, който е без месо?

# 62
  • София
Моите близнаци също категорично отказват попарата, напоследък и кускус не искат. Не мисля, че е голяма драма - мога да им добавям сирене и сухар в обедното меню. Обожават каши с и без глутен с плодове или кисело мляко с банан и бисквити.
Моля да споделите някакви идеи и за солена закуска - вде пак ядат плодови кремчета за следобедна закуска от детска кухня и ми се иска понякога сутрин да хапват солено, а не сладко.

Каши от просо, елда вървят добре с масло и сирене. На Плазмон имаше кус кус различни размери и може да пробвате ако вече не сте. Авокадо с яйца и сирене също не е лошо, но трябва нещо зърненино да му се добави.

Досега съм ползвала само на Плазмон - за 4 м., отскоро и за 6м., но вече хапват по около 100 гр. и трябва да им давам и плод, което пак си е сладко... Благодаря за идеята за каши със сирене, не се бях сетила за това Grinning

# 63
  • София
Бебе е с лека анемия (пък и още с рефлукс) и лекарката каза след седмица да включа безглутенова каша следобед, били обогатени с желязо. Ние от 10 дена се захранваме със зеленчукови пюрета и не се бях подготвила психически и за каша Grinning. Каква препоръчвате да взема за първи опит?

# 64
  • Плевен
Вземи от елда или ориз. В самата елда също има желязо и може да си вземеш и брашно и ти да си вариш кашата. Може да включиш и месо, спанак, ако сте на повече от 6 месеца.

# 65
  • София
Баш на 6 месеца сме. Лекарката каза идната седмица да включим каша, седмица по-късно - месо.

# 66
  • София
Баш на 6 месеца сме. Лекарката каза идната седмица да включим каша, седмица по-късно - месо.

Хм, много бързо. На мен и двете лекарски ми казват да въвеждам всяка група храни по 20 дни.

# 67
Много е бързо това включване,  не изписа ли някакви капки за хемоглобина.

# 68
Здравейте. Нищо, че веднъж вече съм го минала този процес на захранване с баткото, сега пак се чудя с какво да започна. Предстои ми да започна през декември и са ми се насъбрали 100000 въпроса. Бебо сега е на 5 месеца р.в. и 4к.в. Първо се чудя кой метод да избера (ЗВБ) или стандартния с пюрета. Има ли сред вас майки на недоносени, захранили по ЗВБ? Чудя се и с какво да започна - зеленчук или каша. С баткото дадох първо картоф, после морков, тиква, тиквичка, пащърнак, карфиол. След това въведох оризова каша, плодови пюрета и т.н. Сега само знам, че няма да почна с картоф.  И още нещо... почти всеки ден готвя на баткото като гледам на седмица да сменя поне 3 зеленчука. Мога ли да отделям подходящи зеленчуци от супите на баткото преди подправките и застройката или трябва да готвя отделно на бебето? Проблем ли ще е ако зеленчуците не са сварени на пара, а в тенджера?

# 69
Моето бебче не е недоносено, но аз захранвам по ЗВБ. Има и актуална тема за ЗВБ http://m.bg-mamma.com/?topic=1043719, пиши там или на ЛС, ако имаш въпроси 😉😊

# 70
  • София
Много е бързо това включване,  не изписа ли някакви капки за хемоглобина.

Не, каза, че е много по-добре с хранене да се вдигне желязото, от колкото с допълнителни препарати. Ако до два месеца не стане с хранене и капки ще изпише, но не го препоръчва.

# 71
Здравейте. Нищо, че веднъж вече съм го минала този процес на захранване с баткото, сега пак се чудя с какво да започна. Предстои ми да започна през декември и са ми се насъбрали 100000 въпроса. Бебо сега е на 5 месеца р.в. и 4к.в. Първо се чудя кой метод да избера (ЗВБ) или стандартния с пюрета. Има ли сред вас майки на недоносени, захранили по ЗВБ? Чудя се и с какво да започна - зеленчук или каша. С баткото дадох първо картоф, после морков, тиква, тиквичка, пащърнак, карфиол. След това въведох оризова каша, плодови пюрета и т.н. Сега само знам, че няма да почна с картоф.  И още нещо... почти всеки ден готвя на баткото като гледам на седмица да сменя поне 3 зеленчука. Мога ли да отделям подходящи зеленчуци от супите на баткото преди подправките и застройката или трябва да готвя отделно на бебето? Проблем ли ще е ако зеленчуците не са сварени на пара, а в тенджера?

Всяка майка преценява с какво да започне и как. Аз започнах с каша, по препоръка на педиатърката, тъй като бебка беше и е дребничка, а с кашите уж се качва по бързо, по-засищащи са.
След това минах на зеленчуци-Батат беше първият зеленчук.
Може да си вариш в тенджера. Аз не готвя на пара, а варя от началото, та до сега.
Можеш да отделяш вече сварените зеленчуци, непосредствено преди подправките и застройката. Аз така правя супа за всички. Отделям продуктите за малката, а към нашите си добавям каквото съм решила-подправки, прясно мляко, масло и т. н

# 72
Моята принцеса в последните дни нещо отказва да яде цяло пюре. Скъсва се да плаче един час преди времето за хранене, аз взема и притопля пюрето, тя яде 5-6 лъжички и започва да се оглежда, ослушва, бърка в чинията/лъжицата, маже, но не ще да яде. И така хвърлям половин пюре 4ти ден. Кашата също. Единствено сутрин плодовете си изяжда. Днес пробвах без каша само плод и си ги изяде.

# 73
Аз захранвам близнаците по ЗВБ. Започнах с картофи, тиквички, моркови. Но после рязко минах на плодове, защото имаше сезонни много. Сега довъвеждам сезонните зеленчуци и ще вкарвам месото след седмица-две. Хубавото на ЗВБ е че децата сами решават какво и по колко ще ядат. Но напоследък хич не им мисля - предлагам същите манджи, каквото се готвят и за нас (да е жива и здрава баба им че им удисва), но без сол и за тях нарязано наедро, че да могат да хващат с ръце.

# 74
Vartoglava, моля те да споделиш после как си въвела месцето (може и в темата за ЗВБ). Аз мислех за кебапченца от мляно месо, ама още не съм сигурна и аз още давам зеленчуци, сезонните плодове са малко в момента и нещо не се одобряват от госпожицата, предпочита карфиол и броколи.

Общи условия

Активация на акаунт