Обсъждане на имотни обяви-6

• 43 349
  • 814
  •   1
Отговори
# 120
Може да има сграда със смесена собственост - и частна, и публична държавна. И тогава частната си  се продава по нормалния начин - с обява.
Не мисля, че сградата на ВАС може да попадне под режим на смесена собственост.
Poppea, аз още съм на мнение, че 85000 евро за стар изтърбушен двустаен, май и горял беше, е ОК цена. Аз и толкова не бих дала, защото с ремонта излиза над 100 к. Ето сега за толкова има ремонтиран: https://m.imot.bg/details/1c154107246664109
И още един:
https://m.imot.bg/details/1b153124203487237
Твоето лично мнение си с твоя работа, обаче не се ли убеди, че твоето лично мнение в случа не съвпада с мнението на пазара?  Обявата БЕШЕ фалшива, без значение какво ти смяташ и какви доказателства си мислиш, че имаш за това да е истинска. Тя дори Томева с нейния опит се заблуди тогава. Което само идва да покаже колко често субективният ни опит може да ни подведе.
П.С Досега не съм попадала на истинска обява на тази агенция - до една са били фалшиви. Не че искам да ти променям мнението, твоя си работа, просто това съм видяла.

# 121
След като има обяви в тоя диапазон и цените намалят, видно от imot.bg, значи много хора мислят като мен и не премират да купуват стари коптори.

С втората агенция съм работила, истинска е, за първата не мога да гарантирам.
Добре, кажете ми хипотетично каква е реалната цена според вас на двустаен апртамент старо строителство на ул.Трепетлика, двустаен около 60 кв.м., изгорял, избушен и с неуредици около собстеността, тъй като последните обитатели са умрели вътре и не е мн ясно кой е собственика? Най-вероятно и прозорците са стояли счупени 2 години: https://www.24chasa.bg/novini/article/5359112
Ами сори,ама 85 000 евро не ми се вида ниска цена за това.

# 122
Първата обява, която пусна ми изглежда като някаква мазе. Етажът е под кота 0 със сигурност.

# 123
Despereta, продава локацията - дали на теб ти харесва или не, отделен въпрос. Виж поста на Милитана за Изток за 70 кв изтърбушено старо, реално продадено за две седмици за 125 К. Локацията е съпоставима. В случая на Трепетлика, ената щеше да е около тази, може би малко по-надолу (65 кв е), ако си беше нормална обява, дори в това състояние (нормална в смисъл на уредена собственост и безпроблемна за прехвърляне) - а то беше обявено като такава и не се знаеше, че е с такава история,  но ти не се усъмни, че на тази цена има нещо гнило, ами смяташе, че си е нормално 85 К за 65 кв в Лозенец на това място за нормална обява, а не е "прекалено хубаво, за да е истина", което аз казах за нея. Защото по твое мнение трябва да е така, което, както се оказа, съвсем не е така и обявата е нереална. То цена няма, защото не знам кой нормален ще даде каквито и да е пари за апартамент с такива сериозни  проблеми по собствеността - то дори достъп за оглед нямаше, Томева ходи и чака,и никой не дойде да донесе ключовете. Като онази къща в центъра - и за 125 К няма кой да я вземе, защото си купуваш проблеми. Незнайно защо, за къщата разбираш, а за Трепетлика не разбираш Wink

Имах предвид първата обява. Втората обява е за ЗП 40 кв, маломерен едноспален, което прави над 2000 е/кв,  (онова на Трепетлика  е 65 реални, с възможност да стане малък двуспален). Освен това, доколкото видях, не е в Лозенец, а в Хладилника.
Като цяло, от моя опит виждам, че състоянието е последното нещо, което влияе на цената (тоест, влияе най-малко) - дали ти харесва или не, това е друг въпрос. Около Трепетлика новите са над 3000 е/кв, ако искаш да живееш там, 2000 е/кв. е прилична цена  за СС, все пак е с 1/3 по-ниска от новите там.

Последна редакция: нд, 04 ное 2018, 12:29 от Анонимен

# 124
Аз мога да отговоря от личен опит защо състоянието има най-малко значение за СС. Дали един апартамент, строен 60-те , ще е ремонтиран основно преди 15-20 години няма никаква значение, ако го търсиш за себе си. Пак ще го "изровиш". Разходите ти ще са почти същите като за дупка, невиждала ремонт от построяването й. Виж, ако търсиш за даване под наем, състоянието има значение, защото може да го пооправиш. В първата обява със сигурност има нещо гнило. Не е реална цената, дори за първи етаж.  По-скоро е някакъв сутерен. Ако е влажно и миришещо на мухъл - може и тази цена да му е много.

Последна редакция: нд, 04 ное 2018, 13:05 от TafTaf

# 125
TafTaf,права си, имам къде да живея и разглеждам жилищата без пристрастност, а с мисълта - това жилище заслужава ли си цената. Да, когато търсиш за себе си, критериите са по-различни, най-вече няма да гледаш дали жилището някога ще си избие цената. Разбирам го и това за изтърбушването, че ти е все тая дали е ремонтирано или не, но според мен състоянието трябва да дава отражение в цената, защото ако е в много окаяно състояние, едно 20 хил.евро ремонт не ти мърдат. Като сложиш и една година мъки по ремонта, това са ти поне 5 хил.евро загуба от това,че плащаш наем или не отдаваш под наем жилището, в което си сега.
Като сметнем липсата на асансьор - още пет хиляди евро, като сметнем лошите общи части, грозни и стари, сравнени с НС, още 5 хиляди евро. До тук станаха 35 хиляди евро. Според мен тези алтернативни разходи трябва да се добавят към цената на СС и тогава да се сравнява новият бюджет - какво може да се купи за същите пари, което е вече готово и няма горните минуси?
Това, че състоянието на СС няма значение, въпреки високата цена, следва да значи,че купувачите на СС имат голям/неограничен бюджет, което противоречи на всякаква логика, освен ако имотът не е с някаква културно-историческа стойност - къщата на Пейо Яворов, Къщата с кулата и т.н.
А да не говорим,че дори и в случаи като последните, пак се предпочита да се рушне старото и да се построи ново.
Не искам да зачеквам темата СС срещу НС, просто смятам,че годината на строеж, състоянието на сградата и имота,бедните съседи и прочие трябва да се вземат под внимание при определяне на цената.

# 126
Може да има сграда със смесена собственост - и частна, и публична държавна. И тогава частната си  се продава по нормалния начин - с обява.
Не мисля, че сградата на ВАС може да попадне под режим на смесена собственост.
ВАС вероятно не, защото по архитектура изглежда от 50-те на ХХ век, но аз говорех по принцип.
То и външният вид лъже, пример - Раковска 134 е точно такава смесена собственост, реституирани етажи, където е още т.нар. СДС, останалото е държавна собственост - примерно даденият под наем на НФСБ първи надпартерен етаж. А на външен вид изглежда като да е строена 70-те гг. на ХХ век.
Не че има някакво особено значение, но ако частните собственици във въпросната сграда решат да си продадат офисите, или партера със заведението - ако то е частно, не би трябвало да има проблем от гледна точка на смесената собственост в сградата.

# 127
За съседите колко са бедни няма как да се знае, защото понякога общите части са в окаяно състояние заради безхаберни съседи, не поради бедност. СС има за мен едно голямо предимство пред НС и то е по-добрата локация в повечето случаи, спазени отстояния и гледка. Това и с най-луксозен ремонт и скъпи тухли няма как да се осигури в наблъсканите кооперации НС, а на мен ми е много клаустрофобично да се напъхам в такова нещо и да гледам в калкан или друг прозорец на два метра. Много важно, че било ново и стълбището е с гранит, ако няма въздух или стаите са тъмни от по 10-8 квадрата. Просто споделям моите критерии какви са в случая.

# 128
despereta, имаш право, че
Скрит текст:
TafTaf,права си, имам къде да живея и разглеждам жилищата без пристрастност, а с мисълта - това жилище заслужава ли си цената. Да, когато търсиш за себе си, критериите са по-различни, най-вече няма да гледаш дали жилището някога ще си избие цената. Разбирам го и това за изтърбушването, че ти е все тая дали е ремонтирано или не, но според мен състоянието трябва да дава отражение в цената, защото ако е в много окаяно състояние, едно 20 хил.евро ремонт не ти мърдат. Като сложиш и една година мъки по ремонта, това са ти поне 5 хил.евро загуба от това,че плащаш наем или не отдаваш под наем жилището, в което си сега.
Като сметнем липсата на асансьор - още пет хиляди евро, като сметнем лошите общи части, грозни и стари, сравнени с НС, още 5 хиляди евро. До тук станаха 35 хиляди евро.
Според мен тези алтернативни разходи трябва да се добавят към цената на СС и тогава да се сравнява новият бюджет - какво може да се купи за същите пари, което е вече готово и няма горните минуси?
Това, че състоянието на СС няма значение, въпреки високата цена, следва да значи,че купувачите на СС имат голям/неограничен бюджет, което противоречи на всякаква логика, освен ако имотът не е с някаква културно-историческа стойност - къщата на Пейо Яворов, Къщата с кулата и т.н.
А да не говорим,че дори и в случаи като последните, пак се предпочита да се рушне старото и да се построи ново.
Не искам да зачеквам темата СС срещу НС, просто смятам,че годината на строеж, състоянието на сградата и имота,бедните съседи и прочие трябва да се вземат под внимание при определяне на цената.
Да направим тогава сметката - 41 кв ЗП в сградата на семинарията, която е на Братя Диневи, бяха 125 К евро през 2016 още на чертеж. Това е 3048 к/кв (мисля, бяха без ДДС, но да кажем,че е тотал). 65 кв ЗП на това място ще са  198 000 евро. По спомен, 80 кв ЗП на Розова долина НС беше 200 К евро без ДДС, тоест, 240 К, или 3000 е/кв, което е горе-долу колкото на Диневи.  Това на Трепетлика би било около 125 000, тоест, остават ти 73 000 евро за ремонт, мисля, че ще ти стигнат и апаратмента, и за стълбището, че и за асансьор може да остане Simple Smile .
Сградата на BLD (която е на 4 мн пеш от онзи на Трепетлика)  в момента копаят дупката - цени на сайта не видях, обаче. Ако те интересува, обади се  питай колко струва кв метър ЗП (без общите). Не вярвам да е под 3000 е/кв.
https://www.bld.bg/proekti/secret-gardens/apartamenti
Ти просто не знаеш какви са цените на новото в хубавите части на Лозенец.

Последна редакция: нд, 04 ное 2018, 14:21 от Анонимен

# 129
В сградата на bld 2000 евро/кв.м е цената.

# 130
В сградата на bld 2000 евро/кв.м е цената.
На зелено предполагам, на шпакловка и замазка и без ДДС?

# 131
Да, на зелено. Ето това ми отговориха:  Цените на жилищата започват от 2000 евро с ДДС на м2 , като основен фактор е изложение и етаж.

# 132
За съседите колко са бедни няма как да се знае, защото понякога общите части са в окаяно състояние заради безхаберни съседи, не поради бедност. СС има за мен едно голямо предимство пред НС и то е по-добрата локация в повечето случаи, спазени отстояния и гледка. Това и с най-луксозен ремонт и скъпи тухли няма как да се осигури в наблъсканите кооперации НС, а на мен ми е много клаустрофобично да се напъхам в такова нещо и да гледам в калкан или друг прозорец на два метра. Много важно, че било ново и стълбището е с гранит, ако няма въздух или стаите са тъмни от по 10-8 квадрата. Просто споделям моите критерии какви са в случая.
Презастрояването на града засяга и СС, нали утре може да застроят голямото междублоково пространство, примери има много. Няма никаква гаранция, че гледката и междублоковоте пространства при СС ще си останат такива.

# 133
Оф, ако знаете на какво чудо попаднах в мойто село... топ топ мега топ център, най-топ с две думи.

Цената за чисти 56 кв е приемлива за мен. Но - входът е най - голямата катакомба. Дори не бях виждала подобно нещо. Вътре входът е с едни вити стълби с дупка в средата. Тоест от входа виждам покрива - 4-5 високи етажа по 3,20 и партерът към 5-6 метра. И е абсолютно ужасен- как не направих една снимка да ви покажа!!

Ремонтът на входа до втория етаж, където е този ап- той вътре е добър - е към поне 30000 лв. И от комшиите никой няма да даде по 4-5 Хил за входа, защото половината липсват, други са мн стари, трети нямат пари.

Та - отказах се. Нищо че вътре е добър ап, а локацията е най-добрата възможна. Няма мухъл или влага, но трябва да дам още поне 30000 за до етажа да се оправи.

Или да склоня продавачът да го даде с 30000 по-малко, което пък едва ли ще стане.

# 134
Презастрояването на града засяга и СС, нали утре може да застроят голямото междублоково пространство, примери има много. Няма никаква гаранция, че гледката и междублоковоте пространства при СС ще си останат такива.
Ами аз като съм купувала съм си направила сметката как не може да бъде застроено около блока повече отколкото е сега - има такива места, колкото и рушвети да се дават не става.

Общи условия

Активация на акаунт