Обсъждане на имотни обяви-6

• 42 891
  • 814
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Моята сега е към 30 тина кв. холокухня, в НС, но това което ме "спасява" е че имам две тераси/ прозорци в двата края на помещението, т/е/ баш до кухненския бокс имам отделен излаз на тераса и врата хем за проветрение , хем за светлина, хем да скокна на терасата да оставя / изнеса нещо... някак така е по - практично.
Кофти е кухня в тъмната част на хола и няма ни светлина , ни изпарение на миризма и т.н, щото и в такава комбинация сме живели.
Инак мръсни чинии не държа, независимо дали кухнята е отделно или не, дали имам гости или не....
Аз даже и с миялната машина не мога още да свикна- да прибирам мръсни съдове в шкафа един вид Grinning
Гледам всичко да ми е измито... та тая машина ме дразни Confused ама мъжа ми е влюбен в нея , та ще я държим Stuck Out Tongue Winking Eye

# 766
Много е бедняшко да се види, че готвиш за гостите? Откога сме пък такива височайши, че да "крием" такива ежедневни дейности?

Ами всъщност винаги допреди двадесетина години сме били такива височайши, защото кухните винаги са били отделни помещения преди. Модата на холокухните започна може би някъде в края на 90-те. Също и модата на трапецовидните помещения и тези с всякакви други причудливи форми.

А относно холокухнята от 16-18 квадратни метра - масово са точно такива. Разгледайте обявите. Тези от 30 квадратни мерта са по-скоро изключение. 

# 767
  • София
В епохата на победилия социализъм мъжът нямаше работа в кухнята, оттам и напълно отделните кухни. А и аспиратори нямаше много, та да не се омирише на манджа холовата гарнитура.

# 768
И холокухнята има предимства, както и отделната кухня. В момента сме с отделна кухня, в новото жилище ще сме с холокухня. Много ми е самотно така отделена в другата стая, особено както готвя и по- бавно. Вероятно холокухнята ще ми допадне повече.

# 769
В епохата на победилия социализъм мъжът нямаше работа в кухнята, оттам и напълно отделните кухни. А и аспиратори нямаше много, та да не се омирише на манджа холовата гарнитура.

Оооо, много преди социализма кухните са били отделно. Да си видяла старо аристократично буржоазно жилище в центъра, където кухнята да не е отделна? Ясно, че сега всеки може да си ремонтира и преустрои както иска, но по план кухнята винаги е отделно и има помещение за нея.

# 770

Оооо, много преди социализма кухните са били отделно. Да си видяла старо аристократично буржоазно жилище в центъра, където кухнята да не е отделна? Ясно, че сега всеки може да си ремонтира и преустрои както иска, но по план кухнята винаги е отделно и има помещение за нея.
Да, и дори с отделен вход от стълбището, и- та слугинчето, като излиза и влиза, да не се меша с господарите. Иначе е свързана с трапезарията и хола, за да може да сервира и отсервира. Аве аристокрация...
Аз си  предпочитам отделно кухня с трапезария, отделно хол. Не мога да си представя да готвя в същото помещение, където са ни книгите, те са много и са чувствителни към влага или миризми в помещението.

# 771
Аз не харесвам хол и кухня в отделни помещения. Апартаментът на моите родители е така, като дете мама беше в кухнята, тате в хола, а аз се чудех при кого от двамата да отида.
Сега съм с холокухня, 30 квадрата и ми е супер.

# 772
Най-добре е да има портал, боксът да е светъл с изход и към коридор и помещението да е поне 35 кв.м. Особено т.нар. двустаен с холокухня за мен е много нефункционален. Общо помещение под 25 кв.м. е направо ужасно.
Друг недостатък на холокухнята ми е телевизорът. Не искам детето да слуша новини примерно или постоянно да гледа в екрана, докато вечеря. Естествено може да се загаси, но когато е в стаята, убеждаването на възрастните е сложно. Моята кухня е просторна  с голяма маса.  Там си седим и говорим на вечеря, там се събираме и с приятели. На детето стаята също е достатъчно голяма, че да играе в нея с други деца или с възрастен, докато друг/и членове на семейството гледат ТВ.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 17:56 от TafTaf

# 773
Да, и дори с отделен вход от стълбището, и- та слугинчето, като излиза и влиза, да не се меша с господарите. Иначе е свързана с трапезарията и хола, за да може да сервира и отсервира. Аве аристокрация...
Аз си  предпочитам отделно кухня с трапезария, отделно хол. Не мога да си представя да готвя в същото помещение, където са ни книгите, те са много и са чувствителни към влага или миризми в помещението.

Е, чак за отделен вход към кухнята от стълбището не претендирам, макар идеята да ми харесва Laughing .
Била съм на гости в много хубав апартамент в Банишора в района на Опълченска. Тухлен блок от 60-те. Влизаш в Г-образен коридор, от който се влиза в хола, трапезарията и кухнята. Трите помещения са свързани, но същевременно отделни. Кухнята е свързана с трапезарията с врата, а между трапезарията и хола има стъклен портал. До кухнята има тоалетна за гости, а от хола се влиза в коридорче към банята/тоалетната и двете спални. Пред кухнята има балкон, както и пред хола и едната спалня. На северната фасада на блока е кухнята с по-малкия балкон, трапезарията и едната спалня, а на юг са холът и другата спалня, пред които е големият балкон. Нещо такова е моят мечтан апартамент.

# 774
В къщата на родителите ми има холокухня от 82-83 година, така че лично аз съм си свикнала от малка с такива помещение. Беше ни ок - майка ми готви, ние зяпаме телевизия, храним се или пък решаваме задачи.

Аз имам отделна кухня и съм на мнение, че това не е удобно - нито за за гости, нито за домашни вечери и занимания с децата. Едно време други са им били привичките, не е ясно защо се сравняваме с тогава. Мръсните чинии са безумен довод (все едно слушам баба), все пак и гостите цапат у тях. Приятно ми е да ходя у приятели, които имат холокухня. Домакините готвят, ние си пием винцето, а децата беснеят на воля. У нас това не може да се случи, еми тъпо е. Примъкваме се между хола и кухнята постоянно, все пак и Хасан човек и иска да си каже 2 думи с другите.

# 775
Аз пък като чуя портали и се изприщвам - едните са тези от едно време тип вестибюл - две никакви стаи, не можеш да сринеш портала да стане една голяма, малък ужас. Другият портал, за който се сещам, е така модерният през деведесетте тип “арка” и без врата - като в пещера.
Не мога да разбера, като така и така само готвиш в кухнята, защо държиш да отваряш широко врати да те гледат? Или си е отворено изцяло, или нормално отделено с врата, такива портали са от едно време и трябва да си останат там.
Иначе според мен отделна кухня е удачно да имаш при оставаща площ поне 25 квадрата за хола, иначе правиш две кутийки.

# 776
По принцип като си канен на гости/посрещаш гости не е ли по-удачно храната вече да е приготвена? Това готвене пред гостите ми е неприятно. Говориш си с гърба на някой, който гледа да не му загорят кюфтетата (примерно), та нито разговорът е разговор, нито ми харесва да се умирисвам/да умирисвам хипотетичните си гости, нито да ги разконцентрирам и да им дудна на главата, докато си вършат домакинските работи. Да готвиш пред гостите си е все едно да пуснеш прахосмукачка пред тях. Ясно е, че това е нормална домакинска дейност, но защо да чакаш да влязат гостите ти, за да я извършиш? Тъпо ми е. Друго си е човек да влезе и масата да е сложена. Нито умирам от желание да готвя пред някого, нито пък да готвят пред мен все едно съм натрапена и съм се появила без покана и предизвестие.

Сготвяш, разтребваш си кухнята, подреждаш масата и ти идват гостите. Това според мен е най-приятният и спокоен сценарий за такива случаи. И гостите влизат в стая, която не мирише на кюфтета/зеле/риба или каквото там е сготвено.

# 777
Зависи. Без съмнение нещата трябва да са приготвени в някаква степен, но е малко тъпо печеното или рибата да са готови и да изстиват докато час или повече текат сладки приказки с мезета и ракийки ( или с други аперитиви според случая). Много по-удобно е всичко да е подготвено, пиете си аперитивите и лафът си тече и в точния момент мяташ печеното във фурната и после го сервираш топло и сочно. Е, ако готвиш нещо, дето се пече 4 часа, е друго Mr. Green  Ама аз предпочитам да каня гости на по-бързи ястия.

# 778
  • София
Аз пък обичам храната да я ям топла, затова обикновено готвя нещо във фурната на "тих огън" , и когато гостите приключат с аперитива и салатата, вадя сготвеното от фурната. ММ отговаря чашите да са пълни, и участва наравно с мен в сервирането на порциите. От трапезарията до кухнята е 2 м, не 5-6, и разговорът не прекъсва, защото някой трябва да прави 10на "курса" до друга стая.

П.С. Не съм предполагала, че с ЧС и Попея ще се окажем на "един фронт".

# 779
Научно доказано е, че е е по-яко open space, когато говорим за по-реалистични като размер жилища. Иначе най-яко е 50+ кв хол и 40+ кв кухня с трапезария. Но такова жилище само Нико има.

Общи условия

Активация на акаунт