Dove Men+Care в подкрепа на бащинството

• 65 410
  • 775
  •   1
Отговори
# 525
  • София
В живота на бащата също настъпват много промени след появата на детето. Как според вас най-лесно той може да приеме новата си роля и без сътресения? - според мен като е повече време при бебето.

# 526
  • София
4. В България на бащите се полагат две седмици отпуск при раждането на дете. Колко важно е според вас те да бъдат използвани пълноценно, за един добър нов старт в живота на увеличилото се семейство?
За мен е много важно, бащата да ползва тези две седмици отпуск, защото в началото е най-трудно да се адаптираме с живота на бебето в къщи.
5. В живота на бащата също настъпват много промени след появата на детето. Как според вас най-лесно той може да приеме новата си роля и без сътресения?
Според мен е хубаво и двамата родителя да посещават преди раждането училище за бъдещи родители. И най-добре е повече време да прекарва в началото с бебето и да се опознаят по-добре. Затова е много важен този отпуск за бащата.

# 527
  • Стара Загора
В живота на бащата също настъпват много промени след появата на детето. Как според вас най-лесно той може да приеме новата си роля и без сътресения?

Като всяко едно ново начало сътресения винаги има. Стресът при бащите може да се окаже по-голям отколкото при майката в някои случаи. За да премине най-леко този етап в живота си според мен трябва да ползва полагащият му се отпуск по бащинство и да прекара максимално време вкъщи Heartbeat

# 528
  • Пловдив
Лесно без сътресения? 😀 Според мен трябва още отначало да им се поставят конкретни лесноизпълними задачи, за да могат да се почувстват значими и съпричастни. Или пък да си имат занимания, които само те да правят с детето например къпане.

# 529
Според мен, важно е още преди да се роди бебето да се водят разговори за промените, които ще настъпят, за да не си представя таткото, че всичко ще е песен - ще има ревове, недоспиване, наакани памперси... Затова още след раждането  бащата трябва  да бъде до детето и майката, за да може по-лесно и бързо да се нагоди.

# 530
Ами преди да стане баща, то той трябва да е станал такъв в мислите си, т.е. да е готов и подготвен психически за това.

# 531
Трябва да е с ясното съзнание каква стъпка е това от самото начало. Когато участва в грижите за детето и споделя всички моменти, свързани с него.

# 532
Нашият татко лесно се настрои към промените които настъпиха.Може би това е строго индивидуално за всеки мъж.Важно е той да не е изолиран,да участва в живота на бебето.

# 533
  • Велико Търново
Има татковци, които сякаш се раждат с това призвание и не им е необходима помощ от половинката, за да почувстват магията на бъдещото родителство. Вие познавате ли такива? Разкажете ни!
Познавам такъв татко, който е и вече дядо. Родителството му изобщо не му беше чуждо, а сега е същото с внуците. Когато се налага той ги гледа, разхожда, къпе, храни, забавлява.

# 534
  • Велико Търново
В България на бащите се полагат две седмици отпуск при раждането на дете. Колко важно е според вас те да бъдат използвани пълноценно, за един добър нов старт в живота на увеличилото се семейство?
Моят мъж не се възползва от това си право. А може би е хубаво тези първи моменти да бъдат споделени заедно.

# 535
А ето и нашия пети въпрос към вас:
В живота на бащата също настъпват много промени след появата на детето. Как според вас най-лесно той може да приеме новата си роля и без сътресения?

Всичко зависи от мъжа. Ако е от тези, които считат, че тяхната роля приключва с осигуряването на средства, а всичко останало по бебето е грижа за майката, няма как да го "направиш" добър баща. Но ако е очаквал появата на бебето с нетърпение, просто му се дава възможност да общува с него - да го гушка, да го разхожда, да участва в къпането.

# 536
  • Велико Търново
Според мен това най-лесно може да стане като се включи таткото още от самото отглеждане на бебето. Къпане, преспиване, забавление.

# 537

Най-лесно е да се опитва да прави всичко- къпане, памперси, приспиване и т.н.  И да намира време за себе си, защото и той има нужда от своя час футбол на седмица, например.

# 538
Цитат

Ако е узрял за ролята на пълноценен баща , не би трябвало да има сътресения.
Нещото, което според мен помага много е поделянето на грижите за новият член на семейството.

Цитат
В България на бащите се полагат две седмици отпуск при раждането на дете. Колко важно е според вас те да бъдат използвани пълноценно, за един добър нов старт в живота на увеличилото се семейство?
Според мен е много важно. Повечето мъже е добре да осъзнаят, че родителството е равен ангажимент и отговорност между майката и бащата. Така детето расте в пълноценно  и щастливо семейство.

Последна редакция: вт, 06 ное 2018, 13:56 от Marsia_K

# 539
Не разбирам защо на бащата се гледа по-различен начин и отделно от майката - те са семейство, гледат детето/децата заедно. Стресът, ако има такъв, е общ и е за двамата. Приема новата си роля, така, както майката приема своята, не разбирам защо трябва да има сътресения...все пак девет месеца се подготвят за нея.

Общи условия

Активация на акаунт