Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 10

• 44 881
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
...Да питам и аз нещо по темата с ОГТТ ...
Аз не съм правила такова изследване, само Инсулин и КЗ на гладно, от които е ясно че имам ИР и то не лека, та е безсмислено натоварването сега.

Хипотетично -ако се храня ВМ НВХ + спорт, и след време изследванията на Инсулин и КЗ на гладно са ОК, продължавам да съм заподозряна за ИР, докато не направя ОГТТ -да ?

Втора хипотеза - може ли с години да се храни човек така, да поддържа добри Инсулин и КЗ на гладно, но при първия прием на сладко -т.е. глюкоза при ОГТТ и инсулина да скача над нормата ? И означава ли, че винаги ще е така -ще го държа в норми при НВх хранене, а с всеки картоф/плод/бонбон ще го качвам

# 556
Аз не съм правила такова изследване, само Инсулин и КЗ на гладно, от които е ясно че имам ИР и то не лека, та е безсмислено натоварването сега.

Хипотетично -ако се храня ВМ НВХ + спорт, и след време изследванията на Инсулин и КЗ на гладно са ОК, продължавам да съм заподозряна за ИР, докато не направя ОГТТ -да ?

Втора хипотеза - може ли с години да се храни човек така, да поддържа добри Инсулин и КЗ на гладно, но при първия прием на сладко -т.е. глюкоза при ОГТТ и инсулина да скача над нормата ? И означава ли, че винаги ще е така -ще го държа в норми при НВх хранене, а с всеки картоф/плод/бонбон ще го качвам

Ами според нашето гуру Невена можело  Laughing
Не че не и вярвам. Тя препоръчва повече ядене на зелени зеленчуци, не толкова мазнини.
Дано съм разбрала правилно де.
Ама аз съм наплашена. От малка се хранех с въглехидратно и някак не мисля, че някога ще мога да се излекувам напълно. Тоест под излекуване имам предвид, да ям всичко както преди и да съм слаба и здрава.
Ще си внимавам до живот и чат пат ще съгрешавам.

Натоварването не безмислено. Поне първото, което ти показва имаш или не проблем.
Впрочем сме писали. Като се прави изследването се увеличават въглехидратите малко, че да не излъжат изследванията.
Пък ти си карай на режим и след година две направи пак за да видиш как са нещата.

# 557
Скрит текст:
Изследването работи с числа и преценява на база на тях. Няма как да е чак толкова показателно, когато началните параметри не са известни, после как да съди човек по резултата? Малко се обажда инженерът в мен, ама не се сдържах просто Grinning
Затова и се прави с чиста глюкоза, за да е известно от къде и с колко се тръгва, а не с мед и пасти и кока кола и незнамсикакво. Ядеш мед и знаеш че ти вдига кръвната захар и от там инсулина. Това хубаво, ама колко точно и как да се предвиди реакцията, като има и странични неща намесени. И като не се знае от какви числа се тръгва, как да се тълкуват числата в резултата? За храна ок, знаеш си тенденцията и така. Но за изследване е важно да е при нормирани условия, иначе не е чак толкова информативно.

Донякъде разбирам. Ясно ми е, че този тест преценява как реагира тялото на бърз и чист въглехидрат и точно това  е глюкозата.
Но аз не консумирам такова количество глюкоза ежедневно. Направих го веднъж. Стана ми ясно, че имам проблем. И че доживот ще трябва да внимавам как се храня. Прегрешенията ги оставям настрана. От доста време се контролирам. Днес съм грешница, но съм в цикъл и прегреших с парче баница и после парче торта. Но поне ми просветна, че от толкова загуба на кръв свят ми се зави.
Затова си правя и експериментите. За да видя храната която ям как се отразява.
Скрит текст:
Смятам да махна плодовите дни. Но ми се ще на 23 да се възползвам от пълнолунието, че ми чисти винаги коремчето. Ама баш тогава мисля към един на обед да отида и да пусна едни кз и инсулин, та да видя колко са страшни плодовете и меда за мен.
Невенче, обременяване съм правила както казах,2013 година. Не помня дали съм ти давала тези първи резултати. Ето:
пикочна киселина 419,7
глюкоза -
5,24
8,91
6,02
инсулин
37,3-0 мин
489-60 мин
361-120 мин

Смятам, че промяната е огромна. И в отслабването и в стойностите.
Има какво да се желае. Още малко остана да отслабна.
Затова и ще се изследвам след плодовете. Ако покаже по-височко не ми се мисли как ще се пренастройвам да не ги ям. Те ми бяха спасението като се отказвах от сладките и хапвах от тях. Преди ядях доста плодове, но сега по-малко.
Но от друга страна аз половин час след сутрешния плод си хапвам и протеина, така че може би не вдига толкова кз и инсулин.

Спор няма, никой не яде по толкова глюкоза, че и чиста. На изследването идеята не е че е бързи или че е чист въглехидрат, а че е точно количество и резултатите са нормирани спрямо това количество, постъпило в тялото ти. Т.е. число, което би било нормално 1 час след 75 грама глюкоза, не би било нормално след храна там каквато си решила, пак информацията не струва в този случай... освен ако не знаеш от някъде точно колко би трябвало да бъде след изяждане на еди какво си. Аз не знам, сигурно и повечето не знаем.  Ако те карат да се чувстваш по-добре такива изследвания, прави си ги, но за мен поне не изглежда да имат същата тежест като нещо с точни параметри.
Айде, ти си на такъв режим отдавна, свикнала си да се наблюдаваш и да гледаш как реагираш на едно или друго, да кажем че по-лесно можеш да прецениш какво става. Ама някой дето не се е изследвал никога да яде мед и да се боде вместо обременяване, според мен е пари на вятъра и некоректни резултати.
Аз самата така и не направих обременяване, да не прозвучи че агитирам някого да иде и да го направи. По-скоро идеята ми беше че бих си спестила средствата за такъв експеримент. Както и Невена писа, не си струва, освен ако не са ми наистина излишни тия пари.

# 558
  • Варна
Скрит текст:

[/spoiler]

Ами според нашето гуру Невена можело  Laughing
Не че не и вярвам. Тя препоръчва повече ядене на зелени зеленчуци, не толкова мазнини.
Дано съм разбрала правилно де.
Ама аз съм наплашена. От малка се хранех с въглехидратно и някак не мисля, че някога ще мога да се излекувам напълно. Тоест под излекуване имам предвид, да ям всичко както преди и да съм слаба и здрава.
Ще си внимавам до живот и чат пат ще съгрешавам.

Натоварването не безмислено. Поне първото, което ти показва имаш или не проблем.
Впрочем сме писали. Като се прави изследването се увеличават въглехидратите малко, че да не излъжат изследванията.
Пък ти си карай на режим и след година две направи пак за да видиш как са нещата.
..Благодаря Simple Smile Обаче, Невена пък написа, че обременяване не се прави при започнат режим/диета/сваляне на кг, а аз съм в този период. Доколкото се познавам, няма да пропусна и аз да се обременя , но по-вероятно е да го направя след 6я месец на режим.
Иначе и аз съм , като теб - от дете си обичам и ям сладко, въглехидрати, само плодовете не са ми били голяма любов, поне не всички от тях, затова сега не са ми проблем да ги изключа

# 559

natka, ти май не ме разбра хич.
Информацията от изследванията ми дава много. И не го правя за някакво си успокоение. А точно за да видя как ми реагира тялото.
Ако някой има силна ИР и е заблуден, че плодовете са полезни е хубаво да се направи.
Познавам хора с ИР и те ядат доста плодове. Уж са чели, чели, ама пак смятат, че плодовете не вдигали и не вредели. Не вредят на здрави. Ние трябва да ги ограничаваме.
Аз не агитирам никого да не прави обременяване. Казвам си за мен.
Даже съм писала, че при съмнения според мен си е задължително това изследване. А не да се правят свободни заключения. Да, на гладно пак си показва нещо. Ама най-добре обременяване и да види човек колко е зле.
Но не смятам, че трябва да се прави често. Моят избор е да не го повторя.
Макар че знам ли, може и друга муза да ми дойде след 5 години  Laughing

Г-ца Д, да ти кажа бая хищна хиена си бях със сладките и само плодовете ми останаха. Пак добре, че с режима и тях успях да ги намаля. Защото до миналия октовмри ядях доста. Е, пак бях свалила, но резултатите не бяха добри.
За обременяването както си решиш. Но като го правиш е хубаво поне седмица да вдигнеш въглехидратите. Естествено не да ометеш един тон торти. Ама пак може да съгрешиш за седмица поне три пъти. Може и хляба да вдигнеш. Да включиш картофи или/и малко ориз.

# 560
Елора, аз те разбрах, ама дискусията почна от друга потребителка, дето написа че не й се прави обременяване, ами щяла да хапне мед или какво беше и да се изследва след него. На нейно място бих си спестила времето и парите за това изследване.
При теб след толкова пъти пробване на едно или друго и изследване, пак ще ти даде някаква индикация накъде вървят нещата, понеже имаш с какво да сравняваш и се наблюдаваш от дълго време, но при нея ми звучи излишна занимавка без особена полза.

# 561
Г-ца Д не е писала такова нещо  newsm78
И не се сещам друг да е писал.
Е, може и да съм пропуснала.
Иначе е така. Излишни пари ако има да го прави, но не е правилния начин за установяване на ИР.
След това може да си прави експерименти с храни.
Ендото като ми пусна изследванията и ми каза, че иска да ме провери за диабет, даже не знаех какво значи. И четях в нета и нищо не разбирах.
После разбрах и бая неща изчетох докато стопля.

# 562
Елора, аз писах за меда.
Добре разубедих се, че не е Ок да се прави такъв експеримент.
Благодаря ви, момичета.
За пореден път се убеждавам, че много ценна информация научавам от тази тема. Flowers Sunflower

# 563
То не че нещо чак ще ти навреди толкова, освен на джоба и свободното време, ама и работа няма да си свършиш. Всякак бих им намерила по-добро приложение на паричките, нищо че не е грандиозна сума Grinning

# 564
 Здравейте, в понеделник съм на преглед при ендокринолог, но вече имам нужда от информация за резултатите от изследването ми, тъй като съм много притеснена. На 29 години съм. Според вас имам ли ИР и/или диабет? Изследването беше 75мг глюкоза, разтворена в 300мл вода и почти наведнъж я изпих на гладно. Не ми стана лошо после. По принцип пия по 1 хапче на ден метфогама 850. Имам поликистозни яйчници откакто се помня, тсх ми от няколко години е високо и пия също еутирокс, но малка доза. За изследването ендокриноложката ми каза да не пия 5 дни метфогама и чак тогава да го направя, аз дори изчаках 8 дни. Ето и резултатите:
Глюкоза 4.67 реф стойности 3.60 - 6.10
Глюкоза 60мин 8.01ммол реф с-ти 3.30-8.90
Глюкоза 120мин  5.77 реф ст.3. 3-7.80
Инсулин 17.06 референтни стойности 2.60 - 25
Инсулин 60мин 150
Инсулин 120 мин 129.20
Тсх 3.45
Асат 17.60 реф ст до 32
Алат 18.10 до 33
Общия хошлстерол ми е завишен - 5.59, а реф ст е до 5.20
Завишен е и ldl холестерол - 3.25, а трябва да е до 3.00
Триглицеридите и hdl холестерол са на границата.Триглицеридите са ми 1.69, а нормата е до 1.70. От пкк вс е в норма. Пълна съм и знам, че трябва да отслабена, тъй като съм 70кг на 152 ръст. Започнах да пълнея преди около 4, 5 години но бавно и така съм близо 20 кг отгоре, а преди това никога не съм имала проблеми с кг. Винаги съм имала ПКЯ, напоследък и цикъла ми е страшно нередовен. За жалост за тези 4 години преживях две много тежки загуби, през 2014 загубих баща си, а през април тази година мама почина. В резултат и двете напълнявах. Тази година от април насам съм качила около 6кг.Моля ви за тълкуване на резултатите.

Последна редакция: сб, 10 ное 2018, 23:11 от Maria Draganova

# 565
Мария Драганова, със сигурност имате инсулинова ризистентност. При това доста сериозна. Диабет за сега няма, но ако не вземете спешни мерки, и до него ще стигнете.

# 566
  • Paris, France

Хипотетично -ако се храня ВМ НВХ + спорт, и след време изследванията на Инсулин и КЗ на гладно са ОК, продължавам да съм заподозряна за ИР, докато не направя ОГТТ -да ? да, разбира се. Много от нас сме имали идеални резултати на гладно. Резултат на гладно се подобрява много бързо. За справка - последните стойности на КЗ и инсулин на много уважаваната Елора.

Втора хипотеза - може ли с години да се храни човек така, да поддържа добри Инсулин и КЗ на гладно, но при първия прием на сладко -т.е. глюкоза при ОГТТ и инсулина да скача над нормата ? И означава ли, че винаги ще е така -ще го държа в норми при НВх хранене, а с всеки картоф/плод/бонбон ще го качвам разбира се, че може, особено ако се държиш на много ВМ диета, не спортуваш усилено, липсват ти Вит А, B, C, D, E и така до края на азбуката, липсват ти магнезий, калий и куп други неща, урината ти е кисела, яла си много наситени мазнини, липсва  ти омега 3. Доста фактори има. Може и да не е винаги така, разбира се. Трябва да набавиш липсващото и да не допускаш да ти липсва пак. Останалото е проста аритметика. Докато гориш всички въглехидрати, които изяждаш ще си с хубави стойности на инсулин и захар.

И да добавя - ВМ режим не е гаранция за подобряване на резултатите и даже може да ги влоши. Липса на омега 3, Вит А, Е, Д.  в естествените, правилни форми са най-честите причини за неуспех на ВМ.

Мария Драганова, съболезнования за загубите ти. Имаш доста тежка хиперинсулинемия, но хубавото е, че имаш много излишни кила. Като отслабнеш ще се подобрят нещата. Фактът, че имаш СПКЯ отдавна говори за тежки, отдавнашни липси на витамини и минерали. Разгледай първа страница и добавките обезателно. СПКЯ при мене свърши като отрязано с нож още на първия месец Метформин и диета, но дълго имах недостиг на витамин Д. Май и сега пак не ми е добре пустият Вит Д, а пия доста. Ако успешно си набавиш липсващото ще се махнат симптомите. При мене се появиха в доста напреднала възраст и бързо изчезнаха. Изследвай си Вит Д и Б12, че при мене и двете бяха под норма. Инозитол + фолат помага повече за поликистозата, отколкото Метформин, а прави същото със КЗ и инсулина. Избирай бързо диета според предпочитанията ти и вкуса и започвай. Сама ще се очудиш колко е лесно. Чакаме те с добри новини

# 567
Мария Драганова, имаш си ИР, инсулина е висок още на гладно, добре е да е около 5-6-7. Триглицеридите също са високи, те трябва да са под 1, колкото по - ниски, по-добре.

# 568
Пуснали са в Лидл бадемово брашно. Интересни рецепти има с него, досега го пестях, че го набавях трудно, но вече мога да си го ползвам спокойно. Сутринта например закусих палачинка от 1 л. бадемово брашно, 1 яйце и 1 л. вода, с пълнеж сирене. Има и много хубави печива с него. Любимото ми е "гризини с тиквички..." - като напишете в гугъл ще ви излезе. Правя го и без семена и го използвам като блат, запечено с шунка или само с кашкавал. Меко е, точно като блат за пица става, не знам защо са го кръстили гризини.

# 569
  • Варна
Невена, благодаря за коментара Simple Smile
С моето Хашимото дефицитите са до живот, все нещо ще липсва и все ще набавям. Но това да е проблема.
Относно мазнините , моята логика е, че при ниски въглехидрати винаги мазнините ще са най-висок дял в дневното хранене. Едва ли ще постигна превес на протеина над тях, а и да се случи, ще е по изключение

Разбирам ти обясненията, ще се следя ...

Бадемово брашно ще ми трябва скоро време, ще мина да се заредя

Общи условия

Активация на акаунт