Да съберем съвети за семейното пазаруване на храна

• 9 970
  • 105
  •   1
Отговори
# 60
  • Велико Търново
От години пазарувам по списък, менюто се изготвя в неделя вечерта и понеделник преди работа пазарувам, ако съм почивала събота и неделя пазарувам в неделя.У нас сме 4-ма и всеки се храни различно според целите и спорта си.Единственият без всякакви претенции е мъжа ми, но той пък отказва да се храни за обяд по ресторанти, защото уж го болял стомаха и си носи кутии.За него храна не се повтаря, за обяд едно, за вечеря друго. Ако едното дете каже, че иска тънка наденица/примерно/, другото категорично ще иска дебела. Гледам да се съберем около 150лв.-200 лв. седмично. Всичко купувам, няма помощ от"село". Лятото не купуваме зеленчуци, защото мъжа ми гледа в градината.
Аз се изхранвам основно с месо, дроб, яйца и масло. Моето е еднообразно и не иска време за приготвяне.
Козметиката, хигиенни материали и препарати са отделно перо. Пакетирани храни не влизат у нас/поне аз не купувам де/

Последна редакция: нд, 28 окт 2018, 15:59 от siska79

# 61
  • Пловдив
При нас винаги на вечеря има салата, винаги - каквато и да е, но да има.
Основно и нещо за десерт.
Пазарувам количества в петък или събота.
За двама възрастни и  дъщеря на почти 18 г.
Меню за събота:
обяд:
салата зеле, моркови, цвекло, магданоз
свинско със сушени сини сливи и лук (яхния)
за десерт един шоколад с лешници за тримата общо
чаша вино
за виното малко синьо сирене, хумус
50 гр. ракия с малко снежанка с кис. краставички
2 чаши безалкохолно и мин. вода

вечеря:
салата измишльотина - айсберг, чери домати, рукола, печено червено цвекло, каперси, крутони, дресинг в кошничка от тесто
основно: вратни свински  пържоли на фурна предварително мариновани в уиски, кафява захар и др. неща
сос от сини сливи
2 чаши вино с остатъка от синьото сирене и хумуса
50 гр. ракия,
 две чаши безалкохолни, мин. вода
десерт: сладки с клюква (от руския магазин)

Неделя

Неделя
Закуска: каката си приготвя сандвичи с нещо си - изяжда и остатъка от разни салати от предния ден
Прясно мляко,
кафе

Обяд:
Салата зеле чисто
Супа топчета
Доизяждаме и яхнията със сини сливи и лук
Вино чаша
50 гр. ракия
2 чаши безалкохолно
мин. вода

Вечеря:
Салата домати, лук, мащерка - прясна, черни маслини, сирене
Мъжа яде останалата пържола
аз ядох супа топчета
каката е с гаджето и ще се прибере по-късно, ще хапват някъде си уж
отново вино 2 чаши
50 гр. ракия
мин. вода
нещо сухо за мезе

За понеделник имам от супата топчета, мисля да направя картофена салата с майонеза или нещо такова
и най-вероятно пиле или с ориз или нещо друго с пилето

За вторник или сряда ще готвя бял боб яхния с някакви наденички за гарнитура, салата още не съм решила. Единият ден може риба плакия.

За четвъртък за вечеря ще направя пържени кюфтета с картофи, зелена салата за обяд

Петък пилешка супа и ще видя какво за основно и салата.

Долу - горе това ще е менюто, но като включим мин. вода, вино, безалкохолни, прясно и кисело мляко, сирене, пастет, кашкавал, масло и разни - зехтин, олио и разни за салати и десерти.... трудно се събираме в 150 лв. за седмица.

# 62
  • София
При нас обикновено е само едно ястието, само по празници и за гости приготвям повече неща, това несъмнено се отразява на бюджета.
Алкохол консумираме само по празници, което също ни облекчава бюджета.

# 63
При нас обикновено е само едно ястието...
Подобно. Напълно невъзможно ми е да ям дори в минимални порции салата, супа, основно и десерт на едно хранене. Ако ще само по хапка да е. Затова пък, две порции печена мръвка примерно, омитам без проблем.

# 64
  • Велико Търново
И ние сме с по едно ястие, най-често салата с някакво месеца/рибА. Ако трябваше да имаме повече ястия щях да вляза в преразход на веро, а много мразя да мия чинии, чаши и тенджери.
Съвет за оптимизиране на разходите, които може и иска да си гледа подправки в саксия.
Съвет и за замразени зеленчуци - които има село да си замразява зеленчуци за зимата в камерата. Колкото по пълна е тя, Толкова по-малко ток консумира.
Аз и двата съвета не спазвам - не ми оцеляват подправките и нямам село/ домашни зеленчуци.

# 65
  • при моите любими
И аз нямам домашни зеленчуци, но извънсезонните чушки примерно са ужасни, да не говорим за цената. Купувам и пека червени и замразявам, а зелени слагам сурови във фризера. ММ много обича панирани или на разновидност на миш маш, а печени в буркан изобщо не харесваме. Правя и домашен хумус, в който също слагам печена чушка. Много ми е вървежен този продукт - печена чушка. Simple Smile Имам и тиква замразена и подобни неща, които стават за фризер и почти не купувам зимата от магазините от тези неща. Но да не се отплесвам за наличността на фризера, че излизам от темата.

# 66
  • София
Много рядко сервирам няколкостепенно меню. Обикновено само основно и салата. Без салата не сядаме. И пак след почти всяко ядене, максимум на 2, пускам миялна. Хем е голяма - за 12 комплекта.
Подправки гледам в саксии. Не ми икономисват пари, но винаги имам зелении за яденето. Сувсем друг вкус дават свежите треви. Село нямаме. Само една малка вила, където гледам само цветя, защотонямам време и енергия за друго, но редовно наесен купуваме сезонни зеленчуци от селските баби и пълним фризера. Пак не е много по-икономично, понеже наведнъж отива голяма сума, но зимат поне за готвене не купувам "изкуствени" зеленчуци на безбожни цени. И си облекчаваме зимното пазаруване.

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 08:25 от Fever Ray

# 67
Имайте готовност всичко в магазините да се покачи 20-30% до няколко месеца.
След скока на горивата, зърнената реколта е много лоша тази година в световен мащаб.
Работя със суровини и всички доставчици в момента се надпреварват да пращат нови по-виоки цени и то 20-50%.
Фуражите също ще поскъпнат, оттам и месото...
Ще е драма до пролет... още имат стари количества и договори за производство.. до към Коледа примерно ще тръъъъъгнат нагоре стабилно.. и след това ще забравят да си оправят коледните "намаления" ..
Та това за запасяването - не се получава за всичко, но по някой друг пакет отгоре няма да е излишен.

# 68
  • София
Аз пък не виждам нищо лошо в складирането. В склада ни държим толкова, че бихме могли да изкараме три-четири месеца, без да се налага да си подадем носа навън.
Не са от нещата, които пускат често на промоции, затова предпочитам да имам запас дори и само заради това, че могат да спрат вноса.

# 69
  • На брега на реката
За мен няма марка, която да не мога да заменя с друга, ако спрат вноса. Не се запасяваме с нищо, дори и дрехи нямам навика да купувам на куп сезонно, а подменям периодично.

# 70
  • София
Дрехите пък какво общо имат?
Докато паста, кафе, зехтин, таблетки за миялна, ориз са дълготрайни продукти, които ползваме постоянно и не виждам защо да не заредя за няколко месеца напред.

# 71
  • Mediterraneo
Зареждам си аз. Миналата седмица, например, в нашия Лидл пуснаха леща, вторият закупен буркан на 50% намален. Ами взех си 10 буркана( едно готвене са ми два). В срок са над 6 месеца, дотогава ще ги изядем. Вярно, не съм спестила кой знае какво, около 2 евро са, но и с други неща така практикувам. Тук има много изгодни промоции, с намаляване на втория артикул на 50-70%, плащаш 2, вземаш 3 и пр. Козметика за баня, пасти за зъби, почистващи препарати- всичко така купувам.

# 72
  • София
За мен зареждането на определени продукти вкъщи си е пестене на време, не само на пари. Предпочитам да мисля за тоалетна хартия един път годишно и да си седи в мазето, отколкото да купуваме всеки месец. Единствено факторът "място" е неизбежен в случая.

# 73
  • Варна
Моят пакет с 40 рула тоалетна хартия седи в гардероба от март месец и има още малко от него. Само един пакет на промоция. От март месец до сега са пуснали сигурно 20 промоционални оферти, които спокойно подминавах, защото винаги ги има.

# 74
  • София
Ние харчим доста тоалетна хартия. Обаче нямам място за нея, пък и въобще за запаси.

Общи условия

Активация на акаунт