Ще имам близнаци! Тема с продължение 35

• 77 884
  • 774
  •   1
Отговори
# 105
Katrincheto88 - това е коментирано в другите теми за проблемна бременност, но не е желателно изобщо да се повтаря терапията с кортикостероиди, камо ли три пъти. В някои държави е буквално забранено. Заради страничните ефекти, които са си сериозни. Това не е нещо, което се прави ей така, за всеки случай.

На твое място бих потърсила второ мнение. Това е доста аматьорски и нехаен подход, да слагат стероиди за добър ден, та дори и опасен.

Първите, може да има предвид първата инжекция, защото те са 2 за Дексаметазон и 4, ако е Флостерон, но ... коя е тази лекарка изобщо?

Да, инжекциите са няколко и сега ще започнем да ги поставяме. Причината е, че за 19 дни шийката ми се е намалила от 37,5 мм. на 27 мм. А на по-предния преглед, който трябва да е бил горе-долу на същия интервал от време, шийката беше около 45 мм., т.е. говорим за сериозна динамика. Ако продължава в същият дух, след 3 седмици ще е около 17 мм., а тогава ще съм едва в края на 28-ма - началото на 29 г.с. Просто изведнъж започна да се скъсява, което по принцип е нормално, но не и с такива темпове. Например, в интервала от 20 до 24 г.с. шийката трябва да е м/у 35 - 40 мм. Размерът на моята в момента, трябва да е такъв след 34 г.с.
Иначе лекарят ми е д-р Коновалова, на която имам пълно доверие. Все пак това не ми е първа бременност. Както писах малко по-назад в темата, имам една многоплодна бременност с трагичен финал от септември 2017 г. и януари 2018 г. С нея преживяхме наистина много и съм сигурна, че знае кое е най-доброто в моя случай. Иначе се следя и в Св. Петка при д-р Попов (по препоръка на д-р Чавеева), но по други причини, свързани с бъбречето на едното дете.

# 106
Редно е, ако се налага да те приемат за наблюдение, или да ходиш на преглед през 2-3 дни, но не и да се поставят стероиди безразборно.

Не знам, каква е историята с предишната ти бременност, но ако наистина тази лекарка е искала превенция, поне един серклаж да ти бяха поставили ... Щом има и втори лекар, който е запознат с тебе и бебетата, най-добре обсъди и с него стероидите.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Риск от преждевременно раждане при многоплодна бременност:

Дължина под 2,5 см в 18 г.с.
Дължина под 2,2 см в 22 г.с.

Критерии за започваща цервикална дилатация са:

U или V образна форма на вътрешната ос на канала на маточната шийка
оформяне на разширения под формата на тунел от страна на вътрешния отвор на цервикалния канал
дължина на разширението над 5 мм
напречен размер на разширението над 3 мм

# 107
  • Бургас
Серклаж?

На мен са ми били с 1то дете, ама беше в началото на 8ми месец и бях със сериозни контракции....овладяха ги де, но нещата бяха на кантар дали няма да родя

# 108
Всъщност, размер на шийката под 3 см. е нормален, но след 36 г.с.
Ето и едно линкче с кратко и ясно описание за размерите по г.с.
http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content& … -14&Itemid=63

# 109
Серклаж?

На мен са ми били с 1то дете, ама беше в началото на 8ми месец и бях със сериозни контракции....овладяха ги де, но нещата бяха на кантар дали няма да родя

Ако е загубила бебета, заради преждевременно раждане и проблеми с цервикса е редно да има превантивен серклаж.

# 110
Серклаж?

Не направихме серклаж, защото шийката ми беше към 4,5 см. и нямаше индикации за проблем. Сега вече е прекалено рисково да се прави серклажа. Просто много динамично започна да се скъсява. А и контракциите са ми доста честичко, което също налага хоспитализация.

# 111
Серклаж?

Ако е загубила бебета, заради преждевременно раждане и проблеми с цервикса е редно да има превантивен серклаж.

Не, първото загубих спонтанно в началото на 9 г.с., заради огромен хематом, който едва не отлепи напълно и второто дете. Със второто се наложи да прекъснем бременността в 6-и месец, поради тежки заболявания (Двустранна тежка Вентрикуломегалия и Тежка едностранна Хидроцефалия). Описано е една-две страници по-назад.

# 112
Всъщност, май не обясних правилно. Първо ще полежа в болницата за наблюдение и вливания за контракциите и междувременно, ако продължи съсяването, преди да ме изпишат ще започнем терапията за дробчетата на децата.

# 113
Всъщност, май не обясних правилно. Първо ще полежа в болницата за наблюдение и вливания за контракциите и междувременно, ако продължи съсяването, преди да ме изпишат ще започнем терапията за дробчетата на децата.

Бъди спокойна, не се тревожи излишно и мисли само позитивно !!! Все пак си в ръце на доктори 😉

# 114
По време на моята бременност лежах два пъти в Щерев по ЗК, не съм плащщала нищо. Настоявай да те пуснат по ЗК.

# 115
На мен също ми сложиха кортикостероидната терапия и при двете бремености. В 7-8-ми месец вече бях само на молитви, изобщо не съжалявам за тях.

# 116
По време на моята бременност лежах два пъти в Щерев по ЗК, не съм плащщала нищо. Настоявай да те пуснат по ЗК.

Странно, аз като лежах за задържане миналата година, ми казаха, че по ЗК плащам само първите три дни, а лежа колкото е необходимо. Много благодаря за инфото, ще попитам.

# 117
Katrincheto88 стискам палци да мине само с вливания за контракциите.
Това със кортикостероидите, което Salsisha казваш ти ме замисли. Какви са рисковете точно? Питам, защото ако тръгна да чета, може да се филмирам в повече. На мен лекарят, който ме следи ми каза, че след 28гс ще вляза за два дни за кортикостероиди в Тина Киркова. И това е профилактично, именно заради риска от преждевременно раждане на близнаците по принцип, а не че аз непосредствено съм в риск в момента (26+гс). И защо ако се сложат имат ефект само, ако раждането е до няколко дни? Нали става въпрос за узряване, то да не е обратимо един вид? Аз ще говоря и с доктора със сигурност, но какво знаете вие, да го имам също предвид!

# 118
Не е за узряване, по-скоро е за разгръщане на белия дроб, когато има кислород. Когато няма такъв и бебето си остане в утробата, по-скоро пречи. Както урбазона, например, който поставят при алергичен или астматичен пристъп. Това са животоспасяващи лекарства, не профилактични.

По-добре не чети, за страничните ефекти. Все пак еднократна доза е приета за допустима при животозастрашаваща ситуация, като преждевременното раждане и ползата е по-голяма от риска.

# 119
Катринчето, аз не съм лежала дълго, първия път бях заради прекомерно повръщане, вторият път заради болки, не можех да ходя буквално, изчезнаха от само себе си, явно като се понаместиха бебчетата.

Общи условия

Активация на акаунт