Компресионни еластични чорапи за разширени вени, тромбофлебити и т.н.

• 32 620
  • 116
  •   1
Отговори
# 105
Писала съм в първия коментар какви ползвам, както и няколко коментара по-горе - немските на medi.de . Други споделят за сигварис, но те са много скъпи. Да ти кажат в болницата точените размери ( на няколко места са) и до къде да бъдат.
Сутрин се обуват в легнало положение преди ставане, т.е. кръвта да не се е стекла надолу по краката.
Купи си без пръсти, че като стегнат и пръстите, като в менгеме, много болят.
Удобно е да ти купят и гумени домакински ръкавици, по-лесно се обуват с тях. Добре е и да ти покажат как да ги обуваш, трудното е да мине през петата.

Полезни са, защото фиксират тромба към стената на вената.

ПС Мен не са ме карали да съм с чорапи в болницата, правеха ми превръзка с ластичен бинт и така ме изписаха. Оперираха ме с ДВТ.

Не зная защо те карат да носиш и на здравия крак, питай лекарите.

Желая ти късмет!

ПС Нали ти беше ли писала в темата за миомите, че са те оперирали и не беше добре? Има ли връзка с операцията тази ДВТ? Там оправи ли се?
Всъщност тромба е от операцията от миома. След операцията не са ми дали кръворазреждащи. Иначе операцията е добре, но това ми разказа играта. Как ще го обувам не знам..

# 106
  • София
От момента на образуване на тромб минават 2-3 седмици до прихващането му стабилно за вената и липсата на риск за теб. През това време не трябва да ставаш и да ходиш. Това е правилото. Ако няма начин да го пазиш - действително чорап се препоръчва, но това е рисково.
Като минат 3 седмици, си ставаш. Носиш чорап през деня, нощем спиш без него с повдигнат крак. Кракът да е по-високо от нивото на сърцето.

# 107
От момента на образуване на тромб минават 2-3 седмици до прихващането му стабилно за вената и липсата на риск за теб. През това време не трябва да ставаш и да ходиш. Това е правилото. Ако няма начин да го пазиш - действително чорап се препоръчва, но това е рисково.
Като минат 3 седмици, си ставаш. Носиш чорап през деня, нощем спиш без него с повдигнат крак. Кракът да е по-високо от нивото на сърцето.
Минаха две седмици и половина и вчера ми казаха за чорапа. През тези две седмици ми вливаха хепарин и лежах. Два пъти го гледаха , втория път беше намалял като размер. Сега дойде време за раздвижване.

# 108
Обикновено при ДВТ има доста дълго време умора, да знаеш.

Ако операцията не ти пречи да се сгъваш, свиква се с обуването. Най-трудно минава през петата. Затова ти казах, че  домакинските ръкавици улесняват обуването. Докато обуваш, трябва непрекъснато хубаво да ги опъваш нагоре.
Предполагам, че са ти препоръчали чорап до ингвиналната гънка. Имат едни ластици там, които също стават неприятни при по-дълго време. Аз бръквах с ръце да го отхлабя малко за кратко и ми облекчаваше. Друг неприятен момент е, при ходене се събират малко гънки зад коляното, които също дразнят. като се съберяха, ги разтривах нагоре, надолу с ръка, да се пооправят.

Казаха ли ти точните размери? Ако не са, поръчай да ти донесат шивашки сантиметър и помоли лекар да ти премери и да ти напише точните размери и вид на чорапа. Това е много важно. Размерите се вземат в покой, в легнало положение на няколко места по крака.

На тези места се вземат мерките
https://www.medi-l-service.com/%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1 … %D1%80%D0%B8.html

В този коментар съм писала за стягането , кой клас трябва да е - лекарят го определя.  Предполагам ,че ще е втори при теб.
https://bg-mam.ma/p/1071538/49357077

А в коментара по-долу съм дала линк към моите чорапи, без пръсти до ингвиналната сгъвка.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 16:32 от Diorela

# 109
Обикновено при ДВТ има доста дълго време умора, да знаеш.

Ако операцията не ти пречи да се сгъваш, свиква се с обуването. Най-трудно минава през петата. Затова ти казах, че  домакинските ръкавици улесняват обуването. Докато обуваш, трябва непрекъснато хубаво да ги опъваш нагоре.
Предполагам, че са ти препоръчали чорап до ингвиналната гънка. Имат едни ластици там, които също стават неприятни при по-дълго време. Аз бръквах с ръце да го отхлабя малко за кратко и ми облекчаваше. Друг неприятен момент е, при ходене се събират малко гънки зад коляното, които също дразнят. като се съберяха, ги разтривах нагоре, надолу с ръка, да се пооправят.

Казаха ли ти точните размери? Ако не са, поръчай да ти донесат шивашки сантиметър и помоли лекар да ти премери и да ти напише точните размери и вид на чорапа. Това е много важно. Размерите се вземат в покой, в легнало положение на няколко места по крака.

На тези места се вземат мерките
https://www.medi-l-service.com/%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1 … %D1%80%D0%B8.html

В този коментар съм писала за стягането , кой клас трябва да е - лекарят го определя.  Предполагам ,че ще е втори при теб.
https://bg-mam.ma/p/1071538/49357077

А в коментара по-долу съм дала линк към моите чорапи, без пръсти до ингвиналната сгъвка.
По някое време на деня вече много ми стяга и ги махам и лягам. И на двата крака ми протрива ствола, започва да боли и изобщо е много гадно. В къщи имам домакински ръкавици и ще опитам с тях. Днес разбрах, че черното парче плат което беше в опаковката служи за лесно обуване. Утре ще опитам. В следващите три месеца това е моето ежедневие. Disappointed Relieved

# 110
Свиква се. Аз съм носила повече от година.
Преди години носех компресивен чорапогащник, заради вените. От него зная как стягат в пръстите.

Забравих да кажа, че се перат само на ръка, за предпочитане със сапун за пране. Не се изцеждат с извиване, може да се подсушат в хавлиена кърпа.

# 111
Свиква се. Аз съм носила повече от година.
Преди години носех компресивен чорапогащник, заради вените. От него зная как стягат в пръстите.

Забравих да кажа, че се перат само на ръка, за предпочитане със сапун за пране. Не се изцеждат с извиване, може да се подсушат в хавлиена кърпа.
Не вярвам. С това няма свикване. Тая сутрин опитах с едно черно парче плат от пакета с чорапи. Уж било за лесно обуване. Нищо подобно.

# 112
  • София
Най-вероятно чорапа не ти е по мярка, щом е така драматично. Точният чорап те прибира, кракът не отича. Да, обува се трудно - истината е, че се наглася, а не обува. Но без него кракът става тежък и оточен. Ако 6 месеца е оточен, се променя тъканта, хронифицира се застоя. Точният чорап (и добре нагласен) не прави гънки и не се усеща (освен лятото, когато е жега и ти се иска да си бос)

П. С. Лекарите от св. Екатерина в началото ми помогнаха с мерките. Иска си майсторлък тази работа.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 13:25 от Marisha*

# 113
И на мен ми беше трудно и драматично в началото, докато свикна. Още повече, че бедрото ми беше много отекло, възпалено и болезнено след операцията. Дори дълго време слагах лепенки над разреза, че точно ластика беше върху него.  Но като свикнах, се чувствах комфортно като ми е стегнат крака.
Дори и да е по мярка, все пак, при ходене се образуват леки гънки зад коляното, които дразнят и трябва да се оправят от време на време.

Marisha*, може и да си права, че не е точната мярка, ssiigg не каза дали някой й е мерил крака.

# 114
И на мен ми беше трудно и драматично в началото, докато свикна. Още повече, че бедрото ми беше много отекло, възпалено и болезнено след операцията. Дори дълго време слагах лепенки над разреза, че точно ластика беше върху него.  Но като свикнах, се чувствах комфортно като ми е стегнат крака.
Дори и да е по мярка, все пак, при ходене се образуват леки гънки зад коляното, които дразнят и трябва да се оправят от време на време.

Marisha*, може и да си права, че не е точната мярка, ssiigg не каза дали някой й е мерил крака.
Да. Мериха го и тогава купих чорапите. Стажант от отделението по съдова хирургия взе мерките. В легнало положение. Сега търся да взема още едни за резерва и се оглеждам и чета за различните видове.

# 115
Каква марка е твоя?
Аз съм много доволна от немските, много качествени и стегнати, не се отпускат, а са на двойно по-ниска цена от сигварис.

# 116
Каква марка е твоя?
Аз съм много доволна от немските, много качествени и стегнати, не се отпускат, а са на двойно по-ниска цена от сигварис.
Доволна съм и от двата чифта които купих. Немски са, обувам и събувам вече сама. Искам да питам по зспознатите...някой ходил ли е на море докато е носил чорапи? През колко време Ви правиха изследвания на кръвта? Колко време пихте тези за разреждане на кръвта?

Общи условия

Активация на акаунт