ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 14

• 39 817
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
Щом се борите със стерилитет, най-доброто решение е бремебност. Отидете в репродуктивна клиника, да те види читав лекар. Да прецени дали е нужно лапаро и ако да диагностично или оперативно и вече да действате.

# 631
При много момичета се свива кистата от инжекции. Предполагам искат да ти спестят рязането и горенето при лапарото. Новите тенденции са да слагат 3 инжекции преди операция и 3 инжекции след операцията, за да се свие максимално кистата преди операцията, но само с инжекции не знам дали става.
То в общи линии всеки оргазинъм отговаря различно на леченията.

# 632
При мен едно киста изчезна или се сви до там,че да не се вижда на ехограф.Имах я преди да забременея.Видя се на лапаро.Не растеше на големина и решихме да не я пипаме тъй като бях в процедура за инвитро.След една бременност и след това месеци наред на хормонални контрацептиви,дълго време нямах цикъл.Щом с хормонални контрацептиви може да изчезне киста,значи и с инжекции би могло.

# 633
При много момичета се свива кистата от инжекции. Предполагам искат да ти спестят рязането и горенето при лапарото. Новите тенденции са да слагат 3 инжекции преди операция и 3 инжекции след операцията, за да се свие максимално кистата преди операцията, но само с инжекции не знам дали става.
То в общи линии всеки оргазинъм отговаря различно на леченията.

Лекуващият ми лекар е специалист по стерилитет. От това, което ми обясни и това, което чета от вас, се убеждавам, че има логика с инжекциите, в опит да се спести рязане и горене на яйчника

# 634
  • София, Бургас
Момичета, наистина ли от тук нататък, щом съм стигнала до кисти,  или трябва да пия хормони за спиране на цикъл или да си правя лапаро след лапаро за тази ендомериоза? Това ли е единственото решение? Сега ще видим какво ще стане с тази спонтанна бременност и дали ще се развие, но по принцип, ако нещо не се случи нормално, не планираме инвитро за трето дете. Та, ако не държа да забременявам непременно, наистина ли само тези са решенията? Няма ли някакъв алтернативен начин да си изкарам още 5-6 години до менопаузата, която така или иначе от ендометриозата ще се случи по-рано от обикновено..

# 635
  • София
Аз съм оперирана преди 9 години. Минах хормоналното лечение, после имам две деца. Нямам рецидив досега.

# 636
  • :)
Аз съм с две кисти по 5см, съмнения за ендо, порастнаха след спонтанен аборт, т.е.,стрес. Ще изчакаме до февруари с лапароскопията с надеждата да забременея. Има ли някоя от вас забременяла спонтанно с кисти с такъв размер? Може би си втълпявам, но понякога имам усещане, че се случва оплождане, но не може да се имплантира.
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 12:12 от Agi_ns

# 637
Аз съм с две кисти по 5см, съмнения за ендо, порастнаха след спонтанен аборт, т.е.,стрес. Ще изчакаме до февруари с лапароскопията с надеждата да забременея. Има ли някоя от вас забременяла спонтанно с кисти с такъв размер? Може би си втълпявам, но понякога имам усещане, че се случва оплождане, но не може да се имплантира.
Благодаря предварително!

Ама така го казвате все едно е нещо много необичайно.
Има страшно много жени,които си забременяват,износват и раждат 1-2-3 деца без изобщо дори да знаят,че имат кисти и ЕМ.
Назад,в темата момичета са споделяли.

# 638
Аз забременях инвитро с едно киста.Не попречи на имплантацията,макар че и аз бях чела такива теории.

# 639
  • :)
Axenia,дано следващия път да е успешен.На всички момичета,които се борят за детенце пожелавам от сърце успех. Heart
На мен при лапарото ми оставиха кистата,за да имам по-голям брой извадени Я и да не се наруши резерва на яйчника.Само огнищата и срастванията са чистили+прекъсване на тръбите.Забрененях и си изкарах бременността с кистата.И аз бях чела че с ендометриоза дори и инвитро шансът е малък,но в моят случай не оказа влияние.
здравейте, колко беше голяма кистата и намаля ли по време на бремеността? Благодаря ви!

# 640
Около 2-3 см.По време на бременността не сме следяли размери,защото акцентът беше друг.След като родих ме беше страх да не направя нова киста  и пожелах да ми изпишат противозачатъчни.След това пих няколко месеца Оргаметрил.Незнам дали на бременността или лекарствата се дължи,но кистата изчезна.И да допълня,че беше доказано ендометриозна.За тези кисти има теория,че не изчезват сами но ето че има и такива случаи.

# 641
След като не е оперирана и изследвана хистологично как се доказа, че кистата е ендометриозна?

# 642
Писала съм и преди това,че съм правила лапаро,при което не е отстранена кистата,а само огнищата за да не се наруши резерва на яйчника+прекъсване на тръбите.Та така се потвърди на сто процента.

# 643
Интересно лекарско решение. Моята ендометриозна киста за месец и половина се появи, нарастна до 7 см и изконсумира яйчник и тръба.

# 644
Здраейте момичета, можете ли да дадете съвет за следното: Имах киста 3 см  и след неуспешни опити за забременяване, започнахме с инжекции Золадекс като беше предвидено да направим 3 инжекции преди лапаро и 3 инжекции след лапаро, само че на 3 третата инжекция, кистата намаля до 2,2 см и докторът ме попита дали съм скклонна да изчакам още един месец със Золадекс и тогава да решим. И аз се съгласих - сега на 4-я месец стана 1,95 см и докторът каза, че става твърде малка за опериране и да си изкарам още 2  Золадекса без да оперирам и че ще остане нещо малко. Знам, че звучи странно, но сякаш исках операцията. В смисъл, кой знае колко огнища имам, поне усещам болки на различни места  - така ще си останат в мен за винаги ли? Докторът,въпреки всичко каза ако решиш ще те оперирам няма проблем, но мнението му беше, че е по-добре само с инжекции. Вие как мислите? Със или без лапаро жената има повече шансове да забременее?
Лазерът в болницата им беше развален и ми каза, пиши ми на края на седмицата да ти кажа дали са го оправили или не. И аз не знам какво да правя. Вече съм се спряла на този доктор и му имам доверие, но от вътре нещо не ми дава мира.
Всеки ден се събуждам и се тормозя - да правя ли лапаро или да не правя. Краят на седмицата дойде и аз не знам какво да му кажа.

Общи условия

Активация на акаунт