Нашите орхидеи - тема 24

• 53 338
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
Аз ако събера толкова... ще ме изнесат отвкъщи с тях Joy сигурно е страхотна красота като нацъфтят Heart Eyes

# 451
Сигурна съм, че няма Hug .
У нас има място за още, но горе-долу това е максимума, за който мога да отделя време и грижа. Отнема ми два-три дена месечно - повече би било нечовешко Joy .

# 452
  • София
Минах през Бриколаж, имаше наистина много, но само Фаленопсис, а на мен ми се искаше да видя други видове.... не че не отнесох една бяла на точки с три цветоноса красавица, но не беше това идеята Simple Smile

# 453
... мит ли е това с прозрачните саксии?
Не точно мит.
Някои орхидеи, напр. фаленопсис, могат да фотосинтезират и чрез корените. Но основно разчитат на листата си.
Т.е. могат да се отглеждат в прозрачни саксии, но не е задължително.

Точно така е от научна гледна точка. Стабилни развити цветя с хубава коренова система и добри условия нямат нужда от прозрачни саксии. Моите си стоят в керамични кашпи. Малки слаби болни е желателно да изпозлват всичките си ресурси за фотосинтеза съответно и корените , така че е желателно да са в прозрачни.
това в какво ви продават посадени орхидеите  не е показател за нищо - ДА ,прозрачни са саксиите НО вътре ви крият изненада под формата на кошничка провокираща по-дълго задържане на влага и от там загниване.... Примерно моите фаленопсиси от 2006 не бяха в прозрачни саксии, мисля че прозрачните саксии са по-скоро е комерсиален трик воден точно от тези ширещи се заблуди,че някой не би ги купил ако са в непрозрачна саксия.

# 454
  • София
От борсата в Люлин на Обелско шосе съм взимала за подаръци, но аз предпочитам да си видя растенията на място.

Ще взема утре да снимам и да покажа моите две как нацъфтяха след 4 години чакане.

# 455
Само ако си избърсала листата от прах Joy Joy . Шегувам се. Чакам с нетърпение да видя капризките.

# 456
4 години??? Отчайвам се...ако ще гледам още 3 години пръчки. 😂 Шегувам се. Дано не се налага толкова да чакам.

# 457
С едно наум съм към борсата на Обелско шосе, относително грамотно се грижа за цветята си, но 90 % от орхидеите ми купени от там, са умрели.

# 458
  • София

най-добрите ми попадения са от Практикер. това е едно от любимите ми

# 459
В Бриколаж до касите имаше една голяма квадратна маса с няколко ванди, поне 5 цвята калтея, една (не много впечатляваща като цвят) с надпис "ароматна мултифлора", една (не й знам вида) с грудки и суперситни жълти цветове... Явно е било нещо тематично... обикновено отпред стоят само фелснипсисите, а тези са си в "градинския център"...

# 460
В кои градове ги намирате тези красоти? В Бриколаж в Пловдив е безкрайно беден избора на каквито и да било цветя, а за орхидеи да не говорим. В събота всичките им налични орхидеи имаха само по няколко листа, нищо повече! Чудех се защо изобщо са ги изложили, да ги бяха намалили подобаващо поне, ама не би... Neutral Face

# 461
Това беше в Ронг мола в София, а там не им е големия градински център...

# 462
  • София
В Бриколаж до касите имаше една голяма квадратна маса с няколко ванди, поне 5 цвята калтея, една (не много впечатляваща като цвят) с надпис "ароматна мултифлора", една (не й знам вида) с грудки и суперситни жълти цветове... Явно е било нещо тематично... обикновено отпред стоят само фелснипсисите, а тези са си в "градинския център"...

Пак ще се ходи, значи..... на скъпия му трябваше пръст за разсаждане, толкова бързаше, че не ме остави да огледам, целия магазин  Mr. Green

Това беше в Ронг мола в София, а там не им е големия градински център...

Ние бяхме в този на окръжна.

# 463
Вижте в Хоумакс. Имат различни видове.

# 464
  • Варна
В Практикер наистина има попадения, и моята Филаделфия е от там, за 10 лева.
Малко цъфтеж:
Скрит текст:

Тази е преоценена от Бриколаж за 5 лева:

Жълто-керемидената е от Кауфланд, с восъчни цветове, почти непрекъснато цъфти:

Едното от фалчетата ми, което гледам от бебе (майката изсъхна, но пусна издънка) прави много странни цветове понякога:

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт