Шести клас 2018/2019 - тема 3

• 47 618
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
Друга е. Сега се учи паралелно Световна история и История на България, като идеята е да се проследи какво се случва в едно и също време с различните държави, за да могат да се обяснят по-обективно и в пълнота историческите процеси и причинно-следствените връзки. Поне така си мисля, че това е целта. Много пъти съм разсъждавала и съм смятала, че е добре да се прави този паралел, а не да се учи история на България самоцелно.
На мен, лично, новият начин на изучаване на предмета ми допада повече. По така посочената причина.

# 376
Само дето не е важно какво, ами и как. Моите деца ненавиждат историята, но в училище не успяха да ги запалят дори като учеха за пирамидите...

# 377
 Peace
Разбира се, но "как" зависи вече много от учителя. Аз имам предвид програмата.
Моите деца, и двете, обичат този предмет много. Харесваха си, а малкият и сега харесва учителя си. Той обяснява добре - не са голи факти /това не е история, а жива хроника/, а обяснения на процесите, това е смисълът на предмета, да може човек да се научи да търси и да си обяснява кое защо се случва и как едно нещо - решение, факт, поражда или повлиява на друго - последицата.
/Напр. наскоро ги беше питал да обяснят сами, защо Теодор, братът на Асен, се е преименовал в Петър след като се е възкачил на трона. Не го пише в учебника им, мисля, но е добре да се знае, да се търси връзката. Пример давам само - как е добре да се изучава този предмет./

# 378
Браво, имат късмет. Учителката на голямата даже е доста известна, доктор, и т.н. Обаче...сухо, сухо, сухо до припадък...Не попаднаха на човек, който да ги запали и да обясни. А особено голямата много се влияе и от човека. С очите си съм виждала промяната буквално дни след смяна на преподавател- при същите учебници, програма, клас. Но...това е може би основата на проблема в образованието. Човешкия фактор не може да се вкара в програми и норми или да се научи и изиска. Някои учители просто ще са Учители при всякакви програми.

# 379
През своето учение имах трима учители по история - и тримата бяха страхотни. Последната година, когато започнах да се готвя да кандидатствам с този предмет, историчката ни събираше на СИП и ЗИП сборна група и ни подготви чудесно. Не съм имала нужда от ни един платен урок. И по БЕЛ бях така.
Но - въпрос на късмет е. Иначе лично за мен званията и титлите са нищо. Няма значение и в кой университет са завършили учителите. За мен човешкият фактор в тази област /че и в много други/ си е водещ. Всички се влияят от човека насреща си, от чисто човешките му, а не научни, качества. Учителят може да е прекрасен и да не става за учител и със, и без титли и звания.

Последна редакция: чт, 03 яну 2019, 10:59 от Judy

# 380
Да, и аз мисля, че Учителят е най-важен. След това е всичко останало - учебници, програма. Много пъти съм споделяла, че аз имах невероятния късмет, с много малки изключения, да имам страхотни учители в училище. Сега не мога да си изградя мнение за учителите на детето. Той е малко краен в оценките си за тях, а и сам си противоречи и не е постоянен в мнението си. Съответно и аз не мога да си извадя точни изводи.

# 381
  • София
В безистен срещу фонтана на площад Славейков има една книжарница където могат да се намерят всякакви издания. От там съм купувал страхотни по история (може би на Регалия бяха) - много въпроси към едни раздел, тип тестове, като отговорите имат и обяснения.
Скоро отделях от сборници за 8клас по старата програма, за да се ползват от 5токласник

Скрит текст:

Голяма мъка беше историята преди в 6клас, определено неподходяща за възрастта им - "100 правителства" и няколко пъти повече герой.
И синът ми нямаше късмет да се увлече от преподаването, затова го понастъпах - не може да не познава историята ни, дори да забрави много, все ще му остане.

# 382
  • София
Ехо къде зачезнахте всички? За много години ви пожелавам и здрави нерви с нашите шестокласници! На мен определено ще ми трябват - толкова го мързи моят, че чак не ми се разправя. Всяко нещо е съпроводено с пуфтене и мрънкосване. Не знам пубертет ли е това, какво е? И за капак поредната четворка по математика. Вече не знам какво да правя - не вдява тази геометрия и това е, а уж тръгна и на частни уроци и казва, че е доволен от госпожата и добре му обяснява, но като се стигне до контролни в училище - провал. Надявам се с рационалните числа нещата да потръгнат.
А и да питам ако някой може да помогне. Навил си е да си купува смарт часовник та имате ли препоръки за нещо.

# 383
За много години
Мина рожден ден на моя...а може би заслужаваше наказание, но здраве да е...не учи, по математика е ок, мина и на 2 кръг на олимпиадата, но БЕЛ, история, география...пълен ужас. По БЕЛ уроците поне доведоха до отлични тестове, тоест има някаква файда. Ако е тест, схваща, сеща се, добре е. По преразказа обаче след няколкостотин години може и да стане по-добър...ако се поупражнява малко...
От фирмата ми им подариха гривни  Huawei https://www.technopolis.bg/bg/Fitness-wrists/Fitness-wrist-HUAWE … A2-BLACK/p/575355 и са доста доволни. За цената си- супер. Часовник, не много точен пулсомер, известия от телефона, аларма, търсене на телефона чрез гривната, хубав дизайн, водоустойчивост- миене на ръце само, не и къпане, но пак е ок.

# 384
За много години!

Аз повече бих се притеснила, ако по всичко децата имат шестици Simple Smile Важното е децата да се научат да учат, а точно на този етап оценките не са от голямо значение( поне за мен).

При нас положението е натопорчено. Simple Smile ПУберката подскача за всичко, изнервена , разсеяна, нетърпелива да изслушва...На моменти има проблясъци на здрав разум, но бързо отминават Simple Smile ТАкава коренна промяна претърпява в шести клас, че чак ми се струва нереално, все едно не е моето дете.

# 385
  • Бургас
За много години!
Моя шестокласник е болен и ваканцията му се удължи. Той всъщност вече е почти здрав и утре ще е на училище.
Точно по нова година започна страшна кашлица, беше на инхалации.
И на него не му се учи хич, сменя настроенията, нервничи...

# 386
  • София
За много години. И моята още е на ваканционна вълна. Вече съм се отказала да се ядосвам. И това ще мине.
Има голяма разлика между фитнес гривни и смарт часовници. Зависи какво му трябва на детето. Но и двете не стават за игри, та бързо им омръзват. Аз съм със смарт часовник и съм много доволна, но за дете не мисля, че си заслужава инвестицията.

# 387
Пуберът си пубертее. Опитва се всячески да ми къса нервите, нищо ново под слънцето. Ваканцията я изкара в мързелуване. Реши няколко задачи и прочете 2-3 книги. Останалото беше електронни игри и гледане на филми.
Изкара 6 на класното по БЕЛ, но точките са му в долната част на диапазона за 6, та определено е имал късмет. На уроци не е ходил вече месец. Ваканцията почиваше, веднъж беше болен, тази седмица пък урокът съвпада с олимпиадата по история.
Предстои класното по математика. И там го мързи да решава задачи. Мрънка, трябва ли, защо толкова. 30 минути мрънкоти, после за 15 минути решава каквото съм му дала. И за какво трябва да ги губи безсмислено първите 30 минути, и той няма обяснение. И иска да седя и да му правя компания, дори и нищо да не се налага да му помагам. На изпитите имало квестори, значи щом съм искала да решава задачи, съм била длъжна да стоя край него подобно на квестор. Това е само за допълнителните задачи, за домашни изобщо не ме търси.
Отсега се притеснявам какво ще правя догодина със своенравен седмокласник и с петокласник спортист, който има минимум време за учене и за разлика от батко си, не схваща толкова бързо.

# 388
  • София
За много години! Пожелавам на децата, пък и на нас, една успешна и ползотворна година. Ние да успеем да запазим търпение, те да минат по-леко през началната фаза на пубертета.
И нас ни мързи, и все за компютър мисли. Хем ми е втори път, хем наистина не знам как ще го изтърпя докато се очовечи.
Относно смарт часовниците - наистина не виждам защо ще му е. Хубавите са доста скъпи, а по-евтините варианти не са съвсем точни.

# 389
  • Велико Търново
Да сте живи и здрави, децата ни също, и с лекота да преминат този етап от развитието си! Simple Smile
Моята дъщеря се класира на областния кръг по БЕЛ, но й предстои класно по математика и там нямам идея как ще се представи - уж всичко й е ясно, ходи на уроци веднъж седмично, там учителката казва, че няма проблеми и хоп - на контролните все грешки, от елементарни по-елементарни...Държи твърдо 5-цата, но недоумявам как хем всичко й е ясно, хем греши абсолютно всеки път...Както и да е, здраве да е, не държа да е на 6 по всичко...По природа се затруднява с химията, дори имахме лек сблъсък през ваканцията, защото тя очаква едва ли не всичко да й се излее като с фуния в главата - обяснявам й, че на някои им отнема повече време да схванат за какво иде реч, трябва да полагат повече усилия в дадена област, тя веднага излиза с аргумента "видиш ли, тъпа съм"...Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт