Шести клас 2018/2019 - тема 3

• 47 589
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
  • София
По мнение на учител от школата, която посещаваме, се очаква за нас да има трансформиращ преразказ или отговор на литературен въпрос, а времето на изпита да бъде едно, а не разделено. Обаче за сбит преразказ не съм чула никъде досега. Ще видим, аз съм в постоянна стачна готовност, пък... 😂😂😂

# 511
Времето е на 2 части, има го вече на официален документ. И листата ще са бели.
Аз не желая да обърквам никого. Учете както сте преценили и както им казват учителите. Моята информация е тип ЕЖК, което хич не харесвам, та чак сега съжалих, че писах. Дано не съм подвела никого.
Аз от преразкази не разбирам. Моята дъщеря си учи, каквото е по програма и сега в 6ти клас е сбит преразказ. Пише нещо, нямам идея как се справя, каквото-такова. Тази година не се готви специално за нво, а само за училище.

.......

Нас още не са ни оформили в ед поне по 6 предмета, като по 3 от тях нямам никаква идея как ще я оформят. Разочарована съм от непознаването на наредбата за оценяване на учителите. Има предмет, по който е оформена само с 1 оценка; поне 2 предмета с по 2 оценки; има предмет, за който срочната оценка е нанесена като дроб, а не цяло число; само по 1 предмет ни връщат контролните; има предмет, по който са правили поне 7 контролни и нямат нито 1 текуща оценка нито в ед, нито в бележниците, а и на децата не са върнати контролните... Повече от година се борех, пишех писма, срещи с директор, но вече нямам сили. Не мога да променя системата. А и кой знае каква подкрепа не виждам. Масовият родител не е заинтересован. Та ще си карам по течението вече и аз. Ще го избутаме и по-спокойно, без зор и без нерви от моя страна.

# 512
# 513
Звънче, това е журналистика Simple Smile, с цялото ми уважение към журналистите. А и касае сегашните седмокласници що се отнася до материала, върху който ще е нво.
Ако на някой му се четат документи, тук ги има:
http://ruo-sofia-grad.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/% … 0%B5-%D0%BD%D0%B0

# 514
Zvanche,според теб зад "преразказ" кои типове се крият за НВО
Явно има разнобой в правилата за сбит преразказ, защото единият го показах на двама учители, оценката се различаваше с единица.
Отделно ги пришпориха да го вземат и да направят класно на това, защото чакат проверка от МОН . Явно ще мерят успеваемост

# 515
  • софия
Звънче, това е журналистика Simple Smile, с цялото ми уважение към журналистите. А и касае сегашните седмокласници що се отнася до материала, върху който ще е нво.
http://ruo-sofia-grad.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/% … 0%B5-%D0%BD%D0%B0
Има журналистика и журналистика и е доста повече от "Отворихме дума с колежката и та каза, че събитията преразказ не влиза за тази година. Сегашните седмокласници тренират трансформиращ подробен преразказ" в контекста на сбит преразказ и евентуалното му включване в НВО следващата година. Или поне, за мен, написаното имаше тази насока. Може и грешно да съм го възприела. Мисля, че ти беше една от нас, която писа писмо и следи резултата от тях.
Всеки има право да избира на какво ще вярва. Просто моля, ако ще се обсъжда/споделя информация от колежка, тя да не бъде представяна като краен факт. Това е. Повечето в темата сме активни по темата и знаем къде и какво да четем.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 09:10 от zvаnchе

# 516
Звънче, не оспорвам, това, което казваш. Казах, че се извинявам за инфото си тип ЕЖК. Да, следя всичко. И да, зная, че ще е трансформиращ преразказ за тазгодишните седмокласници. И статията е за тях. Възможно е да не съм я изчела внимателно и да пише нещо и за нас. Пак извинявайте. Както писах, аз се предадох. Ще го карам по течението.
А дали знаят родителите откъде да четат, ще се въздържа от коментар. Просто споделих документ. Извинявайте, че ви досаждам с документи.
Можеш ли да ми дадеш пример, когато съм публикувала грешна информация? Защо така ме нападна?

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 09:10 от maria77bg

# 517
  • софия
maria77bg, моят апел не беше насочен към това, което пишеш. Винаги си се отнасяла отговорно към информацията, която споделяш. Peace
В момента не ми се търси интервюто, което беше дала зам.-министърката на образованието. В него също беше засегнат набор 2006. Да, обсъждало се е преразказът да не е подробен трансформиращ, а сбит. Но, доколкото имаше официална информация, учители по БЕЛ са възразили и са настоявали да остане подробният преразказ, като форма, която може да бъде оценена възможно най-обективно спрямо другите форми.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 09:14 от zvаnchе

# 518
Ние с теб спорим, а и двете твърдим едно и също Simple Smile))). Здраве да е.

# 519

Дами, няма никакво значение какъв преразказ ще е. Просто ще е преразказ. И то "най-вероятно".  Laughing Така ми каза моята приятелка, учителката. Затова си готви децата в клас основно на преразкази, като си следва и програмата, разбира се. Все пак сме си тук, у нас.
Никаква философия. Дъвчат го от втори клас всеки вид преразказ вече години. И никога не е късно да измислят нещо ново. Убедила съм се.
Все ми тая на мен сбит ли ще е, пребит ли ще е, от име на герой ли, с допълнителна задача ли ще е и т.н. Важно е да върху учен материал, да е отработено като вид и толкоз. Така каквото и да решат, ще имат право - щом е учено, заложено в програмата - може да се даде за изпит. Ама тип листи, ама модули или части ще го нарекат, ама в точки или в оценки ще бъди - все е "Преоблякъл се Илия". Който може да преразказва - ще преразказва. Който може да пише - ще напише.
ЕЖК е едно и също с всяка публикация в нашата преса. Журналистиката ни е точно такъв тип. Не са криви и журналистите само. И на тях така им се предоставя информацията. Понеже всяко решение е предпоследно.
Ако има официален правен документ, който да ни казва догодина как ще е при нас - това е друго. До тогава - учи се по програма и това е.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 09:41 от Judy

# 520
Доживяхме и ние грипна ваканция. Такава радост е вкъщи. Младежът снощи дори мусака почти сам наготви, толкова беше на кеф Simple Smile По принцип е зор да го накарам да се поразмърда.
Завършва с две петици - по музика и технолгии. Малко се ядосваше, че му разваляли успеха, но го успокоих, че няма какво да се коси точно за тези предмети.

# 521
Ние ваканция няма да дочакаме, но ще си вземем персонална бележка, че определено ми писна. Има доста болни в класа. Няма да чакаме и ние да легнем. Срокът приключи. Стига толкоз, викам! В сряда другата седмица, пак, ако е рекъл Господ.

По мнение на учител от школата, която посещаваме, се очаква за нас да има трансформиращ преразказ или отговор на литературен въпрос, а времето на изпита да бъде едно, а не разделено. Обаче за сбит преразказ не съм чула никъде досега. Ще видим, аз съм в постоянна стачна готовност, пък... 😂😂😂

А обсъждахте ли в такъв случай, ако времето за изпита е цяло, дали частта с писането няма да мине първа?

# 522
Тъй като следя събитията от доста време, ще си позволя да изкажа личното си мнение.
Мисля, че идеята беше изпитът да е единен още през тази учебна година. Дори в началото, а и в момента, пробните изпити по математика на някои места не бяха разделени на части. В някои помагала също няма подобно разделяне. Смятам, че точно защото не можаха да намерят приемливо решение на въпроса с преразказа, решиха да запазят частите.

# 523
Защо не направят тогава само бел на части? Или да си започнат с преразказ?
Конкретно за моето дете би било по-хубаво да е една обща част, а не две. Но каквото и да решат ми е все едно. Сигурно експертите си имат някакви съображения за частите, не зная. Всички от един набор са при еднакви условия, това е по-важното.

# 524
Защо не направят тогава само бел на части? Или да си започнат с преразказ?
Конкретно за моето дете би било по-хубаво да е една обща част, а не две. Но каквото и да решат ми е все едно. Сигурно експертите си имат някакви съображения за частите, не зная. Всички от един набор са при еднакви условия, това е по-важното.

Да мине в началото тоя преразказ си го коментирахме още лятото, когато изскочи идеята за сливане на модулите. Е възможно и тогава няма да има части, а човек ще си разпредели времето по-добре. За математиката не виждам проблеми пък никакви за такова нещо.
Затова питах Helene Fischer дали са го обсъждали при тях.
Просто малко повече гъвкавост в мисленето и реакциите няма да им навреди.

Общи условия

Активация на акаунт