Късогледство и училище I - IV клас

 • 8 837
 • 71
 •   1
Отговори
 • Мнения: 553
Здравейте! Преди 3 дни забелязах, че синът ми (9 години трети клас) не разчита далечни надписи и ето че днес вече носи очила. Има късогледство 1.20 и 1.75 съответно на лявото и дясното око. Преди година го е развил т. е във втори клас. Офталмологът вини телевизията, телефоните, таблетите и т.н.  при все че имаме трудно проговарящо дете (малкия) и ограничението е ежедневна тема. Лятото преди втори клас започнахме четене 1.5 часа общо на ден на обяд като постоянно съм следила позата му и светлината. Трудно започна училището и сме учили доста, но не вечер. Мъжът ми обвинява многото четене пък. Аз мисля, че все вечер оставаше време за телевизия и телефон а тогава екраните са най-вредни. Три дни се самобичувахме, но какво да се прави. Сега режимът ще е много по-строг.
Идеята ми е темата да е отчетна и да споделяме всичко свързано с това състояние. На мен лично са ми нужни съвети за режима. Ученето и четенето как се регулират - не може и без тях! Ситуации в училище във връзка с очилата. Упражнения за очите има ли и какви? Как се справяте, ако не иска детето да ги носи? Дори как се справихте с емоциалния шок, защото нито аз нито мъжът ми не носим очила и не знам какво изпитва синът ми? Ще се радвам да успеем да станем група от редовни участници! Благодаря Ви предварително Simple Smile !

# 1
 • София
 • Мнения: 37 957
Самобичувате се?
Що за глупост?
Че лещата на детето се е поразтегнала вследствие на процеси в неговия организъм?
На мен навремето ми триха сол на главата, че много съм чела на лампа и затова имам очила. Всъщност ми създадоха як комплекс!
После пък диоптърът ми се вдигна, когато престанах да чета толкова.
Сега пък пада, въпреки че вися на телефона.
Дъщерята носи очила също.
Носи ги само в училище, така препоръчвам и на вас. И повече игри навън и по-малко драми и наказания!

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 9 789
Според мен се притеснявате излишно. Първо късогледството е вродено състояние в повечето случаи, което касае формата и големината на лещата и очната ябълка. Т.е. проблимът е механичен, няма как да стане от четене, нито от телевизия. Екраните наистина са вредни донякъде, но там други болести се хващат и то след много, много години. Не късогледство. Диоптърът ви не е много голям, така че не виждам повод за драма. Преди 1 клас водихте ли го на очен?  newsm78
Моите деца са далекогледи. Единият много - 4 диоптъра. Носи очила от 3 годишен. Никога не сме имали никакви проблеми с очилата. Носи си ги с удоволствие, а и няма как да не е така, защото без тях почти не вижда. Другият носи само за четене, кога ги сложи, кога ги забрави, но също няма проблем. Вече носенето на очила не е като едно време. Сега половината деца са с очила и никой не им се подиграва. Много е модерно даже.
Самите очила са безопасни за детето - стъклата са нечупливи и няма опасност да се нарани. Общо взето единственият риск е детето да ги счупи и да се наложи да купувате нови. И понеже децата не винаги са много внимателни, Ви съветвам да не купувате скъпи очила. Дори да не ги счупи, много бързо им умаляват.

# 3
 • Мнения: 2 285
Здравейте!

Късогледството категорично най-често е вродено. Неприятно е, но не е чак повод за самообвинения в никакъв случай. Вкъщи вече и тримата ми хубавци са с очила. Лошото е, че дребен ги сложи доста по-рано (точно на 8 г.) от баткото и каката. По тяхно време нямаше екрани, в които да се "дзверят" от ранно детство. Така че, моят опит показва ясно и лошото въздействие на съвременните ел. устройства. Но пък няма как да избягаме от тях напълно, уви...
В училище не сме имали неприятни случки, под никаква форма. Аз знам за поне 5 дечица от нашия клас, които вече носят очила. Дори разбрах, че съучениците на моя син са поощрили едно от момчетата да си носи очилата, понеже той се срамувал. От инциденти с други деца, разбира се, няма как да ги застраховаме. Ние проблем засега сме имали единствено в един детски център, където група по-малки деца бяха свалили и хвърлили очилата на сина ми в басейн с топки. Така че, на такива места, както и в часовете по физическо в училище и на тренировки, ако детето спортува, е по-добре да се свалят. Лошото в нашия случай, е че самият той не се чувства комфортно без очилата, въпреки малкия диоптър (1,25) и предпочита винаги да е с тях. Например, книга може да чете и без очила, да пише домашни - също. Но обикновено не ги сваля при тези дейности вкъщи. Аз не съм сигурна дали е по-добре да ги сваля или да ги носи постоянно. Лекарите, с които съм говорила също като че ли не са на едно мнение по въпроса...

# 4
 • Мнения: 13 574
Вие имате ли очила? бащата? баб ите дядовците... в рода? Този диоптър на 9 години не става от четене и телевизия...

# 5
 • София
 • Мнения: 4 533
Както вече няколко човека писаха, това най-често са вродени деформации на окото. Това с кривото гледане, четенето на тъмно и т.н. няма връзка. Ако някой от родителите е с диоптър, детето също ще е. Аз съм с около -4 D и синът ми е с около -2 D. Преди първи клас го водих на очен и нямаше нищо. Някъде към 3-4 клас започна да не вижда на дъската в училище от последния чин. Вървеше си висок още тогава и все отзад го слагаха. Очната му мери диоптъра и разширява на два пъти зениците. Обясни ни, че това е за да се установи дали диоптърът е нещо постоянно или е временно явление. Е, постоянно си се оказа. Отначало носеше очилата само в клас и пред телевизора. На пореден преглед (беше му се качил малко диоптърът) докторката го пита носи ли очилата постоянно (това, между другото, също няма отношение към растежа на диоптъра) и знае ли колко гаджета пропуска по улиците като не вижда добре. От тогава е нон стоп с очилата Simple Smile

# 6
 • Мнения: 13 574
Същата работа. Аз съм с - 4.5, а мъжът ми БО. И двете деца сложиха очила 3_4 клас. Дъщеря ми спря на 1,75 но цилиндров и ъглов астигматизъм. Синът ми 5 клас е вече с - 2 чиста миопатия без астигматизъм. Баба ми беше с - 8, дядо с - 12. Майка ми с - 3,5, сестра ми - 2, баща ми - 1.5. От рода на мъжа ми - всички БО. В резултат и двете деца--очиларка...

# 7
 • Мнения: 53 708
Каква е тази паника? Как го е развил, не е важно.
Диоптърът не е висок, ще си носи очилата, ще се ограничава натоварването, ще седи на първите чинове.

Моята дъщеря също е с късогледство, от 3 годишна е с очила, завърши с отличен успех езикова гимназия.
Нейният диоптър е висок, -7.
Започна от -2,25.
Вродено е. Но по линия на баща ѝ има наследствено обременяване. Той също е късоглед.
Дъщеря ми е с лещи от 8 клас.

# 8
 • Мнения: 553
Благодаря на всички Ви! Офталмологът ни го втълпи това (той се родил здрав, сами сме си го причинили) и накрая каза "Не се обвинявайте!". Вече изкарахме един цял ден с очила и се успокоихме. Благодаря за отговорите на въпросите ми. Сега обаче имам три по-конкретни. Лекарката каза да ги слага сутрин като стане и да ги сваля вечер като си легне.

Като ги е носил цял ден, може ли вечер да се поборичкат и погъделичкат с брат си един час преди лягане БЕЗ очила?

Подготвя се за училище за около 3 часа или 3 часа и половина. Какви правила да спазваме през това време?

Колко време може да си чете от книгата на ден?

# 9
 • София
 • Мнения: 37 957
Ами ... не е много права лекарката.
На мен пък лекарката ми каза да не се носят постоянно, тъй като детето расте и е възможно окото да се измени така, че да намалее диоптъра, а с очилата очите стават "по-мързеливи". Още повече по време на игра. Както казах, дъщеря ми си носи очилата в училище, докато пише домашни, гледа тв. Но не и като излиза навън да играе, а тя е доста активна физически.

# 10
 • Мнения: 53 708
Има разлика между късогледство и далекогледство. Далекогледството намалява с растежа, а късогледството расте. Целта е да не расте много и да спре в един момент.
Може детето да играе без очила няколко часа, този диоптър е малък. Но да не стане така да не иска очилата. Без очила ще се вдига повече диоптъра.

# 11
 • Мнения: 553
Зная, че има разлика между късогледство и далекогледство. Затова и направих тази тема за да не се объркам още повече. Нека пишем конкретно за това състояние, а не по принцип за очилата!

# 12
 • София
 • Мнения: 4 533
Колко голям ще стане диоптърът (отрицателния) е генетично обусловено. Това ми е информацията от всички офталмолози, които съм посещавала през годините. Носиш, не носиш очилата, все тая. За някакви по-специфични състояния и заболявания може да не е така, но за "стандартното" късогледство това казват.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 9 789
Колкото повече носи очилата, толкова по-добре. Това важи и за двете състояния. При повече от 1-1,5 дпт окото се напряга, за да компенсира дефекта и напряга акомодацията (естествената способност на окото да се нагажда за близко и далечно виждане). При хронично пренапрежение на акомодацията (от неносене на очила, когато са нужни) мускулчетата, които я управляват се изтощават и зрението се влошава. Аз съм с малък диоптър (1) и виждам идеално без очила. Въпреки това, когато не си нося очилата по цял ден вечерта вече филм със субтитри не мога да гледам, очите ми сълзят и ме дразнят. Като ги нося постоянно нямам проблеми. Разбира се, детето има много по-издържлива и гъвкава акомодация от мен, но все пак не е нужно да се претоварва излишно. За един час игра, разбира се можете да ги свалите.
За ученето - много добра профилактика на умората на очите и на спазъма на акомодацията (което важи за всички и тези без очила) е на всеки 30 мин близко гледане ( четене, компютър) да се гледа 1-2 мин в далечината и очите да се отпускат. Колкото по-далеч, толкова по-добре. Например гледайте Витоша, ако сте в София.

# 14
 • Мнения: 13 574
Това е сериозен доиптър за дете на 9 години. Няма как да го израстне , няма да махне очилата ако това ви е казал офталмологът. Моят син е пети клас  с 1,75. Миналата година тръгна от -1,00. Офталмологът сега му предписа 1,5 за да стимулира малко очите. ( Аз съм със -4,5 но нося -4,0). Но да ги носи постоянно. Прави впечатление че без очила не вижда и после го боли глава.  Наясно сме че диоптрите ще падат. Моите падаха от трети до десети клас. От там заковаха и до сега. За съжаление това е истината. Както и няма значение колко четеш или броузиш. Да има вариации от половин диоптър. Мъжът ми се отнася безобразно към очите си и има -0,5. Аз моите ги пазя и имам -4,5. ...

Общи условия

Активация на акаунт