Късогледство и училище I - IV клас

 • 8 844
 • 71
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 867
Не сте в състояние да направите разлика между намалено зрение и късогледство, но намирате самочувствието да правите оценки и то какви! Излиза, че не само моето, но и мнението та цяла една Академия по офталмология е недодялано. Аз на Вас повече нямам какво да кажа. Освен, че да - при здраво очно дъно, липса на други оплаквания и възможност за постигане на 100 процента зрение с корекция, измерване на налягане на дете НЕ е нужно. Дискусията ми с Вас приключи.
Към авторката на темата е други притеснени родители:
Късогледството се среща все по-често и е свързано с начина ни на живот и необходимостта да гледаме наблизо много повече, отколкото нашите предци.
Не можете да развалите или поправите очите на децата си. Телефоните и таблетите вредят на незрялата им нервна система, то не и на очите.
С порастването, особено в пубертета, те ще нарастват. Малки плюсови диоптри могат да се израснат, минусови не.
Очилата не са лекарство. Късогледството няма да изчезне, ако се носят или да се влоши, ако не се носят. С тях се вижда добре. Добър вариант са и контактни лещи. Радвайте се, че макар и с корекция, децата виждат 100 процента.
Късъгледттвото НЕ Е симптом или предпоставка за глаукома! Клиничната картина при деца е доста характерна и не се изчерпва с недовиждане на дъската. Статистически е доказано, че глаукомата се среща по-често при хиперметропи и за това си има логично обяснение.
Намерете офталмолог, на когото да вярвате и го посещавайте редовно. Подходящо е профилактичен преглед да се прави преди началото на учебната година.

Последна редакция: нд, 11 ное 2018, 08:46 от Sea breeze

# 61
 • Мнения: 2 406
Не сте в състояние да направите разлика между намалено зрение и късогледство, но намирате самочувствието да правите оценки и то какви! Излиза, че не само моето, но и мнението та цяла една Академия по офталмология е недодялано.

Късъгледттвото НЕ Е симптом или предпоставка за глаукома! Клиничната картина при деца е доста характерна и не се изчерпва с недовиждане на дъската. Статистически е доказано, че глаукомата се среща по-често при хиперметропи и за това си има логично обяснение.
.

Остава да се запитаме коя е въпросната академия и кои са академиците в нея?

Не е СИМПТОМ, НИТО ПРЕДПОСТАВКА, НО В НЯКОИ СЛУЧАИ КАТО МОЯ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ СЛЕДСТВИЕ ОТ НЕЯ! Невинаги, разбира се. Вече го обясних. А сериозно закъсалите с глаукома надминават 10диоптъра късогледство!!! Намаленото зрение може да се окаже като добавка към 10-те диоптъра! Тоест нещастният пациент да не вижда предпоследния ред на таблицата, а значително по-нагоре! Нима не го знаете???
И какво следва после??? Ослепяване, за голямо съжаление......Нима не знаете, че над 90% от случаите на слепота са ИМЕННО ЗАРАДИ ГЛАУКОМА??? Държите се НЕКОМПЕТЕНТНО И БЕЗОТГОВОРНО! И НАГЛО.....

И още.......Случвало се е доста пъти хиперметропията да премине в миопия именно заради глаукома!!!

Очните дъна.......Гледаха моите, когато глаукомата вече е била факт и какво? Нищо! Изписаха ми капки хидрокортизон, които още са вдигнали налягането!

За мое щастие, въпреки некадърното и неадекватно лечение запазих 100% зрение с корекция 1-2диоптъра на късогледството. Тоест доста добре различавам двете неща!!!

В интерес на обективността е редно да допълня, че написаното при последното ви включване за късогледството, очилата и начина на живот е вярно и не се нуждае от никакво оспорване.

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 15:14 от vl

# 62
 • Мнения: 2 404
На моето дете бе поставена диагноза късогледство,съответно бе обяснено,че не подлежи на корекция,а с израстването на детето е възможно и диоптъра да расте,но не е задължително.За таблети и  телефони е много относително,но да предпоставка било.Лещи не препоръча лекарката,тъй като очилата няма да се носят постоянно.

# 63
 • Мнения: 53 765
Как така няма да се носят постоянно?
Това да не са очила за четене?

# 64
 • Мнения: 867
На моето дете бе поставена диагноза късогледство,съответно бе обяснено,че не подлежи на корекция,а с израстването на детето е възможно и диоптъра да расте,но не е задължително.За таблети и  телефони е много относително,но да предпоставка било.Лещи не препоръча лекарката,тъй като очилата няма да се носят постоянно.
Какви са диоптрите? И аз не разбира как така няма да се носят постоянно. При децата и младите хора с късогледство очилата не се свалят при работа наблизо, те не им пречат. Лещите са добър вариант, но не и на прекалено малка възраст, разбира се, все пак са ангажимент, изискват и много стриктна хигиена.

# 65
 • Мнения: 2 404
Очната лекарка каза,че очилата ще се носят ,когато гледа тв,на кино,когато преписват от дъската,но не и постоянно.Заведох го на преглед,защото от известно време се оплакваше от главоболие,което в началото отдавах на преумора,но в последствие започна да се оплаква,че не вижда какво се пише на дъската и когато го накарам да ми прочете нещо по улицата(табелки и то не със ситни букви)започва да примрежва очи и каза,че не вижда ясно буквите.Минахме на две независими мнения и двете бяха категорични ,че има лек проблем и трябва да се разширят зениците.Като диоптър е изписано -0,75и на двете очи.
Да вметна,че нито аз ,нито баща му имаме очни проблеми и ако съм написала нещо некоректно е от неяснота,макар,че почти съм цитирала думите на лекарите.

# 66
 • Мнения: 53 765
С такъв малък диоптър не всички изписват очила.
Затова са казали да ги носи при нужда.

# 67
 • Мнения: 867
Да, не е голям диоптърът, но зависи и какво е зрението без корекцията. Някои хора си търсят и 0,25, ако се чувстват комфортно с тях. Ако му е добре може да си ги носи постоянно, няма са навредят.

# 68
 • Мнения: 2 404
Благодаря за мненията!Дано се чувства добре и да не прогресира!

# 69
 • Мнения: 553
Здравейте,
Вече 22 дни си носи очилата и си ги търси, защото вижда по-добре с тях. Обаче вече втори път се оплаква, че в часа по информационни технологии към средата го заболяват очите от работата с лаптопа и затварял очи за малко, но часът му тежи. На какво се дължи това и какво може да му помогне? Да гледа за минута надалеч през прозореца?

# 70
 • Мнения: 53 765
С този малък диоптър не е нужно да ги ползва за лаптопа. Само за дъската. Може и от това да му е така.

# 71
 • Мнения: 4 093
Аз имам същия проблем с лаптопа. Може да се дължи на различни причини:
- сухота (при гледане в екран мигаме по-рядко). Оправя се с овлажняващи капки, може и да се добавят витамини за очи. Предвид, че е дете, лекарят може да ви насочи какви.
- получава се нещо като лек астигматизъм, не знам как точно да го обясня медицински. Късогледството често е комбинирано с астигматизъм, но в повечето случаи е толкова малък, че не се налага корекция. Но при гледане в екран започва да се усеща като напрежение.
- гледа се отблизо, а диоптърът просто е за по-далечни обекти. Ако вижда добре монитора без тях, може да си ги маха за този час. П

При всички случаи е добре на няколко минути да откъсва поглед и да се фокусира върху нещо далечно.

Аз си имам очила с по-малък диоптър специално за работа с лаптоп, неудобното е, че трябва да слагам и свалям само за такава работа, иначе не са ми комфортни, т.е. с тях надалеч се напрягам.

Общи условия

Активация на акаунт