Късогледство и училище I - IV клас

 • 8 834
 • 71
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 53 678
Не заблуждавайте жената и не я стряскайте.
Нито е голям диоптъра, нито ще пада.
Важното е да не се вдига много.

# 16
 • София
 • Мнения: 3 606
И моят, малкият, е с очила от 9 годишен- късогледство и астигматизъм. Преди първи клас беше без проблеми. Офталмоложката ни каза, че късогледството се отключва на тази възраст и ще расте докато расте и окото. Започна с 1,25 сега е с 2,50 на 12г.Въпреки промяната каза, че не е необходимо по-често от веднъж годишно да го проверяваме и ние го водим преди началото на училище за преглед и корекции. Ние с баща му и брат му сме без проблеми ( аз имам само малко астигматизъм), но майка ми и сестрите й, баба ми и дядо ми бяха с очила. Той си ги носи непрекъснато вкъщи и на училище, но на тренировки и в часовете по физическо е без тях. Много ми е гадно, че непрекъснато се променя диоптъра, но се успокоявам, че е лечимо след като спре растежа на окото и ако иска тогава може да го коригира.

# 17
 • Мнения: 4 042
Aз съм с очила от 5-ти клас, като започнаха от малък диоптър и съвета да се носят "само на училище", последван от съвета "ако ги носиш редовно ще се оправи и ще ти намалее диоптъра". Да, но нито едно от двете не е било правилно - постепенно започнах да ги нося постоянно, някъде около 8-9 клас, защото не виждах добре. Постепенно се качиха, бяха минали дори над 3 (различни са на двете очи). Последно бях на малко над 20 години, когато ми казаха, че са увеличени. Оттогава два пъти са намалявани с малко. Мислила съм за корекция, но засега едва ли, свикнала съм и ми харесват очилата.

Това с четенето, гледането на тв и пр. не е вярно. Четях много, докато бях малка таблети нямаше, даже и монитор почти не съм гледала. Имах идеално зрение, после за година-две се влоши. Никой от семейството ми не носеше очила, обаче - няколко години по-късно майка ми сложи. А в нейното семейство родители, баби и дядовци - всички до късно са виждали много добре. Едната ми леля също е чела много и е започнала да работи на компютър през 80-те години, сещате се какви екрани са били. И то не инцидентно, ами сериозна, целодневна работа - изчисления, програмиране. Едва в последните години носи очила за близко виждане, повече за предпазване от монитора, с минимален диоптър. Без тях вижда идеално, чете и т.н.

Глупости са тези обвинения кой оставил детето на таблет, кой чел на лампа.

# 18
 • София
 • Мнения: 37 951
И моето късогледство започна на 9 и се разви бързо. Радвам се, че дъщеря ми държи към -1,5 и не се е оплакала тази година.

# 19
 • Мнения: 780
Извинявам се , но просто нямам време да чета всички отговори, а искам бързо бързо да помогна и успокоя авторката. Та аз съм с астегмантизъм и късогледство от 3 годишна, ( подобни диоптри като на вашето дете) съответно и с очила от тогава. Естествено никое дете не понася носенето на очила и до към 1-2 клас си беше кошмар и почти не съм ги носила. След това ги носих само в училище, тъй като пишех домашни докато съм сама в къщи и сещате се - сама няма да си ги сложа. В гимназията съучениците ми сигурно и не подозират, че съм с очила. Отивайки студентка обаче в големите зали се появи трудност при преписване от даската и доброволно отидох на лекар. Очилата слагах единствено по време на лекции и то може би до 3ти курс. След като завърших и започнах работа на компютър си слагах очилата редовно, но след около 4 - 5 месеца започнах да усещам, че диоптрите сякаш не ми бяха правилни (незнам как да го обясна, просто очилата не ми помагаха). Отидох на офталмоглог и за най-голяма радост и изненада ми заяви, че вече няма нужда да нося очилата и че е възможно дори да ми пречат. Та след 20г. "борба" с очила и диоптри аз съм големият победител Grinning . Започвайки от 1.75 диоптъра минавайки през : 1.5; 1.25 както си му е реда, стигнах до 0.25 на едното око, а на другото дори нямам. Това което мога да ти дам като съвет е да не се притесняваш чак толкова, диоптрите се израстват, единствено астегмантизма остава, но с него нямаме шанс. Пазете максимално очите на детето, но не го карайте на сила да слага очила, нямате предства колко е неприятно..
Хубав ден! И успех!

# 20
 • София
 • Мнения: 37 951
Аз в момента съм много зле на лекции.
Особено като прожектират текст на дъската. В стаята тъмно, буквите ситни - ужас.
То пък като се хванах да уча на стари години. Късогледството ми уж намалява, обаче такива номера ми прави, че някои дни, особено като съм с лещите, ходя по улиците насляпо.

# 21
 • Мнения: 780
Аз в момента съм много зле на лекции. То пък като се хванах да уча на стари години. Късогледството ми уж намалява, обаче такива номера ми прави, че някои дни, особено като съм с лещите, ходя по улиците насляпо.
Е нормално е сякаш, при преумора на очите и при мен се случва, на моя приятел пък му е проблем шофирането по тъмно.

# 22
 • София
 • Мнения: 37 951
А сега като се стъмни в 17 и трябва да изляза съм като сляпа кокошка.

# 23
 • Мнения: 553
Благодаря на всички Ви! Следя постоянно какво пишете. Днес му е четвърти ден с очила и първи ден с очила на училище. Понеже имах работа в района, го мернах в голямото междучасие. Същия си е, играе, бяга с приятелите. Свикна си. Харесва му дори. С носенето няма проблем, със съучениците явно също няма проблем. Карахме колела в почивните дни. Игра по площадките. Аз се успокоих! Ще гледам да държа средата в очакванията, нито песимист, нито оптимист. Даже спирам темата!
Хубавото е, че вечер и аз не гледам телевизия, а им чета на двамата в леглото (което е много по-приятно) и заспиваме по-рано към 21:00 аз включително Simple Smile ! Събуждам се наспана! Не ходя на работа най-вече заради трудно проговарящия ми син, та има време за домашните задължения преди обед!

Хубав ден на всички със и без очила Wink !


# 24
 • Мнения: 53 678
Очилата не са някакво зло. Какво се плашите толкова? Даже са много моден аксесоар. Дъщеря ми никога не е имала проблем с носенето. Ако вие мислите, че е страшно, детето ще го усети и няма да ги иска.

Късогледството намалява към 40 годишна възраст. Това го пиша за десети път. Peace В училищна възраст само расте и ако имате късмет, се задържа.

# 25
 • Мнения: 5 314
Няма никакъв смисъл да се самобичувате или обвинявате. Аз развих късогледство около първи клас (преди повече от 20 години). Нито съм гледала ТВ прекалено, нито имаше телефони и таблети тогава. Сега съм на 31 с диоптър 5 на едното и 5,5 на другото око. За жалост късогледството прогресира до към 40 години.
За щастие обаче, вече има много високи постижения и стандарти в очната хирургия. Аз лично не се чувствам комфортно за операция, затова си нося очила или лещи.

# 26
 • Мнения: 13 567
Съгласна съм с Дева
Израстването на диоптри ( сиреч слагането и после махането на очила)  е голям рядкост и се случва в пубертета. Казват че може да е причинено от бързия растеж. Аз обаче не познавам човек сложил минус после да го махне. Обикновено става по- минус. Ако има късмет не " заминусява" много. Ако няма късме като мен до към 18 години може да стигне и по-големи низини. От там нататък за подобрение на зрението говорим за старческо късогледство. Тези като мен с големи минуси обаче получават само Екстра под формата на още един чифт очила.

Дева и аз мислех че ще махна очилата като стана бабка, но офталмога каза че няма да ме огрее. Сега съм с -4,5 едните ежедневни  , а за компютър и четене около - 2,75  .

# 27
 • Мнения: 867
Едно око е късогледо, когато е по-дълго от нормалното и образът не се фокусира върху ретината, а пред нея. Това е физиология. Нито четенето, нито телевизията могат да повлияят върху размера на очната ябълка. Нито пък очилата ще го излекуват или напротив - ако не ги носи, ще се задълбочи. Просто, ако не си носи очилата няма да вижда добре. Тъй като през пубертета целият организъм расте, в частност окото, диоптърът ще се повишава. Нека детето си носи очилата, да спазва зрителна хигиена (за не чете легнало, да е добре осветено) и да ходи веднъж годишно на очен преглед. Друго не можете да направите, просто не зависи от вас.
Израстват се плюсовите диоптри, минусовите - не.

# 28
 • София
 • Мнения: 6 356
и помислете за друг офталмолог, че с тия глупости дето ви е наприказвал....

# 29
 • Мнения: 53 678
Едно око е късогледо, когато е по-дълго от нормалното и образът не се фокусира върху ретината, а пред нея. Това е физиология. Нито четенето, нито телевизията могат да повлияят върху размера на очната ябълка. Нито пък очилата ще го излекуват или напротив - ако не ги носи, ще се задълбочи. Просто, ако не си носи очилата няма да вижда добре. Тъй като през пубертета целият организъм расте, в частност окото, диоптърът ще се повишава. Нека детето си носи очилата, да спазва зрителна хигиена (за не чете легнало, да е добре осветено) и да ходи веднъж годишно на очен преглед. Друго не можете да направите, просто не зависи от вас.
Израстват се плюсовите диоптри, минусовите - не.

+1 Peace

_re_ge, имах предивд, че след 40 г. намаляват минусите. А дали ще се махнат, едва ли, трябва да са много малко.

Общи условия

Активация на акаунт