Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 31

• 38 586
  • 761
  •   1
Отговори
# 90
Ти явно не си купувала жилище Simple Smile До сега не съм чул, продавач да поема нотариални такси Simple Smile

Ами купувала съм и си разделихме разходите за нотариус до данъчна оценка.

# 91
Имам предвид,че в люлин например имотите са на половин цена от младост да речем.

Wink Вервай си

# 92
Това е висока комисионна за цената, която купувате апартамента. Напоследък забелязвам една тенденция все по-често обявите да са с текст "само за частни лица", което означава, че ако имате собствен брокер не може да ги ползвате, тоест цялата комисионна е за брокера на продавача. Крайно време е да се сложи ред в цялата тая бъркотия и да не е възможна двойната комисионна. То все едно един адвокат да ползват двете страни по някаква сделка или спор.
Така е, но все пак има и фалшиви обяви с този надпис. Искам да кажа, че брокерът на Вервам е наполовина прав Simple Smile - понякога е знак за фалшива обява, а понякога е знак, че агенцията на продавача иска да вземе двойна комисионна. Но естествено, че брокер на купувач (какъвто е Вервам) няма да им каже за второто, защото така директно си губи комисионната, а той затова работи.

# 93
  • София
Много често обавите с надпис "само за частни лица/клиенти на агенцията" са всъщност копирани и пуснати от името на въпросната агенция обяви на частни лица, които продават без брокер. Само така агенцията може да се надява да вземе комисионна от сделката - като се надяват някой да се върже на копираната обява и им плати за това, че са го завели в имота.   

# 94
От няколко месеца съм в Младост и въобще не съм съгласна, че само презастроените части в Младост 1 са лоши, а останалото е чудо и зеленина. Първо - и в Младост 1 са останали хубави части. Второ - в 3 и 4, които са много големи части, има отвратителнии места - спалня от панелки с паркинг и забити нови блокчета. На места тротоари няма. Има едно каре, близо е ддо Бизнес парка - кошмарно ново застрояване, шум, хаос, край новите блокове - обелени стари. Има и много хубави части, има и много лоши. Удобство е, че има доста магазини и услуги, плюс метро ако пътуваш с него. Задръстванията са редовни по Малинов, по Околовръстното. Пълно е с изоставени коли, които общината не иска да премахне. Като цяло въздухът е по-чист, отколкото в централните части на София, много силно се усеща, ако се качиш на метрото в центъра и слезеш в Младост (но не 1,а следващите части). Застрояването по Киприян е кошмарно.

А имотите в Люлин не са на половин цена от тези в Младост. Ако беше така, щях да преглътна недостатъците за две-три години и да живеем там, докато съберем пари за друг квартал.

# 95
Хм,интересна гледна точка.
Точно пък изоставените коли преди 2 години ги налепиха и в последствие отстраниха.Поредното нещо,което ми направи добро впечатление.
За застрояването...какво да кажа-столица!Нормално е да никнат нови сгради.
И точно заради това ми харесва,че си има малките паркове,както и по-малките такива градинки,междублоковите пространства,детските площадки.
Давам конкретен пример,понеже вече месеци разглеждам и ходя по обяви.
Мезонет в люлин,модерно обзаведен на една и съща квадратура и етажи струва 65 000 евро,а в младост е....над 120 000 евро.
Двустаен-45 000(в лош вид) и двустаен в младост -70 000(отново за ремонт)
Не е като да не съм го проучила...

# 96
Много често обавите с надпис "само за частни лица/клиенти на агенцията" са всъщност копирани и пуснати от името на въпросната агенция обяви на частни лица, които продават без брокер. Само така агенцията може да се надява да вземе комисионна от сделката - като се надяват някой да се върже на копираната обява и им плати за това, че са го завели в имота.   
И това го има.

# 97
Манастирски ливади – елитното гето на София
Необяснимо защо съществува митът, че ж.к. Манастирски ливади е “престижен квартал”. Ако вярваме на рекламите, с които строителните компании продават апартаменти, той е добре уреден квартал с много зеленина и “множество удобства, места за отдих и забавление”. Ако отидем обаче на място и се разходим между кооперациите, няма да видим многото удобства: няма да видим улиците, защото са погребани под паркирани автомобили, а през нощта не са осветени както подобава на престижен квартал; може да не забележим и тротоарите, защото такива липсват; няма да видим детските градини и училищата, защото такива не са построени. Няма да открием и споменатите места за отдих, защото обществени зелени площи просто не съществуват.
Ще видим един дивашки застроен квартал, жителите на който всеки ден може да се окажат без рекламираната “прекрасна гледка към Витоша”, защото пред кооперацията им изведнъж може да се появи двойно по-висока.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=281&v=gZ-U13Oo6tM

Въпреки нестихващия интерес към закупуване на нови жилища в ж.к. Манастирски ливади през последните петнадесет години, инвеститорите не се оказаха достатъчно мотивирани да проектират и построят нормален квартал. Можем, разбира се, да ги обвиним, че извличат максимална полза от терените, с които са се сдобили, но не е ли това тяхната работа? А ако заявим, че сме стигнали дотук, заради пълната липса на обществен контрол върху това как и защо се строи в ж.к. Манастирски ливади няма да изненадаме никого.

Хората, закупили жилищата си там не са виновни, че обещаната инфраструктура така и не се появява, защото изпълнението й остава в мъглявото бъдеще на “когато свършат околните строежи”.

Преди повече от година жителите на ж.к. Манастирски ливади се свързаха с нас със зов за помощ: единственият им изцяло пешеходен достъп от и до квартала осъмва препречен с ограда и обявление, че там ще се издигне 12-етажен блок. На въпроса “Откъде да минаваме?” инвеститорът отговаря, че не е негова работа, а общината гузно мълчи. Следват протести, сформиране на обществен съвет и месеци на безрезултатни срещи, от които единствено станаха ясни следните неща за “елитния” ж.к. Манастирски ливади:

Почти всички улици на територията на ж.к. Манастирски ливади са частни. Собствениците им или са незаинтересовани от съдбата им, използват ги за шантаж или са неизвестни. Общинските улици в квартала са на практика черни пътища.
Няколкото общински терена, предвидени за детска градина и две училища, мистериозно се оказват частни. Как, защо и дали приватизацията им е станала в рамките на закона – никой не знае.
Кварталът няма подробен устройствен план, базиран на новия Общ устройствен план, приет през 2009 г. Това е позволило на десетки инвеститори да заобикалят закона и да правят каквото и както си поискат.
С една дума – хаос. И насред него и неспиращото му разширяване с нови и нови кооперации живеят над 5000 човека, в квартал с всичко на всичко две улици, през които да влизат и излизат с автомобилите си и два и половина пешеходни маршрута, водещи до “многото удобства”, спирките на градския транспорт, “местата за отдих” и единствените налични детски площадки – тези в съседния, строен по времето на социализма, ж.к. Гоце Делчев.

http://spasisofia.org/bg/манастирски-ливади-елитното-гето.html

Много хубав пост. Особено и видеото. Улиците са грижа на общината. А всяка нова сграда трябва да има подземни гаражи според броя на обитателите. Това трябва да го изисква общината преди да разреши строителство. А това, че наистина няма дърво е много, много жалко и ще се отрази на климата в София.
Общината изисква всеки апартамент да има гараж, но повечето хора не им се дават пари и си купуват само апартамент. Това е причината да се търсят вратички в закона и много от апартаментите да се продават като ателиета и строителите да не правят достатъчно гаражи. Това важи основно за по-евтините региони. В Изток, Лозенец, Иван Вазов, Идеален център и други подобни се правят понякога и по два гаража за апартамент, и пак и се продават всичките.

Последна редакция: пн, 05 ное 2018, 12:47 от Анонимен

# 98
Точно пък изоставените коли преди 2 години ги налепиха и в последствие отстраниха.Поредното нещо,което ми направи добро впечатление.
И точно заради това ми харесва,че си има малките паркове,както и по-малките такива градинки,междублоковите пространства,детските площадки.
Мезонет в люлин,модерно обзаведен на една и съща квадратура и етажи струва 65 000 евро,а в младост е....над 120 000 евро.

може ли линк за този мезонет?
за мен люлин и младост са не едно дередже. младост го оскъпява Бизнес Парка, но мен това не ме бърка понеже на работя там и не взимам 4,5,6К заплата.

# 99
  • sofia

Цените и за двата примера зависят от това къде точно в Младост и къде точно в Люлин....щото и двете са доста обширни.

# 100

може ли линк за този мезонет?
за мен люлин и младост са не едно дередже. младост го оскъпява Бизнес Парка, но мен това не ме бърка понеже на работя там и не взимам 4,5,6К заплата.

И аз искам да го видя, и двустайния също Wink

Последна редакция: пн, 05 ное 2018, 12:53 от pe4enka

# 101
Момент,да потърся,това беше преди 6-7 месеца,нямам идея дали съществува в момента обявата.
Но наскоро също гледах някакви фрапиращи разлики.Всеки може да отвори имоти.бг

# 102
https://www.imot.bg/1b154021399312822

https://www.imot.bg/1b153985909902852

Еднакви апартаменти в двата квартала.
Втория,по-скъпия е даже по-мизерен....

# 103
Този в Младост е до метро, Люлин 1 е много отдалечена част. В Младост можеш да се нанесеш веднага, макар и да е малко поостарял. Люлинския само една баня са направили, на практика останалата част е за неотложен ремонт, кухня все едно няма.

# 104
  • София, Bulgaria
Разноските се договарят между купувач и продавач. Част от преговорите са, но на днешния пазар в повечето случаи са за купувача.
Комисионата е 3%, а 3,6% с ДДС. Ако имате личен брокер плащате САМО на него. Ако нямате плащате на брокера на продавача.
Това е!

Общи условия

Активация на акаунт