Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 31

• 39 146
  • 761
  •   1
Отговори
# 570

На мен това ми звучи като да отида в магазина и да искам карфиол. Обаче накрая да купя ряпа защото са ме убедили, че аз всъщност много искам ряпа. Едно е да те извеждат от ограничения, съвсем друго е да ти покажат първо апартаментите които никой не е искал да купи през последната година - две. Сега има естествено и хора които не знаят точно какво искат. Естествено те трябва да видят различни неща. Малко да си изградят представа. Обаче ако човека знае какво иска, а те го размотават да му показват други неща просто олекват в очите на клиента си. И като говорим за допитване към професионалисти да сравняваме професии за които си учил между 4 и 10 години с такава която не се изисква нищо е малко смешно. Реално всеки може да си направи фирма за недвижими имоти и да си наеме всеки. Другият парадокс е, че малкото доказали се брокери по нищо не могат да се отличат от новопостъпил. Както е в други браншови организации.
Споделям това мнение.Брокерът, който има претенции да е добър, би трябвало да е достатъчно интелигентен да познае кога клиентът му знае какво иска и кога не знае. И да действа според ситуацията. Особено когато клиентът изрично е казал какво и къде иска и бюджетът му е адекватен.

Доне,  това самата Томева го каза преди време,  не аз. Аз редовно гледам задръстването по Св. Наум, веднъж се излъгах да ходя с кола и ми отне 15 минути да пълзя от Хемус до Семинарията. От тогава го вземам пеш за по-малко време.

Е какво лошо има в това - имаш си любимо място, но нямаш пари за там, или просто не ти се дават, затова си купуваш на друго място, което също е приемливо. Например и на мен ми е любимо до СУ, но и да си купя в Стрелбище, няма да изживея живота си в безкрайна скръб, че не съм на любимото ми място.
Кой е казал друго? Има осъществими, има и неосъществими желания. Но животът си продължава.  Пожелавам на всички някой ден да осъществят неосъществимите си желания Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 ное 2018, 09:56 от Анонимен

# 571
  • София, Bulgaria
Попея, спри се бе жена...
Цитат
Обаче Poppea е права трябва да проверя трафика, не че по Ситняково е цвете, но 15-20м. съм в офиса.

А в 10ч. , когато аз ходя е 10 мин.  Тия разговори и безсмислени спорове, особено когато никой не осмисля написаното от другите, а си мисли, че знае какво всъщност искат да кажат са много уморителни и не носят никаква полза на никого. 

Хайде да си говорим за пазара. Според мен идва благоприятно време за купувачите. И един съвет не отхвърляйте имоти само заради това, че цената е над бюджета ви. Преговаряйте!

# 572
  • sofia
Задръстванията са много "своенравни". Има стабилност в определени часови пояси, но пък има дни, когато те изненадват и приятно, и дни, когато са особено неприятни изненадите. Това са наблюденията ми за ежедневния ми маршрут, в горе-долу еднакви часове.
Стряскащо ми действа количеството коли в 7 сутринта по Цариградско, а този маршрут го минавам в този час вече девета година.

# 573
Задръстванията са част от живота в големия град, нашите не са кой знае какви в сравнение с много европейски градове.
Животът в големия град е доста динамичен за повечето му жители.

# 574
Доне,  това самата Томева го каза преди време,  не аз. Аз редовно гледам задръстването по Св. Наум, веднъж се излъгах да ходя с кола и ми отне 15 минути да пълзя от Хемус до Семинарията. От тогава го вземам пеш за по-малко време.
Бахти "батака" е този Лозенец казваш Simple Smile
До пл. Журналист за какво ти е св. Наум и то идвайки от Редута?
Само небрежно да те светна... от кв. Редута излизаш по ул. Голаш, от там по Еминеску до кръговото на телевизионната кула, от където се пускаш по бул. Драган Цанков и влизаш по Добри Войников. По-ясно от това няма как да ти го обясня Simple Smile  

п.п. тъкмо малко ми се беше издигнала в очите Попеа и така рязко се сгромоляса Sad

# 575

Хайде да си говорим за пазара. Според мен идва благоприятно време за купувачите. И един съвет не отхвърляйте имоти само заради това, че цената е над бюджета ви. Преговаряйте!
Това е добра новина за  брокери и купувачи. Интересно, борбата вече за купувачи ли е, в такъв случай? Понеже преди време беше написала, че борбата на брокерите е да се доберат до продавачи да ги представляват, а купувачи имало много.   Вече обърнаха ли се нещата да търсите купувачи да представлявате, а продавачите да са много и да не  се борите за тях?

# 576
Без да претендирам, че съм спец, смятам, че в зависимост от спецификите на търсене и предлагане на отделни райони (даже не административно очертани такива) условията са различни. Има места с много предлагане и там търсенето може да е по-малко или да е задоволено в по-голяма степен. Но има места в София специално, където не излизат имоти често и ако някой иска точно там, приема условията на продавача, за да вземе имота. От там и разликата в предлаганите цени. Няма как да падне нещо, което може да се продаде лесно на тази цена, няма балами явно.

# 577
Бахти "батака" е този Лозенец казваш Simple Smile
До пл. Журналист за какво ти е св. Наум и то идвайки от Редута?
Само небрежно да те светна... от кв. Редута излизаш по ул. Голаш, от там по Еминеску до кръговото на телевизионната кула, от където се пускаш по бул. Драган Цанков и влизаш по Добри Войников. По-ясно от това няма как да ти го обясня Simple Smile  

п.п. тъкмо малко ми се беше издигнала в очите Попеа и така рязко се сгромоляса Sad
Не Лозенец, а транзитния булевард Св Наум, по който се движат потока транзитно преминаващи подобно на теб. Давам само пример, бе Доне, та тази ситуация е същата навсякъде из София по транзитните маршрути.  Откъдето и да минаваш, задръстването е същото, защото хиляди като теб са се сетили да минават и те. Вътре в квартала движението се спорадично, защото масата прихоядщи се научиха, че нямат работа там с колите си.
Аз с това общо нямам, живея далеч от Св. Наум и ходя пеш на работа. Подредила съм си нещата да не вися в задръствания в големия град, за когото това е неизбежно, е свободен да смята, че са задължителни Wink Не може да ти липсва нещо, което никога не си имал.

milittana, всеки от нас пише на база опита си. Понеже моят опит е доста сходен с твоя, и моите наблюдения са подобни на твоите. За да се случат моите покупки, съм проучвала пазара дълго време и съм си правила своите изводи (това за fuck специално), на теб същото ти бях написала, ако помниш - не разчитай някой друг да ти свърши работата. Нямам идея дали брокерските агенции са разделени по райони или каквото дойде, това обслужват, но и аз мисля, че брокер с опит в районите с малко предлагане ще има различни наблюдения от този в районите с голямо предлагане.
Гледам, че има специализирани в луксозния сегмент като луксиммо, където е основното предлагане за топ-ценовите райони. Може  би те имат повече наблюдения над тези райони, за който иска да има информация за тях. Само предполагам, всъщност.    

Последна редакция: чт, 22 ное 2018, 13:32 от Анонимен

# 578
  • София, Bulgaria

Това е добра новина за  брокери и купувачи. Интересно, борбата вече за купувачи ли е, в такъв случай? Понеже преди време беше написала, че борбата на брокерите е да се доберат до продавачи да ги представляват, а купувачи имало много.   Вече обърнаха ли се нещата да търсите купувачи да представлявате, а продавачите да са много и да не  се борите за тях?

Бих казала, че продавачите са станали по-сговорчиви...
Без значение, какъв е пазара, който държи продавачите е по-силен.

# 579
Томева, мерси!
Това последното не ми е ясно - по пътя на логиката, в периоди на спад, обикновено свързан с ик. проблеми, затруднено кредитиране и т.н. (да не изброявам), става пазар на купувачите, тоест, много продавачи, малко купувачи (заради затрудненото финансиране) и от там - купувачите стават по-ценни. А ти казваш:
Бих казала, че продавачите са станали по-сговорчиви...
Без значение, какъв е пазара, който държи продавачите е по-силен.

По моите наблюдения, в периода 2010-2013 (най-грубо), продавачите бяха в по-лоша позиция от купувачите.
Или ти може би имаш предвид, че ако представляваш продавач, винаги ще има сделка и ще си вземеш парите, а ако е купувач, може да се откаже, може да не харесва, да не успее да вземе кредит и т.н., тоест, от гл. точка на посредника работата е по-несигурна

# 580

Или ти може би имаш предвид, че ако представляваш продавач, винаги ще има сделка и ще си вземеш парите, а ако е купувач, може да се откаже, може да не харесва, да не успее да вземе кредит и т.н., тоест, от гл. точка на посредника работата е по-несигурна
Продавача също може да даде заден. Цената му се вижда ниска и не продава. Ключ.

# 581
Лъки, и това го има, особено ако няма зор да продава и няма кредит.

# 582
Някои от офертите, които съм разглеждала преди една година все още си стоят на пазара. Това означава, че продавачът хич не бърза.  Даже един път ме предупредиха още на огледа, че не се бърза да се продава, един вид приемаш или не става сделка. То хубаво приемам, ама се опитаха и ДДС да ми нафърфорят в обявената цена, в  гаража и още по-важно на едната стена в хола като разместих едни неща видях мухъл и бях до там всъщност.

# 583
Някои от офертите, които съм разглеждала преди една година все още си стоят на пазара. Това означава, че продавачът хич не бърза.  Даже един път ме предупредиха още на огледа, че не се бърза да се продава, един вид приемаш или не става сделка. То хубаво приемам, ама се опитаха и ДДС да ми нафърфорят в обявената цена, в  гаража и още по-важно на едната стена в хола като разместих едни неща видях мухъл и бях до там всъщност.

Еми и купувачите явно не бързат Grinning

# 584
Някои бързат, а продавачите таят надежди, че ще се вдигат цените и ако не са на зор нямат против да изчакат, особено ако в района рядко излизат оферти. Често съм виждала приготвени за продажба имоти, които се появяват на пазара под наем.

Общи условия

Активация на акаунт