Частни училища - информативна тема 22

• 54 638
  • 804
  •   1
Отговори
# 300
  • в страната на чудесата
Тази тема толкова се разми, че не може да се намери полезна информация за отделните училища вече. ...
... чак започвам да се замислям дали да се ориентирам към ЧУ,  без да обиждам никого. За мен ЧУ не е болна амбиция и мерене на нещо....

Не познавам някого, за когото ЧУ е болна амбиция.
Тъй като имам опит с някои училища, ще Ви кажа, че за целта, която имате почти всички ЧУ стават. Доколкото ми е известно не е много "спокойно" в Питагор и в ЕСПА (поради по-конкурентното начало, но пък с позитиви в други критерии). Така че оставете четенето и изберете според локацията Hands V

# 301
Локацията е важна. Още по-важна е специфичната култура. Повечето ЧУ си имат своя и е много важно да е съвместима с тази на съответното семейство.

# 302
  • Пловдив/София
Да, аз задължително избирам според локацията, даже ми липсат такива теми- съпоставка на училища например в младост изобщо, не само държавни или само частни. Например ако трябва да избирам между 145то (Шилер), 125то (последното ДУ в младост, което май държи ниво), БШ и "Азбуки"...как да се ориентирам? От тази тема казват- не говорете за Шилер, не е ЧУ; а в темата за младост- има си тема за ЧУ, не тук Simple Smile) Сигурна съм, че и първите две все имат някакъв плюс (например езика в Шилер предоплага се учи по-добре от езиците в БШ; математиката в 125то също и т.н.). Ясно е, че ще има ходене на място (в три от тях вече съм била по други поводи), но друго е информация от родители, а не да решаваш по презентационните умения на директора и базата (това се вижда на прима виста).
Чудя се дали да не направя такава тема, но ще стане някаква война ЧУ срещу ДУ предполагам...

# 303
Темата ви за сравнение ще отиде и тя в 9-та глуха, защото силно се съмнявам да има повече от малко едноцифрено число семейства с опит в Шилер и някое друго частно в Младост едновременно. И вероятността всички те да пишат във форума също е нищожна.
Начина е: ровите във всички теми, независимо колко са обемни и многотомни. За всички училища, които ви интересуват. И си формирате мнение сама. Проследявате развитието на нещата, четейки назад във времето. Това и аз съм го правила, а и много други преди и след мен. Но мисля това вече го дъвкахме.

# 304
Пипи, не се е размила чак толкова темата. Не може да очакваш, че приоритетите на родители с големи деца ще са същите като на тези, избиращи тепърва училище за предучилищна, за да търсиш полезна за теб информация във всички постове.
Проучи кои учителки ще са на вашия набор в Шилер и 125-то. Прецени ще ви приемат ли в Сдружението и в кои от училищата му покривате точките за прием по местоживеене. До 4-ти клас най-важна е класната, а с умни и отбрани деца (Шилер) се работи лесно и се напредва бързо.
Стрес и спокойствие оглеждаш на място, разпитваш за програмата, почивките и т.н, търсиш отзиви в темите и т.н.
Набелязваш си по-конкретно кои неща са важни за теб и в какво се изразяват те. Да развиват мислене е много общо казано и никой няма да ти каже, че не развиват мисленето на децата.

# 305
  • София
Мисля, че при избор на начално училище (било то частно или държавни) е хубаво да имате някаква, макар и предварителна, идея накъде смятате да се носочи детето след 7 клас. Ако 5те изброени частни гимназии не са ви цел, а ще залагате на НВО и държавни гимназии, то 125 и 145 са за предпочитане.

Аз оставих в 5 клас малкия да избира: посетихме деня на отворените врати в АК и след това той сам си взе решение. В 7 клас, след един пробен изпит за АК се пострестна, и пак сам реши да търсим план Б. Отиде на изпити в Златарски още следващия уикенд след изпита в АК (приеха го и на двете места).

# 306
  • София
Ако 5те изброени частни гимназии не са ви цел, а ще залагате на НВО и държавни гимназии, то 125 и 145 са за предпочитане.

Защо? Не се заяждам, просто ми стана интересно какво имаш предвид.

# 307
  • София
Аз май също не виждам връзката между първото училище и кандидатстването след 7клас.

# 308
Защото ще му е много трудно да "тъпее" (цитирам) в 2/3 от часовете в ДУ после. Примери за такава несъвместимост има много в тукашните форуми...

# 309
  • София
Това е мое лично мнение: ако смятате децата ви един ден да учат в държавна гимназия, не ги "глезете" преди това с частни училища, след като и по-добрите държавни ще свършат същата работа като подготовка. Под "глезене" имам предвид научаване на уважение, дисциплина, чистота (чистота с сградата). Пак подчертвам, това е мое лично мнение. За малкия ми син бях сигурна, че ДГ не е опция и въпреки добрите му резултати от НВОто не сме подавали документи за класиранията след 7 клас (нямаше да му стигнат само за НЕГ и СМГ, навсякъде другаде влизаше по бал; не се е готвил специално за НВОто, яви се са по училищни знания). От големите ми деца имам достатъчно опит с ДУ и ДГ, за да мога да правя сравнения.

Имам познати, с деца в 5 клас в 145 и 125то (на втората детето беше в 145 1-4 клас) и Шилер. Гласят се за СМГ след 7 клас. Никак не са очаровани от досегашния си опит с Шилер. Децата са много затворени, не ходят на училище с удоволствие.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 17:59 от Sharky*

# 310
  • София
И двете ми дъщери завършиха СС и двете избраха ДГ. Абсолютно никакъв проблем не са имали при преминаването от ЧУ в ДГ, а още по-малко са усетили “несъвместимист”, както го определи Ежко. Както и никой от съучениците им, избрали ДГ след СС. Дъщеря ми тази година изкара бал, с който влизаше във всяка ДГ на първо класиране /в СМГ - на второ/ само с училищната си подкотовка, което дълбоко се съмнявам, че щеше да се случи, ако беше в ДУ, най-малкото заради по-малкия хорариум часове. Но не само.
В моя личен списък на разумен избор за гимназия влиза само една частна такава, а същевременно изборът ми на частно основно училище е твърд и непоклатим. Голяма е разликата между основно училище и гимназия, най-вече от гледна точка на зрелостта и нуждите на децата.

# 311
Аз пък виждам връзка между началното училище,  дг и гимназията. И да си призная връзката не е една. Като тези връзки ми изникват през годините. И щеше да е хубаво някой да ме светне преди ДГ още Simple Smile
Само пред 4 години когато детето кандидатстваше за ПУК. Идеята беше че търсим училище и с добра подготивка за НВО. За да може детето да влвзне в хубавите държавни гимназии. Към днешна дата считам, че детето ще отиде в ДГ само ако много го закъсаме финансово. Пък времето ще покаже.

# 312
ПЧМГ е вариант за деца с подобна насоченост.
За моето дете нито ПЧМГ е опция, нито СМГ поради трайното ми нежелание да се специализира и профилира. Каквото и да си говорим, изключая АК и отчасти ПЧМГ, останалите изобщо не са кой знае каква опция. Златарски и Иван Апостолов в повечето случаи са пристан за неуспелите питомци на ЧУ.  И са опция на родители, които наистина фаворизират частното. Което далеч не винаги е по-доброто. Simple Smile

# 313
..
В моя личен списък на разумен избор за гимназия влиза само една частна такава, а същевременно изборът ми на частно основно училище е твърд и непоклатим. Голяма е разликата между основно училище и гимназия, най-вече от гледна точка на зрелостта и нуждите на децата.
Това е интересно като наблюдение и донякъде се покрива и с моето, с уговорката, че изборът при нас е бил доста години назад. Може би, ако и други родители го споделят,  това обяснява драстичното намаляване на децата в ЧУ след 7 клас, което по наше време го наблюдавах, а явно и сега продължава в голяма степен.
Аз лично смятам, че ДУ като 107-мо, 35-то и 120-то (върху тези имам поглед, може и други да има) са на нивото на ЧУ за основното образование, с този недостатък, че извънкласните занимания не са грижа на ДУ, а на родителя, който се превръща в развозвач. Който има възможност за тях, не виждам защо трябва да търси основно ЧУ, освен ако не иска да ползва именно "развозването" в тях - което си е фул-тайм-джоб за родителя:) И е за мен единственото предимство на ЧУ пред добро ДУ в пред-гимназиалния етап, когато не могат да ходят сами. За средното пък съвсем не  виждам добра алтернатива на ДГ. И не виждам да е толкова сложен преходът между ЧУ и ДГ, зависи от конкретния случай каква е държавната гимназия - при нас си сработи съвсем добре. Обратният случай (ДУ и ЧГ) май не се среща често. Нямам намерение да споря, само споделям опит и мнение. Всеки е свободен да избира каквото намери за добре.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 19:01 от Анонимен

# 314
  • София
Леле, как се обобщава тук..Не можели да се адаптират към тъпеенето..
Много деца след ЧУ до 7 клас и збират ДГ.Даже днес попаднах при търсене на нещо в темата на НЕГ на пост на майка с дете, учило до 7 клас в ПЧМГ.Казва, че детето й  и още десетина деца, негови съученици от ПЧМГ, са зайци в гимназията.Сложете и избралите СМГ,Испанската, по-рядко вероятно английските(все пак активно езикът е учен) и бройката на тъпеещите става доста голяма.
Попея, не мисля, че към днешна дата 120-то примерно е добра алтернатива, особено в периода 5-7 клас, за начално може.

Общи условия

Активация на акаунт