Частни училища - информативна тема 22

• 54 649
  • 804
  •   2
Отговори
# 285
  • София
И аз мисля, че сме офф топик. Дали да не се направи друга тема? Нещо като "гимназия и последваща реализация", в която да се надсмиваме над колежа и да възнасяме СМГ.

# 286
  • в страната на чудесата
Външните индикатори са много по-важни от мнението на изпиталите на свой гръб, като интелектът няма абсолютно никакво значение. Споделенето от хората, които изброяваш, и от онези, които не пишат в този форум, е пречупено през индивидуалния опит. И въобще не е сигурно, че ще свърши работа на друг. Освен това оценката винаги е повлияна от една или друга емоция. Това според мен важи за всяко училище, което коментираме тук.

Абсолютно необходими са публични критерии за оценка - резултатите на САТ и успеваемостта в прием в Айви лигата може да е част от нея Simple Smile
Ежко, твоето мнение по същата причина е също толкова меродавно, колкото и на мрън. При липсата на нормална оценка на училищата, ще продължаваме с тези дискусии. А липсата е целенасочена...

# 287
  • в страната на чудесата
И аз мисля, че сме офф топик. Дали да не се направи друга тема? Нещо като "гимназия и последваща реализация", в която да се надсмиваме над колежа и да възнасяме СМГ.
Доколкото АК е частно училище сме си съвсем в темата.

# 288
Външните индикатори са много по-важни от мнението на изпиталите на свой гръб, като интелектът няма абсолютно никакво значение.

Предлагам ти да си избереш лаптоп или автомобил само по обявените публично характеристики, без да гледаш мненията на потребителите (тях пък що ли се хабят да ги слагат по Амазон и сие?) Simple Smile

Права си. Даже пробвах подхода с новата тема на няколко пъти. Хората обаче държат да пишат в по-забележими теми. Пренебрегването също не е съвсем опция. Доста от четящите остават с предразсъдъци, водещи до потенциално грешни решения. А сега е периода на вземането на такива решения за следващия набор.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 09:57 от Ezhko

# 289
Eжко, а как обясняваш факта, че от Колежа реално няма много приети в елитни американски университети, камо ли пък в Айви лигата?
Ползвам цитата за да отговоря с информация. Според моето дете, към момента няма нито един колежанин от тазгодишните 12 окласници, поканен на интервю в Оксфорд.
За Кеймбридж информацията е че повечето ги канят и после ги "режат".
Не съм запозната със срокове и не знам дали това подлежи на промяна, понеже моята девойка не е и подавала документи, но ако имам инфо за колежанин приет в елитен университет, ще споделя.
Знам също така за нейна съученичка, чийто САТ е 1550, състезател по математика. Предполагам, че тя ще бъде приета там, където пожелае.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 10:31 от Фран Ческа

# 290
  • в страната на чудесата
Ежко, Аз точно така правя - с лаптопа, с принтери, телефонната централа, мрежови устройства, и с доста по-скъпи и специфични като приложение машини също. Не чета ревюта. Максимум, ако имаш достъп, е да говориш за честотата на ремонтите със сервиза. Но и това не е фактор. Между другото там субективизмът е по-страшен от тук. И после изборът се защитава с нокти и зъби.
С колата също, но там моята лична емоция играе роля и съм имала грешка Simple Smile
Grinning
Защо иначе хората ще си правят труда да пишат критични обзори и анализи като наука?

# 291
  • София
Не знаех, че МИТ не се брои към Айви лигата, но щом така казваш, вярвам ти.  На мои познати синът, завършил АК преди 3 г., учи там.

Колко се брои за "много"? 10-50-100? За мен 100 от 140 са дефиниция за "много". От всеки випуск има деца, приети в Айви лигата. По 3-5, и да, не са 100. Но не са и много родителите, които могат, безпроблемно, да плащат по $70 000 годишно такси.

# 292
Подкрепям идеята за нова/друга тема.

Помислете от каква точно има нужда и който желае, нека публикува. Хубаво е да се даде и линк в няколко активни теми към нея.

# 293
  • София
Доколкото АК е частно училище сме си съвсем в темата.

Така е, но в последните страници се пише за АК, като се прави паралел със СМГ. На мен не ми пречи, въпросът е дали не пречи на останалите.

За реализацията в престижни университети: в СМГ учат деца, свикнали от ранна възраст да ходят на допълнителни курсове, да участват в състезания, да се подготвят за прием според зададен формат. Единици от тях стигат до престижни международни състезания, всеки в своята дисциплина, някои успяват паралелно в две дисциплини. От випуск това са средно около 4-5 математици, 2-3 физици, 3-4 информатици, 3-4 биолози, химици или лингвисти. Към тях мога да добавя по 2-3 ученици, занимаващи се с проекти и проправяйки си път по този начин. Те изначално са устремени към топ университети. Покрай подготовките и участията си създават и контакти с преподаватели от университети и, когато дойде време да кандидатстват, получават отлични препоръки, напълно заслужено. На финала виждаме 10-тина деца приети в Оксбридж и 2-3 в Ivy League. Виждаме и такива, оставащи в България и намиращи своята реализация. В СМГ учат около 180 ученици в един випуск. 15-тина от тях приети в топ университетите и на фона на 2-3 от колежа, прави огромна разлика. Едното училище привлича деца, които са устремени към топ резултати в някаква област от ранна възраст, още преди да учат в СМГ, и им дава свободата, контактите и възможността да се борят в тази посока. В АК учат деца, които виждат различни пътища пред себе си, за малцина от тях участия в състезания е изобщо тема, още по-малко го правят на живот и смърт. А в топ университет само с висока диплома не се влиза. Трябва с нещо да се отличиш, да се изявиш. Не знам каква част от колежаните имат подобни амбиции. Как сравняваме две училища по показатели, когато в едното около 10% от учениците са национални състезатели, и когато в него всички са с еднакъв профил - математика и информатика, а в другито има шест различни профила?!
Високите амбиции си имат цена и не всеки е готов да я плати. Въпросът е всеки да направи правилния за себе си избор, защото отстрани гледано едни неща изглеждат по един начин, а когато си вътре в тях - по друг. За мен е необяснима потребността на дадени потребители да посочват постоянно своя избор за правилен и печеливш, а чуждия - за неудачен и губещ.

# 294
  • в страната на чудесата
СМГ не е за темата. Призма, повечето от нас не коментират смг. В този ред на мисли едва ли има нужда от нова тема за сравнение на АК и СМГ
Може би трябва да се помисли и темата да се раздели по отношение на етапа на образование - начален, основен, гимназиален или както там се водят...

но пък ако от две годишна възраст чакат за пук, може би е добре в 1-2 клас да се мисли за гимназия ...

# 295
  • София
СМГ не е за темата. Призма, повечето от нас не коментират смг. В този ред на мисли едва ли има нужда от нова тема за сравнение на АК и СМГ
Може би трябва да се помисли и темата да се раздели по отношение на етапа на образование - начален, основен, гимназиален или както там се водят...

Попитай Mryn с чии резултати сравнява, коментирайки резултатите на АК.

# 296
Няма смисъл да се разделя темата.
Няма как да не се засегне СМГ при обсъждане на гимназии. Постът на Призма е много добър. Стига вече с това и онова не било по темата. И без това отдавна сме изчерпали тоалетните, концертите, десетте часа по трите предмета и гърча/лежерността в частните училища до седми клас.

# 297
Подкрепям идеята за нова/друга тема.

Помислете от каква точно има нужда и който желае, нека публикува. Хубаво е да се даде и линк в няколко активни теми към нея.

Добра идея, Фран, но съдейки по следващите мнения не мисля, че ще ти позволят да я реализираш.

# 298
Не става въпрос за позволение, а дали е необходимо.
Еднолично не решавам, винаги се съобразявам с мнението на потребителите.
Тази тема си е ОК.
НО всеки е свободен да публикува такава, каквото прецени. Бъдещето ще покаже дали е имало смисъл от нея, или не.
Аз лично съм автор или инициатор на доста теми, някои много успешни, други са в девета глуха.

# 299
  • Пловдив/София
Тази тема толкова се разми, че не може да се намери полезна информация за отделните училища вече. От много страници е нищо повече от "кой е по-по-най" и чак започвам да се замислям дали да се ориентирам към ЧУ,  без да обиждам никого. За мен ЧУ не е болна амбиция и мерене на нещо, а просто някакъв минимум за спокойна среда и развиване на мислене и жажда за знания, който рядко го има в ДУ. Но ако за 90% от останалите родители е друго, явно  не сме за там....

Общи условия

Активация на акаунт