Частни училища - информативна тема 22

• 54 635
  • 804
  •   1
Отговори
# 405
Аз пък се чудя защо СМГ влезе в темата за ЧУ.
Скрит текст:
На всички е ясно, че до момента това беше единственото ще годе нормално ДУ за периода 5-7 клас.
Към днешна дата вече не съм убедена че е такова. Но е нормално заинтересованите родители да драпат със зъби и нокти детето им да е там. Въпреки ,че 33 деца клас...не съм убедена колко е нормален вече.
Е как защо - за да оправдае избора на ЧУ пред ДУ, цитирам:
Малко извън темата, но все пак се обсъждаше точно това... Една от причините да не избера държавното образование:
https://m.offnews.bg/news/Razsledvane_68/Kak-se-vliza-v-SMG-koga … henie_693186.html
И го оправда, поне за някои потребители (тези, които смятат, че тази практика я няма в ЧУ)- съдейки по част от постовете след него.
Иначе ние до 7 клас бяхме 36 деца, по спомен. В 35-то бяха 31 или 32, в класа на сина след 5 клас. Нямам спомен това да е пречело нито на мен, нито на него.

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 12:41 от Анонимен

# 406
Стефан, вмъкването на АК беше иронично и въдичка. Нарочените рибки клъвнаха. Не визирам теб, защото ти винаги си бил откровен. Wink

Опита да се оправдае изборът на ЧУ пред ДУ точно заради липсата на подобна практика не е най-сполучливия. Wink

Таралеже, вече има повече желаещи да платят от местата в някои ЧУ. Та там често подборът на едни 10-15%  е точно квотата на очите. За сметка на резервите. Щото в СМГ пак по закон приемат вгорите близнаци, но не и братята и сестрите с мизерни точки.

# 407
Poppea аз пък не виждам защо някой трябва пред някого да се оправдава, още по-малко У форума.
Избора на ЧУ най-малко се свежда до това какво се случва в СМГ.
За съжаление образуванието но се скапва бързо и качествено...вече е държавното не вижда нито една алтернатива. Ако имам опция да си спестя едни хиляди бих го направила. Учителите стават все по-малко , пък за качествени да не говорим.

33 деца , към днешна дата с днешните деца е огромен клас.

# 408
Скрит текст:
Стефан, вмъкването на АК беше иронично и въдичка. Нарочените рибки клъвнаха. Не визирам теб, защото ти винаги си бил откровен. Wink

Опита да се оправдае изборът на ЧУ пред ДУ точно заради липсата на подобна практика не е най-сполучливия. Wink
Таралеже, вече има повече желаещи да платят от местата в някои ЧУ. Та там често подборът на едни 10-15%  е точно квотата на очите. За сметка на резервите. Щото в СМГ пак по закон приемат вгорите близнаци, но не и братята и сестрите с мизерни точки.
Което, поне за мен, показва, че таксите все още са ниски - щом могат да си ги позволят повече хора от местата в ЧУ Wink (цоп камъка в блатото...Stuck Out Tongue Winking Eye)
Poppea аз пък не виждам защо някой трябва пред някого да се оправдава, още по-малко У форума.
Избора на ЧУ най-малко се свежда до това какво се случва в СМГ.
За съжаление образуванието но се скапва бързо и качествено...вече е държавното не вижда нито една алтернатива. Ако имам опция да си спестя едни хиляди бих го направила. Учителите стават все по-малко , пък за качествени да не говорим.

33 деца , към днешна дата с днешните деца е огромен клас.
По мое мнение, образУванието ни си е същото, каквото си беше и по наше време, с всички особености на времето, разбира се - в дигиталната ера. Има предимства, има и недостатъци. А човек е склонен да идеализира миналото и да недооценява настоящето - да го оцени чак когато вече е минало. Още майка ми твърдеше как било ехеее по тяхно време, а по мое какво било хлабаво.

И аз не виждам защо, но Олив явно вижда защо - аз само я цитирах в отговор на твоя въпрос, затова възраженията - не към мен Simple Smile

# 409
Не малко съм се смял на родители, които хем са готови да платят, хем и на приемен изпит за предучилищна ходят...

В ЧУ "подбират" желаещите да платят таксата а не тези с "подходящи очи"

Понеже тази, как да го кажа по-меко, нелепица, си я повтарял много пъти, но виждам, че продължаваш да я повтаряш, трябва пак да ти задам същия въпрос, на който така и не можа да отговориш - какво следва да правят училищата, които имат кандидати няколко пъти повече, отколкото са местата им? Има желаещи, всичките готови да платят, а няма толкова места.

Готовността на родителите да платят много отдавна вече не е критерий. И плащането не ти гарантира нищо. Нито ти гарантира, че ще получиш качествено образование, защото има и ЧУ, в които обучението не е на достатъчно ниво, нито пък ти гарантира прием.
Много от родителите са готови да платят не защото искат да плащат по принцип и съвсем не защото считат, че автоматично плащането ти осигурява по-добро образование. Те са готови да плащат, защото искат добро образование за детето си и смятат, че само няколко конкретни училища осигуряват такова. А тези училища са частни. Затова и плащат, а не защото се чудят къде да си дадат парите.

Най-желаните училища в София имат от 5 до 10 кандидата за 1 място. Как да ги подберат, ако няма изпит, по цвета на очите ли наистина?

А какво следва да правят родителите, които искат да плащат точно за конкретно ЧУ или да кажем, за две или най-много три ЧУ. Много родители искат детето им или да е в ЧУ Х, или да е в ЧУ У, а ако не е в някое от тях, тогава смятат, че не си струва да плащат изобщо за ЧУ. Да, да, трябва да си дадем децата в "Климент Охридски", това е ясно. Само че не съм сигурен дали вече и там няма изпит. И ако всички родители, желаещи частно образование, търтят да записват децата си в "Климент Охридски", там не един, ами пет последователни изпита ще направят - на кръгове.

Споделям мнението на Мецан, че парашутистите не влияят съществено на качеството на обучение и на останалите деца, нищо, че го е изтрил и го разбирам само от конктекста на отговорите.
Хихи, това трябва да си го запиша някъде, но да, и аз съм съгласен с целия ти пост. Разбира се, Русалката има право в примерите, които е дала, но ключът на въпроса е точно в думата "съществено". Не влияят съществено и не пречат на другите деца да си получат образованието, ако не са критична маса, разбира се. А 5 деца от 31 могат да се окажат критична маса само ако са непоправими хулигани. И тъй като ставаше въпрос за СМГ, едва ли тези 5 деца в повече ще са такива, а напротив, те ще се стремят все пак да се справят в тази среда, колкото могат. Пък на Ежко да му кажа, че никога не съм твърдял, че критичната маса е 50%, може да бъде и много по-малко, но едва ли случаят в СМГ е такъв.
Разбира се, няма как парашутистите да не оказват отрицателно въздействие, но при 2-3 деца в клас това въздействие е минимално и не влияе съществено върху другите деца.

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 13:22 от Татко Мецан

# 410
Не малко съм се смял на родители, които хем са готови да платят, хем и на приемен изпит за предучилищна ходят...

В ЧУ "подбират" желаещите да платят таксата а не тези с "подходящи очи".

Понеже тази, как да го кажа по-меко, нелепица, си я повтарял много пъти, но виждам, че продължаваш да я повтаряш, трябва пак да ти задам същия въпрос, на който така и не можа да отговориш - какво следва да правят училищата, които имат кандидати няколко пъти повече, отколкото са местата им? Има желаещи, всичките готови да платят, а няма толкова места.

Увеличават местата, вдигат таксата, а може и двете. Елементарно. Иначе ще го направи някой друг. Даже от чужбина - например Рептън?

Таралеже, вече има повече желаещи да платят от местата в някои ЧУ. Та там често подборът на едни 10-15%  е точно квотата на очите. За сметка на резервите. Щото в СМГ пак по закон приемат вгорите близнаци, но не и братята и сестрите с мизерни точки.
След като има хора, които гласуват И с парите си за такива училища - "глас народен, глас божи".
Всеки получава, каквото заслужава.
Ако не можем ние да си отгледаме качествени училища и учители, ще се намерят от чужбина да помогнат. Срещу съответната цена. Нямам предвид само в парични знаци.

Разбира се, няма как парашутистите да не оказват отрицателно въздействие, но при 2-3 деца в клас това въздействие е минимално и не влияе съществено върху другите деца.
Вече са по-скоро 4-5. И влиянието е не върху учебния процес, а върху "фирмената култура". Съществено и много разрушително. Видимо с просто око и отдалеч вече.

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 13:30 от Ezhko

# 411

По мое мнение, образУванието ни си е същото, каквото си беше и по наше време, с всички особености на времето, разбира се - в дигиталната ера. Има предимства, има и недостатъци. А човек е склонен да идеализира миналото и да недооценява настоящето - да го оцени чак когато вече е минало. Още майка ми твърдеше как било ехеее по тяхно време, а по мое какво било хлабаво.

И аз не виждам защо, но Олив явно вижда защо - аз само я цитирах в отговор на твоя въпрос, затова възраженията - не към мен Simple Smile

Няма възражение....чудя се кога ли потребителките ще спрат да се показват колко са грамотни.....знам, че това че пиша на светофара в движение не ме оневинява в очите на перфектната потребителка.

ОбразУванието изобщо  не е същото....тогава беше адекватно за времето си....сега не е.

# 412
Увеличават местата, дигат таксата, а може и двете. Елементарно.

Ами хич не е толкова елементарно. Става въпрос за живи хора, а не за круши или домати и затова този бизнес е малко по-различен от бизнеса с круши и домати.

Увеличаването на местата не става лесно. Трябва да се намерят допълнително качествени  учители, трябва да се разшири базата, има риск това да повлияе отрицателно върху вече отработения процес.
Вдигането на таксата също е нож с две остриета, тъй като ще отпаднат много качествени и умни деца от добри семейства, чиито родители работят здраво и не са бедняци, но пък не са и милионери. Ако ЧУ станат достъпни само за богаташи, ще се свие много полето за подбор, а това ще доведе и до падане на нивото.
Нещо такова се наблюдава в АК. От горе-долу 6-8 кандидата за едно място преди години, днес имаме колко бяха, че не помня от темата - двама ли или даже един и половина? Някои дребни признаци вече се проявяват - неизменното първо място на матурите вече не е тяхно, примерно.

Така че не е елементарно. Ето да вземем например Питагор. Те приемат 14 деца в ПУК. Само един ПУК. И толкова. Знаеш ли колко кандидата имат? Над 300, със сигурност ти го казвам. Могат спокойно да приемат 5 паралелки и пак да правят подбор. Но не го правят. Приемат само една и туйто. Дали не знаят как да си управляват бизнеса, след като са от над 10 години успешно на пазара и винаги са в ТОП 3 на училищата, да не кажа в ТОП2? Дали не са наясно какво правят?
Много добре са си наясно, практиката и броя желаещи го доказват. И това важи и за другите желани училища. Важи все още и за АК, но те нека продължават да вдигат таксата и скоро няма да имат и толкова кандидати, колкото са им местата.

# 413
АК увеличават местата...И явно не целят подбор на "топ-състезателите" само и единствено.
Няма учители? Вдигат се заплати, привличат се хора желаещи да преподават, като им се плаща да получат учителска квалификация (става за около година). С други думи - инвестира се.
Няма с какво? Увеличават се таксите и броя на деца в клас.
Ама няма толкова хем платежоспособни, хем умни? - Капитализъм сме. Важи въпросът "Като си умен, защо си беден?".
Ама многото деца в клас водят до неефктивен учебен процес? Ами няма безплатен обяд.
Плащайте всички, за да получават "елитно" образование "най-умните" (нашите разбира се са такива) е система, която няма как да работи.
Привлекли сме най-добрите учители и ще си подбираме най-умните деца на поносими такси? Утре идва училище, което дава двойни заплати за да преподават най-добрите учители на най-платежоспособните деца. И схемата на първото гасне.

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 13:55 от Ezhko

# 414

Да вземем например Питагор. Те приемат 14 деца в ПУК. Само един ПУК. И толкова. Знаеш ли колко кандидата имат? Над 300, със сигурност ти го казвам. Могат спокойно да приемат 5 паралелки и пак да правят подбор. Но не го правят. Приемат само една и туйто. Дали не знаят как да си управляват бизнеса, след като са от над 10 години успешно на пазара и винаги са в ТОП 3 на училищата, да не кажа в ТОП2? Дали не са наясно какво правят?

Здравейте,

Да попитам за Питагор - наистина ли за ПУК има 300 деца кандидати? Тази година пише, че  ще приемат - 1 паралелка - 18 деца. Довечера мисля да посетя деня на отворени врати, заради малката ми дъщеря. Обаче както и да ги смятам са по 21 деца за място /ако са 14 деца/.
Ако кажат някаква конкретна бройка довечера ще споделя /в случай, че има и други заинтересовани/:blush:

# 415
Честно казано, не помня тази година дали приемът беше 14 или 16 места, но това не е толкова съществено. Но броят на кандидатите е наистина толкова. При записване за изпита дават номер на детето, номерата са поредни. Лично познавам хора, чиито деца бяха примерно двеста седемдесет и някой номер и от този порядък. Така че да, едно 300 кандидата има като нищо. Като отидете на отворените врати, ще видите, че залата не може да побере родителите, има правостоящи, слагат допълнителни столове и пак няма място за всички. Пребройте местата в залата и ще видите, че над 200 родители има и всичките ще кандидатстват, а ще кандидатстват и такива, които не отиват  на отворените врати. Е, всяка година може да има някакви вариации в бройката, но се върти около това. Със сигурност кандидатите за 1 място са над 10. А и не само в Питагор е така.
Уточнявам, че става въпрос за ПУК. В 1 клас вече има две паралелки.
Но могат да направят и 5 паралелки и пак ще имат достатъчно деца. Не са питали Ежко да им даде акъл:)

# 416
  • в страната на чудесата
Хубаво. Къде обаче би могъл да продължи четвъртокласник? Смг и пчмг...
Абсолютно безочие е описаното в статията.
Аз като цяло не смятам, че втория близнак следва да бъде приеман. Не виждам разлика между близнаци и обикновени братя и сестри. В живота нали близнаците не работят в една и съща компания? По закон?

# 417
Хубаво. Къде обаче би могъл да продължи четвъртокласник? Смг и пчмг...

Климент Охридски, Азбуки, Българско школо, Света София, ЕСПА, Петър Берон...

# 418
  • София
Хм, аз избора си не чувствам нужда да оправдавам, доста съм доволна от него.
По-скоро новината ми се стори любопитна и я споделих, още повече че това училище се разискваше в противовес на АК, май  в предишната тема.
И си спомних за една от причините, поради която избрах частна ДГ и частно училище (а много би ми се искало да мога да избирам и от ДУ).

# 419

Няма възражение....чудя се кога ли потребителките ще спрат да се показват колко са грамотни.....знам, че това че пиша на светофара в движение не ме оневинява в очите на перфектната потребителка.
ОбразУванието изобщо  не е същото....тогава беше адекватно за времето си....сега не е.
Няма как да не оценя подобна отдаденост Grinning -  показва голяма ангажираност с  дискусията тук.
По това не виждам как ще спорим. За мен разлика като цяло няма, има особености. Неграмотни и по наше време имаше много, много повече от грамотните, обаче нямаше форуми и фейсбуци да се изявяват. Просто времето е такова, че всеки лесно може да си покаже, хъм, как да се изразя, "даденостите" на всички и по всяко време.  
Хихи, това трябва да си го запиша някъде, но да, и аз съм съгласен с целия ти пост. Разбира се, Русалката има право в примерите, които е дала, но ключът на въпроса е точно в думата "съществено". Не влияят съществено и не пречат на другите деца да си получат образованието, ако не са критична маса, разбира се. А 5 деца от 31 могат да се окажат критична маса само ако са непоправими хулигани. И тъй като ставаше въпрос за СМГ, едва ли тези 5 деца в повече ще са такива, а напротив, те ще се стремят все пак да се справят в тази среда, колкото могат. Пък на Ежко да му кажа, че никога не съм твърдял, че критичната маса е 50%, може да бъде и много по-малко, но едва ли случаят в СМГ е такъв.
Ха-ха - Мецане, нежна душа си ти, ама всеки с особеностите си.  Разбира се, че Русалка има право, въпросът е, че подобни ситуации са срещани нерядко и в живота след училище, и така децата получават ценен житейски урок - как да се справят с тях. И това е не само в България - наивен е този, който смята, че ние сме го измислили Wink Да ме прощава Таралежът, ама точно фирмената култура на англосаксонската цивилизация е сътворила израза "It's not what yоu know, it's who you know"  Дори си имат и термин - networking му викат.
С последното ти изречение съм 100 % съгласна.  Всъщност, с целия пост съм 100 % съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт