Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16

• 27 010
  • 754
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ще ми е доста трудно с диетата, тъй като аз на мляко и на яйца живея. Ама трябваше да се досетя, че с моите алергии, случващото се е доста закономерно. В тази връзка бих искала да попитам - приемате ли някакви добавки (витамини) и какви точно? Отделно, че всички около мен са на мнение, че е по-добре да спра да кърмя, включително и съпругът ми. Щяло да мине по-лесно...

# 16
Минаваш на месце и рибка. Ваня ще ти даде добри съвети, сигурна съм.

Те мъжете едни съвети дават...и моят ми обясняваше ще даваме АМ, като не искаше да засуче, не се мъчи ми казваше. Той душичката като ме гледаше как рева и се мъча...ама добре, че бях упорита и не го послушах.

# 17
Аз съм твърдо против спирането на кърменето и бих продължила до момента, в който детето може да приема млечни продукти от крава. Алтернативата на кърмата е хипоалергенно мляко, което е с неприятен вкус и мирис...аз не бих искала да принуждавам детето ми да яде нещо такова при положение, че избора е мой.
Диетата е трудна само в началото и то от гледна точка на свикване какво може и какво не може да се яде. Научих се да чета абсолютно всеки етикет и да се спирам да дояждам от чинията на детето, както и да облизвам лъжици и вилици като правя попара. Аз ям много месо (без телешко, каймата ни я мелят в магазина само от свинско, за да съм сигурна че няма телешко), въглехидрати като ориз, картофи, хляб, бисквити, солети, зеленчуци много ядях лятото, сега не чак толкова и плодове ядях повече лятото, сега почти нищо не ям, чат-пат някой банан (моето бебе имаше проблем и със захранването с ябълка, та и ябълки не ям). Пия на допелхерц калций с магнезий - комбинирани таблетки.
Диети никога не съм можела да спазвам, но в този случай за мен диетата е най-нормалното нещо, което мога да направя, за да храня детето си с мляко, което не му вреди.
Имайте предвид, че целта на диетата е един ден детето да може да яде забранените храни, което може да се постигне само с пълното им изключване за период от време около 6 месеца (така съм чела) и всяко нарушаване на диетата нулира брояча.

# 18
Ще ми е доста трудно с диетата, тъй като аз на мляко и на яйца живея. Ама трябваше да се досетя, че с моите алергии, случващото се е доста закономерно. В тази връзка бих искала да попитам - приемате ли някакви добавки (витамини) и какви точно? Отделно, че всички около мен са на мнение, че е по-добре да спра да кърмя, включително и съпругът ми. Щяло да мине по-лесно...
По-хубаво от кърменето няма.. Защо искаш да се откажеш.. Всички се лишава от по нещо в името на детето и да го кърмим.. Така придобива имунитет и ред др неща.. При положение, че имаш кърма защо ти е да го храниш с изкуствено мляко.. Кърми поне докато захраниш.. Това е мое мнение, не знам...

# 19
LittleCactus, благодаря ти. С удоволствие ще изгледам и клипчето.
А за повръщането аз си имам голяма фобия. Момченцето ни, което сега е вече голям мъж на 5 години, точно на 40тия ден от своето раждане започна да повръща много. И всички ме успокояваха, че е нормално, че бебетата повръщат, но аз се притеснявах доста ... нещата станаха по-зле, когато той започна да губи кг и най-важното беше, че личния лекар /по това време си бяхме в Бг/ каза, че няма никаква представа от какво може да е. Аз започнах да чета в нета и сама стигнах до извода - пилорна стеноза. Започнахме да го лекуваме с хомеопатия, но той си беше доста лаком, а пиеше АМ. И върхът беше когато повърна кръв. След големи мъки в една окръжна болница ни изпратиха до Варна. Но понеже не ни се полагало линейка за този случай, трябваше да отидем с личния си автомобил, а малкият беше с маркучи в нослето. Не ме питайте как сме стигнали до Варна и там пробваха първо по беоперативен път, но за жалост вече беше късно и се наложи операция.
Най-големият ми страх за малката беше да не премина отново през този ад ...
Тук пък от прекалено много вглеждане се вманиячават. На третият преглед след раждането, пада се на първият месец. Правят преглед с ехограф на тазобедрената става. На баткото не са го правили никога в България. Та, личната лекарка откри разминаване 1-3 % /В които не беше изобщо сигурна, та кое бебе може да стои мирно 10 минути/и веднага каза да носи ортопедични гащички. Аз се вкарат пак в едни филм и реших да посетим ортопед. Той за радост каза, че всичко е в норма, но било хубаво да ги носим превантивно тези гащички, а те имат нещо като шина по средата, за да държат двете крачета раздалечени. Каза, че за бебетата било най-добре, за да може да се намести тази става.
Като знам как повивахме баткото, направо ми става лошо.
Отплеснах се много, съжалявам.
А за храната, понякога не знам какво да хапвам, за да не я боли после малката стомахчето. Чувствам се много гузна. Засега, слава богу, не е показала признаци на алергия към храни. Но и аз тако или иначе не така чного прясното мляко. Ползвам го само за сутрешното кафе

# 20
 Аничка, пратих ти лс. Съжалявам за проблемите с баткото, аз и за това уточних, ако наддава добре. Не се притеснявай, всичко ще е наред. Спокойствие и наблюдавай бебето. Ако смяташ, че повръща често и на фонтан - консултация с гастроентеролог.
За консултация с ортопед - тук се прави между 1 и 3 месец, но много педиатри не го споменават, поне от отчетната тема останах с такова впечатление. Не съм чувала да се носят тия гащички превантивно, но щом се налага, при нас всичко беше ок, даже си я носим от новородена в слинг, вече в раница. Да са живи и здрави, мъничетата! Кърми си момичето и не се притеснявай, няма от какво да си гузна 😉 мама трябва да е спокойна и да хапва,за да има мляко. Аз забелязах, че бяло зеле, какао и бобови я дразнят и тях ограничих.

# 21
  • София
О, аз нямам намерение да се отказвам. Не и докато имам кърма. Голям инат съм в това отношение. Просто всички ме натискат за обратното.

През тази една седмица се понаучих да чета етикетите. Направо съм изненадана колко много неща са с добавен млечен протеин и/ли може да съдържат следи от мляко.

# 22
Здравейте, може ли клипчето с оригването и на мен?

Моята девойка онзи ден (тя е на 20 дни) повърна водниста струя, която изстреля напред. Иначе като е повръщала малко, връща като пресечено мляко и по- скоро все едно изплпва. Това първото ли наричате фонтан? И какво значи то?

Моята имаше много колики вечерта и като хапна и се успокои и заспа.. и 5 часа не се будеше, та аз я събудих сега да а храня. Вие будите ли ги за нощно кърмене, ско спят повече от 3-4 часа?

# 23
  • София
Първият месец, месец и нещо, събуждах на всеки 2 часа през деня. През нощта повече от 4 часа пауза не правеше и не будих. Напоследък и 6-7 часовата пауза, която правеше я няма - буди се поне веднъж в този интервал, ако не и два пъти (зависи колко добре е ял преди лягане)

# 24
Здравейте, имам проблем с кърменето - твърде много мляко. Малката е на 6 седмици, хапва си доволно и качва тегло. изцяло на поискване е. Като е будна яде на всеки час, като спи не я будя. От самото начало имам много кърма, вкъщи идваха 2 консултантки по кърмене, защото имам болка, която се появява след като малката вече е приключила с яденето от ляво, болката продължава около час след това и започва от зърното и стига чак до гърба, в самата гърда е. И двете казаха,  че не могат да ми помогнат и ме насочиха към мамолог. Вчера ми беше часа и той също каза, че няма нищо обезпокоително за него. Освен въпросната болка започнаха да стават бучки. Не се изцеждам всеки ден, чат пат по 10-20 гр. за облекчаване. Помпата ми е електрическа Медела. Въпреки това от два дни е нещо нетърпимо. Тече много кърма,  не мога да спя от напрежение, не мога и да гушна бебето от болка и бучки. С всяко хранене правя масаж на бучката и тя намалява, след час се образува на друго място.  Нещо страшно е. Просто не знам какво да правя за да се регулира или малко да я намаля. Моля за съвети.

П.с. Живея в чужбина и не всички лекарства са ми достъпни свободно

# 25
  • над кукувичето гнездо
Ако успеете да намерите лецитин, е хубаво да взимате поне по две капсули от 1000-1200 мг на ден. Това с бучките явно е някакво запушване. Вземете си и зеле и налагайте охладен намачкан зелев лист на гърдата така, че да не обхваща ареолата и зърното. Това правете след кърмене веднъж или най-много два пъти дневно за по няколко часа. Това намалява кърмата и не трябва да се прекалява. Ако бучките спрат да се разнасят, трябва да цедите до капка, за да не направите мастит. Щом се разнасят, продължавайте така с масаж, може да слагате топъл компрес преди кърмене/цедене на проблемното място, за да изтича по-лесно млякото.
Може да си намерите салвия (градински чай), мащерка и мента и да си правите чай от тях веднъж дневно. Тези билки също намаляват кърмата и трябва да дозирате внимателно, и да прекратите употреба веднага, щом усетите промяна. От магданоза също се намалява кърмата.
Ако консумирате сминдух, лук, бирена мая, бира и ядки, добре е временно да ги намалите. Това са храни, от които се увеличава кърмата.
Не носете стегнаото в бюста бельо и дрехи  или банели. Опитайте се да спите по гръб, или поне да не притискате бюста, ако сте на една срана. Спането по корем е силно непрепоръчително.
Ако бучките не се разсеят, пишете пак!
Успех!

# 26
  • София
Момичета, скоро ми предстои раждане и се чудя как да процедирам с чая за кърмачки. Знам, че в болницата кърмата ще слезе точно преди да ни изпишат, но да пия ли такъв чай още преди да е потекла? Имам желание да кърмя.

# 27
  • над кукувичето гнездо
Не. Няма нужда да пиете чай за кърмачки още в родилното. Ако бебето е с вас, кърмете го при всеки знак за глад, но на не повече от 2-3 часа през деня и 3-4 през нощта. Предлагайте и двете гърди на всяко кърмене и дръжте бебето, докато то само пусне гърда или заспи непробудно. Ако се успива от жълтеница, вие трябва да инициирате кърменето.
Ако бебето не е при вас (не ви пожелавам да се случва), трябва да започнете да изцеждате коластра/кърма на всеки 3 часа възможно най-скоро.
Това, което може да направите сега, е да рзгледате сайтовете, описани в заглавния пост и да се подковете с максимум информация за кърменето, за да имате представа какво да правите. То си е естествен процес, но си има някои основни моменти, за които е по-добре майката да е подготвена предварително.
Едно много сладко момиче беше с мен в стаята при второто ми раждане, ами все нещо не ѝ се получаваше кърменето, болеше я...като обърнах внимание, гушкаше бебето за кърмене странично, а не обърнато с корема към нейния, то не можеше да захапе добре, не стигаше, не можеше да суче добре, защото главата му е завъртяна към едното рамо, а като го махаше от гърда, го издърпваше, без да наруши вакуума, от което гърдите ѝ се бяха наранили жестоко. С няколко прости насоки, нещата започнаха да се получават. Но първите ден-два се поозориха. За това е добре да се чете предварително, та като дойде спънката, да знаем как да реагираме и от какво се получава. С първото в началото се учех в движение, но като се случи спънка за няколко д енонощия изчетох каквато полезна литература намерих и схванах как стоят нещата. Успех и здраво бебе!

# 28
  • София
isa_pisa, благодаря! Аз откъм подготовка уж съм добре подкована - чета темата ви от няколко месеца, изчетох книгата на Хедра, бях и на нейна лекция наскоро, на лекции на Елена Василева също съм ходила 2-3 пъти. Да видим на практика как ще се получат нещата. Избрах си болница, в която бебето трябва да си е при мен, купила съм си ел. помпа на Медела и вече ми е в багажа за всеки случай. Това с чая ми беше неясно, но няма да се наливам излишно щом няма смисъл.

# 29
Kate,писах ти ЛС. Моето момиче в края на втория месец сама си направи режим и спеше през нощта по 6 часа. Но понеже бебето ти е малко, аз бих го будила и хранила, поне докато се урегулира кърмата.
Пумпалче, Иса ти е обяснила всичко. Бих добавила само, че ударно може да вземеш по-голяма доза лецитин докато се разкарат бучките 3 пъти по 2, после намаляваш постепенно приема. Може и компрес с картоф да пробваш. Реже се на тънки филии и се слагат на мястото, където има бучки и боли. Не се слага върху зърно и ареола, държи се макс 20 мин. Аз си слагам сутиен, слагам картофа и найлонче отгоре. Помага ми на мен.
Лаленце, на тоя етап не бих бързала с лактогонни храни и чайове. Дори да слезе късно кърмата, стига да суче бебето, ще се урегулира бързо. При мен проблемът беше късно слязла кърма+бебето не искаше да засуче. Беше свикнало на шишето в родилното и зърната ми бяха някак вдлъбнати. Оправиха се нещата с шише медела, то имитира сукателния процес, не пуска направо, в съчетание с издърпване на зърната с помпата. Като бебето разбра, че трябва усилие за да пусне мляко и зърната ми бяха издърпани, започна да ги засуква. Та едно шише медела малко бих ти препоръчала да си имаш. Надявам се да нямаш подобни проблеми и бебо да засуче веднага. Като родиш пиши и кажи как върви.

Общи условия

Активация на акаунт