Коледа 2018

• 104 025
  • 1 162
  •   1
Отговори
# 645
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря момичета и момче Simple Smile Simple Smile Simple Smile
ще се хваля Simple Smile

# 646
  • Бургас
Аз нищо не разбирам от тортоправене, но селска френска ми е запазена марка, получава се винаги, даже с брой блатове надлимитно. Точа мноооого тънко върху хартия за печене, гледам точеното парче да е по-голямо от ринга с който изрязвам блатовете. После мятам във фурната, без тава, направо на решетката, пека с вентилатор. Като изкарам готовия блат, с ринг го изрязвам. Остатъците смилам на крокан накрая, и го ползвам да я облепя отстрани. За всяко парче блат използвам ново парче  хартия за печене. Слагам доста орехи, препечени и смлени, както и сладко от боровинки. Кремът ми е от маскарпоне и заквасена сметана. Разкошна торта!!!
Аз удрям на камък с този марципан, уж ми бяха обещали от една шоколадова къща, но се оказа, че в склада в София от където те зареждат, няма.  Дано заредят до Коледа.... На 22,12 си пристига синът ми, дотогава трябва да съм  направила повечето. Което значи че идващата седмица ще се пече ежедневно.  Мисля да забъркам тестата през уикенда и послед всеки ден да пека по един два вида. На работа съм, иначе няма да се притеснявам от времето. Пусто денят ми е много ангажиран, и ще пека само вечер.

Здравей  bouquet на кои сладки мога да замеся тестото уикенда и да ги изпеча през седмицата?
И във фризера ли се държат тестата или в хладилника?
Благодаря  Hug

# 647
  • София
В хладилника.

# 648
На всички маслени теста - за линцери, ванилени кравайчета, сладки мини щолени, тестото може да се замеси през уикенда и да се пече през седмицата. Може да се съхранява в хладилник няколко дни или във фризера по-дълго.  Peace

# 649
А меденките колко време преди Коледа могат да се украсят с фондан?

# 650
  • Бургас
Благодаря ви  bouquet

# 651
  • Czech Republic
Здравейте, дами и господа! Извинявам се, че влизам едва сега, но ми е много натоварено и работното и личното време, както обикновено по Коледа. Показали сте прекасни неща! Heartpulse
Виждам, че има и много въпроси и благодря на всички, които отговарят с охота и поддържат темата. 😘
Нелка, специално те приветствам - както винаги си показала съвършенство! Между другото това със замразяването на слепени сладки, също научих сега и съм много благодарна за полезния съвет.

Моля за помощ! След толкова хвалби за меденките на Джули реших да пробвам. Почнах с 800 г брашно и понеже нямах достатъчно пудра захар сложих малко обикновена бяла захар около 200 вместо 280г. Добавих 4 яйца и мед. Маслото студено. Брашното е в огромно количество и сместа е суха. Станаха едни трохи и брашно. Има ли как да спася всички тези продукти Sad.

Когато правя нова рецепта винаги първия път измервам продуктите точно, не правя никакви промени и следвам точно указанията. Това ми спестява много главоболия и фалове. След това, ако ми хареса, правя различни опити и променям нещата според мои хрумвания. Не го приемай като критика, просто като констатация, за да избегнеш бъдещи гафове. Променила си рецептата и не се учудвай, че резултата не е задоволяващ. Правя тази рецепта повече от 10 години и винаги тестото ми е ставало перфектно - нито сухо, нито рядко, нелепливо и държи перфектно форма. Ако се изпекат веднага, меденките не се надуват и са много гладки.

Здравейте! Тази година за първи път и аз направих меденки, които вече отлежават в хладилника. Чудя се обаче кога е най-добре да ги украся с фондан. Ако ги украся утре къде бих могла да ги съхраня? Дали ако направя това 2-3 дни преди Коледа фондана ще изглежда по-свежо?
Не е нужно да са в хладилник, достатъчно е в добре затворена кутия на хладно място. И украсени, пак така се съхраняват. Фондана не се съхранява в хладилник. Според мен няма толкова голяма разлика кога са украсени.

# 652
  • Czech Republic
Момичета може ли да помоля за изпитани рецепти за торта павлова и френска селска.

Медена торта (Торт *Пчелкин дом*)

Така, Ваня може би тази година ще пробвам твоят крем за тази торта, защото тук продават масово "Медовик" но крема определено не само със заквасена сметана, даже бих казала, че въобще няма заквасена сметана в него. Те даже са два крема - в единия определено има кондензирано мляко, а другият е според мен, маслен. Освен това трайноста на тортата е 3 седмици, което значи, че не би трябвало да има сметана в нея.🤔

Някой беше писал, че не обича канела. И аз съм така, в микса подправки за меденки я понасям, защото се смесва с други аромати, но само канела в тесто не бих яла. Но можете да замените коледната подправка с ванилия в меденките. Стават разкошни! Така ги правя обикновено за Великден и децата ги обожават.

# 653
  • София
Тани, благодаря, така и ще постъпя, 2/3 дни преди Коледа ще я завъртя рецептата. За първи път ще я приготвям, надявам се да я бъде , но както и Наталина е споделила винаги много точно измервам продуктите, кантарчето си го влача с мен из кухнята, не мога по друг начин, стари , правени, нови аз измервам много точно
Мони Тодоринска, от години наред съм се научила бълг. масло да не купувам, не мога да подкрепя българското, а когато приготвям маслено тесто - абсурд да го купя. Не мога след това да се ядосвам и да хвърлям. То, практиката учи, за мен съм си казала - да ги гледат работата, от мен пари няма да видят. Подкрепям всяко друго, френско било, немско, но не и българско, не желаят да работят!
Какви ги свърших днес след работа, като фортуна съм из кухнята  Mr. Green

Два вида -
Английски коледни бисквити , това са нежни, топящи се бисквитки- Не съм ги правила досега, нови са.

След това завъртях един сладкиш-пастички Nussecken-няма превод, немска богата пастичка с много ядки по идея на Ossigeno. Нови са не бях ги приготвяла до сега, много са хубави.
http://fedorcka.blogspot.com/2018/12/Nussecken.html
Много трудно се снима шоколад, или аз не умея

и разкошните Бадемови рогчета с марципан по идея на Йоана Петрова -  https://www.kulinarno-joana.com/2018/12/bademovi-rogcheta-s-shocolad/
Нови са и те, голям разкош са.

и още Baci di Dama - готови са изпечени, но си нямат още шоколад. След малко ще ги направя.

# 654
Здравейте!

Според вас в тази рецепта мога ли да заменя коняка с уиски или бърбън?
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … %BE%D0%BD%D0%B0-2

И аз правих рогчетата на Йоана, но нищо не стана - разтекоха се в тавата. Може и да е моя грешката, правих ги с марципан с шоколад от Лидл. На втората доза добавих брашно, около 100 г., и станаха доста по-стегнати.

# 655
  • София
Здравейте!

Според вас в тази рецепта мога ли да заменя коняка с уиски или бърбън?
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … %BE%D0%BD%D0%B0-2

И аз правих рогчетата на Йоана, но нищо не стана - разтекоха се в тавата. Може и да е моя грешката, правих ги с марципан с шоколад от Лидл. На втората доза добавих брашно, около 100 г., и станаха доста по-стегнати.
Може да се замени.
Защо са се разтекли рогчетата, те са толкова елементарна рецепта, показах ги, много добре изглеждат и на вкус са перфектни, да, основно са с марципан  и бадемово брашно и нищо друго няма. Ще ги направиш отново, заслужават си.  Wink

# 656
  • Czech Republic
Марчева, пак изби рибата! 😍 Тези английските изглеждат много познати. Да не са с анасон? Имам спомени от Англия за такива.

Ева Николова, ако смениш коняка с уиски няма да станат толкова дъхави според мен. Коняка има по- мека и нежна миризма. Но мисля че иначе няма да е проблем. Аз обаче бих ти препоръчала рецептата на Мария, която живее в Гърция и я има от първа ръка - https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … YzmyS2aHVoJcMEe-f

# 657
  • София
Марчева, пак изби рибата! 😍 Тези английските изглеждат много познати. Да не са с анасон? Имам спомени от Англия за такива.
...................
Не, не, не, само висококачествено масло и нищо друго, няма даже и ванилия екстракт. Те са от joyofbaking, дамата която е изключително приятна , когато показва рецептата предупреждава, че това са основно маслени бисквитки, които трябва да ухаят само на хубаво масло, и така са  в действителност, нямат никакви аромати. Страхотни са.

# 658
Благодаря много за отговорите Simple Smile

Марчева, тези рогчета на Йоана ги правих с марципан от Лидл, който беше с шоколад и нуга крем.  Явно от тук дойде проблема. Освен това бадемовото ми брашно дойде 70 г., вместо 80 г -  и тук проблем. Другия път ще внимавам повече какви ги върша Simple Smile

# 659
  • София
Благодаря много за отговорите Simple Smile

Марчева, тези рогчета на Йоана ги правих с марципан от Лидл, който беше с шоколад и нуга крем.  Явно от тук дойде проблема. Освен това бадемовото ми брашно дойде 70 г., вместо 80 г -  и тук проблем. Другия път ще внимавам повече какви ги върша Simple Smile
Ева, този марципан не става! Работих с разкошен марципан купен е от Метро, 100 пъти го похвалих , но си заслужава. Само от бадем и захар е и няма никакви добавки и консистенцията му е точно като мека паста, заслужава си определено, лошото е, че Метро е далеко. Другаде освен в Арома Хаус не съм виждала, но аз писах и преди няколко поста, че на Метро е много по-добър и като качество и като цена. Това че е било малко по-малко бадемовото брашно не е толкова от значение, 10 грама +/- няма да развали бисквитката.

Общи условия

Активация на акаунт