Истанбул [тема 47]

• 80 921
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря на всички за помощта!!!  bouquet
Давам няколко варианта:
- Шатъл на фирма Метро до Таксим и после шатъл на Хавабус.
- М1 от Автогарата до Йеникапъ, после М2 до Таксим и от там шатъла до летището.
Тези два варианта са ми най-удобни, особено първия.
Резервен вариант е втория. Google ми дава с М1А до Yenikapı (6-та спирка) и от там с М2 до Таксим (4-та спирка). М1А и М2 са номера на автобуси и ще има място за куфари, нали?
Трети вариант е такси от Байрампаша до Таксим.

трети вариант е със висок риск
таксиджиите в Ист мн обичат да цункат турситите..

# 166
Благодаря на всички за помощта!!!  bouquet
Давам няколко варианта:
Тези два варианта са ми най-удобни, особено първия.
Резервен вариант е втория. Google ми дава с М1А до Yenikapı (6-та спирка) и от там с М2 до Таксим (4-та спирка). М1А и М2 са номера на автобуси и ще има място за куфари, нали?
Трети вариант е такси от Байрампаша до Таксим.
М1 и М2 са метро.
Аз бих обмислила сериозно и варианта на Роже.

Роже, къде точно е спирката на Хавабус на Кадъкьой?

# 167
  • София
Мари, заповядай Simple Smile:
https://goo.gl/maps/V58nvZMgQ6p

# 168
# 169
  • Varna, Bulgaria
И моето предложение е Хавабус от Кадъкьой.

Минах маршрута и по двата варианта (на връщане до Таксим), но трафика щеше да ни изиграе лоша шега и да изпуснем автобуса за България.

В едната посока хванахме метро до Йеникапъ, оттам прекачване на Мармарай до Еминьоню (за кафе и закуска), корабче до Кадъкьой и Хавабус до летището.

В другата посока, на връщане, Хавабус от летището до Таксим, метро до Йеникапъ и прекачване на метрото за автогарата.

# 170
Здравейте!Ще ходя за втори път в Истанбул самостоятелно.Взехме си хотел в Лалели.Чудя се какво можем да разгледаме в това време?При първото ни посещение през септември видяхме основните неща-кула Галата,Долмабахче,площада Султанахмед,Аквариума,Истиклял.Сега искам да видя и нещо ново подходящо за това време.Четох за някакъв мол Емаар и   най новия аквариум там.Незнам обаче как се стига до там,май е в азиатската част,някъде до watergarden./там също не съм ходила/.Очаквам предложения...някой който е ходил в такова време да разказва накъде да се ориентирам.Иначе варианта е да повтарям всичко видяно предния път.

# 171
Как да стигнем най-удобно от автогара Байрампаша до летище Сабиха Гьокчен? Ще бъдем с багаж и дете и не искаме да сменяме много превози. Не търсим най-краткия, бърз и евтин вариант, а най-удобния. Има и опция за такси, но тя е краен случай. От прочетеното дотук разбрах, че трябва от Байрампаша да стигнем до площад Таксим, а от там с Хавабус до летище Сабиха Гьокчен. Моля, за подробности какви номера на автобуси да хванем и това ли е начина с най-малко прикачания да стигнем до летищвто.
Давам няколко варианта:
- М1 от автогарата до Йеникапъ, после Мармарай до последната спирка - Ayrılık Çeşmesi - и от там с М4 до Tavsantepe metro и после с автобус Е9 - това вероятно е най-бързия вариант, нищо че е с доста прехвърляния.
И още варианти има с различни автобуси от различни спирки.
Какво се получи напрактика: Пътувахме с Метро. Още при качването в атобуса казахме на шофьорите, че сме за Сабиха Гьокчен. Веднага ни взеха под крилото си. Преди Чорлу ни прехвърлиха на друг автобус, който е директно за Истанбул, защото нашия щеше да обикаля кварталите преди Истанбул. На Байрампаша ни прехвърлика на "сервизен" автобус за автогара Самандра (SAMANDIRA OTOGAR). Незнам защо се казва сервизен - беше си обикновен автобус по някакъв маршрут. Минахме Босфора по третия мост. От автогара Самандра има безплатен шатъл до Сабиха Гьокчен. Т.к. шатъла мина покрай хотела ни, помолихме шофьора да спре и той ни остави пред вратата на хотела. Не сме плащали никъде нищо, освен билетите България-Истанбул. Навсякъде показвахме билетите и казвахме "Самандра-Сабиха Гьокчен" и персонала на Метро ни упътваше. Възхитени сме от Метро. Направиха ни безплатна обзорна нощна обиколка на Истанбул. Тръгнахме в 10:30 ч. от България, пристигнахме в 23:00 ч. в хотела. (22:00 ч. наше време - Турция не мина на зимно часово време - който гони разписание на самолети и автобуси да внимава!)

# 172
Ако някой е пътувал с влак до Истанбул може ли да си каже мнението. И ако може да ми препоръчате хотел в близост до Сиркеси понеже доколкото разбрах автобуса от Халкали спира там.

# 173
  • София
Няколко пъти вече в последните години пътуваме с влака до Истанбул и горещо го препоръчвам пред автобусите. Дори довечера отново тръгваме към любимия ни град с влака Simple Smile
Той тръгва от Централна гара София в 2,15 часа и пристига в Истанбул в 7 сутринта.
Влакът има обикновени купета и спални вагони. Българските спални вагони са с 4 и 6 легла в купе, а двата турски вагони са с по две места в купе.
Нищо не мога да кажа за българските вагони, но турските определено са просто чудесни.
Цената им не е много по-висока от на другите. Два билета струват 130 лв. т.е. по 65 лв. билета, а в българските купета цената мисля, че беше по 55.
Ако на някой не му се дават 10 лв. в повече, може да си вземе и за четворно купе билет и да се надява да няма други хора в купето, за да може да спи спокойно.
Предимствата на влака пред автобуса са огромни.
Купето е широко. В него има две меки широки кресла в посока на движението, които се обръщат и стават на долното легло, а горното е повдигнато и си го сваляш. Има и дървена стълбичка за него. В купето има маса, закачалка, хладилник, мивка. Работещ климатик с регулиране от купето на температурата, нощни лампи за всяко легло за спокойно четене, щори на прозорците, заключващо се купе.
В цената на билета влиза пакетирано и чисто спално бельо /безупречно бяло/ хавлия, бутилка минерална вода, пакет бисквити, още някакво лакомство, сапун, чехли.
Всичко това Ви го раздава стюарда в началото на пътуването.Може да си вземе човек храна и напитки и да си пътува изключително комфортно. И най-важното, досега при всяко пътуване с автобуса на сутринта пристигах в Истанбул схванат и разбит от умора от седенето в автобуса, а сега в 7 часа слязохме отспали и бодри.
Другото голямо предимство на влака е минаването на границата. Той спира на българската граница. Граничарите се качват, поглеждат само паспортите и толкова. нито багаж са проверявали, нито са ни карали да слизаме. На капъ куле слизаш само с паспорта от влака. Няма сваляне на багаж, ровене на чанти.
Като ти сложат печата в паспорта се качваш на влака и отново лягаш да спиш. Влакът пристига към 7 часа  на гара Халкали. От там има осигурен безплатен автобусен шатъл до гара Сиркеджи.
Хотелите около Серкиджи са толкова много, че който и да резервираш няма да сбъркаш. Отваряш Букинг и ще ти излезат всичките. Simple Smile

# 174
  • Варна
е да де ама за софиянци , за останалата България остават автобусите

# 175
Днес за трети път тази година се прибрахме с влак от Истанбул. По-удобен за мен превоз до там засега няма. Само малко е променено разписанието, а на отиване и миналия месец, и този, пристигнахме на Сиркеджи след 10-30 часа сутринта местно време, като според мен закъснението се натрупа след преминаване на турската граница. Но за нас по-добре, защото вече имаше налична стая в хотела и се настанихме.
Хотели на Сиркеджи има много, избирате опция търсене по квартал в Букинг и оценка над 8 (примерно) и четете отзиви.
Градът е фантастичен дори и в тези ледени дни Simple Smile

А за пътуващите по линия Русе-Димитровград (Горна Оряховица, Ст. Загора) има удобна връзка за прекачване на влака София-Истанбул и в двете посоки.

# 176

Ако спира в Пловдив, пак е нещо...?!

# 177
Имам въпрос за преминаване границата през Малко Търново - Дерекьой с куче на 6 мес ? Освен паспорт друго изисква ли се ?
Необходимо е кучето да има чип Wink

# 178

Ако спира в Пловдив, пак е нещо...?!

Разбира се, че спира в Пловдив - ние го хващаме от там. Влакът спира във всички градове от маршрута на стандартния бърз влак по трасето София-Свиленград – Пазарджик, Пловдив, Димитровград и т.н. Фактически не покрива само крайморския район и районите без жп мрежа. За останалите места има прекачвания в Сф/други градове.

# 179

Здравей, не е така. Аз съм от Плевен и ще си хвана влак до София и оттам за Истанбул. Не виждам никакъв проблем да се хване влак от друго населено място за София. Проблем може да е само разписанието на влаковете и ако е с повече прекачвания.

Общи условия

Активация на акаунт