Неапол (Кампания) и Бари (Пуля) – Красивата Южна Италия – 3

• 48 126
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
А на заминаване към Италия с Уиз колко по-рано трябва да сме на летището? Не съм летяла от 2019г. и нямам идея колко се чака. С ваксини и ръчен багаж сме, а полетът е следобяд. Благодаря ви предварително за съветите!
Два часа. Летяхме за Сицилия следобед преди две седмици, уиз имаха 4 отворени гишета за 3-4 полета в близки часове и имаше големи опашки, но пък вървяха бързо. Дори на тези с ръчния багаж искат да видят разпечатка на plf формуляра и слагат печат "проверено". Разпечатайте си и бордните карти.

# 601
  • София
Миналия месец с Уиз - отидох един час по - рано, както обикноено, само с ръчен багаж. Като ме пратиха на чекин за печат на бордната карта, ми се изправи косата, защото не осатваше време вече. А, и това което маслинка е писала, разпечатайте бордните карти.

# 602
А трябва ли да се разпечатват бордните карти за на връщане? В Бари къде ще разпечатваме...

За антигенните на връщане мислех да си ги направим на летище Бари, но като пишете за лудници, сигурно трябва да отидем 4 часа по-рано, за да чакаме на опашки. Neutral Face

Розова маслинка, какви здравословни манджи само Smile
Има ли картинки по менютата?

Много полезна информация споделяте всички - и за документи, и за транспорт, и за градчетата... Благодаря.

# 603
А трябва ли да се разпечатват бордните карти за на връщане? В Бари къде ще разпечатваме...

За антигенните на връщане мислех да си ги направим на летище Бари, но като пишете за лудници, сигурно трябва да отидем 4 часа по-рано, за да чакаме на опашки. Neutral Face

Розова маслинка, какви здравословни манджи само Smile
Има ли картинки по менютата?

Много полезна информация споделяте всички - и за документи, и за транспорт, и за градчетата... Благодаря.
Ние никакви карти не сме разпечатвали в Бари, отидохме два часа по-рано за всеки случай, попитах дали трябва да минаваме през гише (бяхме само с раници) – не трябваше. Иначе на гишето на райън имаше голяма опашка за всякакви дестинации.
На гейта само паспорта ни погледнаха и бордна карта, никой нищо не ни е питал за тест и т.н.
Не бих си направила тест в чужбина, защото винаги има вариант да е + и тогава става весело.
Картинки по менютата не видях, но някъде вероятно има. Свалете си приложението гугъл преводач на телефона, той и текст по снимки превежда. Криво-ляво. И реч превежда - можете да си говорите в телефона и той произнася фразата на избрания език. В Алберобелло ни дадоха английско меню, преведено с гугъл - нищо не разбрахме и поискахме италианско, там поне някои основни неща взех да схващам (от храната само).
Знам английски, италиански научавам по 5-6 думи в движение за ходене, обаче си натъкмявам някакви окончания и понякога се получава. Закусвахме в малко кафененце на градския площад в Полиняно, отивам вътре до wc и барманката се опитва нещо да ми обясни на нейния английски, маха с ръце, мъчи се. Аз незнайно откъде получавам просветление и питам occupato? (окупа́то (заето) по аналогия с английския occupied) и тя с радостна физиономия ми вика si, si. Неслучайно западните филологии в университета се мъчихме с латинския. Simple Smile
А здравословните манджи са само на тази снимка, ядохме и пица, и паста, и бриош (кроасан) с крем на закуска, и сладоледче... В ресторанта с октоподите направихме опит за тирамису (имаше в менюто), но бяха останали само кремчета... Казахме си, че не ни се полага явно... Grinning

# 604
Не бих си направила тест в чужбина, защото винаги има вариант да е + и тогава става весело.

О да, за това не бях се замислила! На връщане няма да разпечатваме, няма да се тестваме там в такъв случай.
Ще си намеря някое клипче в Ютюб с храните на италиански, ще ги науча и ще си чета менюто. Yum

По плажовете има ли съблекални? Или си хидим с мокър бански.

# 605
По плажовете има ли съблекални? Или си хидим с мокър бански.

Доколкото ми казаха тук и по мои наблюдения – ако има шезлонги и чадъри, има съблекални и тоалетни, но по малките градчета (Полиняно, Монополи) такива плажове не видях.
Ходя с рокля и се преобличам с нея някак или съхна в движение.
Изкарахме на плаж в Монополи към три часа – по наши представи е мизерно, има фасове и камънаци, а в почивните дни е г*з до г*з. Ние бяхме след един и нещо в събота и се бяха разотишли малко хората. Водата е прекрасна, беше чиста и без вълни. В Полиняно на известния камънак дори не слезнахме, а и имаше вълни там.
Обичаме да се смесваме с местното население и се кефя така, даже и с леки „лишения“.
Пример: за престой от два дни бях само с едни кецове, а краката от пясъка нямаше къде да измия, но пък по-рано през деня видяхме един много типичен пуст площад с шадраван по средата, където чат-пат някой пиеше вода или си миеше краката. Та додрапахме дотам боси от плажа (с навигация) и се измихме. Прекрасна картина... късен следобед, пуст площад с красиви сгради, църква някаква, лека музика, ние с рошави солени коси по средата си мием краката на шадравана и се смеем, че в единия ъгъл бяха разпънали красива дълга маса, на която седяха трийсетина сватбари с официални тоалети. Но после това ще помня, а не как съм лежала на шезлонг. Simple Smile
Ще кача до две-три седмици няколко албума със снимки и текст във фб и ще ги споделя тук.

# 606
  • София
Аз мислех е Монополи да плажувам, но бях там към 17:30, три плажа обиколих, навсякъде беше пълно и продължаваха да прииждат. Като се върнах в Бари се топнах в морето и си ходих с мокър бански после. Водата беше много мътна, ама много. Преди да замина бях на море в Ахтопол, където пясъка е чист, а водата кристална. Не, че се оплаквам, де Simple Smile

# 607
  • София
Розова маслинка, аз планирам да изкарам 2 дни само със сандали. За резерв - джапанки Laughing.

# 608
В Южна Италия има толкова прекрасни неща за гледане,че плажа ви е последната грижа.

# 609
Здравейте, от къде се хваща автобус за Матера, защото си купихме билети и сега не знаем къде да отидем 🙄

# 610
Преди няколко години автобусите за Матера тръгваха от улицата зад гарата. Там има спирки с табели. Дано някой с по-прясна информация се включи.

# 611
Здравейте, имате ли информация дали може да се пътува с групов тест за Ковид?

# 612
До Матера само с автобус ли се ходи? Влак не? Аз бях чела и отпред в темата, но има толкова информация, че накрая ми се омеша до къде с какво. Rolling Eyes Тези дни хващам едно листче и започвам да записвам.

Ние последно решихме, че ще се тестваме като кацнем в България на връщане. Централната лаборатория на Рамус работи от 8 до 18 ч. в неделя и са в Дружба, близо до летището. Ние кацаме по обяд, освен ако Раян не сменят часа. Надявам се да има време да се тестваме, да пратим резултата на РЗИ и да ни освободят от карантина още в неделя.
Според вас дали трябва да си вземем отпуска в понеделник за всеки случай или реагират в рамките на деня, въпреки че е почивен ден?

Имам и още един кулинарен въпрос ;р Продават ли някъде храна за вкъщи? По конкретно някаква печена риба например? Или пак нещо морско. Или такъв тип ядене само по заведенията можеш да си вземеш?

Или пък да продават сурова риба и да можем да я изпечем в апартамента?

# 613
  • София
Здравейте, от къде се хваща автобус за Матера, защото си купихме билети и сега не знаем къде да отидем 🙄
От същото място на което се хваща и автобуса за Бари. Като излезете от летището тръгвате в ляво, подминавате подлеза за влака и стигате до спирката на автобусите. Зад тях е този за Матера.

# 614

Имам и още един кулинарен въпрос ;р Продават ли някъде храна за вкъщи? По конкретно някаква печена риба например? Или пак нещо морско. Или такъв тип ядене само по заведенията можеш да си вземеш?

Или пък да продават сурова риба и да можем да я изпечем в апартамента?
Продават пържена в Стария Бари, ама след като ядохме от пържената полента sgagliozze, се отказахме от друго пържено.
Ей тук, до катедралата Сан Сабино.
Риба прясна трябва да продават тук, но не сме ходили. Вероятно трябва сутрин да се ходи.

За Матера влакове/автобуси от Бари тръгват от площада пред Бари чентрале, но не от гарата Чентрале, а от тук. Това са разписанията. В неделя вървят само автобуси от много далечна спирка на 3 км. Не съм ходила, но проверявах, че смятам да ида някой ден.

Последна редакция: пн, 12 юли 2021, 23:56 от Розова маслинка

Общи условия

Активация на акаунт