Кое е най-доброто отопление според вас и защо?

• 40 608
  • 452
  •   1
Отговори
# 285
За всички - ТЕЦ-овете работят с природен газ, т.е. се отделят само въглероден диоксид и вода като продукт от горенето. Сажди и дим няма. Прилично КПД - 'ем ток произвежда, ем топла вода Simple Smile

# 286
Не знам от кога работят на газ, но комина на теца се виждаше от апартамента на нашите, където съм живяла като дете. Бая черничък дим излизаше...

# 287
  • В градината...
В нашия град загубите на Топлофикация са огромни, има много неползващи ТЕЦ и сметките са в небесата. Всеки гледа, ако има апартамент с парно, да го продаде. Свекърва ми има един необитаем апартамент, двустаен, за който плаща за сградна инсталация около  300 лв.на сезон.

# 288
Уточнявам, че говоря за софийските ТЕЦ-ове. Мариците май са на въглища все още, примерно. За останалите не знам.

# 289
20квт фотосоларна система съчетана с  високо ефективни конвектори ще ви топли 150кв.м жилищна площ. Цената е около 60х.лв . Малко скъпо но чисто и забравяш за дърва,въглища,газ и подобни!

20 киловата, ама в ясен слънчев летен ден по обяд Grinning А зимъска като натегнат тежки облаци? А нощем, когато е най-студено? Без адекватни акумулиращи мощности фотосоларите не вършат работа.
Да не говорим, че за каквито и пари да се отопляват тези 150 квадрата, даже и 3000 на сезон да е, това прави харченето на 60 000 абсолютно безсмислено.

# 290
Така ще е, докато не се вкарат двупосочни електромери.

# 291
Така ще е, докато не се вкарат двупосочни електромери.

Да, така става. Ама ЕРП-тата и сега имат проблем с ВЕИ-тата, та никога няма да си сложат още таралежи в гащите.

# 292
  • София
20квт фотосоларна система съчетана с  високо ефективни конвектори ще ви топли 150кв.м жилищна площ. Цената е около 60х.лв . Малко скъпо но чисто и забравяш за дърва,въглища,газ и подобни!
20квт летоска, кога пече та се къса, а в останалото време колко квт ще е и дали ще са достатъчни. Това най-малкото, по сложното е къде да си ги бодне човек тия панели, щото съм виждала най-много по 2 бр. обесени на терасата като да не казвам какво и не стават за нищо повече от това да си миеш чиниите и ръцете. А 60 000 лв. за колко стотин години биха имали някаква възвращаемост? 
На газта не разбрах какво й е - натискаш есента копченцето на котела за към радиаторите и пролетта го спираш, другото копче за топлата вода в чешми и в банята не се бута изобщо целогодишно. Много труд, много мъка и почти като да се цапаш всяка вечер с въглища и дърва, че и замърсяването гледам същото Satisfied Голямо приравнение направи Scream

# 293
₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ може би бъркаш соларни панели за ток със слънчеви колектори за топла вода. Разликата е голяма.
 Ние имаме един такъв колектор на вилата и е почти достатъчен за двама души целодневно и вечерен душ.  Но сме с миялна Simple Smile ще си вземем още един такъв панел, евтини са и са много полезни. Планираме да ги ползваме и за загряване на басейн.

# 294
Тя не бърка, ти не си прочела за какво е спорът.

# 295
[quote author=₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ ................по сложното е къде да си ги бодне човек тия панели, щото съм виждала най-много по 2 бр. обесени на терасата като да не казвам какво и не стават за нищо повече от това да си миеш чиниите и ръцете................
[/quote]

Бърка - соларните панели не може да ѝ служат на терасата да си грее вода и да си мие чиниите и ръцете, използват се за друго. Колекторните панели греят вода и два стандартни са напълно достатъчни за загряване на топла вода не само да си миеш ръцете, а за цяло семейство. Не и за отопление.
А инвестиция за соларни панели с такива размери в БГ е напълно безсмислена. Срокът за употреба на инсталацията е 25 години и за този срок те не могат да се изплатят в нормално фамилно жилище.

# 296
А инвестиция за соларни панели с такива размери в БГ е напълно безсмислена. Срокът за употреба на инсталацията е 25 години и за този срок те не могат да се изплатят в нормално фамилно жилище.

Ама именно, прочети пак от къде тръгва всичко. Един потребител изказва мнение, че с 20 киловата соларни панели всичко щяло да бъде на шест, в това число и отопление на жилишето. И му казахме, че да, ама друг път. За панели за загряване на вода изобщо не е ставало дума, ти ги намеси. И за тях не сме отричали, че вършат работа за загряване на вода. Но спорът изобщо не беше за загряване на вода. Прочети внимателно откъде тръгва всичко.

# 297
Колко пъти да ти отговоря - намесих ги заради Afrodita, тя писа за загряване на вода със соларни панели "....обесени на терасата като да не казвам какво и не стават за нищо повече от това да си миеш чиниите и ръцете....".  Ти чети внимателно моля. Благодаря.

# 298
Аха, а Афродита не пише ей така, а отговаря на онзи с 20-те киловата. И споменава чиниите и ръцете, защото според същия форумец това стига за всичко, а според Афродита не стига и за миене на ръцете (какво остава за отопление). Да не би според теб токът от соларните панели да не бива да се изпозлва за згряване на бойлер?

А даже и да не е написала съвсем ясно, все пак меродавно е началото на дискусията, а в началото съвсем ясно стои изказване за фотоволтаични панели с мощност 20 киловата (слагам този термин за да няма неяснота). Иначе какво е solar panel можеш да видиш в гугъл. Никъде не е казано, че това е за загряване на вода. Просто трмини всякакви - фотоволтаичен, соларен, и знам ли какъв още. Не може шпо термина да се разбере дали става дума за загряващ или за фотоволтаичен панел, защото и двата са соларни. И затова се гледа контекста.

# 299
Добре, добре хаха успокой се, инженер съм, знам кое какво е и за какво служи в подробности Grinning ако ти не можеш да разбереш за какво става дума аз разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт