Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 11

• 64 379
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
Честита Нова година и от мене. Желая на всички крепко здраве, КЗ и инсулин в нормата и още свалени килограми.
Равносметката ми за изминалата година:
8 месеца на променено хранене, свалени 10 кг (щяха да са повече, но още не мога да разкарам двата кг, качени от постното  ядене и хляба на Бъдни вечер). Малко по-ниско кръвно (има още да се сваля, за да стигне до исканото).
Още през есента подобрени холестерол и триглицериди.

Миоки, 5,5 е малко високо за гликиран хемоглобин за човек, който не е диабетик. Моят през октомври беше 5.

# 421
Честита Нова година, момичета!

Желая на всички ви да е така успешна, както бе за мен миналата. Една от трите най-хубави години в живота ми - първите две са тези, в които се родиха децата ми, а третата - когато се преродих аз  Grinning Изпълнена с енергия, здрава, възвърнала си радостта от живота, движението, любовта към себе си и света.

От Никулден насам доста съм разхлабила режима, но не спирам да се движа и удържам положението. При нас няма сняг, още става за разходки и ги правя все по-дълги (колкото повече нарушавам режима). Забелязах, че кантарът помръдва нагоре съществено, с около килограм, единствено след употребата на алкохол. До ден-два обаче се връщам в норма. Добре съм се заредила с въглехидрати, очаквам да обявят промоциите на нашата лаборатория за този месец и дано има и за инсулин, за да си направя едно натоварване. Ако не - само на гладно ще се тествам.

Успех на всички желая през Новата година! Бъдете здрави и щастливи!

# 422
....
Миоки, 5,5 е малко високо за гликиран хемоглобин за човек, който не е диабетик. Моят през октомври беше 5.
Знаех си! Забелязах аз, че през последните 5-6-7 години сладките неща не ми понасят така както преди 20 години и в момента, в който увелича сладкото, кг веднага тръгваха нагоре и понеже съм нормално BMI даже към долната граница, този гликиран хемоглобин ми се стори висок.

# 423
ЧНГ и от мен Simple Smile Пожелавам на всички най-вече да сме здрави, другото и само ще си дойде по местата с времето Simple Smile

Покрай празниците се изненадах от себе си, бях решила да му отпусна края с храненето и да не го мисля толкова... ами явно много са ми се изменили вкусовете, изобщо не налитах на въглехидратни храни колкото очаквах. А и вече по навик не посягам към определени неща, дето преди са ми били много вкусни и особено на празник никак не беше трудно да преяждам с тях.

Напоследък като цяло го карам малко по-либерално, не че съм взела да набивам хляб и пасти и фафли де, ама тиква и подобни ям по-често, слагам си по шепа фиде в супите, от време на време по някой картоф или питие - малко по-често от преди. Не забелязвам да ми пречи или да наддавам, явно със сваленото тегло и над половин година на режим съм се подобрила осезаемо.Пак си се храня НВ-ВМ през по-голямата част от времето и естествено след въглехидрати не се засищам за толкова дълго, колкото съм свикнала, но нищо фрапиращо.  Аз и започнах с инсулин 12 и нещо на гладно, не с огромни стойности каквито имаше споделени в темата от други. Не се заблуждавам че  "ще ми мине", но и не съм била чак много зле.
До тук съм намалила талията с 12 сантиметра, явно това си казва думата. За килограми не мога да кажа колко съм свалила, понеже нали стресът е много вредно нещо и нямам кантар вкъщи Grinning Разликата е осезаема, развяват ми се крачолите сериозно, ако по навик посегна да обуя дънки дето ги имам от много време, хем са все еластични. Като подарени ми стоят всичките. А който не ме е виждал от повечко време и е свикнал да ме гледа добре окръглена, се изненадва доста.
Предполагам че ще сваля и още с времето, но за сега ако продължавам да се чувствам добре, ще карам така за някое време и дано да позадържа, че нещо не ми харесва кожата ми как изглежда. Имам поотпуснато тук-там, а за бюста ми не ми се говори изобщо, надявам се това да се подобри ако за известно време не свалям. Не че съм сваляла скоростно до сега, ама все пак, за сега така съм наумила. Ако почна да не се чувствам добре нещо или да огладнявам много често, ще изчистя пак малко режима.
Новогодишно си обещах че ще съм по-активна със спорта, че там нещо се излагам напоследък и това не е добре никак. Не че не си го обещавам това периодично, да видим дали ще ми се получи тоя път... За сега планът е да наблегна на клекове, че съм стопила и мускул на задните части и на упражнения с гирички заради бюста най-вече. Ходенето си е на дневен ред така или иначе, живея в малък  град и имам възможност на повечето места да ходя пеша.

# 424
Момичета, предстои ми да започна нова работа, която има и нощна смяна. Дали се отразява на кръвната захар и инсулина? Има ли някой опит как влияе?

# 425
Умора , безсъние ,инфекции и някои лекарства повишават КЗ

# 426
  • Варна
Здравейте и Честита Нова 2019г. С пожелания за дълголетно здраве и много успехи на всички полета  Grinning Hug

При мен празниците минаха с много пиене  Embarassed и малко ядене.
От толкова много събирания с колеги, с приятели, домашни гости и тн ...най-трудно ми беше с виното. Големи компании, всеки подвиква наздравици, поводи много, чашата ми все празна беше ...

Прекалих обаче със сушените плодове -фурми и смокини ...
В крайна сметка установих, че много неща не ми се ядат -баници, питки , коледни сладки и подобни.
 Някак повече сочните плодове и зеленчуци ме блазниха, похапнах и от тях -всичко с мярка

Тренирах обаче по-малко през декември, което ужасно ме подразни ...т.е. сама на себе си се изнервих. Нямах грандиозни оправдания да не го правя, което ми просветва,че все още много лесно мога да се подхлъзна и върна към старите навици ...

..направих си и друг експеримент, по повод мигрената ми . Ограничих месото в периодите на ову и ПМС, когато винаги се отключват болките. За целия месец имам общо 4 пъти, в които посегнах за болкоуспокояващо, в сравнение с ноември -поне 10 пъти вземах хапчета

Като цяло -или трябва да ям месото в други дни, или като цяло да го намаля ...

Натка, браво за резултатите ...  bouquet  Освен всичко положително за здравето, най-хубавото са новите навици

Някой питаше има ли някакви симптоми, по които се ориентираме за повишаване на КЗ и Инсулин ...За себе си забелязах, че когато правя нещо пипкаво и дребно ми треперят ръцете, пръстите ...т.е. ако вдявам конец в игла, или трябва да украсявам някоя торта/мъфина тогава треморите ми са по-забелжими.
Когато свалих инсулина -изчезнаха.ТОва са ми наблюденията за 3те месеца , откакто следя и Инсулина.
Треморите обаче ги посочват, като типични и при Хашимото, не знам дали не е съвпадение

# 427
И после месото не било тъпкано с хормони и антибиотици... Не е толкова безвредно и още как...

# 428
  • София
И после месото не било тъпкано с хормони и антибиотици... Не е толкова безвредно и още как...
По тази причина не ям никакво пиле, а обичам! Един или два пъти годишно си позволявам крилца.
Свинско и телешко само от малки месарници, защото те нямат техниката и възможността да ги обработват.
Друг е въпросът как са хранени животните...
Изумях, когато една баба от село гордо ми съобщи, че купувала нещо, което дава на кокошките и те започнали да снасят по-големи яйца!!! А колега купуваше от нея за бременната си жена!
Все по-трудно ми става да пазарувам и ям едно и също почти.

# 429
Аз заради мигрените спрях месото. Вече нямам мигрена от години. Сигурна съм , че месото е полезно , но да не от магазина. Ако животните са хранени с трева и без добавки, а кокшките само със зърно щеше да има голяма полза от месото. Леля ми си гледа кокошки на село. Казва че едно пиле около 2 кг почистено и излиза около 35 - 40лв да го храни с зърно, тогава расте и доста бавно. Това е без труда които тя полага да го отгледа и без печалба за продавача. Сметнете колко струва на кг . А  по колко ви го продават в магазина ?
  Май най - добро е свинското месо за сега.

# 430
Не е точно така с пилетата. Майка ми гледа на село само за месо, съответно купува пилета от порода за месо, те са си бройлери. Със сигурност не ги храни с хормони и прочие, но растат бързо и стават големички. Типичната кокошка и две години да я гледаш, няма да порасне толкова, колкото бройлер пораства за броени месеци. Тя и затова купува такива - гледа ги кратко време и приключва с тях до другата година. Колко излиза като разходи не мога да кажа, разбира се, не ги гледам аз.
Сега, то ясно че пилешкото в магазина е пълно с какво ли не, ама и някой да ми разправя че не може да порасне толкова с нормално гледане и храна, също не е прав. Както от говедата има породи за месо и породи за мляко, така са и пилетата, не е само до това с какво ги тъпчат.
Повече ме притеснява че където се гледат по много животни на куп, не минава никога без медикаменти и че няма как да съм сигурна дали спазват сроковете колко време след даден медикамент може да се заколи и консумира месото на животното.
Аз съм разглезена в това отношение, израснала съм с домашно отгледано месо и това в магазините ми е компромис при всяко положение, но няма как. И със сиренето съм така, знам много добре какъв вкус има истинско сирене само от мляко, ама на магазина такова не намирам. То на днешно време кое не е ГМО или обработено впоследствие, няма как да спра съвсем да ям все пак. За зеленчуците по-добре да не почвам, че ми се стъжнява като отида и се оглеждам половин час и накрая пак си изляза само със зелка и морков, щото поне има нормален вкус.

Извинявам се че се отплеснах толкова за селското стопанство, ама някои изказвания ми идват малко крайни и доста идеализирани. Храна от село не винаги значи по-чиста храна или толкова много по-различна от промишлената.

Мигрени правех рядко, ама пък се помнеха по много време... Не ми се беше случвало откакто си промених храненето, после бях към седмица на гости, където нямаше как да се придържам към режим и ядях повечето каквото и другите. Че беше и някаква задушница, съответно от всякъде баби и лели ти подават храна и се мръщят ако не хапнеш хич, щото нали е за бог да прости... Няколко дни така и се тръшнах пак, ама жестоко. Очевидно не ми се отразява добре въглехидратно хранене и по тоя параграф. Вече при кого какво я провокира - там всеки е различен, но за себе си видях че дава разлика със сигурност. Дано и занапред да държа сега, за над половин година това ми беше единствената криза тогава.

# 431
  • Варна
Мигрената може да бъде хормонална и нехормонална. Т.е. храни , като шоколад, захар и бързи въглехидрати също я отключват, стрес, нощни смени, постоянно недоспиване, работа в недобре осветени помещения, на изкуствена светлина ...и още, и още ...

Аз имах дълъг период на изключване и включване на храни, докато разбера , че всъщност не е конкретна храна, която води до кризите, а хормоналните превеси по време на овулация и ПМС.

Сега с месото, което да -с хормони е, малко-много, но има в него, тя е по-силна, т.е. мигрената ми е обострена. И е важно колко силна ще е кризата, за да мине с едно обезболяващо или силно кафе, вместо с 2-3 хапчета, гадене, повръщане и тн ...

Това е, като с алергиите-имаш ги за цял живот, но се стараеш да бягаш от алергена.

# 432
Момичета, искам да ви питам режимът помогна ли за стабилизиране на имунитета ви. Тази година за 2 месеца 3 път боледувам от грип и то винаги завършва с бронхит. Направо ме съсипаха от АБ. В момента пак съм в болнични и пия 2 АБ едновременно.....Вече съм се видяла в чудо...

# 433
Момичета, искам да ви питам режимът помогна ли за стабилизиране на имунитета ви. Тази година за 2 месеца 3 път боледувам от грип и то винаги завършва с бронхит. Направо ме съсипаха от АБ. В момента пак съм в болнични и пия 2 АБ едновременно.....Вече съм се видяла в чудо...

Алинка, конкретно при мен, имунитетът явно се е стабилизирал, защото ми се наложи да го изпробвам между Коледа и Нова година. Съпругът ми се тръшна от страшен грип, никога досега не съм го виждала толкова болен, с висока температура, силни мускулни болки, треперене, жестока кашлица с гъст секрет. Грижих се за него 7 дни непрекъснато, без по никакъв начин да се пазя, то просто нямаше как. От кихавици и кашлици въздухът беше наситен с вируси, проветрявах колкото мога, но не е като да не съм вдишвала от тях. Та, накратко - той се дигна на крака, а аз не успях да се разболея, да чукна на дърво.

Отдавам това на диетата, но също така и на добавките, които пия - омега 3, Магнезий, вит.Е, вит.Д3. Пих и много чай от шипки, докато го лекувах, защото нямах вит.С на таблетки.

На всички момичета от темата искам да пожелая една здрава, стабилна и във всяко отношение успешна Нова година. Нека всички, постигнали добри резултати ги задържат и подобрят, а на тези които сега започват - да не се плашат от трудностите по пътя. Видят ли зор - да се обаждат тук за подкрепа и съвет, така както и ние ги получихме в началото.

# 434
Не знам дали е от режима, аз по-скоро го отдавам на добавките, които започнах да взимам - вит.Д (той има голямо отношение към имунитета), вит.Б12, омега 3, магнезий, цинк, фолиева киселина....

Общи условия

Активация на акаунт