Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 11

• 64 428
  • 744
  •   1
Отговори
# 375
Настана лошо време за нас с тези празници...
Днес бях на първата сбирка с колеги.  По принцип всеки прави (по-рядко купува) нещо. Аз в приготвянето бях стриктна - малки кюфтенца, печени пилешки крила и туршия.
Но естествено нямаше начин да не хапна нещо забранено. Сведох  го до малко домашна руска салата, друга много вкусна салата с цвекло, картофи и други неща, малко парченце домашна баница с късметче и домашно червено вино.
Утре на обяд съм на поредната сбирка. Дано да няма толкова непозволени изкушения...
А от сега ме обхваща ужас покрай Бъдни вечер. Боб, ориз и хляб!
Няма начин да меся и да не хапна от погачата. Оризът ще е кафяв, мисля да сложа много лук в сърмите, а в чушките освен много лук и повече нарязани на много ситно моркови. И в боба ще сложа повече лук, моркови и чушки. Но все пак въглехидратите ще са безобразно много за съжаление.

# 376
  • София
И за колко време вдигна до 50+?
И взеима ли витамин К2. Аз имам голям дефицит на витамин Д- 15, но ме е страх да приемам големи дози, каквито са ми нужни, защото не мисля, че дори К2 от 100мг може да съпровожда доза от 5000IU Д. А пък ме е страх да взимам повече и от К-то.

# 377
Аз взимам 4000 IU D3 и 100микрограма вит. К2 от няколко месеца, защото тук слънце почти не се вижда, особено зимата. Не знам какви са ми ниванта на Д-то обаче. Ще ходя да се изследвам и ще коригирам, ако е нужно след това.

# 378
  • Sofia
Настана лошо време за нас с тези празници...
Но естествено нямаше начин да не хапна нещо забранено. Сведох  го до малко домашна руска салата, друга много вкусна салата с цвекло, картофи и други неща, малко парченце домашна баница с късметче и домашно червено вино.
Утре на обяд съм на поредната сбирка. Дано да няма толкова непозволени изкушения...
А от сега ме обхваща ужас покрай Бъдни вечер. Боб, ориз и хляб!
Няма начин да меся и да не хапна от погачата. Оризът ще е кафяв, мисля да сложа много лук в сърмите, а в чушките освен много лук и повече нарязани на много ситно моркови. И в боба ще сложа повече лук, моркови и чушки. Но все пак въглехидратите ще са безобразно много за съжаление.
Защо да няма начин? Има и още как. Въпрос на самоконтрол и мотивация. Саботираш сама себе си така. Полагала си усилия, постигнала си нещо. Защо си го причиняваш? А иначе начин винаги има. Току що бях на подобна сбирка, имаше предостатъчно позволени неща - колбаси, пиле, сирене. Не съм яла баници и кексове. На Бъдни вечер смятам да огранича щетите до един залък питка и 1 малка сарма. Но всеки си преценява. Само не казвай, че няма начин, защото има четящи със слаби ангели, които веднага ще решат, че щом е Коледа могат да хапнат половин тава баклава.  Mr. Green

# 379
Савина, вчера съм изяла най-много 30-40 грама картофи и баничка не повече от 10-20 грама. Баклава никога не съм яла - не понасям сладко още от ранните детски години.
Поне за моето състояние си мисля, че ако изям малко кафяв ориз, малко зрял боб и няколко хапки пълнозърнест хляб инцидентно, няма да влоша сериозно нещата. Баклавички, тортички, тиквеници, шоколад, плодове не ме съблазняват и няма вероятност да ги ям. Но малко ориз, с повече кисело зеле или чушки не мисля че веднъж в годината ще е фатално (моите сърми са с размер за една средна хапка, така че мога да си позволя една и една малка чушка).
А относно колбасите - ако са от масовите от магазина, за мене са по- вредни, отколкото малко кафяв ориз, зрял боб и хапка пълнозърнеста домашна питка.

Последна редакция: чт, 20 дек 2018, 23:27 от Недоволна

# 380
За празниците съм решила да хапна от любимата ми руска салата, кашкавал пане и месца, но питки, сладкиши и хлябове не ме изкушават и мога и без тях. Само с плодове прегрешавам всеки ден и не ми пречи режима на хранене.

# 381
30-40гр картофи е точно една хапка. 10-20гр баница още по - малко... Simple Smile

# 382
  • Sofia
Аз не коментирам количествата. Само твърдението, че "няма начин". Защото начин има.  Mr. Green
За колбасите съм съгласна, но веднъж в годината смятам, че са по-малкото зло от баницата и кекса.

# 383
Замислих се кашкавалът дали не може да се панира с кокосово брашно, а иначе на мен ми е слаб ангела и усещам как ще се издъня яко по празниците..

# 384
В сусам може да се панира кашкавала. Ако имаш мелничка, може и в сусамово брашно.

# 385
Замислих се кашкавалът дали не може да се панира с кокосово брашно, а иначе на мен ми е слаб ангела и усещам как ще се издъня яко по празниците..
Мярках някъде рецепта за пилешко панирано с кокосово брашно, хуск и дали нямаше и сусам натрошен. Ако се сетя къде, ще сложа линк по някое време. Така че принципно би трябвало да стане. За такова нещо сусама бих го натрошила само, примерно няколко пулса в блендер или чопър, не да е съвсем на брашно смлян. Иначе има и сусамово брашно да се продава. Но пък съм виждала в заведение и топени сиренца, панирани с цели зрънца сусам, явно става и така. На мен и стандартен паниран кашкавал никога не ми се е получавал и спрях да се опитвам преди много години, но за панирано месо сигурно ще пробвам такъв вариант по някое време.

А пък празниците... като гледам как дори и хора дето не са като нас на режим нонстоп как от седмици приказват как щели да преядат и да надебелеят по празниците, явно си е  нормално и тук да се обсъжда Grinning
Вече повечето можем да си преценим какво и колко можем да си позволим без да си навредим. За диабетик сигурно може да е опасно да се наяде с  въглехидрати дори 1-2 хранения, не знам. За повечето не би трябвало да е болка за умиране да хапнат едно или друго, стига да не е често. На Бъдни вечер на традиционна вечеря не ми идва на ум как бих се придържала към режима, освен да ям само от салатите или да вечерям преди това. Продължавам си да се храня по режима след това и така.

# 386
Весели празници, момичета!
Имам малко странен въпрос..... Simple Smile
Какви промени настъпиха след като разбрахте, че сте с ИР и започнахте да спортувате и да се храните правилно? Тук нямам предвид стандартното отслабване и по-малкото сантиметри. Simple Smile
Интересно ми е какви симптоми могат да се дължат на ИР.
Скрит текст:
Аз съм с генерализирана тревожност и се чудя дали някои от симптомите ми могат да са от ИР.

# 387
Dara77 - при тревожността и депресията е намерена връзка с ИР, но механизмът още не е изяснен.

https://www.joslin.org/news/Joslin-scientists-find-direct%20-lin … al-disorders.html

# 388
Честита Коледа и от мен Simple Smile
Весели празници, момичета!
Имам малко странен въпрос..... Simple Smile
Какви промени настъпиха след като разбрахте, че сте с ИР и започнахте да спортувате и да се храните правилно? Тук нямам предвид стандартното отслабване и по-малкото сантиметри. Simple Smile
Интересно ми е какви симптоми могат да се дължат на ИР.
Скрит текст:
Аз съм с генерализирана тревожност и се чудя дали някои от симптомите ми могат да са от ИР.
При мен се подобри като цяло състоянието на духа, като общо настроение, по-спокойна съм, повечето пъти карам по-лек ПМС, имам повече енергия и т.н. (Доста от пишещите в темата споделиха че и сънят им се е подобрил, при мен такъв ефект и до сега няма, а щеше да е много добре, но всички сме различни.) Дали е само от подобряването чисто физически или повече от съзнанието че съм си направила добро на себе си, не бих могла да кажа. Обаче имам някакви спомени как обсъждахме из темата че дефицити на витамин Д и забравих какво още също се отразяват негативно, мисля че Невена Виролан беше писала за това. Ако искаш прегледай постовете й, само не помня из кои от предните теми бяха, че ги изписахме доста бързичко последните няколко. Ако имаш възможност, направи изследвания да видиш какво ти липсва и да можеш да допълваш, в случай че не си го направила вече разбира се.
Отделно че инсулинът има връзка още с какво ли не, не само с нивата на кръвната захар в тялото ни а и още с куп хормони. Някои жени от едни прости противозачатъчни стават тревожни и депресивни, дето се водят че са сравнително безвредни, та при нас ли да не се отрази.. Те и неслучайно хората казват "Здрав дух в здраво тяло", човек как да се чувства добре психически, ако не е здрав физически, дори и когато не го осъзнава. Не подценявам проблема разбира се, ако си го има и от преди това, но поне за мен връзка има - дори и ИР да не е причината изцяло, със сигурност допринася.

# 389
  • София
В скандинавските държави затова се самоубиват често. Депресия, а зад нея стоят дефицити на витамини. Тези дефицити са и резултат от инсулиновата резистентност.
Така че напълно възможно е да влияе негативно. Но не е само това. Писала съм и във вашата тема- не мисля, че има толкова много лабилни хора с кофти психика. Смятам, че поне половината имат/е някакво физическо заболяване, което води едно нещо след друго. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт