НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 126

• 55 305
  • 776
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Миоки не е с цел заяждане, просто питам, понеже се притеснявам, че с този режим не приемаш много витамини, ако го спазваш стриктно, аз от време на време си позволявам плод и зеленчуци ям много. Та питането ми е не се ли притесняваш, че с яденето само на месо няма да приемаш никакви витамини ? На мен страшно много започна да ми капе косата и си мисля, че е заради режима.

В животинските вътрешности има изключително много витамини.

# 631
kat88, за сега нямам такива притеснения. Единственият витамин, който евентуално би могъл да е недостатъчен е вит.С, но аз ям редовно дроб - свински и пилешки, а в дробът има вит.С, който според някои е достатъчен. Също консумирам редовно домашен костен бульон. Варя си кокалите,които остават от пилето и свинските ребра. Добавям малко целина и гъбка за аромат. Като изстине става на желе.
Разбира се, че ще се наблюдавам и ако видя някакви негативни реакции, ще коригирам.

Аз никога не съм яла много плодове и зеленчуци и преди да мина на режима и не съм имала дефицити. Според последните изследвания, всичко ми е в норма, а храненето ми не беше особено здравословно - основно захар, тестени и ориз, в които няма кой знае какви витамини. Смятам, че единствено редовното ядене на яйца, масло и месо ме е спасявало от дефицити.

# 632
  • Sofia
Няма фибри. Има теории, че е вероятно изобщо да не са нужни и искам да изпробвам.
За месеца ми се връзват около средно 6гр фибри дневно от ядки, авокадо и броколи и малко ягоди и боровинки. За сега нямам никакви негативни реакции, напротив, нямам никакво подуване на корема, нито газове, а посещенията във вц-то са редовни и безпроблемни.
То вече всякакви теории има. Лично мен ме е страх от липсата на фибри, защото пък друга теория твърди, че това е най-добрата профилактика на рак на дебелото черво. Ама знае ли човек вече на какво да вярва...  newsm78

# 633
Не ми е ясен механизмът и какво предизвиква рак на дебелото черво. Нали било уж червеното месо? Whistling
Според мен никой не знае и всичко е само спекулации. Факт е, че след намаляването на фибрите до минимум, нямам проблем в кенефа и отделителната система ми е редовна. Не виждам как това е лошо, че да се плаша.  
Честно казано, по-логично ми звучи да е в следствие от боклуците които ядем (включително растителните масла), а не на наличието или липсата на фибри.

# 634
Нещо ми се губи Жаклин Rolling Eyes
Жаки, какво стана с пектина и резултатите от изследванията ? Извинявай за любопитството Kissing Face

# 635
  • София
Е нали азиатците страдали най-много от рак на дебелото черво, а точно те наблягат доста на фибрите.
И аз намалих доста салатите, сезонът е такъв, че по-комфортно ми е да  карам с минимумът, а и сезонните зеленчуци не са ми любими.

# 636
по принцип не ям прекалено солено, но трябва ли още да намалям солта - т.е да безсолно или не пречи на режима малко сол?

# 637
Даже трябва да солиш повече, особено в началото. Заради спирането на повечето въглехидрати, организмът изхвърля задържана вод, а с нея и електролити. Много е важно да поддържаш нивото на електролитите иначе може да почулиш сърцебиене, замайване, чувство на отпадналост или грипоподобни симптоми.
Аз около 2 седмици имах сърцебиене, което туширах със солена вода, освен щедрото солене, което явно не ми беше достатъчно.

# 638
A лютите чушлета нали са допустими?

# 639
Рендосана тиква, зелена ябълка, 3 яйца, канела, орехи, кокосови стърготини и разтопено масло. Може краве, кокосово, смес от двете. Слагаш на хартия за печене. Аз използвам продълговата форма за хляб/кекс и печеш. Сладкишът става доста влажен и сочен. Много ми е любим. 
моля, сподели в какво количество са отделните продукти - поне горе-долу какъв е грамажа на тиква, ябълка, орехи и стърготини?

# 640
Съжалявам, но няма да мога. Винаги импровизирам. Спомням си, че последно парчетата тиква бяха 3 броя, всяко от които колкото човешка длан. Аз обичам орехи и не ги пестя. Ръся стърготините директно от пакета.

# 641
А колко ябълки стържеш?

# 642
Ама моля ви, четете! Написала съм зелена ябълка, а не четвъртинка зелена ябълка.

# 643
Рендосана тиква, зелена ябълка, 3 яйца, канела, орехи, кокосови стърготини и разтопено масло. Може краве, кокосово, смес от двете. Слагаш на хартия за печене. Аз използвам продълговата форма за хляб/кекс и печеш. Сладкишът става доста влажен и сочен. Много ми е любим. 
моля, сподели в какво количество са отделните продукти - поне горе-долу какъв е грамажа на тиква, ябълка, орехи и стърготини?
Прилича ми на тази рецепта, може да помогне с ориентирането. Аз като я пробвах, слагах още малко кокосово брашно де, то зависи и тиквата каква е, моята беше доста сочна и така прецених. Много е сполучлива.
http://know-how-to-cook.com/2017/12/tikvenik-bez-gluten.html?fbc … FswwuZYKmwU8Z4348

# 644
Здравейте, имам едни 18 кг за сваляне. Много четох за режима и се чудя дали да не се включа.
Но проблема ми е, че месото не ми действа добре, а след втората бременност имам проблеми с кръвната захар. От месата ям пиле, свинско и риба, но само рибата ми действа добре. Това ще бъде ли проблем?
Другият ми въпрос е- любимата ми закуска е ядки - овесени, ръжени и др накиснати от предната вечер с мед и сирене. Доколкото чета не е особено препоръчителна. Мога ли да я ползвам или да я заменя с любимото кисело мляко.
Преди години, като нямах мъж отслабвах със салати със сирене, яйца, кашкавал, риба, овесени ядки, хляб и кисело мляко. Това ми беше режима и държах 56 кг. Сега покрай готвенето за мъж и деца ми е страшно трудно да го спазвам.

Общи условия

Активация на акаунт