Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 562
  • 612
  •   1
Отговори
# 360
Реално за да използват органите ми трябва да съм в болница,на системи,с монитори и с мозъчна смърт или необратима кома,или вероятно да съм със силно увреден мозък .
Ако ще се налага да ме хранят и къпят и няма да съм с вчичкия си-ами даже ще се раздвам да не се събудя никога.
А колкото до филмите- да речем,че някой се изсили да ме стреля точно така,че да съм в мозъчна смърт,докато ме закарат до болницата и са готови да ми изкарат органите, не само всички те ще са спрели,  ами вече и ще понамирисвам на мърша сигурно....
  И ако някой близък има нужда от донор бих се молила и бих била много благодарна да се намери такъв. Аз съм на принципа, че ако искаш добро,трябва да правиш добро, и определено не си искам органите при мен при кремацията ми (да има късмет някой да ме зарови в земята- ще му се присънвам всяка нощ Grinning )

# 361
  • Варна
Има една книга, казва се Кръв. Точно такъв случай е описан, как се убиват хора от много рядка кръвна група с цел да се вземе сърцето за чакащ за трансплантация. Интересна е за тези, които вярват в такива конспирации. На мен авторът ми е любим и по тая линия попаднах на нея.

# 362
  • España
В нашето село всяка година децата в училище организират кръводарителска кампания.
Измислят логото, разлепят плакати и пускат брошури по пощенските кутии. Обяснява им се всичко свързано с това- кръвни групи, кой може и кой не да дари кръв, изисквания като например да си повече от 50 кг и да не си си правил татуировки последните 6 месеца и т.н.
В деня на даряването в училището идва медицинският екип, децата посрещат доброволците, после им дават шоколади, сандвичи и благодарствени картички.

# 363
Не бих позволила на детето си да дарява кръв. Къде е това село? Как така деца ще даряват кръв? Те са подрастващи, а и нямат пълнолетие, кой родител позволява детето му да дарява кръв ей така заради училищни кампании?

# 364
Децата са организатори, не дарители, аз така разбрах.

# 365
Не бих позволила на детето си да дарява кръв. Къде е това село? Как така деца ще даряват кръв? Те са подрастващи, а и нямат пълнолетие, кой родител позволява детето му да дарява кръв ей така заради училищни кампании?
Децата не даряват кръв, а само организират и порещат дарителите.

# 366
Ясно, благодаря за уточнението. Въпреки това, не съм ок с тази кауза. Не бих ползвала деца за подобни набирания на кръвни запаси.

# 367
Възпитателно е.

# 368
Съжалявам, възпитателно е да събираш дрехи за бедните или да засадиш дръвчета, за които да се грижиш през годините. Кръвта ми е като даряване на ДНК, сперма, яйцеклетка, смятам, че е твърде личен избор, за да се спекулира с умиляването от деца, които ме приканват да даря кръв. Това е неуместно, те са още безкритични и като деца всичко може да е добра кауза за тях. Не бих го насърчила като практика в България.

# 369
  • España
Точно така, децата не даряват, освен това не е позволено от закона.
За мен е образователно и възпитателно, а самите деца го правят с голям ентусизъм. Никой не те задължава да дариш. Всичко отива в съответния кръвен център,от които после излиза за всички нуждаещи се.

# 370
Няма нищо общо даряването на кръв, с даряването на яйцеклетка или сперма.

# 371
bruja, разбирам. А къде е това населено място?

Салсиша, има има, това е генетичен материал. Ти си дарявай, не те спирам.

# 372
  • España
Испания. И да уточня, че децата са 10- 11 годишни.

# 373
Базила, има го вече като практика в България, наскоро доброволци ученици към БЧК ме агитираха на улицата да стана кръводарител. Изслушах ги от учтивост децата, защото имаха голямо желание да свършат нещо добро, без да им казвам, че съм негодна за дарител.

# 374
 Даряването на кръв освен че помага на нуждаещите се е и полезно за самия дарител. В Германия на дарителите се дават малки материални стимули - например ваучери за различни магазини. При първо даряване се дава ваучер за малка сума, след второто за малко по-голяма, примерно 20-25 евро. Това допълнително мотивира хората да даряват. Аз не виждам нищо лошо в кампаниите от деца за даряване на кръв. Много по-смислена кампания от повечето други щуротии, които организират.

Общи условия

Активация на акаунт