Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 831
  • 612
  •   1
Отговори
# 150
Децата ни обичат библиотеките, защото за тях има безкраен поток от класове и развлечения там - дори едно просто четене на глас от библиотекарка, дори колекции от играчки. От бебета израстват по тези библиотеки и това е най-естественото нещо на този свят.

Това наистина е страхотно и много вдъхновяващо! Между другото, големите регионални библиотеки у нас също са доста активни. Столична библиотека например, но не само. Столична провежда много кампании и инициативи.

# 151
Не успях да изчета цялата тема и се извинявам, ако се повтарям, но най-най-невероятното ми и любимо нещо в САЩ е библиотечната им система! Във всеки квартал/градче - библиотека, които са свързани в мрежа вкл. колежанските и университетските. Няма книга/електронен ресурс, който  да не мога да си поръчам онлайн и ако го няма в местната ми го доставят до нея и ми пращат имейл: "заповядайте да си вземете книгите"!

Като данъкоплатец мога да препоръчам да се закупи липсващо заглавие, етц. Да предложа да се покани интересна личност, етц.
Разбира се това доколко е развита местната библиотечна мрежа варира от щат до щат, от регион до регион. Аз говоря за Масачусетс и Бостънска събърбия.
Сравнявали сме с дружки пръснати из страната колко достъпно и бързо можем да си поръчаме нашумяла новоизлязла книга или нещо старо и малко популярно - има сериозни разлики, но Масачусетските са винаги в топ 3.

Децата ни обичат библиотеките, защото за тях има безкраен поток от класове и развлечения там - дори едно просто четене на глас от библиотекарка, дори колекции от играчки. От бебета израстват по тези библиотеки и това е най-естественото нещо за тях на този свят.
Това определено ме впечатли!

# 152
  • На топло
Хайде и аз да се похваля с нашата библиотека 😍 Старинна ферма е изцяло обновена, като са оставили красиви дървени елементи от предишното здание. Навсякъде има мека мебел, масички, килимчета и всички модни списания се появяват в деня на излизането за консултация на място. Въобще много красиво и уютно.

Другото което много ми харесва във Франция, за разлика от Англия, голяма част от университетите са безплатни, има някаква такса на година, но тя е символична. Който иска да учи може да стигне много далеч без родителите му да се разорят.
Предполагам някой е споменал по-напред за здравната система, която е много добре измислена.
Старите хора и всички тежки заболявания се поемат на 100% от базовата здравна осигуровка (не ти трябва скъпа допълнителна застраховка).

Това е нещо което изключително подобрява нивото на живот. Към възрастните хора се отнасят много уважително в болниците.
Бърза помощ идва за 2 мин., пожарникарите.

# 153
Хайде и аз да се похваля с нашата библиотека 😍 Старинна ферма е изцяло обновена, като са оставили красиви дървени елементи от предишното здание. Навсякъде има мека мебел, масички, килимчета и всички модни списания се появяват в деня на излизането за консултация на място. Въобще много красиво и уютно.

Другото което много ми харесва във Франция, за разлика от Англия, голяма част от университетите са безплатни, има някаква такса на година, но тя е символична. Който иска да учи може да стигне много далеч без родителите му да се разорят.
Предполагам някой е споменал по-напред за здравната система, която е много добре измислена.
Старите хора и всички тежки заболявания се поемат на 100% от базовата здравна осигуровка (не ти трябва скъпа допълнителна застраховка).

Това е нещо което изключително подобрява нивото на живот. Към възрастните хора се отнасят много уважително в болниците.
Бърза помощ идва за 2 мин., пожарникарите.

Да, във Франция има изключително обгрижване на деца, възрастни,хора в инвалидни колички. На всички празници има специално място,за хората в инвалидни колички.

# 154
...Никакъв ергенски данък няма. Просто данъчният клас на неженените или тези, чиито съпрузи не живеят в Германия е по-неблагоприятен от този на женените.  Говорим само за данъка, това не касае осигуровките, които вкупом са доста по-голям налог.
...
Ако и двамата съпрузи работят със сходни доходи то данъчната класа е различна от сингъла, но ставката е съ=ата. Т.е ... не си струва особено много да се пънат двама.

# 155
За САЩ- харесва ми,че когато работих като сервитьорка, ако объркаш ядене или каквото и да е не го плащаш от джоба си-за разлика от доста места в България.... И като цяло тук каквото и да работиш,ако направиш грешка не  е толкова фатално.
Харесва ми,че някои неща по институциите се нещата се случват  доста по-лесно (изключение е зелената карта и гражданството).

Не ми харесва, че няма такъв филм 1-2 години майчинство...12 седмици имаш... не съм майка,но не мога да си представя как се случват нещата все още...

# 156
Не ми харесва, че няма такъв филм 1-2 години майчинство...12 седмици имаш... не съм майка,но не мога да си представя как се случват нещата все още...
Носиш си снимката на бебето и помпаш кърма на работа - ако си късметлия в някоя конферентна зала, ако не си - в тоалетната!
(снимката служи за да излъжеш природата и да ти слезе кърмата)

# 157
Носиш си снимката на бебето и помпаш кърма на работа - ако си късметлия в някоя конферентна зала, ако не си - в тоалетната!
А бебето? Знам че тук ги вземат в Day care от бебета,но знам и че е доста скъпо,а и ми се струва рисковано толкова малко бебе.... Мисля си за бебче след някоя друга година,но си го представях като в България-да си го разхождам с количката,да съм си с него поне година-година и половина (без да оставам без никакви доходи и работа,която да ме чака)

# 158
  • Street of Dreams
Добавям осигуряването на съпругата след развод. В Германия тя има право на част от неговите доходи, доколкото двамата под чертата да имат равни финанси. Аргументите са не само че тя гледа децата, но и че ставайки и бидейки майка, тя е ограничена откъм професионална реализация. Издръжката на децата се плаща отделно от тази на майката. Някакви проценти от пенсията му също й се покагат, но не съм съвсем наясно там. Чувала съм и за издръжка на бивша съпруга, без да има деца в семейството, и то солена.
Смятам, че при тези условия една жена много по-лесно ще се навие да стане съпруга и майка - когато мъжът й предлага някаква сигурност и равнопоставяне. А не в един момент тя да гледа денонощно две малки деца, докато се опитва да ходи на работа и се моли да не се разболеят, докато той е в изходна позиция и отново е ергенче.

# 159
  • DE
Виждам, че си споделяте за библиотечните мрежи, много ми беше интересно да прочета. В детството ми често посещавахме библиотеки, каквито имаше дори и в малките населени места, към читалищата. Но и тогава наистина доста се четеше...
Ще си позволя да изкажа едно лично мнение относно стандартът на живот и финансите у нас, и в чужбина. Лично се убедих, че у нас може да се поддържа по-добър стандарт с по-малко пари. И ще ви дам конкретен пример. Тук, в Германия, да си собственик на къща ти излиза доста солено. И е голяма отговорност, непрекъснато покриваш някакви изисквания, които струват сериозни сум. И ако нямаш достатъчно високи месечни доходи, просто отпадаш от състезанието. Докато у нас можеш да си живееш и с далеч по-малко пари в същата къща. Колкото повече имаш тук, толкова повече си под стрес дали и утре ще имаш финансовите средства да си поддържаш стандарта. Мерси за такъв стандарт, да му треперя ! Особено пък, след като напълниха Германия с африканци и араби, не си струва да плащаш като за немски стандарт, а да имаш усещането, че си в ислямска държава или в Африка. Вече има неща, които са далеч по-важни от парите...Имам приятели, които живеят в прекрасни къщи с подредени дворове и в Германия, и у нас, и сравнявам. Лично аз милион пъти предпочитам животът на вторите. По-скромно, по-весело и по-спокойно. Без излишно пренавиване. Животът трябва да се живее спокойно, просто и с наслада. Била съм няколко пъти извън Европа, в държави от Третия свят и мога да кажа, че аз точно там срещнах истински щастливи и доволни хора. Живеещи мизерно, според нашите разбирания, но усмихнати и добронамерени. Те бяха много по-щастливи от нас, в това съм сигурна. Консуматорското общество унищожи сетивата ни и издигна парите в култ и признак на щастието. И аз го минах целият този път на отрезвяване, че с по-малко пари можеш да живееш много по-добре, и че щастието не е обвързано с джоба ти. Въпрос на нагласа, на приоритети, на мислене. Ако си алчен и милиони няма да са ти достатъчни. Затова не свързвам чужбина с повече пари и по-висок стандарт на живот, а с едно безкрайно състезание да си все на гребена на вълната. Докато у нас падаш, ставаш, поизтупваш се и продължаваш криво-ляво...Имам много бг приятели, преживяли възходи и падения...Такъв е живота !
...По улиците на богата Германия, вече виждам и много бездомни немци...Млади, симпатични, с интелигентни физиономии, синеоки и руси... По една или друга причина отпаднали от системата, без никакви социални доходи, тихо и ненатрапчиво разчитащи на подаяния от преминаващи. И това в скъп берлински квартал. Така, че приказката за богатата Западна Европа почна да ми се пропуква пред очите. Уж свръх, мега развита и не знам си каква още икономика, а джоба ми друго усеща. Непрекъснато поскъпване на стоки и услуги, за какво ли не ти дерат кожата. И все по-осезаемо обедняване сред местните, които все повече затягат колана. Иначе митовете и легендите и аз съм ги чувала, но истината е друга. Затова продължавам да твърдя, че в Бг можеш да поддържаш добър стандарт с далеч по-малко пари. А и тук да не мислите, че масово вземат високи заплати. Ако 800- макс. 1200 евро на месец са ОК...За Бг са ОК, но за тук не са. Живееш, не живеш в едно жилище, то си има ежемесечни разходи. Които не са 100-тина лева, а почват от 300 евро на месец за 50-60 кв. жилище. Без да живееш постоянно, тока ти е 20 евро всеки месец, при условие, че ти се събира макс. 1 месец в годината престой...Когато живееш постоянно беше 80 евро...За парното пък не ми се говори. Без да го ползваш зимата, защото не живееш там, а накрая вместо да ти върнат пари, получаваш сметка да се доплатят още...100 евро. И ги плащащ, нищо че всеки месец от годината ти точат от контото за същото това парно по още 200 евро . Тук здраво се дерат кожи, аз такова нещо в Бг не съм виждала. Ние все мрънкаме и се оплакваме, но тук каквото дърво съм яла, не ми се говори. Такива измамници са тия с тока, парното, водата и какви ли още не плащания, вкл. и за градинар. И това всеки месец. Жив, умрял. Ползваш, не ползваш. Щом си собственик, плащаш. Нищо, че не си им ползвал тока и парното, те са ти начислили предварително за цялата година, ежемесечно колко трябва да им привеждаш. Плащаш като луд задължително такси всеки месец за обществените им тв. Не ми се отворя тема и за нета, златен ми излизаше всеки месец. В Бг плащам по 5 евро на месец, 10 пъти по-малко, а е далеч по-добър. Но немците не се оплакват като нас. Не мрънкат. Здраво стискат зъби и плащат. Сега пък с мигрантите ще им опънат още повече ластика, че имат да изхранват милиони сбирщайн.
Случайно попаднах на съседи, които цяла зима карат без парно, въпреки минусовите температури навън...Облечени с едни вълнени пуловери из тях, аз замръзнах за 1 час гостуване. А имат стандарт над средния за Германия, предвид личният автомобил, квадратурата на жилището и локацията му. И гък не са казали. Тихичко си мръзнат в просторните, луксозни жилища, струващи над половин милион евро. А ние все сме недоволни и ни се иска да ходим по къс ръкав зимата из къщи. Тук като пристигнахме, първата година доплатихме за топла вода почти 2 000 евро, свикнали от Бг да си висим в банята като на спа...Но бързо си научихме урока, и сега се къпем като немски войници...
Разбрах, че всичко на този свят си има цена и навсякъде има плюсове и минуси. Като при нас, хората. Няма идеални. Предвид нечии качествата, на които държиш, си затваряш очите за недостатъците му. Така е и с локацията. Няма пълно щастие никъде. Откъм сметки и финанси направо си отдъхнах в България, колкото и да не ви се вярва, но пък се натоварваш с други негативи, най-вече свързани с човешкият фактор, манталитет, хигиена, простащина, мутреене...

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 17:52 от Guldenburg

# 160
А бебето? Знам че тук ги вземат в Day care от бебета,но знам и че е доста скъпо,а и ми се струва рисковано толкова малко бебе...
A бебето на day care  - много е скъпо, разбира се, но имаш и опцията да не работиш и да си го гледаш, ако можеш да си го позволиш.
Мога да ти дам само местни цени (МА), както със всичко друго в USA има драматични разлики от щат до щат, град до град, но правилото е едно - колкото по-малко детето, толкова по-скъпо.

"the average cost of center-based day care for infants is about $10,468 per year, but prices can range from $6,605 to $20,209 a year"
"the average cost of a nanny who cares for one child is about $28,905, but prices can range from $27,019 to $32,677"
https://patch.com/massachusetts/boston/how-much-does-child-care-cost-0

PS Политиката тук относно майки/майчинството и малките деца е едно от нещата, които никога, никога не искам да видя в БГ. САЩ НЕ Е социална държава! И това го казвам аз, която живея в един от най-социалните щати (друг такъв е Калифорния)

# 161
A бебето на day care  - много е скъпо, разбира се, но имаш и опцията да не работиш и да си го гледаш, ако можеш да си го позволиш.
Мога да ти дам само местни цени (МА), както със всичко друго в USA има драматични разлики от щат до щат, град до град, но правилото е едно - колкото по-малко детето, толкова по-скъпо.

"the average cost of center-based day care for infants is about $10,468 per year, but prices can range from $6,605 to $20,209 a year"
"the average cost of a nanny who cares for one child is about $28,905, but prices can range from $27,019 to $32,677"
https://patch.com/massachusetts/boston/how-much-does-child-care-cost-0

PS Политиката тук относно майки/майчинството и малките деца е едно от нещата, които никога, никога не искам да видя в БГ. САЩ НЕ Е социална държава! И това го казвам аз, която живея в един от най-социалните щати (друг такъв е Калифорния)

Аз съм в Ню Хемпшир,въпреки,че определено бих предпочела да съм в друг щат... Но наистина е абсурдна политиката тук спрямо майките... И като ги гледам масово с 3,4,5 деца седя и се чудя как успяват.

# 162
  • Street of Dreams
Имам едно възражение, Guldenburg. В Германия никой не трябва да живее на улицата - никой. Казваш - млади, красиви и синеоки немци били изпаднали от системата "по една или друга причина". Ами каква е тази причина при наличието на достатъчно работа и наличието на може би най-социалната система в света, гарантираща екзистенциалния минимум на безработни - пари за квартира, храна, всичко, и допълнителни за какво ли не. Ако тези хора са изпаднали от системата, защото не им се работи редом с чужденците на минимална заплата, ако не изпълняват минималните изисквания на Jobcenter да ходят всеки месец и да казват, че са кандидатствали на еди колко си места, а вместо това предпочитат да си пушат тревата с бира в ръка и да питат хората за цигари и стотинки - си е техен, white trash проблем.
Но това, както и другите неща, са предмет на друга тема. Нека тази да остане позитивна.

# 163
Швейцария.
Бих искала да полагаме същите усилия за природата ни , както правят хората тук. Всичко е невероятно зелено и чисто просто все едно картинка , а Българската ни природа също е толкова красива , но за съжаление занемарена.Cry

# 164
САЩ:
Националните и щатските паркове! Красиви, поддържани, посещавани (последното е и хубаво и лошо).
Многото култури и националности.
Хората са учтиви и повечето си "знаят мястото."
Доброволните мероприятия, в които повечето хора участват.

Общи условия

Активация на акаунт