Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 584
  • 747
  •   1
Отговори
# 405
  • СОФИЯ
https://kg.sofia.bg/isodz/stat-rating/rated/304/2710 . Аплодисменти за системата, приемаща набор 2017 в първа градинска група. Мама Сання, къде мога да сигнализирам за този абсурд?
Предадох днес сигналът ти на Минчева, вече знаеха за проблема. За същото място са кандидатствали и 2 деца набор 2016, системата класирала 2017 г. Имаше служител на ДО, който получи хартията. Попита какво предлагам. Казах му, че грешка на ИСОДЗ се отстранява от съответните служители. Преди малко ми се обадиха, че са разговаряли с майката и детето няма да бъде записано.

# 406
А какво казаха за уседналостта?

# 407
  • СОФИЯ
С отпадането на отлагането ще има деца ненавършили 10 месеца към датата на постъпването. Това не противоречи ли на изискванията за ясла?
Не само. Не знам в СФ в коя ДГ има условия и персонал за отглеждане на толкова малки деца.

А какво казаха за уседналостта?
Искат, как ще се случи не казват. Попитах защо има разлика със системата за у-щата, там е адресът на детето, а не на един от родителите както е при ДГ. Не получих смислен отговор.

# 408
Тоест не са споменали какви ще бъдат изискванията за уседналост, колко време ще  и т.н Така ли да го разбирам?
Повечето ясли не взимат децам, които не са проходили и не им се занимава с малки деца.Не знам защо не го премахнат въобще това правило от 10 месечна възраст.Нямат достатъчно персонал за толкова малки деца.

# 409
Детето ми е родено през октомври, значи ако по неведоми пътища изкарам късмет да го класират, трябва да го пусна, преди да е навършил 1 година. А като тръгне на ясла, с моето майчинство какво става? Така ли решават проблемите с липса на места и нежелание за разправии с малки деца, като правят невъзможно да си пуснеш детето в първа яслена с набора, в който се води. Някакси не е честно, само да имаме задължения да плащаме данъци, осигуровки и като дойде ред да си ползваме правата, произтичащи от това, да ни пращат пак да работим и да се спасяваме сами. Да кажат, че искат само да бачкаме, да не раждаме и да не създаваме проблеми, и да се знае.
P.S. Моля за извинение за негативния пост, чувствам се доста афектирана след последните новини.

# 410
4т по ОК2 за постоянен или и за двата по 4т?

# 411
Мама Сання, благодаря, че си повдигнала и този въпрос. Аз бях писала в контактния център + едно обаждане от днес, за да съм сигурна,че ще пристигне.
Аз пък не разбирам това, че отпада частта с медицинските причини. Какво става, ако детето е болно - миналата година малкия без да искам го отложих, защото точно преди да тръгне брат  му изкара варицела, после и той самият, та едни 20 дена отложих по неволя.
Струва ми се, че тая година забъркаха голяма каша. Дано не съм права!

# 412
  • София
Ми как водя си го ,ето заповядайте болно е с варицела,но нали не може мед.бележка.Ще наруша правилата.Смешници!

# 413
  • Sofia
И на мен не ми стана ясна тази част с отпадането на медицинския документ. Не ми звучи много логично. Децата се скъсват да боледуват в яслите. Как така преди постъпване не можем да представим  мед. документ, а след постъпването можем...Thinking Ние не си избираме кога да се разболеем.

# 414
  • СОФИЯ
Всички основни въпроси и за мен нямат отговор. Написах ви това, което съм си записала от днес. Присъстваха и медии, вероятно ще има иф и от тях, въпреки че често е неточна. Нямам представа и дали 4 т. за адм. район са за постоянен и настоящ адрес. Надявам се да качат все пак някъде новите текстове на разпоредбите, обещаха. Към момента промените /част от които не са общественодостъпни/ са гласувани от комисията по образование. Следва юристите да проверят за законосъобразност и гласуване в СОС. Не останах с впечатление, че някой от общинските съветници познава добре проблемите, да не говорим за детайлите. Жалко.

https://www.mediapool.bg/adres-v-sofiya-ot-pone-godina-shte-dava … a-news289446.html много неточности, но някаква иф

# 415
  • Sofia
Търсят начин да ограничат възможностите за пазене на място. В София в момента 600 деца са записани, но досега  не са пускани. В някои случаи майките им са още в майчинство, получават пари, заемат място, а децата не ходят. Искат да накарат поне тях да ги пуснат, дори за един ден. Когато децата се водят постъпили, спират майчинството. Така един вид майките щат не щат, ще са принудени да пуснат здравите деца.  Който реши, пак ще ги спре с медицинска бележка, разбира се. В тези случаи в СО виждат, че няма как да спрат практиката. Това им е логиката.
4 точки за постоянен адрес в административния район, 2 точки за настоящ.
За учебната 2020-21 г. няма да има такова разграничаване по адрес. Ще носят еднакъв брой точки, но се въвежда уседналост. Там не знам дали има смисъл да се коментира, те до другата година сто неща могат да променят.

# 416
  • София
И как на практика ще става адаптацията, като всичко живо трябва да постъпи на 15.09 ? Като и адаптацията по принцип е една... 
Да не говорим, че има деца, които са родени в малко по-късни дати и родителите няма да може да изчакат поне малко по-близо до навършване на 1 или 2г. При малките деца 2 месеца са от голямо значение за развитието.

# 417
  • СОФИЯ
https://btvnovinite.bg/bulgaria/vavezhdat-princip-na-usednalost- … tski-gradini.html

https://www.monitor.bg/bg/a/view/priemat-s-usednalost-v-stolichn … t-dogodina-156382

Друго не намирам. Ако някой е добър с търсачките да сложи линк моля.

# 418
Уф, и аз питам същото. Надявах се на 60те дни отлагтелен период. Sad
И как на практика ще става адаптацията, като всичко живо трябва да постъпи на 15.09 ? Като и адаптацията по принцип е една... 
Да не говорим, че има деца, които са родени в малко по-късни дати и родителите няма да може да изчакат поне малко по-близо до навършване на 1 или 2г. При малките деца 2 месеца са от голямо значение за развитието.

# 419
  • Sofia
Ами от това, което чета в пресата, разбирам, че 60-те/30-те дни отлагане си остават. Просто след това детето трябва да се пусне поне за един ден и съответно майката да си прекрати майчинството. Тоест отменят удължаването на отлагането с медицински документ след изтичането на този период от 60/30 дена.

Общи условия

Активация на акаунт