Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 588
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
  • СОФИЯ
Ами от това, което чета в пресата 60-те/30-те дни отлагане си остават. Просто след това детето трябва да се пусне поне за един дени съответно майката да си прекрати майчинството. Тоест отменят удължаванетона отлагането с медицински документ след изтичането на този период от 60/30 денс.
Не. За това съм сигурна че грешиш. Единодушно гласуваха ЗА отпадане на 30/60 дни и "мед.документ". Много искам да видя новата редакция на тази разпоредба.

# 421
  • Sofia
Мама Сання, аз просто "цитирам" линковете, които ти постна. Там точно това пише:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/vavezhdat-princip-na-usednalost- … tski-gradini.html

https://www.mediapool.bg/adres-v-sofiya-ot-pone-godina-shte-dava … a-news289446.html

# 422
  • СОФИЯ
Мама Сання, аз просто "цитирам" линк от БТВ, който ти постна. Там точно това пише:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/vavezhdat-princip-na-usednalost- … tski-gradini.html
Казвам, че не е точно/вярно/добре представена иф. Тази жена беше днес там. От няколко години не е добра в работата си - необратимо лично мнение.
Все пак тук се виждат предполагаемите точки. Факт е, че към настоящия момент не са достъпни другаде.

# 423
  • Sofia
И на другия линк (медиапол) информацията е същата (разбира се, не знам какъв им е източникът) - и според тях се отменя удължаването на отлагането с медицински документ, а не самото отлагане.

# 424
А дали знаете тези 3 точки за уседналост над 2 години ли е или от 1 до 2?
Странно ми звучи да отменят отлагане на постъпване с медицински документ. Както каза една съфорумка като го пусне с Варицела да зарази всичките за един ден по-добре ли е това?

# 425
  • СОФИЯ
Официална информация няма никъде. Позволявам си за трети път да кажа, че тази от медиите не е точна, но е някаква придобита, такава каквато присъстващите нямаме. Преди достъпността на проект или приет подзаконов НА, всичко е несериозно.

# 426
А дали знаете тези 3 точки за уседналост над 2 години ли е или от 1 до 2?
Странно ми звучи да отменят отлагане на постъпване с медицински документ. Както каза една съфорумка като го пусне с Варицела да зарази всичките за един ден по-добре ли е това?

Става дума за отлагане на постъпване, т.е. поне за ден детето трябва да е на градина. Ако на ден 2 се разболее, тогава си остава вкъщи, но детето вече се води постъпило и майчинството се прекратява.
Остава въпросът какво става, ако детето трябва да постъпи на 15ти. Сеп, но се разболее на 14ти или не са поставени изискуемите ваксини, но предполагам, че ще има регламент и за това. При всички случаи директорите ще поискат инструкция как да действат в такава ситуация.

# 427
Много е странно това за отлагането, защото това означава, че децата, родени след 16.11 няма как да кандидатстват за 1ва яслена група с набора си, тъй като към 15.09 няма да имат навършени 10 месеца. Моето е от тях, родено е през декември.

# 428
Търсят начин да ограничат възможностите за пазене на място. В София в момента 600 деца са записани, но досега  не са пускани. В някои случаи майките им са още в майчинство, получават пари, заемат място, а децата не ходят. Искат да накарат поне тях да ги пуснат, дори за един ден. Когато децата се водят постъпили, спират майчинството. Така един вид майките щат не щат, ще са принудени да пуснат здравите деца.  Който реши, пак ще ги спре с медицинска бележка, разбира се. В тези случаи в СО виждат, че няма как да спрат практиката.
Разбирам го това и не отричам, че е проблем и порочна практика, обаче понеже очевидно някой го мързи да мисли и да се концентрира върху решаването на този конкретен проблем, режат директно на общо основание. Колко точно е сложно да има максимален срок на отлагане и като мине, детето автоматично да бъде отписвано и мястото - освобождавано? А дали сред тези 600 майки няма и такива, чиито деца просто към 15/09 са още малки, но след месец-два-три ще са ОК за ялса? И тук се връщаме към основния проблем - няма достатъчно места, да ти приемат детето на текущи класирания след основното е руска рулетка, ама с вероятност повече към 0, а тези жени трябва да си планират връщане на работа и т.н. Пак ще кажа, хайде по-конкретно този път: детето ми е родено на 01/10. Първата година ПО ми изтича на 25/09, защото преносих. Значи основният проблем на СО са тия 15 дни, които искам да изчакам, за да пусна детето на 1 навършена година, така ли? И голямата необходимост да спестят 7 дни от полагащото ми се обезщетение за дните между 16/09 и 25/09.

# 429
  • София
Здравейте
Извинявам се ако въпросът ми не е за тази тема, но не съм много наясно. Не успявам да разбера, без да имат значение новите въведения, ако аз и бащата на детето се водим на различни адреси, и двамата сме с постоянни в София, можем ли да кандидатстваме в района на бащата? И ако можем, а детето се води на моя адрес, може ли да получи пак същите точки, които се получават за постоянен в София и постоянен в територията на градината и бъдем ли в някакво нарушение, ако все пак успее да влезне, а пък се води на моя адрес? Трябва ли задължително да се кандидатства в района на майката, след като се води при нея детето?Дано си зададох правилно въпроса...

# 430
  • Sofia
Търсят начин да ограничат възможностите за пазене на място. В София в момента 600 деца са записани, но досега  не са пускани.В някои случаи майките им са още в майчинство, получават пари, заемат място, а децата не ходят. Искат да накарат поне тях да ги пуснат, дори за един ден. Когато децата се водят постъпили, спират майчинството.
Тази статия, която desive цитира е излязла вчера.... Тоест в момента има деца, чието постъпване в ДЗ е отложено. Сега сме февруари. Обикновеното отлагане е до средата на ноември. Според действащата наредба след изтичане на този срок (60/30 дена), детето или трябва да постъпи в ДЗ, или да се представи медицински документ, удостоверяващ, че то не може да постъпи. Де факто по този начин тръгването се отлага, майката продължава да се води майчинство, защото по документи детето от своя страна не се води постъпило. Според пресата именно това удължаване ще се премахне. Да изчакаме новата наредба и ще видим какво наистина са измъдрили.

Мърмозетка в системата се въвежда само един адрес - адресът на семейството (доказва се с лична карта или удостоверение за настоящ адрес на единия родител). Вие избирате кой адрес да въведете, не е задължително да е този на майката. Правилата за прием в първи клас и в ДЗ/ПГУ засега са различни - за ДЗ/ПГУ няма значение къде е регистрирано детето.

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 09:46 от brin de muguet

# 431
Здравейте, тези промени, дали ще влязат в сила за кампанията 2019/2020 предвид недоволството на хората и заявки за обжалването им. Моля за мнението на хора, които са следили предходната промяна на наредбата, колко време е продължил процеса на одобрение.

# 432
  • София
Търсят начин да ограничат възможностите за пазене на място. В София в момента 600 деца са записани, но досега  не са пускани.В някои случаи майките им са още в майчинство, получават пари, заемат място, а децата не ходят. Искат да накарат поне тях да ги пуснат, дори за един ден. Когато децата се водят постъпили, спират майчинството.
Тази статия, която desive цитира е излязла вчера.... Тоест в момента има деца, чийто постъпване в ДЗ е отложено. Сега сме януари. Обикновеното отлагане е до средата на ноември. Според действащата наредба след изтичане на този срок (60/30 дена), детето или трябва да постъпи в ДЗ, или да се представи медицински документ, удостоверяващ, че то не може да постъпи. Дефакто по този начин тръгването се отлага, майката продължава да се води майчинство, защото по документи детето от своя страна не се води постъпило. Според пресата именно това удължаване ще се премахне. Да изчакаме новата наредба и ще видим какво наистина са измъдрили.

Мърмозетка в системата се въвежда само един адрес - адреса на семейството (доказва се с лична карта или удостоверение за настоящ адрес на единия родител). Вие избирате кой адрес да въведете, не е задължително да е този на майката. Правилата за прием в първи клас и в ДЗ/ПГУ засега са различни - за ДЗ/ПГУ няма значение къде е регистрирано детето.

Много благодаря!

# 433
  • СОФИЯ
Относно т.нар. пазене на място и предложените нови промени вчера предоставиха следните данни: към настоящия момент 618 деца са записани и реално не посещават. 450 от тях са родени 2017 г.

По въпросите и промените от вчера не намирам нищо ново, нито на сайта на СО, нито в ИСОДЗ. Единствено е качен протокола от общественото обсъждане на 15.01.2019 г., вероятно това не е станало вчера https://www.sofia.bg/documents/20182/3986515/%D0%9F%D1%80%D0%BE% … 8919-2ea9d5c35c7c

Да се надяваме, че в днешния ден ще изпълнят обещанието текстовете на променените разпоредби да станат общодостъпни.

# 434
  • Sofia
Здравейте, тези промени, дали ще влязат в сила за кампанията 2019/2020 предвид недоволството на хората и заявки за обжалването им. Моля за мнението на хора, които са следили предходната промяна на наредбата, колко време е продължил процеса на одобрение.
По принцип успяват да обявят новата наредба преди обявяването на свободните места. Но тази година ако се намеси съд, нещата може да са съвсем различни и да не успеят да я въведат навреме.

Общи условия

Активация на акаунт