Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 589
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
За мен е редно постоянният адрес да е с по-голяма тежест и не го смятам за дискриминационно. Съжалявам, но е редно, когато плащаш данъци в една община да получаваш от нея повече, отколкото ако не плащаш такива.

# 436
  • София
За мен е редно постоянният адрес да е с по-голяма тежест и не го смятам за дискриминационно. Съжалявам, но е редно, когато плащаш данъци в една община да получаваш от нея повече, отколкото ако не плащаш такива.
аз имам постоянен адрес в община, в която не плащам данъци.
апартамента, в който живея не е мой. друг плаща данъците.
това изобщо не е аргумент с адресите.

# 437
Абсолютно не е редно.При положение, че се плащат данъци за даден апартамент от някой (хазаин, ти) , трябва да ти се осигури място в детската градина в района на апартамента, независимо дали си на постоянен или настоящ адрес. Апартаментът върви със инфараструктурата. Данъците все от някой се плащат. Държавата го е измислила да не може да не плащаш данъци, така че дали този някой ще ти отстъпи неговото право на ползване на градина или ти ще си го имаш,защото си собственик, няма значение.Друг е въпросът, че се настроиха апартаменти, за които никой не е предвидил инфраструктура.

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 10:06 от malinkap

# 438
  • СОФИЯ
По отношение на данъците може да погледнете стр. 10 от протокола от 15.01 По-назад сложих линк.

# 439

Наемателите също косвено плащат данъка на жилището, в което живеят.

# 440
  • СОФИЯ
https://council.sofia.bg/postoianna-komisia-po-mestno-samoupravl … Wp0P2AAGo10Vn6q8A

Утре. Дано в тази комисия има някой читав юрист.

# 441
Дано има и някой с повече мозъчни клетки от Чобанов

# 442
Момичета, да попитам тук. Знам, че това е точното място.
Две години сме в системата. Не сме приети. Тръгваме на частна. Как да разбера това ще ми донесе ли точка за бъдещо класиране?
И вторият въпрос е има ли период от време през който трябва да си регистриран на адрес, за да кандидатстваш от него. Налага ни се да сменим района. Ако сега си сменя пост.адрес ще бъде ли проблем?
Благодаря предварително Heart

# 443
Предстои ни кандидатстване за ясла. Разучаването на критериите и промените им всяка година си е сериозен труд. Чета протоколите на обсъжданията в  работната група в СО - преливане от пусто в празно. Факт е, че местата са малко. Въпреки "демографската криза". И тази абсурдна ситуация определено я насърчава.
-
Извинявам се за песимистичния офф-топик пост.

# 444
  • Sofia
Тръгваме на частна. Как да разбера това ще ми донесе ли точка за бъдещо класиране?

И вторият въпрос е има ли период от време през който трябва да си регистриран на адрес, за да кандидатстваш от него. Налага ни се да сменим района. Ако сега си сменя пост.адрес ще бъде ли проблем?
1. Списък на частните ясли, които носят точка. Или ако не се отваря линкът, провери тук - потърси точка 4, в уточненията на общ критерий 5.
2. За адреса - засега не се изисква уседналост, можете да го промените.

# 445
Две години сме в системата. Не сме приети. Тръгваме на частна. Как да разбера това ще ми донесе ли точка за бъдещо класиране?

За да получите точка, трябва детето да посещава регистрирана частна ясла поне 6м. Точката се ползва само за кандидатстване в 1 група в детска градина.
Т.е. ако детето е 2016 и сега започне да посещава такава ясла, точка ще имате през есента за текущите класирания. Ако е 2017 ще я имате за следващата година за майското класиране. Ако оцелее точката дотогава.

# 446
Тази една точка за частна ясла може ли да се ползва септември? Тогава детето няма ли да посещава вече частна градина, а не ясла? Или важи за всички текущи класирания, докаго детето кандидатства за първа група, ако преди това е навъртяло 6месеца в частна  лицензирана ясла? Само се чудя..

# 447
  • Sofia
Според наредбата точката за ясла не е обвързана с основните класирания, нито с точна дата, а с класирането в което ще участва детето. Вече системата как реално ще я начисли... нямам идея. Ние ползвахме тази точка на основно класиране.
Ако детето вече е записано в първа градинска група в частна градина, едва ли ще има право на тази точка. В критерия пише, че детето трябва да посещава (в момента - сег.  вр.) ясла.

# 448
Би трябвало да я има и есента, но частните ясли понякога настояват да отпишат детето когато навърши 3г, дори и регистрираните. Моя позната имаше такъв казус. Детето в крайна сметка беше прието на междинно класиране в 1 група с въпросната точка от частна ясла.
Ако през лятото си посещава яслата (да речем навършва 3 през есента), няма причина да не си ползва точката.

# 449
  • София
Едната точка от СДЯ добавя ли се при кандидатстване за втора яслена в ДГ или е само за първа група?

Общи условия

Активация на акаунт