Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 44 945
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
Те са вдигнали по 2 точки на бащата и майката- общо 4.
Досега приемът в някои централни квартали беше мисия невъзможна ако единият родител не попада в графата работещо лице на трудов договор,студент или самоосигуряващо се лице.Изключения правят майки, които "не знаят" кой е бащата при раждане или  сирачетата и децата с ТЕЛК.Но все си мисля, че последните не са толкова много.

Последна редакция: чт, 24 яну 2019, 15:59 от malinkap

# 196
Здравейте, записвам се и аз да следя темата. Ще се борим за тръгване септември уж. Четох малко какви промени се предлагат и не мога да схвана с какво увеличаването на точките за адрес и работещ родител ще помогне. Всичко изглежда същото само финалния сбор е различен. Не виждам как това ще помогне, нали на всички точките ще са сумирани по новия метод, тогава каква е разликата със стария освен чиста математика?

# 197
  • София
Аз донякъде си го обяснявам с това, че се дава предимство на работещи и живущи в района, пред например близнаци и породени от друг район или с неработещ родител сега, когато ги преместиха в общата опашка. Не съм гледала как ще се получат в този случай точките, но друга логика не виждам.

# 198
И аз задавах същия въпрос и ми отговориха, че било заради близнаците главно, които могат да се класират в твоя регион с повече точки. Иначе и аз не можех да разбера, защо хората които имат и преди и сега с ъщите точки само, че повече на брой ще са с предимство. Ама не бях се интерсувала от частта с близнаците, та по тая логика може и да имат право.

Здравейте, записвам се и аз да следя темата. Ще се борим за тръгване септември уж. Четох малко какви промени се предлагат и не мога да схвана с какво увеличаването на точките за адрес и работещ родител ще помогне. Всичко изглежда същото само финалния сбор е различен. Не виждам как това ще помогне, нали на всички точките ще са сумирани по новия метод, тогава каква е разликата със стария освен чиста математика?

# 199
Ами то все тая защото тези с едно дете нямаме никакъв шанс пред тези с две, близнаци, породени и т.н. и то от същия квартал изобщо не говоря за съседен. Както и да е, разсъждавам си просто. Ще кандидатстваме по новите критерии и каквото томболата покаже Simple Smile

# 200
А майките с опит могат ли да споделят как преминават първите дни на децата след като бъдат приети и записани,разбира се? Имам предвид първите няколко дни майките остават ли с тях докато се приспособят или има друга схема?
И по новите правила децата с постоянен и настоящ адрес дали ще бъдат с еднакви точки?

# 201
В повечето случаи детето се води на градина всеки ден,но се взима преди слетобедният сън,докато свикне.При нас беше много бързо,три дни го взимах на обед и после оставаше вече.След седмица почна да се буди в 6ч. и да ме кара да тръгваме на градина.Но има и градини,в които персонала изхитрява и настояват няколко месеца да се води детето само до обяд.Едни познати тази година,цялата група ходи при директора,защото госпожите казали на всички родители едно и също ,,Детето ви трудно свиква,добре е да го взимате на обяд поне до Коледа,,
Направо бях шокирана.За нашата градина става дума,но ние миналата година се класирахме в СДЯ и тук сме направо в градинска група от септември.Преместих го,че тази ми е срещу блока,но като цяло сме доволни.Но яко някой се чуди за 101 СДЯ-прекрасна е и бяхме много доволни.

# 202
На моя позната, пък, учителките й казали, че е добре от първия ден децата да стоят по цял цен за да свикнат с режима в градината. Явно всеки има различен подход, но и при всяко дете е индивидуално.

Аз отсега съм в стрес как ще пусна дъщеря ми на градина. Но всички ме успокояват, че стресът е повече за родителите и по-малко за децата. Grinning

# 203
Имам чувството, че в това отношение градините се делят в една от двете крайности без оглед на нуждите на конкретното дете - или взимане на обяд до безкрай (или докато родителят има възможност, защото все някога трябва да се върне на работа) или с оставане и за следобедния сън още от първия ден, за да не свиквало детето да го взимат на обяд. Иди че ги разбери...

# 204
  • София
При нас е 2 седмици адаптация, до обяд, но ме почнаха още първия ден с ох това дете не го виждаме как лесно ще се адаптира, имаме деца с месеци реват и са до обяд... Три дни изкара с нон стоп рев, след това един месец го лекувахме, после пак тръгна, на втория ден го закара само баща му и спря да реве, изкара още няколко дни до обяд и започна да спи в яслата, всичко на всичко 7 дни адаптация, след това не сме имали никакви проблеми, даже и след летни дълги паузи си ходеше без проблем. Но всичко си е до дете/персонал. В София не съм чувала сега да има ясла където да се допускат родителите по време на адаптацията, има в други градове. От скоро започнаха да канят родителите в градините за различни работилнички, ние ходихме, но е за 1ва група.

# 205
Здравейте, да ви попитам следното: Дъщеря ми посещава СДЯ с хронично заболяване в момента. Искам да я преместя в ДГ с яслени групи и да не използвам протокола за ХЗ ( даже не мисля, че и да исках е възможно). В самата система на ИСОДЗ какво трябва да направя освен да си наредя желанията ? Трябва ли да премахна протокола от системата при следващо кандидатстване или нещо подобно ?

# 206
Здравейте, дъщеря ми е родена април 2018 година. Въпросът ми е кога трябва да тръгне на ясла този септември или чак 2020г. (Септември или пролетта)?
Предварително благодаря на отзовалите се!

# 207
  • София
не трябва ако не искаш, не е задължителна яслата.
може и сега септември, може и 2020 септември.

# 208
Слагам началото на валежа от въпроси от моя милост... опитвам да създам регистрация и още на първата стъпка удрям греда - 100 пъти ми изписва "Невалидна парола". Главни, малки букви и цифри имам.... какво не е като хората?

Редактирам сe: Успях!

Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 15:19 от ver4eto_sv

# 209
Слагам началото на валежа от въпроси от моя милост... опитвам да създам регистрация и още на първата стъпка удрям греда - 100 пъти ми изписва "Невалидна парола". Главни, малки букви и цифри имам.... какво не е като хората?

На латиница са Ви буквите, нали? И минимум 8 символа ✌

Общи условия

Активация на акаунт