Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 579
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
А няма ли ограничение за броят на местата в групата?Как стават 30 по общ ред и още 20 през работна група?Възможно ли е това?

# 391
Не знам. За справка - 65 ДГ в район Слатина

# 392
Това е за големите набори, когато наистина се влизаше така. 2017 са първите, които нямат масов такъв прием. 2016 първата година имаха.
А 30+20 са просто две групи.

# 393
Да, последните три набора (най-големите).

# 394
  • София
Т.е. в една е имало много места, а в тази до вас има свободни само 1-2?

# 395
  • София
Не се заяждам, не сме в скъп квартал - в Дружба съм и вноската ми за кредита не е по-висока от наема на половин София. А и това, че плащате високи наеми, не значи че парите отиват в общината. Повечето наемодатели не са регистрирани за жалост. Но да, съгласна съм, че постоянната промяна на критериите показва, колко са безпомощни и не знаят какво да направят, че да се подобри положението. Също и че изместват фокуса от липсата на достатъчно детски градини и ясли..

# 396
Т.е. в една е имало много места, а в тази до вас има свободни само 1-2?
Не, и в двете градини обикновено обявяват сходен брой места, но ми прави впечатление в другата колко много деца са били приети през работна група. С ХЗ също.

# 397

Аз ще ви кажа. Директорката на това ОДЗ е известна. Таксата за прием през 2014г беше 2000лв., като дарение за градината. 2018г таксата вече е 3000лв. Отделно всеки месец родителите носят консумативи в градината(тоалетна хартия, носни кърпички, сапун и т.н.), въпреки, че в началото на учебната година от всички са събрани по 100 лв. за учебни материали и консумативи.

# 398

Аз ще ви кажа. Директорката на това ОДЗ е известна. Таксата за прием през 2014г беше 2000лв., като дарение за градината. 2018г таксата вече е 3000лв. Отделно всеки месец родителите носят консумативи в градината(тоалетна хартия, носни кърпички, сапун и т.н.), въпреки, че в началото на учебната година от всички са събрани по 100 лв. за учебни материали и консумативи.
Пффф ако тази ми предложи 2 бона за да ми запише детето ще я проследя къде живее и ще пращам мъжа ми с маска да я тормози психически докато... не знам, не се оттегли поради психическа нестабилност или не си наеме охрана.
Шегата настрана, това е скандало.

# 399
За съжаление не е само тази градина и директорка.
Така като гледам, колко много деца са приети през работна група, има вероятност да са от тези с даренията. Направете си изводите сами.

# 400
Е това с даренията как е регламентирано?

# 401
В темата има юристи и членове на Работна група, нека те отговорят. Знам, че при направено “дарение” на градина/ясла детето задължително влиза.

# 402
  • СОФИЯ
Заседанието на комисията по образование към СОС днес, 04.02.2019 г.
Общинските съветници гласуваха нови предложения, които ги няма в проекта за изм. и доп., след което и целият проект в цялост:
1.За тази кампания, учебната 2019-2020 г. ОК 2 /адм. район/ - 4 точки. ОК 1 остава във варианта на проекта;
2.Чл. 15, ал.9, сега действаща редакция (9) В детските градини постъпването на децата, класирани за прием през новата учебна година, се извършва поетапно, но не по-късно от 60 дни за яслени групи и 30 дни за градински групи, считано от 15-ти септември на съответната календарна година. За текущи класирания срокът започва да тече от датата на записване на децата. При неспазване на този
срок и при непредставяне на медицински документ, удостоверяваш невъзможността детето
да посещава детска градина, незаетото място остава свободно за следващо класиране.
Родителят/настойникът губи правото си за кандидатстване в съответната детска градина до
началото на приема за следващата учебна година. Детето може да участва в следващо
класиране, като допълнителните точки за поредността на детските градини според
желанието на родителите по низходящ ред се намаляват с 1 точка.

Отпадат 30/60 дни, т.е. възможността за отлагане. Отпада и текстът "медицински документ". Ако детето не постъпи, мястото се обявява за свободно. По това предложение всички общински съветници гласуваха ЗА.

3. Чл. 14, ал. 5. Социалните критерии стават с квота 30%. В проекта бяха предложили 40 %.

4. Чл. 15, ал. 6. Санкцията. Добавят и "служебна проверка", част от заявените критерии ще се установяват така.

Чакат становища от МЗ и МОН за увеличаване на бр. деца в група. За СДЯ искат 18 деца. За това обаче тр изм. на наредбата за финансирането, а тя не е на СОС.

За пореден път настояхме тези промени да станат обществено достъпни, няма ги в проекта. Промяната 4 т. за адрес в адм. район е голяма. Приравнени са точките с двама работещи родители. Уж обещаха, къде и кога не е ясно.

# 403
  • СОФИЯ
В темата има юристи и членове на Работна група, нека те отговорят. Знам, че при направено “дарение” на градина/ясла детето задължително влиза.
Няма такъв законосъобразен филм. Поне аз не знам в някой нормативен акт е уредено. Дарението е доброволен акт и срещу него не се получава насрещна престация.

# 404
С отпадането на отлагането ще има деца ненавършили 10 месеца към датата на постъпването. Това не противоречи ли на изискванията за ясла?

Общи условия

Активация на акаунт