Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

  • 45 597
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
а да, забравих и сърнелите. ако намеря ги ям.
челядинки съм събирала само в Бг и то с познавач, сега не бих ги намерила сама. малко са ми лигави. масловки също съм събирала, но не са ми любими.
манатарки не съм яла  newsm78

# 541
  • Мнения: X
ir74, а не е ли по-вероятно да си си вдигнала нивото на витамин Д от слънцето? Все пак лятото почти всеки се излага на слънце...

Картофена салата, бели аспержи на тиган, киноа със спанак, боядисани яйца и козунаци (пак Laughing).

# 542
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
пресни печурки със зелен лук и пресен спанак в тиган, сол, лют червен пипер и чубрица.

В руските магазини има едни като челадинки (с а или я се пишат?) в буркани консервирани (а може и да са челадинки, не ги различавам), и стават за всичко. Да лигави идват в повече от другите, но аз ги мия със студена вода и след това в яденето не усещам да са ми лигави. Харесвам ги в супа, на омлет, с ориз, в гювече слагам от тях, и само на салата слагам.

# 543
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
Аз слагам нарязаните на филийки гъби в оцет за около час. После отцеждам от оцета и овкусявам със зехтин, сол, магданоз, ч. пипее и малко лим. сок.

# 544
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
содена питка и царевичен хляб - питката за мм, а царевичния хляб за мен - много го обичам само с маслини и салата или домати! А питката този път я направих ала-ирланде - не я месих, само я събрах и сгънах няколко пъти колкото да съм сигурна, че всичко е добре омешано и няма да има джобове от брашно; стана много мека и преди и след изпичането. За сега няма намерени джобове не омешано.  Laughing Та, тия дни ще сме основно на салати и двата вида хляб които направих.

# 545
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Baby, как правиш царевичния хляб?
иначе фокача се прави така както обясняваш за питката.

аз правя кайзершмарн с нахутено брашно, също не се бърка много тестото. става супер пухкав.
дояло ми се е, ама нямам нахутено брашно.

вчера правих макаронки със сметаново-сиренен сос (нямах време за друго)
печени картофи на ветрило
безглутенов фламкухен
яйчена салата (още 2 яйца останаха, юхууу)
броколи на пара
салата

вчера започна сезона в моята градина, скоро ще имам собствена реколта салата.  Crazy
засадих си и лелеяното зеле кьосе, че тукашното ми е дървено. Whistling

# 546
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Ася, слагам към 1/3 до 1/2 кофичка кисело мляко и една равна кафена лъжица сода (не повече, че потъмнява), хубаво бъркам. Като спре да "ври" тази смес, слагам топла (не гореща, освен ако млякото не е току що извадено от хладилника, течната смес трябва да е топла, но не гореща) вода на около  (към 300 мл може би), сол към 1 чаена лъжица (на вкус), може да сложа 1 яйце, а може и да не сложа, царевично брашно към 500гр (да стане малко по рядко от смес за кекс), сипвам и пека до златисто. Става ронлив царевичен хляб. Да не си представиш нещо като домашен хляб или пита - не, съвсем различен е като консистенция и вкус, но аз много го харесвам. В някои краища на Бг. това се казва просеник. В щатите му слагат захар и малко бяло брашно и тогава се получава консистенция като кекс и на вкус е почти като кекс, но пак му казват царевичен хляб.

Нещо подобно на тази снимка от нета, но много ронлив е моят защото е само с царевично брашно. Ако е по ситно брашното, по малко ронлив е, ако е по едро като грис е много ронлив. Но ако е брашно като грис, тогава трябва да е много рядка сместа и се пече по дълго.

# 547
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 836
Яйчена салата и паста на фурна с доматен сос. Преди седмици се купих нахутено брашно и все се каня да направя тази сока, да видим кога ще се наканя. Някъде чета, че се пече в тава, други казват на тиган, дайте, моля, изпитани рецепти...В крайна сметка като палачинка ли става или като питка, да знам как да я поднеса на домочадието:)

# 548
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Baby* , благодаря.
търся вариант, който да издържа по-дълго. ще пробвам малка доза и ще преценя.
аз само царевица не слагам, че нещо не ми понася много, смесвам с друго брашно.

Някъде чета, че се пече в тава, други казват на тиган

на мен на тиган ми е по-лесно, ползвам чугунен и не залепва. в тава ми е по-трудно.
дори и да има хартия, ако тавата не е идеално гладка (а моите не са), то една част става хрупкава, друга теклява....

салата от краставица, сурови гъби и черен ориз
пица
червена леща със спанак на яхния
картофена крем супа
печен пикантен нахут - очаквам да стане нещо като стъргали... newsm78

# 549
  • Мнения: 1 618
Супи - всякакви, вегетарианските - копривена,  вишисоаз/ праз и картофи/, с царевица и тиквички
Салати - всякакви зелении от градината, авокадо, розов домат, репички.
Яденета - всякакви разни великденски, вегетарианските -  коприва с просо, рулца от грилован патладжан с песто и сушени домати, гриловани тиквички с домашно овче кисело мляко, ризото с гъби шийтаке, пържени смръчкули
Десерти - козунаци с мнооого плънка, пекох ги във формички за крем карамел, защото всички обичаме да има повече коричка и плънка и на нормалния козунак филийката ни идва голяма . Аз поне изяждам само хрупкавата коричка и плънката... и затова тази година пекох в малки формички. Догодина може и като фокача да ги изпека.
Сурови пудинги в чашки с чиа и разни плодове и кокосово кисело мляко.
Закуските - сурови плодове.
Сега ме чакат няколко кг дръжки от ревен.
Утре на море. Просто пикник и разходка. Ще приготвя нещо бързо и леко.

# 550
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
ir74, а не е ли по-вероятно да си си вдигнала нивото на витамин Д от слънцето? Все пак лятото почти всеки се излага на слънце...


 Ами, не, не мисля. Живея в Южна Калкфофния и от липса на слънце не мога да се оплача; имам дете, активно като за трима, и все сме на открито. Правя си тези изследвания два пъти годишно. Пролетта забелязах лек спад, през есента - нов. Тогава наистина май беше Ася 💐 в тази или друга тема, където спомена за гъбите. Разривох се и започнах. Следващата пролет нивото беше нагоре. 
    Ние дояждаме едно Панетоне и яйцата от Великден. Салати - картофена; с печени чушки и честн; зелена с авокадо; гуакамоле; млечна. Утре ще готвя кило бял боб, ще занеса на заета приятелка и семейството и за вечеря. Ще направя и кекс, и един огретен за всички. Имам хубава пакетирана зелена салата с моркови и зеле, само ще я овкуся. Запланувала схм и броколи с лимон за малчо, любимите му.

# 551
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 836
Крем супа от червена леща, хачапури и яйчена салата. За довечера мисля едни пълнозърнести нудълс със зеленчуци.

# 552
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
печения нахут стана супер. от 2 консерви (общо 500гр. сварен нахут) излезна 2/3 от тавата на печката.
някои станаха хрупкави, други меки.

за закуска правих нахутен кайзершмарн. детето го яде с ябълков мус, ние с пресни боровинки и ягоди.
супер стана и доста засища. сложих половината от яйцата, вместо другата половина - водата от консервите нахут.

катми от картофи, царевично и елдено брашно и останалата нахутена вода. към тях салата, запържено темпе и хайвер от карфиол и извара.

довечера ще се грилва. чудя се нали да не направя полента на блокчета за грилване и да я ядем със салата и грилнати гъби  newsm78

# 553
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
     Привет на всички. Аз днес най-накрая влязох в кухнята и заредих:

Боб чорба, ама гъста както я обичаме.



Запеканка с розови картофи, спанак, котодж сирене и сирене грана падано.





   Кекс.



   Гуакамоле; чушки с овче сирене; мариновани репички.







    От онзи ден - фетучини “Алфредо” и следвеликденска салата.



# 554
  • София
  • Мнения: 20 152
Рецепта за кекса,моля? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт