Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 495
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
Не подписвай по взаимно съгласие.

# 151
  • София
Ако ти даде предизвестие, зависи колко ще е, дали ще спази предизвестието, ако го спази го отработваш и ако до месец не си намериш работа ти дължи още една заплата, ако не спази предизвестието е длъжен да ти го изплати предизвестието.

# 152
Това с 1 заплата обезщетение е при определени условия не при всяко прекратяване на трудов договор важи.

# 153
Ти не беше ли на борсата преди да почнеш тази работа? Ако да, имаш право да се върнеш при същите условия за остатъка от времето, независимо по кой член си освободена.

# 154
Не съм била никога до сега на борсата.
Сега ако се наложи, ще е за сефте.

Затова питам по кой член е най - добре да ме съкратят?

# 155
Здравейте,
искам да ви питам дали е законно това, което работодателят ни прави с нас? Преди няколко дни случайно от графика си разбрахме, че са увеличили работното ни време през януари с 1 час. Всички, които са на 8 часа трябва да работят 9 часа, всички, които са на 6 часа - 7, тези на 4 - 5. Не са ни питали, не са ни уведомявали дали можем, дали искаме и т.н. Почти всички от колегите ми са в шок.

Доколкото разбирам шефовете ми се позовават на наредбата за сумирано работно време. Да уточня, че през февруари няма да ни се платят тези допълнителни часове, защото се изравняват януари и юли. Т.е. до юли има вероятност да ни пишат минус часове и да си ги изравнят ако се окаже, че са си набрали още хора и преценят, че нямат толкова работа. Но дори това не е най-големият проблем. Просто се чудя как ще издържа на 9 часа. Половината ми смени са вечерни - вместо от 12,30 до 21.00 часа са от 11,30 до 21.00 без осигурен транспорт. Ще излизам около 10.00 часа и ще се прибирам около 22,30 часа. 

# 156
Трябва да те съкрати, което обаче може и да не е съгласен. Най-малкото не може да назначава на това място друг човек за определен период от време /мин. 2 месеца /, а и ти дължи обезщетение за първия месец, ако не си намериш работа.

ПС: " В двумесечен срок от датата на освобождаването съкратения има право да оспорва прекратяването в съда. И ако бъде назначен през това време човек на длъжност, която се води съкратена, съдът ще признае освобождаването за неправилно и ще върне работника на работа, а новоназначеният ще бъде освободен. Т.е. срока, през който работодателя не може да назначава е 2 месеца."

# 157
Не знам как ще процедират. Чух стари колеги да говорят за чистка след НГ. И миналия път беше така.
Уж постоянния трудов договор ме защитава.

# 158
Трябва да те съкрати, което обаче може и да не е съгласен. Най-малкото не може да назначава на това място друг човек за определен период от време /мин. 2 месеца /, а и ти дължи обезщетение за първия месец, ако не си намериш работа.

ПС: " В двумесечен срок от датата на освобождаването съкратения има право да оспорва прекратяването в съда. И ако бъде назначен през това време човек на длъжност, която се води съкратена, съдът ще признае освобождаването за неправилно и ще върне работника на работа, а новоназначеният ще бъде освободен. Т.е. срока, през който работодателя не може да назначава е 2 месеца."
6 месеца е срокът, в който не може да се наема друг човек на тази позиция.
Два месеца е само срокът, в който освободеният може да оспорва основанието.
Едното няма нищо общо с другото.

# 159
Здравейте,
искам да ви питам дали е законно това, което работодателят ни прави с нас? Преди няколко дни случайно от графика си разбрахме, че са увеличили работното ни време през януари с 1 час. Всички, които са на 8 часа трябва да работят 9 часа, всички, които са на 6 часа - 7, тези на 4 - 5. Не са ни питали, не са ни уведомявали дали можем, дали искаме и т.н. Почти всички от колегите ми са в шок.

Доколкото разбирам шефовете ми се позовават на наредбата за сумирано работно време. Да уточня, че през февруари няма да ни се платят тези допълнителни часове, защото се изравняват януари и юли. Т.е. до юли има вероятност да ни пишат минус часове и да си ги изравнят ако се окаже, че са си набрали още хора и преценят, че нямат толкова работа. Но дори това не е най-големият проблем. Просто се чудя как ще издържа на 9 часа. Половината ми смени са вечерни - вместо от 12,30 до 21.00 часа са от 11,30 до 21.00 без осигурен транспорт. Ще излизам около 10.00 часа и ще се прибирам около 22,30 часа. 

Няма "Наредба за сумираното работно време".
Работодателят има право да въвежда обаче сумарно изчисляване на работното време. И ако наистина е направил така изравняването, че в даден момент (в рамките на 6 месеца), тези часове се изравняват, тогава те не са извънреден труд и не се дължи допълнително заплащане за тях.

# 160
  • София
Не знам как ще процедират. Чух стари колеги да говорят за чистка след НГ. И миналия път беше така.
Уж постоянния трудов договор ме защитава.

Значи стоиш и кротуваш, ако те съкрати отиваш на борсата, ако не искаш да стоиш ще си подадеш молба за напускане както си е реда

# 161
Здравейте, имам питане за месечното възнаграждение. По договор сумата е точно определена за месеца. Когато обаче в месеца има повече от 20 работни дни, сумата си остава същата. Това ли е по-добрият вариант или заплатата всеки месец да е според отработените дни.

Може ли мнения как е при вас, като става въпрос за ит сектора, но може да споделите и за други области?

И още един въпрос - във фиша имам записана сумата на използваната отпуска, също така имам и сумата на дневната надница. Надницата, умножена по дните дава точната сума, която съм получил. Въпросът ми е отпуската дали е включена в надницата?

# 162
Месечното възнаграждение не се влияе от броя на работните дни. В месец с 19 раб.дни получаваш същата заплата като в такъв с 22. Отпускът, ако е платен, се включва в заплатата, като сумата се запазва като цяло.

# 163
Благодаря, отпускът е платен. Досега на фишовете не са изписвали дневната надница и делях сумата на дните, за да разбера колко се пада на ден. Общо взето всеки месец беше различно.

# 164
Ако в договорът Ви е написано месечно възнаграждение, това означава, че то е за отработен месец, независимо дали в този месец има 18 или 23 работни дни.
Това е възнаграждение, а не обезщетение. При обезщетенията се изчислява среднодневен размер, който след това се изплаща за всеки работен.
При възнаграждението е точно обратното - има си месечен размер, а после от този размер може да се раздели на работните дни и да послужи за изчисляване на други възнаграждения, например за отпуск.
Като цяло, месечната заплата е това (бруто), което трябва да получавате, ако сте отработили цял месец или през част от месеца сте били в платен отпуск. Ако сте ползвали болничен или неплатен отпуск, ще вземете по-малко. Колко по-малко вече зависи от работните дни.

Общи условия

Активация на акаунт