Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 578
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Шест.
Доколкото си спомням банките искат постоянен (за ипотечен). За потребителски сигурно и 6мес стаж стават. Предполагам, че с копие от договора ще се съгласят че не съм на изпитателен срок (като минат 6те мес).

# 361
Сериозно ли, изпитателен срок 1 година? Ужас. Някаква специална длъжност ли имаш, та не могат да преценят дали става кандидата за по-малко от 1г?

# 362
Позицията беше в Операта, а там имат такава практика ми казаха от човешки ресурси

# 363
  • София
Има възможност договорите да са постоянни (може да не съм точна в терминологията - може би бяха безсрочни) или временни. Аз съм имала и от двата. Първата ми работа на договор беше с временен трудов договор с изпитателен срок 6 месеца. Не виждам проблем, че договорът изначално е сключен като постоянен.

# 364
  • Сф
По закон не е ли макс 6 месеца изпитателният?

# 365
По закон не е ли макс 6 месеца изпитателният?
Да.

Стандартно е безсрочен трудов договор с 6 месеца изпитателен срок. Ако отидете на 3тия месец в банка, никакъв кредит няма да ви дадат, хеле пък ипотечен. Проверено.
Фирмичките за бързи заеми обаче ще ви се зарадват, лихвите им са двойни на банката 😁

# 366
  • София
Банката иска декларация от работодател за доход 6 м. назад. Без значение дали е било изпитателен или си с 10 г. стаж във фирмата. Присъства и текст, че работодателят е длъжен незабавно да уведоми банката ако служителят вече не работи при него.

# 367
Зависи и от банката Wink

# 368
Банката иска декларация от работодател за доход 6 м. назад. Без значение дали е било изпитателен или си с 10 г. стаж във фирмата. Присъства и текст, че работодателят е длъжен незабавно да уведоми банката ако служителят вече не работи при него.

Отдавна не присъства такъв текст. Банките се усетиха, че нямат право да пишат такива неща, защото пък това би значело, да дадат на работодателя информация за кредитния статус на лицето. А това е незаконно. От друга страна, не може да се очаква работодателите да уведомяват всички банки, за които са издавали служебни бележки, за всяко прекратяване на договор. Та те дори не знаят в крайна сметка отпуснат ли е кредит или не!

Та подобни текстове от много време няма. Подобно задължение за работодателя - също.

Провери в договора колко време ти е изпитателния срок. Аз съм имала 1 година изпитателен срок, а не 6 месеца

Не може по трудов договор да имате повече от 6 месеца изпитателен срок. Кодексът го забранява. Може да са Ви предложили едногодишен срочен договор, след който да преценят дали да подпишете постоянен договор. Но това е съвсем друго. Това е срочен договор, а не безсрочен договор с изпитателен срок. Другият вариант е договора Ви да не е бил трудов. И евентуално трети вариант, ако на шестия месец са ви променили длъжността и сте имала нови шест месеца за новата длъжност. Но това, като цяло изчерпва вариантите. Клауза, определяща 1 година изпитателен срок, е невалидна.

# 369
  • София
Понеже около мен много хора, с които работя ги назначават на срочни договори за една година - забелязвам, че много хора объркват без да искат изпитателния срок със срока на договора, когато четат измежду точките и алинеите, особено ако им е пръв трудов договор. Приемат срока на договора за изпитателен срок. Не казвам, че в случая на съфорумката е така, но понеже доста пъти е бил коментиран този въпрос, обръщам внимание, че е възможно.

# 370
О,пробват се с текста и с други работи, някои банки,ако мине Joy Но не минава Wink

# 371
Ами аз преди години го задрасквах, когато издаваха такива удостоверения. Но отдавна не ми се е налагало. А съм попълвала бланки на какви ли не банки. Даже в последните две години, в повечето случаи няма и бланка. Просто казват каква информация искат и нямат претенции за формат.

Но това по принцип беше смехотворно изискване. Аз, като работодател, нито знам отпуснат ли е кредит, нито знам с какъв срок е. Дори лице за контакт нямам. Как да ги уведомя? На централата им съобщение ли да оставя? И колко години продължава това ми задължение? Как да разбера, ако кредита е изплатен? За прекратяване на договор, работодателите имат задължение да уведомяват само и единствено НАП. Всичко друго е едно пожелание, което може да се сбъдне, може и да не се сбъдне. Но задължение никоя банка не може да ми вмени, освен ако аз, като работодател нямам договор с конкретна банка да ми обслужва служителите на преференциални условия да речем. Тогава договорът ми може да ме задължи да уведомявам както за нови, така и за напускащи служители. Но това е договорно задължение. Хвърчаща бланка да няма как да вмени задължение за уведомяване.

Та спокойно, никой работодател няма да тръгне да дири телефон, на който да уведомява някаква банка, че някой си служител напуска.

# 372
  • София
И на мен ми се видя извън нормите подобен текст, но ми връчиха бланката и ми я разписаха в работата. Беше преди почти 3 г., но скоро колега имаше същият казус. Едно е мен да ме здължават да съобщя, но работодател да ангажират не е ок. Аз бих отказала, но дори този текст да не присъства, пак трябва да ми дадат подробно описано заплащане за 6 м. И пак разбират, че е за кредит, което ми е особено неприятно.

# 373
А защо ти е неприятно? Човекът, който ти изготвя бележката, най-вероятно също има кредити.

# 374
  • София
А защо ти е неприятно? Човекът, който ти изготвя бележката, най-вероятно също има кредити.
В моят случай е собственикът на фирмата, който ми определя и заплащане и всичко. Имам глупавото усещане, че изглеждам твърде зависима от работата и от него. Осъзнавам, че е нелепо, но не виждам защо трябва да се разбира имам ли или нямам кредит, съпруг, луд роднина и изобщо лични аспекти от живота. Не може ли просто да се даде осигурителна справка.

Общи условия

Активация на акаунт