Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 15

• 52 913
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
  • САЩ
gerda1, форумът е именно да се "философства" и да се изказват различни мнения, това не е научна дискусия, всеки може да споделя своя опит, не може само ти да претендираш за "правилното" мнение!
Щом на моята рецепта има 0.3 Фракси или 0.4 Клексан, това е легитимно лекарско мнение!

# 76
Мило, момиче, това е твоето лечение.
Когато се четат твоите мнения хората остават с впечатление, че е нормално да си слагаш  нмх като изкарваш въздуха и дали ще слягаш 0,3 ; или 0,4 , 0,6 или 0,8 голяма разлика няма.
Тази темичка наистина не е много подходяща за философстване. Аз самата съм изровила де що има информация назад във времето. Проф. Паскалева оше не беше популярна за следене на анти Ха и ми беше изключително полезно да намирам смислени коментари тук.
Нямаше толкова богати и разделно оформени теми за Тромбофилия и Фраксипарин.Беше голямо лутане.

Последна редакция: пт, 04 яну 2019, 21:33 от Анонимен

# 77
  • САЩ
gerda1, саркастични обръщения като "мило момиче" не са уместни тук!
Споделяй си твоята история, но не пречи и другите да правят същото.
И не видоизменяй казаното от мен с цел да ме уязвиш!
Едно е профилактика на риска с фраксипарин, друго е лечение по схема.
Явно е, че моят и твоят случай са различни, това не прави една от двете ни по-права!

# 78
  • София
Здравейте, да се запиша и аз към темата на 34 години съм и съм бременна в 9 г.с, трета бременност – два missed първия 2014 в 9 г.с и втория 2016 в 12 г.с.
От години горе долу следя тази тема, но пиша за първи път. Моята история:
Скрит текст:
1-ва бременност спонтанна – missed abortion в 9-та седмица (8.12.14 г.) ембрион спрял да се развива около 8-ма – пиех само по 1 таблетка нормална фолиева, по препоръка на личния лекар че нямало смисъл да бързам и четене в нета, че сърдечна дейност се виждала около 9-та седмица ми беше първо и в случая последно посещение при гинеколога.
След като направиха аборт/vacuum interruption  в майчин дом ми обясниха, че един аборт може да е случайно събитие и да не взимам никакви мерки, изследване за тромбофилии и кариотип се правили при минимум два. Пиша го с цел дано ако някой го прочете да знае в никакъв случай да не слуша подобни небивалици.
Както и да е самоназначих си пакета тромбофилии и се сдобих с:
PAI 4G/5G - хетерозиготен носител 4G/5G
MTHFR мутация С677Т - хомозиготен носител Т/Т, намалена ензимна активност от 70%
Насочих се към клиника Щерев където ми назначиха и допълнителните тромбофилии и се оказа че имам и:
β-Фибриноген (-455 G>A) - хетерозиготен генотип G/A
Пуснаха ми и Имунофенотипизиране на ПКМК и Ly и се установиха завишени NK клетки (CD16+CD56+NK cells - 13% (Реф. ст-ти < 12%) и NK клетки абс. Брой - 503 (Реф. Ст-ти - 100-321))
Казаха, че вече всичко е ок и ми дадоха зелена светлина с терапия от аспирин протект фраксипарин 0,4 и мета фолиева киселина.
2-ра бременност спонтанна  - missed в 12 седмица (09.05.16 г.) със спрял да се развива ембрион в 10-та терапията ми беше аспирин протект-1 на ден+година преди това; фраксипарин 0,4 от +тест; мета фолиева 3х1, дуфастон 3х1; 2 вливки интралипид в 4-та седмица и в 7-ма.
Уж всичко вървеше добре имаше си пулс, лекарката ми каза да отида направо за скриминга, който беше след близо 4 седмици без прегледи – стори ми се много време за без никакви прегледи и  си записах още  един допълнителен час след 2 седмици при друг лекар тъй като моята беше болничен – добре че го направих, че иначе щях да си седя с мъртъв ембрион 4 седмици. С моя късмет се оказа, че са успели да ми объркат и последния цикъл вместо 12 на втория преглед го преписват 22-ри и така са пропуснали, че още от началото ембриона не се развива добре. На един от прегледите питах защо ме водят в по-ранна г.с като при всички календари ми излиза, че съм седмица и нещо по напред – обяснението беше няма грешка престанете да вярвате на интернет глупости. Преди прегледа говорих и с другата лекарка, която ми го сметна и тогава видяхме, че всъщност е объркан явно техническа грешка при въвеждането, но вече беше късно.
Обяснението им защо се получи отново спиране на сърдечната дейност беше, че е възможно фраксипарина да ми е бил с малка доза. (Това че никой не ми и спомена даже за изследване на анти ХА няма да го коментирам – научих го в последствие от форума за което съм ви много благодарна).  С четене на форума и резултатите от ПКК, които пуснах преди абразиото установих че имам завишени  Eos# (еозинофили) придружени със сърбежите, бучките, удебелената кожа от фраксипарина реших да ги информирам, че явно имам алергия към фраксипарина (отново след четене на форума и доказаните случай на други жени към това). Интересно и лекуваща ми лекарка и анестизиолога в Щерев ми обясниха, че за първи път чуват за алергия към фраксипарин и че няма такова нещо. На консултацията ми с проф. Паскалева обясни, че всъщност често се случва и че трябва да премина на клексан задължително.
След втория аборт продължихме с изследванията доста от които отново сама си назначих -  изследвания на TAT и MAT, TSH и FT4 – е оказа се че имам и хашимото – започнах прием на L-tiroksin 25 мг. Сега ми го вдигнаха – ходя при д-р Начев трябва да го пия един ден 25 и един ден 50 мг и следене на 30 дни.
През двете години от тогава имах зелена светлина за следващ опит, но реших да мина и през още лекари. Стигнах и до проф. Щерев – той реши че тромбофилиите не са проблем, за него проблема беше тънката ми лигавица ( до тогава не бях чувала от другите ми лекари нищо по този въпрос – винаги ли е била такава или от абортите нещо се е получило така и не разбрах) Правиха ми лечения с виагра и климара, без особен резултат. Минах на експериментално с инжектиране на тромбоцити в лигавицата или в матката така и не разбрах точно. Но тъй като беше експериментално и не се разбирахме много с професора се отказах и смених изцяло клиниката.
В момента съм в Надежда – според лекарката ми там лигавицата си е добре (възможно е тромбоцитното лечение да е дало резултат просто малко по-късно). Там ме пратиха на имунолог и ми откриха и тъканна несъвместимост със съпруга ми – на терапия с intratekt в началото 2 пъти по 5 г уж подобри резултатите и от тогава на по 2,5 в 2 последователни месеца после почивам и пак. Последно бях на вливка на 06.11 (6-ти ден след последния ми цикъл). След + тест ми пуснаха NK клетки – завишени на 14% (още след първия ми аборт са си завишени и не се влияят от нищо – пробвахме с кортикостероиди с интралипид) изписаха ми пак интратек 5 г (явно и тъканна и нк се лекуват с него и въпреки че за последните 8 месеца имам 7 вливки на интратект не е като да се е повлиял ама… слушам лекарите и си вливам).
Та сега ми е трети опит надявам се този път да го докарам до края.
Започнах клексан 0,4 от 5 г.с, странно ме боли не толкова при поставянето, а след него. Бях чела, че е по-добър от фраксипарина с по-добри игли – ми или съм забравила как е с фраксито (хем се оказах алергична към него) ама клексана ми е по-болезнен.
Относно спора между gerda1 и Multimedia, който всъщност ме провокира най-накрая да пиша в този форум искам и аз да изкажа мнение относно с въздух и без въздух. След първоначалните инжекции, които си ме наболяваха доста се консултирах с трима лекари – не гинеколози, които ми казаха да вадя въздуха –е точно тогава успях са си направя огромен хематом, който не се махна близо 3 седмици. В Надежда гинеколожката ми и в манипулационната където ми поставят и други инжекции 3 различни сестри ми казаха да не вадя въздуха и те не ми го вадеха при поставяне. От тогава си поставям клексана до края с целия въздух – според мен мястото на поставяне е от най-голямо значение има дни в който явно нацелвам кръвоносни съдове – при изваждане на иглата изтича малко кръв (в повечето случай не ми се случва) е ако има кръв ми се получават и малки хематоми (синки), но са малки и изчезват за 3-4 дни макс.
Всеки има право на мнение и да си го изрази свободно, но аз лично искам да благодаря на gerda1 за всичките и постове (както се вижда те са огромно количество) – от нея съм научила много ценна за мен информация.
Multimedia аз лично нямам нищо против твоето мнение всеки си решава сам за себе си, но все пак тук е форум за изразяване на мнение не сме медицински лица (както писах в моя случай все лекари са ми казвали едните задължително изкарвай въздуха другите не го). Отделно дай боже всеки му да си вярва на лекаря, но и те не са безгрешни – за мен също звучи странно, че дали ще си слагаш 0,3 или 0,4 камо ли 0,6 фракси или клексан било едно и също. Тук в България (разбрах по постовете ти, че живееш в чужбина) главно следим анти ХА при д-р Паскалева и така ни избират дозите. Има мнения, че хепарина може да се слага през ден – изписвано от доста лекари – отново мое мнение от бая четене че това значи че си защитена 24 часа, а останалите си на късмет дали няма да се появи тромб и бременността ти да приключи. Същите тези лекари следят показатели за съсирване, а не анти ХА. Всеки има право да вярва на лекаря си и да вземе най-правилното за него решение как да се лекува. Просто обръщам внимание, че все някой от тези лекари не е прав. За съжаление аз съм си напатила от лекарски грешки и се опитвам да събера най-много информация и така за всяко нещо и малко или много сама да взема решението си.
Извинявам се за дългия пост, но реших и аз да изкажа мнението си по въпроса.

# 79
  • САЩ
Aisi_Popova
Разбирам, че защитаваш тезата на gerda1, но да видоизменяш казаното от мен значи, че не си чела внимателно онова, което АЗ съм написала!
Фраксипарина е в разфасовка 0.3, 0.4. и т.н.
Клексана е само разфасовка 0.4 и  нагоре
Значи, по рецепта имах двете опции: или Фракси 0.3, или Клексан 0.4
Това само значи, че лекарят очевидно ми е изписал минималната доза, но тъй като Клексана няма 0.3, тогава е 0.4
В аптеката (поредната) в която търсех лекарството, нямаше 0.3 Фракси, а Фракси 0.4. Свързах се с лекаря си и попитах: може ли Фраксипарин 0.4 вместо 0.3? И той каза ДА!
Никога не е ставало дума за 0.6, което очевидно е двойно повече от изписаното ми, това бе интерпретация на gerda1!
Видно е, че дозите не са прецизни, а се произвеждат най-търсените количества, така че да тезата, че ако не си вземеш "точно" дозата, и една-единствена капчица да пропадне, ще си в беда, е малко преувеличена!
Второ, пак подчертавам, че въздухът никога не се изкарва преди поставянето, а се избягва впръскването му след като е впръскано лекарството. Колкото по-прецизна съм била с тази технология, толкова по-невзрачен е белега от поставянето, в най-добрият случай зачервяване колкото оризово зърно. Хематомите винаги излизат със закъснение. Все още понякога не се справям добре, и дори малко количество въздух да вкарам, излиза хематом с големина 1-2см. И на мен са ми излизали капчици кръв от инжектираното място. Това значи, че е спукан кръвоносен съд.
Аз също съм използвала Клексан и по мои наблюдения, той като игла и технология на буталото е по-добър, но лекарството по някаква причина ми е по-болезнено. Затова въпреки по-тъпата игла, аз реших да ползвам Фраксито.     

Последна редакция: сб, 05 яну 2019, 13:13 от Multimedia

# 80
  • София
Само за информация клексана го има и в разфасовка от 0.2, но се намира много трудно, а и не съм виждала да го изписват.

# 81
Да се надяваме спора да приключи най-после и всички да се успокоят.

Аз искам да попитам къде изхвърляте използваните инжекции? Преди няколко месеца имаше акции за събиране на опасни отпадъци, но май това са временни кампании. Все забравям като отида при АГ да го питам. За момента ги събирам в една метална кутия, но не може да ги държа до безкрайност.

# 82
  • София
Аз ги събирам и после на преглед в болницата ги дадох на акушерката да ги изхвърли

# 83
Момичета, тая сутрин направих малка глупост аз. По принцип слагам Фраксипарина до въздуха и вадя иглата. До сега не съм имала проблеми, освен малки топченца под кожата. Днес обаче не можах да видя до къде точно съм стигнала и реших, че съм готова за вадене, но се оказа, че не съм и се боднах втори път за останалото количество. Когато обаче извадих иглата буквално като фунтан излезе от дупчицата и сега подозирам, че вместо цялата доза съм си сложила половината или 2/3. Какво трябва да направя? Да сложа 1/3 от друга инжекция? Много глупово от моя страна, не знам защо така се изложих тази сутрин. Някакви съвети?

# 84
  • Варна
Момичета, тая сутрин направих малка глупост аз. По принцип слагам Фраксипарина до въздуха и вадя иглата. До сега не съм имала проблеми, освен малки топченца под кожата. Днес обаче не можах да видя до къде точно съм стигнала и реших, че съм готова за вадене, но се оказа, че не съм и се боднах втори път за останалото количество. Когато обаче извадих иглата буквално като фунтан излезе от дупчицата и сега подозирам, че вместо цялата доза съм си сложила половината или 2/3. Какво трябва да направя? Да сложа 1/3 от друга инжекция? Много глупово от моя страна, не знам защо така се изложих тази сутрин. Някакви съвети?

На мен ми се е случвало, не съм си била 2ра инжекция за деня.

# 85
И на мен се е случвало.

# 86
  • Варна
Здравейте!  Моля за помощ. С установена тромбофилия съм слес раждането на синът си. В момента съм бременна в 12-та г. с.,  но от 8-ма седмица зацапвам през няколко дни за по 1 ден. Не са ми спирали Фраксипарина - 0,3. От 3 дни вече съм с кафяво течение,  което не е спряло още,  видя се и отлепяне на плацентата 1,5 см в Петък,  лекарката ми каза да не спирам Фраксипарина,  но след него течението се увеличи и вчера,  и днес не си сложих инжекциите. От Варна съм,  а ми предстои да пътувам до София за ФМ,  тук в 11 г. с. +6д. лекарката ми измери NT 2,83  и съм още по-притеснена... Тя не е специалист по ФМ,  но въпреко това де тревожа много,  иначе всичкп друго изглеждаше нормално на прегледа,  има си носна костица бебето.
Ако някоя от вас е имала отлепяне,  спирала ли е НМХ до чист ден? 

# 87
Да, аз. До 2 чисти дни.

# 88
  • Варна
Извинявам се за грешките в правописа,  явно от бързане...
gerda1,  благодаря ти много за отговора!

# 89
Ляга се и се лежи, до три дни кървенето спира, на ехографията се вижда хематом, за една седмица пазене нещата се оправят.
На мен ми изписаха нош па, за да е спокойна матката,че от кървенето може контракции да станат. Спряха нмх и аспирин, и вит. С ми изписаха.
А също и лаксатив, за да нямя зяпек и напъване.

Общи условия

Активация на акаунт