Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 13

• 36 615
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, искам да попитам според Вас каква е реалната цена за отдаване под наем на етаж от къща (125кв.м.) с разположение кухня, хол, три стай, баня с тоалетна и втора тоалетна. Жилището се намира в кв. Яворов в близост до Орлов мост. Не е обзаведен, но е ремонтиран.

# 136
А защо се носят тези наеми, ами не се плащат по банков път? Кога хазаите ще започнат да си плащат данъка за бизнеса си?
Що за глупав въпрос.
На един му е удобно по банков път (на мен примерно), на друг ми е удобно, близо да ходи да си взима от апартамента,  трети предпочита да му го носят "на крака".
Какво общо има начина на плащане със данъците?
И по банков път да се превежда наема, няма сила да накара хазаина да си декларира сумите.

# 137
Имам питанка Heart
Имате ли застраховка за поражения от наематели на апартамент
- вълнува ме частта за наводнение за нас и съседи /от пералня или кухня най- вече/?
Към кое дружество- може и на ЛС

Скрит текст:
Ако си безработен, плащаш допълнително данък Здр.Осиг. на сумата,
която си декларирал в договора и др. данъци...
Дори и като безработна, аз съм длъжна да се осигурявам здравно...
За 5 години съм ходила на лекар 2 пъти- няма направление, плащаш такса "вход"...
Давам пари за благотворителност където аз реша, но не и в здравната каса!!!
Твърдо нье  !!!    Ако работиш на ТД, плащаш само 10%
На ръка, срещу разписка и на практика винаги може да ти нахлузят въжето и не само те...

# 138
Текст написан изцяло с главни букви подминавам. Обява без снимки също бих подминала, освен ако не съм търсила 2-3 месеца безуспешно. Някои съфорумки пишат с удебелен или наклонен текст, тях също не ги чета. Затормозяват ми зрението.

Обърни внимание и на въпроса на Гал, аз го зададох същия в другата тема преди време. Това може да е още една причина хората още на ниво обява, преди да са видяли апартамента, да се откажат.

И последно, бих редактирала последната част да звучи малко по-деликатно, защото в момента е леко грубо и рязко. Бих подминала такава обява, нищо че нито пуша, нито имам деца и домашни любимци. Ще си направя извода, че с такъв човек и такова отношение няма да се разберем.

# 139
  • София
Ричи, обявата е голяма работа... особено с последните императивни възбрани. А да, а защо нямаш вътрешни снимки... щракни поне хола..

# 140
RichiRich, обявата е много куца, трябва да са много на зор за да ти се обадят. Без снимки, директно отива в папка фалшиви.

Последна редакция: нд, 02 дек 2018, 17:36 от Не се сърди, човече

# 141
  • WonderLand
Такава обява директно подминавам. Отношенивто в текста не ми харесва, създава усещането за чапат човек насреща.

# 142
Ако тази обява я публикуваш в някоя  европейска страна с чистички, платежоспособни наематели европейци, проблемите, които имаш тук с отдаването под наем, ще ти се сторят до един бели кахъри в сравнение с тези, които ще завъдиш...

Последна редакция: нд, 02 дек 2018, 19:54 от Welt

# 143
Ричи, ти нямаше ли уредени 2-3 огледа вече? Как минаха?

# 144
  • София
Аз като съм по-млада от наемателите и за мен ли да е обидно?
Ами не е обидно, ама вече не е прието, хората се обръщат един към друг по име. Онези времена вече отминаха Simple Smile

Не познавам човек който се обръща към наемодателите си с "хазайке". Laughing
За мен би било приятно да ме наричат хазайка, ама както и да е.
Тези дни ще напиша за проблемите си напоследък, щото мнооого започнаха да наглеят наемателите...
Правиш ремонти, подобрения, дето и в ап-та, в който живея не съм правила, а се сърдят за увеличение на наема при цена 5 лв на м2.  

Последна редакция: нд, 02 дек 2018, 22:40 от MayyaI

# 145
  • София
Ричи, опиши поне за наша употреба в темата... ние едва ли ще дойдем на оглед.
Аз понеже също ще отдавам жилище , същата квадратура, ЕПК  е, изцяло саниран блок, и се чудя какъв наем да искам . Моето е в Слатина. Сегашните наематели напускат от януари.
Та опиши поне , дограми, настилки, кухня каква, уреди на колко години са... мебели какви и на колко години
Да си сверим часовника, нали за това е темата , дето има една дума... като снимки не щеш да имаш...твой избор си е ... разбира се..

# 146
Здравейте,

Наех предната седмица апартамент във Варна , но не ми харесва холната маса , според Вас обидно ли би било за наемодателя ако види , че масата е сменена с такава , която аз лично съм купила ? ( старата  ще я оставя в мазето , към апартамента ) .
Също така няма и трапезарна маса , искам да си взема такава - това как Вие бихте го приели ?

Все още не съм се нанесла , предвид че ми трябва време с багажите и Не сме уточнили ремонтите , кой ги поема.
За какви най-често се обръщат към вас наемателите които имате?
По някакъв начин това рефлектира ли на мес.наем или не?

Благодаря!

# 147
Ами ако са трайни подобрения/ремонти - сменяне на дограма, входна варата, всеки според възможностите си. Има хора, които нямат пари да ги правят и наемателят ги поема, после приспадат от 1-2 или колкото наема се разберат помежду си.
Повредени уреди/дефектирали наемодателят е редно да ги ремонтира. Ако са развалени от наемателите или счупени е ясно за чия сметка са.
Нацапан латекс и пребоядисване ако дълго живеят за мен и наемателите може да го направят. Даден е пребоядисан апартамента, колко време ще е чист зависи от хората колко пазят. Ако е с някакъв висок наем, вече и наемодателят може да го поеме това. Нормално е все пак до някаква степен и живеещите да си го поддържат.

Тези неща мисля трябваше да си ги изясните преди да наемаш апаратамента! Ако сега не ти хареса какви отговори ще получиш от твоите хазяи какво правиш?

Бих споделила, че искам да махна холната маса и да я сваля в мазето ако не сте го обсъждали, за да няма после чуденки. Мисля, че е редно да уведомиш.
Щом жилището се дава без трапезна маса - купуваш я за своя сметка. Ако са обещали да има  -питаш кой ще я купи и кога.
Моето също го дадох без, но бях казала, че предстои да я занесем. Първо казаха, че не я искат. После бяха внесли балконската да учат на нея и им казах, че така не си е работа и сугурни ли са, че не искат трапезната маса. Моята предвидена беше голяма, а те сикаха просторно да им е. Затова дирекно купих една 75/75 см и им я занесох нея с 2 столчета сгъваеми да не им се пречкат като искат простор...

# 148
Здравейте,

Наех предната седмица апартамент във Варна , но не ми харесва холната маса , според Вас обидно ли би било за наемодателя ако види , че масата е сменена с такава , която аз лично съм купила ? ( старата  ще я оставя в мазето , към апартамента ) .
Също така няма и трапезарна маса , искам да си взема такава - това как Вие бихте го приели ?

Все още не съм се нанесла , предвид че ми трябва време с багажите и Не сме уточнили ремонтите , кой ги поема.
За какви най-често се обръщат към вас наемателите които имате?
По някакъв начин това рефлектира ли на мес.наем или не?

Благодаря!
Като наемодател, аз предпочитам всичко да ми се каже още преди влизането в апартамента, и аз сама да си изнеса  масата, където преценя, а не да си я намеря в мазето. Няма лошо всичко да се обсъди поредварително, имала съм наематели, които примерно имат и някаква своя мебел, напр. хладилник, телевизор. Имала съм и случай, след като се нанесе семейство, да ме изненадат, че искат да изнеса спалнята, да си купели те друга, пък после щели да ми я оставят... и т н. Това не мога да го приема.
Тези промени не рефлектират на месечния наем, наемодателят дава жилище с определени мебели на определена цена. Или го харесвате, или не, но не подбивайте наема, ако не желаете да ползвате нещо. Наемодателят си е направил сметка, че иска тези пари, и тогава може да не го даде на вас. Тези мебели са му за апартамента под наем,  едва ли той си няма спалня или маса там където живее и ще се зарадва, че някой няма да ползва тази маса. А може и всички мазета да са му пълни.
Ремонтите до определена сума се поемат от наемателя, защото се считат за дребни ремонти - напр, да смените крушка няма да викате хазаина, но за теч в банята от горния етаж - наемодателят има грижа. фиксирайте сумата в договора, за да няма недоразумения после.

# 149

Нацапан латекс и пребоядисване ако дълго живеят за мен и наемателите може да го направят. Даден е пребоядисан апартамента, колко време ще е чист зависи от хората колко пазят. Ако е с някакъв висок наем, вече и наемодателят може да го поеме това. Нормално е все пак до някаква степен и живеещите да си го поддържат.

Чистите стени са задължение на Наемодателят, според мен, при влизането на всеки наемател, трябва да му направи един хигиеничен ремонт. Въпрос на култура също.  Стоката, която предлагаш трябва да е на ниво.
 Аз лично не бих искала наемателите да слагат латекс. Имала съм такъв инициативен наемател, ми какво да ви кажа, като е на чужда стена си е хей така, набързо и некачествено.  По-добре да не беше боядисвал.

Общи условия

Активация на акаунт