Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 13

• 36 577
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
А примерно да го наеме сам мъж и после да се нанесе при него гаджето му? Вдигате наема?
А евентуално и друг вариант:
Семейство без деца (двама)-договор.
Ражда се дете. Стават трима. Увеличава ли се наема?
Наемат детегледачка. Родителите отсъстват от имота по 26дни в месеца,
но детегледачката е налична през това време X24ч.
Имаме по договор двама(родители) без дете и детегледачка.
ПП Детегледачката е съседка, от същия вход.

# 91
  • София
Истината е, че хазяина не винаги знае кой точно и колко души живеят,
Винаги може да има някой пришълец, да речем от провинцията, който идва уж рядко, ама накрая ще се окаже че спи 20 от 30 дни в месеца в апартамента и се води "Пришълец"
Или наема го работеща девойка, която по някое време приютява някое гадже и заживяват почти изцяло заедно 2-3 месеца и после се разделят. Ами аз какво сега, да стоя там да слухтя.... да питам, тя да ми звъни при всяка своя връзка да ме пита дали може Бачо  да остане ,..... колко време , ами и тя незнае.... докато трае тръпката....
Сложно е ...
Затова даваш за X цена на 2ма души примерно и разчиташ че няма да приютяват често хора... инак как...

# 92
Poppea,  едно е да ти влизат в джоба, друго е да излизат от него. В предните постове съм обяснила защо не бих ги дала.
Именно Simple Smile Но нали разбираш, че  наемодателят е в точно обратната позиция с потоците на влизане и излизане Wink, така че няма как да му се сърдиш. Нито той на теб. Ти си в правото си да не ги дадеш, но той е в правото си да не даде на теб имота си.  Мисля, че е справедливо. От там нататък - пазарна конюнктура - за наемодателя - ако има кой да му ги даде, ще го даде на него, ако няма, ще си помисли как да постъпи (има разни варианти); за теб - ако има кой да ти даде имота си (който си харесала и отговаря на изискванията ти) с 1 наем депозит, ще го вземеш, ако няма - ще си помислиш как да постъпиш.  
Е добре де, нали консумативите си ги плащат наемателите, както таксата за поддръжка на входа. Това защо въобще се изкарва като довод? Остава само тази велика двойна амортизация - че няма 1 човек да ми сяда на дивана, а двама.
И 2-ма вместо 1 ползват банята, тоалетната, коридора и всички останали мебели. Неслучайно дадох примера с хотелите - именно заради амортизацията е така, не е само заради консумативите.
Ако е сама девойка и зажиее гадже, правим анекс към договора. Ако ще ме лъже, че живее сама, и го разбера, си тръгва. Не е просто да си следиш имота и ситуацията в него, но всеки се оправя, както може Wink

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 16:45 от Анонимен

# 93
Да, но консумативите на по-голям апартамент са повече - основно отопленето, което е голямо перо. Затова и разликата между 1 и 2 спални в един и същи район  е толкова малка. И затова колкото е по-голям, толкова по-трудно се отдава.
Според мен не е баш така. За консумативите съм съгласна че се качват, но при двама работещи говорим за разлика в наема 100 лв, в тока/топлото евентуално до 100 лв, а другото не зависи от квадратурата.
Големите апартаменти се дават трудно главно защото има за тях 2 вида кандидати - семейства с деца или комуна другари. Комуните са редки - обикновено хората са по двама или двойки и търсят двустайки, не се събират 6 човека да делкат 3спален. Семействата купуват.

# 94
Тук не става въпрос някой да доведе втори човек без твое знание. Аз го разбрах като вече да си се съгласил с втория човек, но да искаш да вдигнеш наема само заради това. Ами аз не бих.

# 95
Ако е сама девойка и зажиее гадже, правим анекс към договора. Ако ще ме лъже, че живее сама, и го разбера, си тръгва. Не е просто да си следиш имота и ситуацията в него, но всеки се оправя, както може Wink
Ако тази сама девойка в даден момент забременее и роди дете/деца(близнаци) и наеме детегледачка почасово? - да си тръгва ли.  Wink

# 96
Ако тази сама девойка в даден момент забременее и роди дете/деца(близнаци) и наеме детегледачка почасово? - да си тръгва ли.  Wink
Детегледачката почасово не ми е проблем, тя идва за няколко часа, не спи в квартирата и надали  си взема душ, докато гледа детето (не че е забранено, но надали й е до това с малко дете Wink). Като цяло, цените на детегледачките са такива, че рядко ги ползват за повече от няколко часа и гледат възможно най-малко часове да отработят.
За гаджето пак зависи - това е всъщност нов наемател, който искам да видя и да преценя какъв е. Знам, че си е нейна работа с кого живее, но това е, когато си е в своя имот,  кой живее в моя имот е моя работа, така че няма как да стане без да го видя. Ако реша, че не е благонадежден, може и двамата да си ходят. А може и двамата да останат на същия наем. 
Зависи и как сме се разбирали, как поддържа имота, как плаща и т.н.  Като цяло на свестен наемател се правят компромиси.

# 97
Poppea, обсъждаме присъствие, а не колко струва услугата детегледачка.
(може да са познати, приятели, роднини, съседи - неплатени)
Може да се налага и 24часово присъствие. (3 смениX 8часа, като никой не спи)
Или може би след 22ч до 06ч да се забрани да присъства детегледачка?
Та, договор с едно лице, което впоследствие е родило близначета и е необходима 24ч помощ.
1+2+1
Гоним?  newsm78

# 98
PAV, отдавна ми стана ясно, че си царица на теориите Simple Smile Ние сме имали самотна майка с дете за наемател. И съм говорила с нея. На практика тези жени в 99 % си дават децата на ясла и после на  градина, защото нямат пари за детегледачка, а роднините им обикновено са в провинцията и работят. На кого каква помощ е необходима е едно, кой какво може да си позволи е съвсем друго. А ако някоя самотна майка има пари и за наема, и за детегледачка, то тя ще има пари да си купи свое жилище без проблеми и няма да е под наем.  Така че казусът е много малко вероятен, в пъти по-малко от това наемателка да заживее с гадже. А ако ми се случи, ще го мисля, но надали ще ти дам на теб отчет какво съм измислила. Практически въпроси дискутирам с хора, които показват познаване ан практиката з аотдаване - за мен ти не показваш такива, нищо лично.

Пък ти си поствай чаршафи и се забавлявай, щом си нямаш друга работа.  Peace

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 19:36 от Анонимен

# 99
За мен единственото приемливо вдигане на наема докато там има наематели е ако се направи подобрение на апартамента. Иначе амортизацията, остарелите ибзахабени вече уреди и мебели, захабените вече стени компенсират това, че общата картина се е променила. Реално щом не предлагате нещо повече, даже напротив, нямате основание да вдигате наема на хора, които живеят там в момента. С амортизацията на едно жилище и остаряването му цената пада, не се вдига.

Сигурно ще се шокираш, че ние по наша инициатива си вдигнахме наема. И то при условие, че нямаме подобрения от страна на хазяина, а даже си ги правим и ние Wink

# 100
PAV, отдавна ми стана ясно, че си царица на теориите Simple Smile
На Теоремите, които последователно доказвам.  Hug
Поствала съм снимка на една кухня, която бе ремонтира основно, заедно с цялото жилище.
Апартамента(около 70кв.м) се отдаваше под наем.
Девойка, която към момента е без деца го нае (вече четвърта година) да е на място,
което е близо до месторабота(банка), до детски ясли, градини ,училища и до морето.
(в конкретния случай до Общината)
Нещо такова ще се случи, скоро. Няма гадже.
Наемодателят се надява да остане, понеже е коректен наемател.
На втората година в жилището се монтира още един климатик. Наема не е коригиран.
И 2-ма вместо 1 ползват банята, тоалетната, коридора и всички останали мебели.  Неслучайно дадох примера с хотелите - именно заради амортизацията е така, не е само заради консумативите.
То един може да прави ползване за трима и трима да правят ползване за един.  Wink
Освен наема да е обвързан с изразходвано количество вода и ток.  newsm78
Колкото са повече, то и амортизациите на бани, тоалетни, водопроводи,
ел.уреди, ел инсталация е по-голяма.

ПП За 9години имам около 2 700 поста.

# 101
Айде гаджета, познати ако някой доведе как и да е, ама жена ако роди да се замисляте въобще да я гоните или да вдигате наема ми се вижда малко прекалено..

# 102
  • WonderLand
Най-нормалното нещо е наемодателя да знае кой живее в жилището му. Но не смятам, че е негова работа кой колко ток и вода харчи и какво прави в свободното си време щом си получава наема на време и сметките се плащт също на време.

# 103
А как се доверявате на наемателите? Аз никога не съм имала какво да давам под наем и не ми е стоял този въпрос, но в най-скоро време ми предстои.
И си търся наематели, които да са свестни, дори и да сваля от наема, за което. Но не знам какви знаци да търся и на кого да се доверя. На късмет ли е, или има все пак белези, за които да следя?

# 104
  • София /Абсурдистан
Щом наемателителите си плащат сметките, какво значение има кой колко ползва.

Общи условия

Активация на акаунт