Косопад - тема 14

• 39 200
  • 773
  •   1
Отговори
# 720
Момичета, явно всичко идва от хормоните и дефицитите. Вчера бях на ендокринолог, без щитовидна жлеза съм и взимам 100 mcg Еутирокс, единствено като лекарство, другото е все добавки.
Ендото ми сподели, че косата може да се третира и с кортикостеридни кремове и да се втриват, за да може скалпа да се оросява. Неговото мнение е, че това оредяване идва от надбъбречните жлези, ако не работят добре или прекалено ако работят./ болест на Адисон или Кушинг/? Това, ще го чета друг ден, за да видя за какво се отнася.
Пусна ми изследване АКТН, щитовидни хормони, ако TSH e над 2,5 ще ми качи дозата на еутирокса. TSH трябва да варира 1,6 до 2, за да работи организма добре, нищо че го набавям хормона с таблетки.
Тъй, като съм без жлеза, качих килограми и от там получих IR. Както и тя смята, че себореята и разреждането е от хормоните, от там целия организъм се разстройва. Вече не искам да пускам изследвания, само да ме дупчат, през 2-3 месеца, за да видя как вървят хормоните на щитовидната и кръвна захар и нсулин . Вече ми идва в повече.
Препоръча ми да взимам добавките, както до сега Еутирокс от 100, Вигантол, Метилиран Б12, Магнезии с Б6, Дегестивни ензими за храносмилането, Фолат, Омега 3, Витамин Ц от 500. Отделно да спазвам и диетата за IR, иначе минавам на метформинови препарати. Е няма край тази мъка.
Момичета толкова много добавки, направо през 2-3 часа, взимам таблетки. Отделно ми изписа и Цефасел-това е селен. Каза ми да живея по-спокойно, е как да стане..... Явно си имам тревожност.

# 721
Всичките добавки са добре изписани, но без съответното изследване към тях не се приемат.Отделно Б12, сваля желязото и се пуска задължително Б12 и железен пакет преди прием на каквото и да е от изброените.Цефасел, не е добър вариант за селен също така, не се усвоява добре от жлезата.Отделно трябва да се види кой препарат с кой не се приема, защото не се усвоява добре и колко разстояние да има между тях.Малко хаотично е действала ендокриноложката ти, но пак адмирации, че е прочела, че при проблеми с щитовидната има проблеми и с други вещества, но трябват изследвания.За съжаление ще те дупчат, ако искаш да си що годе в кондиция.Аз вече толкова свикнах, че не ми прави впечатление.Колкото до метформина, ако ти е зле ИР се пие, само диета няма да помогне.А и с ИР и проблем с щитовидната много вероятно да си и с поликистозни яйчници, от там и половите не са ОК.

# 722
А възможно ли е при нормална кръвна захар да има проблеми при ИР? Защото аз редовно си изследвам кръвната захар и винаги е в норма, но никога не съм правила ИР, а имам високо ТСХ.

# 723
  • Близко съм
Благодаря ви за всичко момичета дано всичко е наред.

# 724
Всичките добавки са добре изписани, но без съответното изследване към тях не се приемат.Отделно Б12, сваля желязото и се пуска задължително Б12 и железен пакет преди прием на каквото и да е от изброените.Цефасел, не е добър вариант за селен също така, не се усвоява добре от жлезата.Отделно трябва да се види кой препарат с кой не се приема, защото не се усвоява добре и колко разстояние да има между тях.Малко хаотично е действала ендокриноложката ти, но пак адмирации, че е прочела, че при проблеми с щитовидната има проблеми и с други вещества, но трябват изследвания.За съжаление ще те дупчат, ако искаш да си що годе в кондиция.Аз вече толкова свикнах, че не ми прави впечатление.Колкото до метформина, ако ти е зле ИР се пие, само диета няма да помогне.А и с ИР и проблем с щитовидната много вероятно да си и с поликистозни яйчници, от там и половите не са ОК.

Благодаря за отговора mmm_st. От както ми се разбута жлезата, това беше преди 9 години, ми се отрази зле на яйчниците и ми спря цикъла. Влязох си директно в критическата. Гинеколога тогава ми каза, че няма нужда допълнително да ме тъпче с хормони, за да ми предизвиква цикъл. Всички хормони в организма са навързани. Разбута ли се един от тях и се почва ходене по мъките.
Момичета забелязах, че доста жени страдат от щитовидната жлеза, независимо дали са хипо, хипер или Хашимото. Явно е бум на тези заболявания с жлезата.

# 725
За да се разбере дали имате ИР се прави натоварване с глюкоза и се изследва трикратно глюкоза и инсулин.Първо на гладно и жадно се взиам кръв, после на 60 и на 120 минути след прием на глюкозата.На база на данните се вижда дали човека има ИР или не.
Но високото ТСХ няма връзка с ИР, много често едната болест отключва другата, но ИР не е причина за високо ТСХ, високото ТСХ означава, че щитовидната жлеза не работи както трябва и за целта се пуска пълен пакет хормони и антитела, за да се види какъв е проблема и какво лечение да се предприеме.

# 726
А възможно ли е при нормална кръвна захар да има проблеми при ИР? Защото аз редовно си изследвам кръвната захар и винаги е в норма, но никога не съм правила ИР, а имам високо ТСХ.

Здравейте, точно и при мен е така. Кръвна захар в норма, но ми е висок инсулина. Можете да си направите обременяване с глюкоза и ще се разбере. Моят инсулин беше 13,74, а трябва да е 5 до 6 максимум.

# 727

Savichh, много неадекватно изказване на гинеколога ти.Извинявай за мнението.Аз съм с Хашимото от около 10 години.В началото имах ужасен цикъл, на много време, много обилен с ужасни болки.С много четене от моя страна, намиране на правилен ендокринолог и лекуване успях да оправя цикъл и хормони.Имам няколко ин витро процедури, защото имаме репродуктивни проблеми и едно детенце вече.Сега борбата е за второ, но никой лекар не ме е оставил да си вляза в критическа, защото хормоните ми са зле.Да зле са, но успяхме да стабилизираме нещата и да се пооправя.Лошото е, че както при всички вас и при мен фактора стрес изигра ужасна шега на целия ми организъм и за много кратко време съсипа нещо градено с години.От там ми тръгна и косопада в един момент.Стрес-срив на щитовидната, огромни липси на витамини, желязо и Б12 и вит.Д-прием на добавки, не добро четене на изследвания-ненавременно спиране на добавки-отново силен косопад и така се въртях в един ужасен кръг доста време.

# 728
За да се разбере дали имате ИР се прави натоварване с глюкоза и се изследва трикратно глюкоза и инсулин.Първо на гладно и жадно се взиам кръв, после на 60 и на 120 минути след прием на глюкозата.На база на данните се вижда дали човека има ИР или не.
Но високото ТСХ няма връзка с ИР, много често едната болест отключва другата, но ИР не е причина за високо ТСХ, високото ТСХ означава, че щитовидната жлеза не работи както трябва и за целта се пуска пълен пакет хормони и антитела, за да се види какъв е проблема и какво лечение да се предприеме.

След като ми оперираха щитовидната жлеза и бях на Еутирокс, започнах да качвам килограми. Тогава се усъмних и направих изследване, без да ми правят обременяване. Ендото ми каза, че щом на гладно е 13.74, явно и на 60 и 120 минути ще е висока. Затова минах на НВ-ВМХ без метформинови препарати. Свалих доста килограми и в момента инсулина е намалял с цяла единица, като е 12, 72. Инсулина се повлява до 6 м. от започване на диетата.

# 729
Може и НОМА индекс и гликиран хемоглобин, ако не искате обременяване с глюкоза. 

# 730

Savichh, много неадекватно изказване на гинеколога ти.Извинявай за мнението.Аз съм с Хашимото от около 10 години.В началото имах ужасен цикъл, на много време, много обилен с ужасни болки.С много четене от моя страна, намиране на правилен ендокринолог и лекуване успях да оправя цикъл и хормони.Имам няколко ин витро процедури, защото имаме репродуктивни проблеми и едно детенце вече.Сега борбата е за второ, но никой лекар не ме е оставил да си вляза в критическа, защото хормоните ми са зле.Да зле са, но успяхме да стабилизираме нещата и да се пооправя.Лошото е, че както при всички вас и при мен фактора стрес изигра ужасна шега на целия ми организъм и за много кратко време съсипа нещо градено с години.От там ми тръгна и косопада в един момент.Стрес-срив на щитовидната, огромни липси на витамини, желязо и Б12 и вит.Д-прием на добавки, не добро четене на изследвания-ненавременно спиране на добавки-отново силен косопад и така се въртях в един ужасен кръг доста време.

mmm_st, вече съм над 50 години.

# 731

Може ли да споделиш името на ендокринолога си. Аз съм от много време в търсене на "правилния" такъв Simple Smile

# 732

Здравейте, точно и при мен е така. Кръвна захар в норма, но ми е висок инсулина. Можете да си направите обременяване с глюкоза и ще се разбере. Моят инсулин беше 13,74, а трябва да е 5 до 6 максимум.

Значи като начало да пусна "орален глюкозотолерантен тест" ли или HOMA-IR?

# 733
Само НОМА индекса пак нищо няма да ви каже.Доста дълго време вече следя хората с ИР и съм стигнала до заключение, че или се прави обременяването или си давате парите на вятъра и просто отлагате това изследване.

Аз съм доволна от д-р Катя Тодорова.С нея успях да проведа нормален разговор, да ме насочи към добавки.Но всеки лекар има залитания и е хубаво да се чете и да се пита и говори с доктора, да разберете какви са му нагласите.Сега си ходя тук в Плевен при д-р Генов, за него моето безглутеново хранене е несериозно, добавките няма смисъл от тях и т.н. Но пък по време на бременността много адекватно следеше нивата и на фТ3 и фТ4 и докарахме до прекрасен финал.
Сега съм в размисъл дали да не направя и аз едно натоварване, защото качих килограми и защото направих две биохимични бременности и искам да изключа това като възможност за евентуален неуспех.

# 734
А защо ви притеснява глюкозното натоварване за изследването. Някакви странични ефекти ли има?

Общи условия

Активация на акаунт