Имало едно време в Чукурова | ВВ, Кьосем - исторически и костюмни драми №11

• 23 590
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
50 години по-късно Демир може и да седне на една трапеза с подчинените си .. в интерес на тийм-билдинга. Simple Smile
Скрит текст:
Моите шефове така правят.  Grinning

Като е нямало тиймбилдинг тогава, виж Демир как не знае да сяда с работниците на една маса. Фекели много напредничав, но се е учил на тиймбилдинг в затвора явно. Grinning

Мери, аз също не харесах постъпката на Сахид (добре, че му даде името, че не съм му обърнала внимание). И може би точно това не харесвам в момента във Фекели и Йълмаз, някак много показна е цялата им работа, без съдържание, а някакво кухо поведение лозунг. Все още не са ни показали реални икономически действия, за да видим, че техните работници имат по-висок жизнен стандарт ежедневно, а не кампанийно.

# 121
Скрит текст:
И тримата да ги ожалиш.

https://www.instagram.com/p/BqxLmhkDgxs/

50 години по-късно Демир може и да седне на една трапеза с подчинените си .. в интерес на тийм-билдинга. Simple Smile
Скрит текст:
Моите шефове така правят.  Grinning

Хубаво си отчела периода от 50 години и факта, че е про форма.
Даже не съм го отчела, а се пошегувах (с елита).  Simple Smile

Пипилота, това, дето сме го разгадали, довечера може да го обърнат наопаки.  Simple Smile

# 122
Дани, Таня, и аз ви разбрах.
Само още нещо за Хюнкяр. Тя е направена такава, за да вкарат в нея двата проблема, които развиват в сериала: бездетството и любовта. И двата са свързани със сина Демир, който трябва да промени времето на майка си. Затова, според мен, са я направили такава злодейка като са и възложили такава "програма". И аз като вас чакам нещо от нейна страна, за да влезе в по-чиста графа като човек.

Дана, това, което си написала за малкото семейство, дори двамата Зюлейха и Йълмаз са просто двама души, и според мен е много важно. Гледам го повече от аспекта на това, че те двамата нямат корен, с нищо друго, освен един с друг, нямат здрава връзка. Затова, след като прелетяха от Истанбул, Зюлейха много лесно беше „вкоренена“ заедно с детето в себе си в почвата на Чукурова. Но да видим какво „ще поникне“.

Таня, не познавам турската традиция в осиновяването. Мисля за нея по аналогия с нашата.
Винаги има деца сираци или полусираци, бедни семейства, които не могат да отглеждат многобройната си челяд, практикува се и осиновяване на деца от братя и сестри. Проблемът е да се намери дете, осиновяването се пази в тайна. Разбира се, мъжът никога не може да се докаже, нито някой се съмнява в него, че не може да има деца. Виновна е винаги жената.

Мери, аз съм зле с математиката и не можах много да схвана изчислението за Саид.
Но се замислих за това как Демир го беше пратил да убие Йълмаз.
И той беше готов да го убие, ако не беше Фекели. А сега му служи вярно?

Момичета, спирам до тиймбилдинга, защото трябва да излизам.
До скоро!

# 123
Скрит текст:
Моите шефове така правят.  Grinning

Като е нямало тиймбилдинг тогава, виж Демир как не знае да сяда с работниците на една маса. Фекели много напредничав, но се е учил на тиймбилдинг в затвора явно. Grinning

Мери, аз също не харесах постъпката на Сахид (добре, че му даде името, че не съм му обърнала внимание). И може би точно това не харесвам в момента във Фекели и Йълмаз, някак много показна е цялата им работа, без съдържание, а някакво кухо поведение лозунг. Все още не са ни показали реални икономически действия, за да видим, че техните работници имат по-висок жизнен стандарт ежедневно, а не кампанийно.

Дани, много точно.
Всичко е показно и не толкова да помогнат на работниците, а по-скоро да дразнят чорбаджийте. Как самодоволно се усмихна Йълмаз, като каза че не само Демир ще се ядоса, но и останалите господа, като разберат че е дал месо на работниците.
Направиха ми впечатление думите на шофьора на Йълмаз, че работниците обичат Демир и че той зачита техните права. Не е като другите чорбаджии, които за най-малкото нещо гледат да не платят на селяните. значи не е най-черния Демир и това съсредоточаване в/у работниците му от страна на Йълмаз и Фекели е за "делбата" на жени. Нали и Фекели затова е убил, за жена. Не е икономическо съревнование, а любовно такова.
Грозно впечатление ми направи, че Йълдъз 1 път не попита как е Хюнкяр. Може да е всякаква, но е човешко същество, което си ранил /независимо нарочно или случайно/. От човешка гледна точка можеше да се поинтересува как е тя /само веднъж Фекели попита доктора и никакво притеснение от страна Йълмаз, въпреки че докторът каза, че положението й е много тежко/. Нещо много лежерно приема Йълмаз факта, че отново /за 3-ти път/ наранява някой.
Може и да сте коментирали, но аз да съм пропуснала, че точно снимката на Хюнкяр, беше в табакерата и Демир я прониза с куршума.

# 124
 Simple Smile Мери, да не излезе, че ти опонирам, като се шегувам, но той и Демир не се притесни много, като нарани Йълмаз.
Може би защото му е било за първи път, а и нарочно. Simple Smile
За табакерата с спомням, но понеже отдавна гледах и само на руски, Йълмаз разбра ли, че на снимката е Хюнкар?

# 125
Привет
Цитат
Да си кажа възмущението от Фекели и този Сахид!
Сахид останал без грош на улицата /думи на Фекели/ и Демир го взел при себе си. Сахид не обича Демир и по принуда работел за него /не по любов/, въпреки че Демир нищо подло не е направил спрямо него. Въпреки, че му е ял хляба толкова години, той не е доволен, че Демир се държи като господин и не го е поканил на масата си. Хайде сега Демир да се храни с подчинените си! От тук и заключението на Фекели, че Демир е подлец?!?!?!
И в контекста на този разговор - Демир е взел на работа Сахид, когато Фекели е убил Аднан. На колко години е бил Демир тогава, че той да управлява конака? Фекели е чакал да порасне Демир, за да не оставя малко дете без баща. 25 години ли е чакал, нали Демир е и учил в чужбина? Нещо сметките на СЦ не им излизат Smile
Съгласна съм Демир да си плати за грешките, ама да му се търси сметка за чужди грешки... Или по дефол трябва да го мразят, защото преди него са мразели родителите му.
Да се изкажа по въпроса: Изразът "ял хлаба" се свързва с човек, който получава даром нещо, без да се отплаща за него. Т.е. ако Демир е хрантутил Сахид...добре, но до колкото знам, Сахид работи при Демир и така си печели прехраната...сега колко съвестно е друг въпрос. Пиша това, защото ми е странно този израз да се използва за работещ човек. Все едно и аз "ям хлаба" на ръководителите си...ама не мисля, че го "ям този хляб", защото се трудя за него. Това да не обичаш работодателя си и да не си довелен от него е нещо нормално и Сахид се обоснова, като това с масата беше само пример за едно цялостно високомерно и надменно поведение на Демир, споменато и от Саббахатин. Ами, честно казано и на мен ми прави впечатление, ако някой шеф го раздава високомерно и не се "събира" с подчинените. И аз не бих го одобрила... Sunglasses. Заключението на Фекели беше базирано на характера Демиров като цяло, от чутите неща за него.
За годините и сметките, според мен, след смъртта на Аднан...май бащата е започнал на работа при Яман и после е починал, Салих е бил без пари и предполагам го е взела на работа Хюнкяр, но просто Салих се е изразил така, защото макар и учещ в Берлин, Демир е бил наследникът и основният господар на имението. Така си обяснявам аз нещата.
За въпроса на Ваня Hug
Цитат
Но се замислих за това как Демир го беше пратил да убие Йълмаз.
И той беше готов да го убие, ако не беше Фекели. А сега му служи вярно?
Салих тогава не знаеше, кой е Йълмаз, не се познаваха и Салин не е знаел, че Йълмаз има познанство с Фекели. Той изпълни поръчка на Демир. Вече впоследствие, имам спомен, че Фекели каза, след спасяването на живота на Йълмаз - "дръжте го този, после да го поразпитам". Тогава може онзи да е пропял, че е нает от Салих. Фекели познава Салих и е навързал нещата по-късно. А дали му служи вярно на Демир...въпрос на гледна точка. Но не е лоялен, разбира се.
Момичета, ще се включа по някое време за гледането он лайн. Дано успея.

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 18:34 от dana78

# 126
От сета днес

Саид беше готов да убие Йълмаз за пред Демир, но ние откъде знаем, че той не предаде на Фекели в затвора какво е подготвил Демир и знаем по - нататък кой спаси Йълмаз. И разбира се, сега ще го кани на масата си.

Но това - работодател и работници на една маса е жив популизъм. Сценаристите вече се чудят откъде да изсмучат примери за лошотията на единия и благородството на другия род.

# 127
Simple Smile Мери, да не излезе, че ти опонирам, като се шегувам, но той и Демир не се притесни много, като нарани Йълмаз.
Може би защото му е било за първи път, а и нарочно. Simple Smile
За табакерата с спомням, но понеже отдавна гледах и само на руски, Йълмаз разбра ли, че на снимката е Хюнкар?

Не разбра Йълмаз за снимката, само Фекелито си знае. В интерес на истината Демир все си пита за Йълмаз като го стреля, дали е жив Wink Не може да се каже, че не се интересува Simple Smile

Дана78, аз влагам др. смисъл в това "ял хляба". Според мен това значи, че ти е осигурена работа от този човек и ти си имал възможност с изработеното да си купиш хляб.

Цитат
Заключението на Фекели беше базирано на характера Демиров като цяло, от чутите неща за него.

Щом му стига това, което е чул, добре. Винаги има няколко страни за изслушване, ама на философът Феки му стига чутото, за да лепне такава грозна дума.

За годините - бащата на Салих дълги години е работил при Аднан и след като Феки го застрелва, Салих остава без пукнат грош на улицата. Тогава го взима Демир на работа. Не се знае колко годишен е бил. Според мен 16-18 годишен. Да той е наследникът, но в този период надали той е разпореждал в конака /по скоро майка му/. Забелязах тенденция, че действия на Хюнкяр и Гафур с лека ръка се преписват на Демир. Пак да кажа, че съм за справедливо наказание, ама за това което той САМ е направил, а не за чужди постъпки.

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 18:25 от mery_poppins1

# 128
В интерес на истината Демир все си пита за Йълмаз като го стреля, дали е жив. Wink Не може да се каже, че не се интересува. Simple Smile
Ха-ха, това нали е казано с чувство с хумор.  Joy Тюхкаше се, че не го е доубил. И го търсеше да го довърши.  Mr. Green
Цитат
...
Да се изкажа по въпроса: Изразът "ял хлаба" се свързва с човек, който получава даром нещо, без да се отплаща за него.
Ами това е точно гледната точка на "свети Демир" (по Зарани) - "ЯДАТ МИ ХЛЯБА". Ядат ми хляба, а ме предават. Феодална работа.

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 18:39 от Tania M.

# 129

Но това - работодател и работници на една маса е жив популизъм. Сценаристите вече се чудят откъде да изсмучат примери за лошотията на единия и благородството на другия род.[/b][/color][/size][/center]

+ Hands Plus1 Точно!!! Обикновено на една маса ядат мафиотските босове с подчинените си, защото вторите са щит при стрелба по боса. Трябват им лоялни хора, които да умрат за тях. Тука една социална политика се опитват да представят СЦ, но както някой беше писал преди - защо Йълмаз не направи училище или лекарски кабинет безплатни за селяните. Да даде на децата им някаква перспектива за бъдещето, а не да дразни чорбаджийте като раздава мръвки.

Скрит текст:
М/у другото и в моето детство си спомням, че се готвеше месо 3-4 пъти в месеца. Не сме негодували с/у никой. Моя мъж е от провинцията и винаги са имали месо на масата си, защото са гледали животни, но аз произхождах от "бедно работническо семейство" и се хранехме здравословно /без да искаме Simple Smile/

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 18:37 от mery_poppins1

# 130
Допълвам се: Това, че Йълмаз не питал за Хюнкяр, дали е добре...ами честно казано това вече ще е странно и пресилено. Него сумати пъти едва не го уби синчето Демир, Хюнкяр му прави мизерии, искат да го затриват от лицето на земята, а той любезно ще пита как е тя?! Shocked. Не мисля, че Йълмаз приема лежерно факта, че бил наранил вече трима души. Много добре знаем, как се случи това и как прие дори смъртта на лихваря, като се самообвиняваше, а за детето да не говорим. Можеше ли да го остави това дете на пътя и да си подмине...можеше. Така че, не мисля, че Йълмаз приема лежерно тези неща и не е такъв злодей. За Хюнкяр - тя сама си е виновна и Демир. След като копаят гроба на друг, трябва да са готови и те да паднат в него...Йълмаз не е длъжен да се интересува. Те поне веднъж запитаха ли се, какво причиняват на този човек?! Не! И Демир и Хюнкяр със задоволство обмисляха и крояха смъртта на Йълмаз. Защо той сега да я мисли Хюнкяр?!
Лучия Hug за сега нищо такова не са дали...ако дадат ретроспекция - добре. Но в момента това е само предположение, без тежест.
Тепърва ще видим и стопанската война. Защо това, защо онова не бил направил Йълмаз?! Може да го направи. Демир защо години наред е държал онези хора в калта и мизерията, с животните до тях и фекалиите, а?! То и свинете на село живеят в по добри коптори. Йълмаз идва от града и не може да се научи за един ден. Защо искал да дразни Демир? А защо Демир иска да убива Йълмаз?! Naughty

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 19:10 от dana78

# 131

Bir tarafta büyük aşkı, diğer tarafta vazgeçemediği evladı… Siz kimi seçerdiniz?

От една страна голямата любов, от друга - детето, което не може да остави.
"Вие кого бихте избрали?" е въпросът на екипа към зрителите.

Дани да поправя Google Translator, ако бърка.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 18:58 от Tania M.

# 132
Допълвам се: Това, че Йълмаз не питал за Хюнкяр, дали е добре...ами честно казано това вече ще е странно и пресилено. Него сумати пъти едва не го уби синчето Демир, Хюнкяр му прави мизерии, искат да го затриват от лицето на земята, а той любезно ще пита как е тя?! Shocked. Не мисля, че Йълмаз приема лежерно факта, че бил наранил вече трима души. Много добре знаем, как се случи това и как прие дори смъртта на лихваря, като се самообвиняваше, а за детето да не говорим. Можеше ли да го остави това дете на пътя и да си подмине...можеше. Така че, не мисля, че Йълмаз приема лежерно тези неща и не е такъв злодей. За Хюнкяр - тя сама си е виновна и Демир. След като копаят гроба на друг, трябва да са готови и те да паднат в него...Йълмаз не е длъжен да се интересува. Те поне веднъж запитаха ли се, какво причиняват на този човек?! Не! И Демир и Хюнкяр със задоволство обмисляха и крояха смъртта на Йълмаз. Защо той сега да я мисли Хюнкяр?!

Дана78, точно за това говорех в предишния си пост. Винаги се слагат заедно Хюнкяр и Демир. Това са две отделни личности и не е необходимо когато Хюнкяр надроби попарата и Демир да я сърба заедно с нея. Написах, че за Хюнкяр не е попитал Йълмаз и ти веднага притури и Демир.
И не съм казала, че Йълмаз е злодей, защото не е попитал какво става с Хюнкяр. Написах - "от човешка гледна точка"! И да, не е длъжен, но е нормално да се поинтересува.

# 133
Дани да поправя Google Translator, ако бърка.  Simple Smile
Joy
В интерес на истината Гугъл преводачът не знае много добре турски. Други езици знае по-добре.  Wink
Но този път е уцелил.

Дана, аз съм съгласна, че големите икономически и бизнес стъпки отнемат време и на Йълмаз ще му трябва време. Но понеже не е наясно с икономическите условия в Чукурова, с пазара на работна ръка и други фактори, тъй като не ни показаха да се е обучил и информирал за тези неща, той ПРИБЪРЗАНО се впусна в игра на Робин Худ (позовавам се само на част от символиката на образа, не на цялата).Несъмнено е, че работната ръка живее в лоши условия, но дали мащабът на земеделието е позволявал създаване на по-добри условия, дали е било икономическо възможно друго решение.

Демир направи нови колиби на работниците, след като запали старите, помним, че Хюнкяр държеше да се имунизират хората, за да не се разболяват. Считам, че Демир е осигурявал необходимия минимум, за който и работниците са били съгласни да работят, иначе нямаше да са там. Ако са имали друга възможност, тогава несъмнено са щели да се възползват.

С други думи, не мисля, че са ни дадени недвусмислени доказателства, че Демир е чорбаджията-изедник, от когото Йълмаз трябва да пази собствените му работниците. Затова считам, че Йълмаз е по-добре да насочи усилията си в установяване на друг бизнес модел, който със самата си ефективност да засрами досегашния бизнес модел.

# 134
Дани, аз Гугъл преводача го проверявам първо през английски (по-точен е), а на български го пропускам. Затова е уцелил. Joy

Общи условия

Активация на акаунт