фентъзи и фантастика - тема 16

• 33 754
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
„Примигване на екрана“ подходяща ли е за незапознати с творчеството на Пратчет?

# 136
  • София

Весела Коледа на всички!

# 137
  • Майничка
Честито Рождество Христово на всички и честит имен ден, ако имаме именници!

"Пенрик, магьосникът от Шалион" е занулена. Води се от 6 разказа, но всъщност са си баш повести. Честно казано, открих доста асоциации не само с предните три на "Шалион", ами и със "Споделящият нож", а и по някакъв нетехнологичен начин, с "Бараяр". Яд ме е, че свърши и дано Бюджолд продължи да пише.
Книгата обаче е с неподходящ формат - твърде обемна е, за да е с толкова тънка, лепена подвързия, при тази цена. Принципно чета много внимателно и "несигурните" нови книги обикновено минават първо през мен за поочупване, но с тази ми е трудно, много е дебела. Спокойно можеха да я разделят на 2, така и така трите последни повести са логически свързани. Добре че излезе и електронно иначе ще я разкостим за нула време.
Преводът за мен е много добър (четох две от повестите на английски, не че баш в този език ми е силата, но определено, облечено в думи на български, нищо не дразни), а и Милена Илиева е работила доста по Бюджолд и преди, така че няма дразнещи разминавания.

# 138
Честито Рождество Христово!

# 139
Гаргамела, за съжаление Бард имат практика да се дънят по този начин - луксозни (уж) издания, отпечатани на некачествена вестникарска хартия.

Да се похваля, сдобих се с "Ерик" и "Последният герой", илюстровани, в оригинал.

# 140
  • Вестерос
Честито Рождество Христово Simple Smile

# 141
  • София
Някой чел ли е Текст на Глуховски, в нашите жанрове ли попада? Детето ми я е избрало като подарък за Коледа и се чудя дали да я подхващам нея или Несбьо...

# 142
"Текст" на Глуховски е психотрилър и криминална драма Peace Поне така пише на задната корица като анотация.

# 143
  • София
И аз с такова впечатление останах, но пък детето каза, е от секцията с фентъзи и фантастика я е взел Grinning

# 144
ИЗгледах филма "Кутия за птици" и хич не съм възхитен от адаптацията. (Всъщност съм много разочарован)
Започвам  от кастинга. Нямам нищо против Сандра Бълок, чудесна актриса, но явно не я бяха гримирали добре, защото ми изглеждаше много остаряла и твърде слабичка, за да е бременна. Също така колкото да се мъчех, не можех да възприема Джон Малкович като Дъглас.  проблемът не е в актьора - проблемът е в адаптацията на сценария.
 има сцени които са прескочени, други които са "забавени", трето са безогледно променени.
Скрит текст:
На Гари му е отредена роля в рамките на пет-шест минутки, а в книгата е възлов персонаж. Създаден е образ на речен човек, който напада лодката, и действието се случва в самото начало (а в книгата това е пак Гари, и действието се развива в края).
Начинът по който са представени "разходките" за провизии даже няма да го коментирам иде ми да вия от гняв. Дори смъртта на сестрата на Малъри не се случва според книгата (според книгата тя гледа НАГОРЕ, преди да полудее, а тука шофира)
Като цяло филма  за мен прилича на някакъв второразряден психарски филм, а не на адаптация между постапокалиптична фантастика и ужас по един от бестселърите  в последните години.
Единственото хубаво нещо  във филма е опита да бъдат пресъздадени птиците, и хубавите сцени на открито в лодката, както и когато Малъри "вижда" нещо тайнствено, което прелита.
Като цяло обаче филма - декори, адаптация - е много лошо качество, и не мога да разбера защо не са следвали сценария?

П.С. Прави много лошо впечатление, че по повечето сцени въобще не са пипани детайлите, а направо се е "тичало" през тях. Да погледнем появата на Гари.
Скрит текст:
В книгата той се крие месеци наред в кладенец, героите излизат навън няколко пъти, но не го усещат. Всичко това е спестено тука,  във филма Гари е избягал от лудница, но се появява по сако???! Героите го пускат при тях и след три минути вече двете жени раждат, а Гари е пуснал птиците.
Никакво внимание към детайлите, повечето сцени са такива.

П.П.С. и кинематографията не ми хареса. Вътрешните сцени бяха твърде мрачни, дори и за психарски филм, ползваха пет декора - къща приземен етаж, къща втори етаж, гараж, външен изглед, хипермаркет - в две сцени (пълен и опразнен). Не им знам бюджета, но имам чувството че изцяло е отишъл за хонорари на артисти и не са намерили пари за режисьор и оператори.

Последна редакция: ср, 26 дек 2018, 18:26 от Джон Сняг

# 145
  • In Neverland
Здравейте, мога ли да се шмугна в темичката Relaxed
В момента чета "Властелинът на пръстените" и седя и се чудя само на мен ли ми върви толкова тегаво, направо на моменти мисля да го зарежа. Дали защото съм гледала първо филмите и знам горе-долу какво кога се случва, но и Хари Потър бях гледала преди да прочета книгите, а те ме грабнаха още от първата страница. Всеки го споменава Толкин като светило, явно не ми е момента да го чета... Та ми се чете нещо с дракони, с елфи, с магия я кажете моля ви нещо от сорта Yum

# 146
  • Вестерос
Песен за огън и лед поредицата чела ли си? Toва са книгите на Game of thrones.

Иначе Властелинът не съм чела, грехота.. Но така тегаво ми вървеше До там и обратно (Хобит)

# 147
  • София
По принцип малко е бавничко началото на Властелина, а и Толкин пише много описателно... може и да ти е досадно... от друга страна аз Хари изобщо не ги харесах, стотици страници, в които нищо не се случва за да има малко действие в края... супер скука ми бяха, но ги четох на детето и нямаше мърдане Simple Smile

Иначе книги точно с елфи, магия и дракони  едно се сещам книгите на Салваторе са Дризт Книгите на Тери Брукс (за мен любими там си останаха книгите от поредицата за Наследниците на Шанара), Последният Елф е симпатична малко детска книга, но много мила и нежна, можеш да пробваш и поредиците на Реймънд Фийст, винаги може да опиташ и Малазанска книга на мъртвите, нищо, че баш елфи няма вътре, но има много други раси, много магия, много екшън... Ако си пъдаш по по-тийн книги - Сараа Маас, Стъкленият Трон, след първите 1-2 книги тръгват доста по-приятно нещата.

В Песен за огън и лед елфи няма да открие Simple Smile

# 148
В момента на мода са по-драматични и зрелищни откъм действия фентъзита, и с по-ърбан герои Simple Smile Властелина е основоположник на жанра, многопластов, но с не чак толкова екшън. Не е прекалено разтегнат като Колелото, но няма и много любов и драматизъм, Типично фентъзи.

# 149
  • Вестерос
Има дракони и магия обаче- за песента

Общи условия

Активация на акаунт