Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 723
  • 735
  •   1
Отговори
# 330
Според мен също е висока цена, ако е нужен и основен ремонт и смяна на тръби, ел.инсталации или ВиК.. Но всичко е много субективно и трябва да прецените според състоянието на имота.

# 331
И според мен е вивсока цена за панел, но пък ако много ви хареса и го почувствате като ваше - кеф цена няма, така че...

# 332
И според мен е вивсока цена за панел, но пък ако много ви хареса и го почувствате като ваше - кеф цена няма, така че...
Абсолютно!

# 333
Не знам дали скоро сте купували панели, но такива са цените. Личното усещане за скъпотия не знам до колко е обективно.

# 334
Не знам дали скоро сте купували панели, но такива са цените. Личното усещане за скъпотия не знам до колко е обективно.
Не сме купували и усещането, според мен, не е само субективно. По последни наблюдения опитват се да качват още цените, но за сметка на това има "коледни промоции" в Сграда на годината. Laughing
За мен цена от 48-52000 евро за стандартна едностайна панелка в задоволително състояние, построена в "близката"  1976 г в "Дружба" 1 е меко казано висока. И не, не е единична обява, много подобни има.

# 335
Ами това казвам, на вас ви се вижда висока, а тя не е - такъв е пазара.

# 336
От другата година започва промяна на пазара, и лихвите ще са леко нагоре. Но такава е икономиката и това е нормално, повтаря се през около 10 години. И аз в момента съм в търсене на жилище, но много близък нотариус ме посъветва да изчакам да другата година, освен ако не изскочи нещо което наистина да си заслужава на 100%

# 337
Лихвите ще са леко нагоре, просто защото няма как да са надолу. Кога е имало толкова ниски лихвени нива в страната, че да се повтаря нещо?

# 338
  • В планината / На морето
От другата година започва промяна на пазара, и лихвите ще са леко нагоре. Но такава е икономиката и това е нормално, повтаря се през около 10 години. И аз в момента съм в търсене на жилище, но много близък нотариус ме посъветва да изчакам да другата година, освен ако не изскочи нещо което наистина да си заслужава на 100%

И като ще са нагоре лихвите - каква е ползата ?
Разбирам да купувате в брой , а то на кредит

# 339
Горе долу през 10 години има криза на пазара, както през 2008-ма. Но както казах това е икономиката и е съвсем нормално
RichiRich мен ме устройва бъдещата промяна в лихвите, тъй като ако имаме кредит, то той ще е само за обзавеждането, ако не успеем да ги съберем и тях до тогава Simple Smile

# 340
  • София
Едва ли има нещо общо от преди 10 години, ако това е семплото обяснение
Казвам ви го като човек преживял това преди 10 години
И голямата криза и вдигането на лихвите и т.н.
Да, може цените сега да гонят онези тогава, но лихвите тръгнаха от 9% нагоре , няколко пъти се вдигнаха
Заплатие бяха няколко пъти по - ниски...
Тъй че , може и да има криза, но само защото са минали 10 години,  да се очаква "същото" няма как. ... Друго ще е със сигурност...  Grinning Grinning И предишната криза не беше толкова страшна... освен ако не си надскочил доста  собствените си възможности с кредит или си загубиш работата , без опция за друга... ама то тези неща, последните  и без криза може да се случат на някого... тъй че спокойно !

# 341
Така е права си, всеки трябва да е разумен. Въпреки че съм се нагледала на хора със вноски по1000 лв за заем, на ръба на възможностите им. Това не е ОК за мен

# 342
Кой пазар? Не мисля, че има такъв - обявите са много малко, една и съща обява е копирана от Х на брой агенции, не може да разбереш кой реално представлява собственика. Много фалш и лъжи в обявите, разбирам собствениците да твърдят, че са направили страхотен ремонт, все пак тяхно е жилището и съдят субективно, а и не са длъжни да разбират, но когато е написано от агенция звучи непрофесионално.
Слагам в скрит текст защото е обява и е по-скоро за съседната тема
Скрит текст:
Две обяви от различни фирми за едно и също жилище - прясно ремонтирано (евтиния в санитарния възел и червени стени в стаята - супер шик)
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15441164508337 … k=4a12qn&f1=1
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15443712336330 … k=4a12qn&f1=1
в двете обяви квадратурата е различна (в едното може да са включили и тавана), в едната е двустайно със спалня, в другото едностайно, лекичко са пропуснали да напишат, че сградата е гредоред, но нищо - то е подробност. Важното е, че е ремонтиран и на супер изгодна цена.
Последният месец преглеждам по-често обявите за имоти и на нито една не ми се е спрял погледът, та да пожелая да видя имота.
Очаквам като излязат на пазара новите сгради и да се урегулират нещата. В момента няма никаква причина за повишаване на цените, лично аз, очаквам след НГ да има доста "промоции".

# 343
  • В планината / На морето
Кой пазар? Не мисля, че има такъв - обявите са много малко, една и съща обява е копирана от Х на брой агенции, не може да разбереш кой реално представлява собственика. Много фалш и лъжи в обявите, разбирам собствениците да твърдят, че са направили страхотен ремонт, все пак тяхно е жилището и съдят субективно, а и не са длъжни да разбират, но когато е написано от агенция звучи непрофесионално.
Слагам в скрит текст защото е обява и е по-скоро за съседната тема
Скрит текст:
Две обяви от различни фирми за едно и също жилище - прясно ремонтирано (евтиния в санитарния възел и червени стени в стаята - супер шик)
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15441164508337 … k=4a12qn&f1=1
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15443712336330 … k=4a12qn&f1=1
в двете обяви квадратурата е различна (в едното може да са включили и тавана), в едната е двустайно със спалня, в другото едностайно, лекичко са пропуснали да напишат, че сградата е гредоред, но нищо - то е подробност. Важното е, че е ремонтиран и на супер изгодна цена.
Последният месец преглеждам по-често обявите за имоти и на нито една не ми се е спрял погледът, та да пожелая да видя имота.
Очаквам като излязат на пазара новите сгради и да се урегулират нещата. В момента няма никаква причина за повишаване на цените, лично аз, очаквам след НГ да има доста "промоции".

Искаш да кажеш ,че обявите за продажба на апартаменти са повечето фалшиви ? На мен ми се вижда, че предлагането е голямо, греша ли ?

Последна редакция: вт, 11 дек 2018, 14:30 от RichiRich

# 344
Едва ли има нещо общо от преди 10 години, ако това е семплото обяснение
Казвам ви го като човек преживял това преди 10 години
И голямата криза и вдигането на лихвите и т.н.
Да, може цените сега да гонят онези тогава, но лихвите тръгнаха от 9% нагоре , няколко пъти се вдигнаха
Заплатие бяха няколко пъти по - ниски...
Тъй че , може и да има криза, но само защото са минали 10 години,  да се очаква "същото" няма как. ... Друго ще е със сигурност...  Grinning Grinning И предишната криза не беше толкова страшна... освен ако не си надскочил доста  собствените си възможности с кредит или си загубиш работата , без опция за друга... ама то тези неща, последните  и без криза може да се случат на някого... тъй че спокойно !
Големи глупости.
Първо, именно заради скептицизма на инвеститорите се получава свиване на пазара.
Второ, никой не твърди, че криза може да тръгне само от пазара на недвижими имоти, но той в България обикновено е бързо засегнат, тъй като е едва ли не единствената инвестиционна опция за много хора.
Трето, погледни нещата малко по-глобално - не става дума, че като се вдигнат лихвите малко това би се отразило само на теб с 50-100 лв отгоре (което в повечето случаи не е нищо фрапантно както ти казваш). Идеята е, че при вдигане на лихвите и свършването на "безплатните" пари просто пазарът (не само на имоти) се свива. Инвеститорите няма от къде да се финансират евтино и инвестициите намаляват. При свит пазар и потребление следват съкращенията, за които ти спомена, обаче с тази разлика, че като съкратят още няколко хиляди човека и конкуренцията за работа става брутална, т.е. изключва се тази "опция за друга работа".
И така, докато икономиката пак не започне да се стимулира с евтини пари и положително настроение към нови инвестиции.

Общи условия

Активация на акаунт