Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 368
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
КТБ ако има нещо общо с падането на лихвите... пълен смях...
Нямам време да ти търся подробните данни и да те оборвам с тях. Ето ти две статии за първоначално четене. Свръхликвидността няма нищо общо с ниските лихви, мхм. А и като  се изтърсят спестители с 3,5 млрд. лв. в един месец и нямаш законов начин да им откажеш да си оставят парите в банката ти, нищо, че няма къде да ги пласираш после, това също по никакъв начин не влияе на цената на парите. Погледни отчетите на ДСК, Уникредит, Сосиете Женерал към март 2014 и после към март 2015, виж с колко са им се увеличили депозитите и с колко -кредитите. Ма много гот им е било да се набълбукат с депозити. Все едно да произвеждаш дрехи и извендъж да ти дойде доставка на платове, която е в пъти повече от това, което можеш да продадеш. Само дето не можеш да я откажеш, поне от теб зависи да понамалиш цената на "материала". Пълен смях ..., да.
https://profit.bg/banki/novini/zashto-lihvite-po-depozitite-prod … lzhavat-da-padat/
https://www.capital.bg/biznes/finansi/2016/10/07/2840357_v_dolinata_na_lihvite/

# 496
Нямам време да ти търся подробните данни и да те оборвам с тях. Ето ти две статии за първоначално четене. Свръхликвидността няма нищо общо с ниските лихви, мхм. А и като  се изтърсят спестители с 3,5 млрд. лв. в един месец и нямаш законов начин да им откажеш да си оставят парите в банката ти, нищо, че няма къде да ги пласираш после, това също по никакъв начин не влияе на цената на парите. Погледни отчетите на ДСК, Уникредит, Сосиете Женерал към март 2014 и после към март 2015, виж с колко са им се увеличили депозитите и с колко -кредитите. Ма много гот им е било да се набълбукат с депозити. Все едно да произвеждаш дрехи и извендъж да ти дойде доставка на платове, която е в пъти повече от това, което можеш да продадеш. Само дето не можеш да я откажеш, поне от теб зависи да понамалиш цената на "материала". Пълен смях ..., да.
https://profit.bg/banki/novini/zashto-lihvite-po-depozitite-prod … lzhavat-da-padat/

А това, че ЕЦБ започва програмата си за облекчения и намалява лихвите от януари 2015 надали оказва влияние нали? Grinning Българските банки правят това, което прави ЕЦБ, изобщо не ги вълнува колко пари имат.

# 497
  • София
Банките изключително много ги вълнува ръста на привлечените средства, защото имат разходи по тях (част от сумата заделят за провизии в БНБ+ изплащаните лихви). И когато кредитите не растат със същия темп, съответно приходите, никак не е приятно за банкерите. Simple Smile

# 498
Нямам време да ти търся подробните данни и да те оборвам с тях. Ето ти две статии за първоначално четене. Свръхликвидността няма нищо общо с ниските лихви, мхм. А и като  се изтърсят спестители с 3,5 млрд. лв. в един месец и нямаш законов начин да им откажеш да си оставят парите в банката ти, нищо, че няма къде да ги пласираш после, това също по никакъв начин не влияе на цената на парите. Погледни отчетите на ДСК, Уникредит, Сосиете Женерал към март 2014 и после към март 2015, виж с колко са им се увеличили депозитите и с колко -кредитите. Ма много гот им е било да се набълбукат с депозити. Все едно да произвеждаш дрехи и извендъж да ти дойде доставка на платове, която е в пъти повече от това, което можеш да продадеш. Само дето не можеш да я откажеш, поне от теб зависи да понамалиш цената на "материала". Пълен смях ..., да.

А това, че ЕЦБ започва програмата си за облекчения и намалява лихвите от януари 2015 надали оказва влияние нали? Grinning Българските банки правят това, което прави ЕЦБ, изобщо не ги вълнува колко пари имат.
А това как променя факта, че и КТБ е оказала влияние? Само един ли може да е факторът, който влияе?
TafTaf и Oceans говоря за друг фактор за влияние и добре са ти го обяснили.

И по повод средните цени и твоя личен опит - ако твоят личен опит през периода 2009-2014 е за спад много по- голям от 25 %, то за да се получи средна от 25 %, каквито са официалните данни на НСИ, нечий друг личен опит е за спад много по-малък от 25 %, тоест, на практика без спад. Проста артиметика за смятане на средна артиметична.

Последна редакция: пн, 17 дек 2018, 16:52 от Анонимен

# 499
# 500
http://www.infostock.bg/infostock/control/bg/news/91431-pobarkah … edvizhimite-imoti
И след офтопика да се върнем по същество. Това е за София. Надявам се да е полезно.

# 501
Полезно е, ако някой се чуди къде да похарчи 1-2 милиона....

# 502
ШОК! Експерт - няма балон Grinning
https://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=220183
Много ме кефят такива статийки Simple Smile

# 503
Щом тристайни и многостайни се купуват, това значи хора с много пари, които са малък % от населението. Ако забелязвате последните статии все са са луксозни имоти. Та според мен вече се усеща сериозен спад на продажбите. Ще го видим в статистиките чак 2020 за съжаление, понеже сега тепърва ще се изповядват сделките, сключени на зелено 2016-2017 година и статистиките няма да покажат сериозен спад в продажбите, какъвто смятам,че има. Но знае ли човек, попаднах на един форум от 2015 г., там казваха,че цените щели да падат много, да не се купува, а реалността е точно обратната.

# 504
  • София
А защо за съжаление? Какво има да се съжалява , че ще е през 2020 ста статистиката. Пък и грам не е ясно каква ще е статистиката тогава.
Ние купувахме 2012 ста -2013 ста последно, НС, тристаен, в читав район от доста добър строител. Имаше 3 -4 непродадени жилища в сградата, и то 3 месеца преди АКТ 16 Grinning
Сделката стана януари - февруари 2013 ста.
Казах на мъжа ми , че сега е момента да се купува, очаквам цените всеки момент да тръгнат нагоре.
Мъжа ми ме обяви за леко луда.  Flushed Нямало как цените да тръгнат, според него.  Пазара наистина беше замрял. Обикаляхме няколко големи строителя тогава за 3стайни, имаше, готови , някои с Акт 16 непродадени.
Избор бол.
Та искам да кажа, никой не вярваше на поскъпването тогава. Аз, ако тогава бях чела анализи и статии в момента, нямаше да купя нищо. Grinning Та четете ги експертите, ама с едно на ум.

# 505
Писна ми да слушам за балони. Пазарът естествено се движи по вълнообразна крива между пикове и спадове, обаче пиковете не са балони и спадовете не са сривове Twisted Evil Балонът е изключително висок пик без рационална обосновка, когато цените се надуват от някакъв бъг в психологията на тълпата. Ми не мисля, че има балон.

# 506
Скрит текст:
Щом тристайни и многостайни се купуват, това значи хора с много пари, които са малък % от населението. Ако забелязвате последните статии все са са луксозни имоти. Та според мен вече се усеща сериозен спад на продажбите. Ще го видим в статистиките чак 2020 за съжаление, понеже сега тепърва ще се изповядват сделките, сключени на зелено 2016-2017 година и статистиките няма да покажат сериозен спад в продажбите, какъвто смятам,че има.
Но знае ли човек, попаднах на един форум от 2015 г., там казваха,че цените щели да падат много, да не се купува, а реалността е точно обратната.

В този подфорум наскоро беше вдигната тема от 2010 г., в която още чакат цените да паднат. Това за осем години - ако са били под наем, са дали пари колкото за едно апартаментче. Ако са били в детската си стая в жилището на\с мама, може би е по-добре, въпреки, че не съм много убедена.

Аз пак да си кажа, че когато е за собствени нужди, няма лошо време за покупка. Вече за инвестиция - там може да се чака и да се правят сметки от типа "да не се мина".

Иначе по форумите 99,9 на сто пишат и постват линкове към това, което е в подкрепа на вече затвърдените им убеждения. Няма такова нещо като критично четене и мислене.
Даже има хора, които смятат да бутат цените чрез писане на хиляди постове под всякакви интернет материали, по форуми и какво ли не. Всеки луд вече е инфлуенсър.

# 507
  • София
Да, и аз това казвам , 8-10 години под наем си изплатил половин апартамент. Казвам половин понеже да речем със собствен апартамент имаш: разходи по сделката, разходи по тотални ремонти, данъци и застраховки, лихви към банка. Confused Иначе като сума, може да е цял апартамент за 10 тина години, като нищо.
Аз, след като живях доста под наем и направих тази сметка, купих първото си жилище
А да живея в детската си стая при мама и татко до 40 сет години да речем , не, това е по-лошо от наем ... Flushed

# 508
Не съм съгласна, че за 8 години плащане на наем си могъл да купиш апартаментче. Може би е продиктувано от собствения ми опит - 2008 г. купих, 2015-2016 реших да продавам. Като си сметнах колко би ми била лихвата в банка за тези години и извадих колко бих плащала за наем, е,не беше изгодна сделка да купя, трябваше да изчакам. Според мен в момента е точно период за изчакване.

# 509
Скрит текст:
Скрит текст:
Щом тристайни и многостайни се купуват, това значи хора с много пари, които са малък % от населението. Ако забелязвате последните статии все са са луксозни имоти. Та според мен вече се усеща сериозен спад на продажбите. Ще го видим в статистиките чак 2020 за съжаление, понеже сега тепърва ще се изповядват сделките, сключени на зелено 2016-2017 година и статистиките няма да покажат сериозен спад в продажбите, какъвто смятам,че има.
Но знае ли човек, попаднах на един форум от 2015 г., там казваха,че цените щели да падат много, да не се купува, а реалността е точно обратната.
Скрит текст:
В този подфорум наскоро беше вдигната тема от 2010 г., в която още чакат цените да паднат. Това за осем години - ако са били под наем, са дали пари колкото за едно апартаментче. Ако са били в детската си стая в жилището на\с мама, може би е по-добре, въпреки, че не съм много убедена.
Аз пак да си кажа, че когато е за собствени нужди, няма лошо време за покупка. Вече за инвестиция - там може да се чака и да се правят сметки от типа "да не се мина".

Иначе по форумите 99,9 на сто пишат и постват линкове към това, което е в подкрепа на вече затвърдените им убеждения. Няма такова нещо като критично четене и мислене.
Даже има хора, които смятат да бутат цените чрез писане на хиляди постове под всякакви интернет материали, по форуми и какво ли не. Всеки луд вече е инфлуенсър.
Напълно подкрепям това мнение, ще добавя,  че според мен личната ситуация (на имане или нямане, или дали саи купувач или продавач, и т.н. с всички нюанси на ситуацията) силно влияе върху формирането на тези убеждения. И в това нямам нищо обидно, нормално е заради човешката психология. Малко са хората, които могат поне отчасти да се отстранят от личната си ситуация и поне да се опитат да погледнат обективно на нещата. Отделно, че има фактори извън всички нас, които често са непредвидими- например това, че регулаторите в САЩ ще оставят Лемън Брос да фалира и така ще задействат финансоватата криза, после спасяваха другите, ама късно.
Това последното е така и показва колко луд народ има по света. Да, с писаници по интерент се бутат цени, и не само, печелят се и избори, но това са добре организирани и фианнсирани мероприятия на специални служби, с хиляди фейк никове/ тролове с точно определени задачи и постове в определена, предврително зададена посока.
Не съм съгласна, че за 8 години плащане на наем си могъл да купиш апартаментче. Може би е продиктувано от собствения ми опит - 2008 г. купих, 2015-2016 реших да продавам. Като си сметнах колко би ми била лихвата в банка за тези години и извадих колко бих плащала за наем, е,не беше изгодна сделка да купя, трябваше да изчакам. Според мен в момента е точно период за изчакване.
Не те разбрах, какво не беше изгодно да купиш, нали вече си купила 2008 и решила да продаваш през 2015-2016? Или ти правиш равносметката на тази покупка през 2008-ма и продажба през 2016?
Иначе за другото, всяка ситуация е за себе си и човек прави избори според нея и според вижданията си - някой може да предпочете да даде за собствено жилище и двойно  на наема за определен период, но да иска да е нещо удобно за него и направено по начин, който му харесва. Това е част от стандарта на живот, кефът цена няма. Стига да може да си го позволи.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 11:15 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт