Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 967
  • 735
  •   1
Отговори
# 90
Никъде не съм казала да не си правиш сауна. Писах, че  ЗА МЕН високите температури са ненужни и се аргументирах защо. Толкова. Ти си живей на колкото искаш.

# 91
https://www.dnes.bg/stranata/2018/11/30/imotniiat-pazar-prez-201 … -tendencii.395166
Прогноза за 2019.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 20:03 от Stamatko

# 92
Никъде не съм казала да не си правиш сауна. Писах, че  ЗА МЕН високите температури са ненужни и се аргументирах защо. Толкова. Ти си живей на колкото искаш.

Ненужно високи са,защото не ти е неприятно да седиш на студено.
Ако усещаше това,което аз,нямаше да ти е ненужна високата температура в стаята Simple Smile

# 93
Разбира се, че ми е неприятно да стоя на студено. Просто 21 градуса за мен не е студено.
А и ми е странно - лятно време, когато в стаите стане 25-27 градуса, всички бичат климатици за да се охладят. Но зимно време пък бичат парно за да го докарат до толкова Mr. Green

# 94
Според мен проблемът на панел и ЕПК последен етаж не е зимата, а лятото - жегата е адска. Но пък едно климатиче да работи нон-стоп сигурно решава проблема.
Привет, отдавна ви чета, но сега се включвам по темата.
ЕПК-то имат тавани над последния етаж и въобще нито е горещо през лятото, нито е студено през зимата.
Ние живеем в ЕПК на 6-ти етаж, без парно, външен апартамент югозападно изложение. Самият блок е построен с външна изолация, а ние преди години сложихме и на балконите, като ги усвоихме. ПВЦ дограма и се отопляваме с климатици. Поддържа се идеална температура през всички сезони. Голяма квадратура, големи стаи, много сервизни помещения и достатъчно големи коридори за вградени гардероби.
В началото на месеца купихме още едни такъв апартамент в съседен до нас вход за синът ни, който скоро се ожени и чака бебе. Тристаен в ЕПК - 90 кв. м раелна жилищна площ. в Люлин 5, отремонтиран за скромната сума от 63 500 евро. Има съвсем леки забележки и ще се нуждае от малко освежаване. Поддържан вход, в близост до спирка на гр. транспорт, който отвежда до метрото, разположен е близо до Била, Лидъл, училище и детска градина. С достатъчно място за паркиране и зелени площи за разходки.
Синът ми живее в реален център в НС и иска час по-скоро да се махне от там. Уж тристаен апартамент с общо помещение хол+бокс, две малки спални и баня с тоалетна, тесен малък коридор, дори входно антре нямат. Ужас за паркиране и шум. Около тях няма и нормални магазини, училища и детски градини.
Не оспорвам НС. Има разбира се много добри жилища, но обичайно са с много високи цени.
Всеки сам си решава и си има свои виждания за жилищата, но ние за бюджетен вариант предпочетохме ЕПК, от колкото панел.

# 95
Високи са сега. Когато купувахме през 2014/15 си бяха прилични и за 60000Е се купуваше нормален тристаен с добро антре и коридор, с две бани. Не всяко НС е маломерно.

# 96
  • WonderLand
Днес мина огледа на апартамента в Люлин 10 и с ММ решихме, че бихме го взели на цена около 60к евро. Самия апартамент се оказа в добре поддържан и наскоро ремонтиран вход. В него се обитават към момента 18 апартамента от 21. Апартамента е така разположен, че няма изцяло северни стаи. Само кухнята е на североизток, спалните и хола са на югоизток. 3 от страните са външни, като само североизточната е санирана, югоизточната е 3 тераси, една от които усвоена, а има и една изцяло южна стена без прозорец, която не е санирана. Въпреки това в апартамента беше по-топло от колкото очаквах. Дограмата е сменена само на едната спалня и кухнята. Освен това има и тец, който е спрян, но може да се ползва. Към това едната спалня е преходна. Отвътре апартамента е за ремонт, но позволява да се нанесе човек там и да ремонтира постепенно. Метрото е на 7 -8 мин пеша, а в близост има и детски градини, зелени площи, магазини, пазарче. С тези минуси със сигурност не струва 70к евро. Вие как мислите?

# 97
SilverDream,  при всички минуси, апартаментът е 85 кв.м. (по старите нотариални актове, предполагам, че наистина ги има като чиста площ, и то без стените, терасите и т н). При цена 70000 Евро, излиза 823е/м2. При цена 60000 Евро, излиза 705е/м2.
Ако го продавам, не бих свалила цената на 60000. Борите се за отстъпка 15%, което не е реално по-принцип.
За сравнение в имот.бг имат средна цена 870е/м2  за Люлин 10.

# 98
SilverDream,  при всички минуси, апартаментът е 85 кв.м. (по старите нотариални актове, предполагам, че наистина ги има като чиста площ, и то без стените, терасите и т н). При цена 70000 Евро, излиза 823е/м2. При цена 60000 Евро, излиза 705е/м2.
Ако го продавам, не бих свалила цената на 60000. Борите се за отстъпка 15%, което не е реално по-принцип.
Да кажем в имот.бг е малко завишено, значи цената е точна 830е/м2.

Според описанието, очевидно апартамента им харесва, но не им достигат 10к Е.

# 99
Да кажем в имот.бг е малко завишено, значи цената е точна 830е/м2.

Според описанието, очевидно апартамента им харесва, но не им достигат 10к Е.
ами не винаги е това, че не достигат пари. Българинът е свикнал да се  пазари и да сваля цена. Аз живея в чужбина, специално в страна, където не се пазарят, защото това обижда продавача. И е много лесно на пазара, виждаш цената, ако искаш да купиш, се обаждаш. За какво е целия цирк с това пазарене не знам. Начесване на егото ли, че си свалил цената?
(нищо лично към авторката на въпроса, говоря по принцип)

# 100
Ориенталски манталитет (купувачи) и алчност (продавачи), обявявайки нереалистична цена.

# 101
За Продавачите го разбирам, те трябва да тръгнат от някаква цена, първоначално висока, и според огледите и желанията за сделка, ще вървят надолу.
Но при такъв пазар трябва да си сложат и специално увеличение, което бъдещият купувач да му 'свали' .

# 102
  • WonderLand
Проблемът тук не е в бюджета, а в големите минуси на апартамента, които надденяват над плюсовете. Не ме разбирайте грешно, аз никого няма да изнудвам да ми намали цената, просто не бих платила 70к за изцяло външен, полусаниран панел в Люлин, виж 60к може би да. Сигурна съм, че ще си намерят купувач. За тези пари бих взела поне ЕПК, тухла би било идеално, вътрешен апартамент. Да, този има много плюсове, но минусите надделяват, а ние в крайна сметка не търсим нищо на всяка цена. За доста по-малко пари мои познати си взеха доста прилични жилища в района и не виждам смисъл да се хвърлям на първото, което видя.

# 103
Това специално увеличение което ще се сваля се слага отдавна.
Процеса е двустранен и се корени наистина в ориенталският манталитет. Ако не стане пазарлък и продавача не смъкне цената може да му се пръсне сърцето от яд, че е продавал твърде евтино. Обратното купувача ако не му се направи отстъпка е сигурен, че са го минали защото той е твърдо убеден, че всички цени са "надути".
Да не говорим колко се изкривява пазара от продавачи които пробват да видят колко могат да му вземат.
Съответно купувачи които гледат какво се предлага.

# 104
На всеки пазар има офертна цена и цена, която купувачът би платил. Това не е само ориенталски, както го изкарвате тук, ами си е навсякъде. Даже, ако разгледате на борсата винаги има bid & ask price, които се разминават.

Общи условия

Активация на акаунт