Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 781
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
# 181
Нерде Малинова долина, нерде Младост и камо ли пък Изток. И нещо наемите за двустаен 1200 евро не са ли малко завишени

# 182

Следя няколко обяви от около година, така си и стоят. Онзи ден им вдигнаха цената. Пълен смях. Каква им е логиката не мога да разбера...

# 183
  • Габрово
Имам следният въпрос-при обявите за продажба това ,което се вижда като квадратура -реална жилищна площ ли  чиста жилищна площ с общи части.Благодаря!

# 184
Sesksta, според мен няма ясен критерии за описване на информацията. Всеки я представя какво му е угодно

# 185
Имам следният въпрос-при обявите за продажба това ,което се вижда като квадратура -реална жилищна площ ли  чиста жилищна площ с общи части.Благодаря!
Тъкмо това е тънкостта, има обяви, където е реална чиста площ, а има и такива, в които е площ със стени, балкони и др. Брокерите отделно си надписват по някой кв.м., и собствениците. Оттам и много изкривени са за мен средните цени на кв. м.
На огледа бихте могли да искате да ви кажат квадратурата по нотариален акт, да ви представят  чертеж, или по бабешкия метод сами да си премерите стаите и да си изчислите, срам не срам.  Оттам насетне, сами да си изчислите цената на кв. м, като сравнявате апартаментите за купуване един с друг.

# 186
Никой никъде не дава чиста площ, не се заблуждавайте.
Основно се дават две стойности, както е по закон и както се вписват в нотариалния акт и това са:
- обща площ с общите части
- застроена площ

Общата площ се състои от застроената площ + 15-20% идеални части от стълбища, коридори и прочее.
Балконите се включват в застроената площ, но понякога, когато имаме балкони по 40 квадрата, продавачът ги дава отделно.
А застроената площ е чистата използваема площ на стаите + стените (изцяло или на половина както е по закон). И не се заблуждавай, стените хич не са малка площ Sad

Например моят апартамент по нотариален акт е 105 квадрата, застроената площ е 90 квадрата, а чистата площ е 80 квадрата.  Това ще рече, че тристаен под 100 квадрата по НА е сериозен компромис с площта. Не, че много по-големи по НА дефакто не са по-тесни от моя, но затова изключително важно е как са конфигурирани помещенията, не само като площ, а и като съотношения на страните, прозорци и врати и т.н. Това е така, защото при два хола с площ 30 квадрата в единия може да сместиш спокойно и кухня с барплот, и трапезна маса, и прилично голям ъглов диван, и холна масичка, и голяма секция (телевизионна стена както се вика сега) и пак да може да се  минава, докато в другия нищо не можеш да сместиш и се налага да гледаш телевизия с усукан на 90 градуса врат Twisted Evil

# 187
А както писахме миналата седмица, панелите по нотариален акт 78-79 квадрата имат 4 стаи, сервизно, баня, тоалетна и две тераси. Така че квадратите са само числа, а цената на квадрат е много субективно понятие.

# 188
  • WonderLand
Тива, което аз наблюдавам е, че има разлика при СС и НС когато става въпрос за обявени квадрати. Гледахме на скоро един апартамент НС тристаен, който трябваше да е 86 квадрата, но реално стайчетата бяха миниатюрни. Имаше хол + кухня около 20 - 25кв, 2 стаички по 11кв, баня от 3кв и тоалетна от 1кв. Освен това имаше 2 тераси, общо 6 - 7 квадрата и съвсем малко коридорче, както и да го смяташ реално не беше повече от 70кв с тераските, останалите 16кв къде отиват. После гледахме панел 85кв, който имаше 3 стаи по минимум 17кв, може и повече да са били, кухня 10кв, микро помещение, баня с тоалетна 6кв и само тоалетна 2кв. Освен това имаше дълъг и широк Г-образен коридор и 3 тераси. Усещането в това жилище беше съвсем различно чисто пространствено, имахме усещането, че ще се изгубим в него. 

# 189
Уж хора, които разбират от плочки до совалки са се събрали тук, а не могат да проумеят, че вече не сме в комунизма и че при панелните общите части не фигуриеат в площообразуването на апартамента. Нали именно това е най-голямото предимство на СС като цяло? Това не пречи обаче на разни селяндучета да си добавят тераски и други общи части към апартамента.

# 190
Има разлика в законите, респективно квадратурите в нотариалните актове от различно време са съвсем различни. Написаното от мен по-горе важи за НС.

# 191
А както писахме миналата седмица, панелите по нотариален акт 78-79 квадрата имат 4 стаи, сервизно, баня, тоалетна и две тераси. Така че квадратите са само числа, а цената на квадрат е много субективно понятие.
В панелите рядко има нормално като големина помещение. Спалните са малки, а и холчето е само 20-22 м2. Живял съм в панел. Не са за хвалене.

# 192
Квадратурата  в обявите много рядко отговарят на 100% на написаното в НА. И за старо строителство се завишават и не се пише това, което е в НА, защото хората са свикнали вече с включването на общи части. Обикновено се завишава "на око". Най-добре е да се пита още преди оглед за приблизителни размери на помещенията, но пак се лъже.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 21:46 от TafTaf

# 193
В панелите рядко има нормално като големина помещение. Спалните са малки, а и холчето е само 20-22 м2. Живял съм в панел. Не са за хвалене.
В сравнение с масовката НС, са доста по-големи и добре разпределени. Тези, строени през 80-те , ако са тристайни, обикновено имат хол около 24 кв.м., стая 15-16 кв.м., стая 12-13 кв.м., кухня около 8 кв.м. и два огромни балкона, като единият реално се присъединява към кухнята. В двустаен панел спокойно може да живее семейство с дете, а в НС - това е доста по-неудобно.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 21:45 от TafTaf

# 194
Районното училище на "Поп Богомил" е 1 СУ „Пенчо Славейков“.
Позната живееше на квартира на тази улица, но в по-добрата й част (според мен) - към Раковска. А живееше там, защото не искаше да живее извън центъра, но можеше да си позволи само този наем . Какво да ви кажа - ходих 2-3 пъти у тях с колата, пеш не бих, - и има причина наемите и продажните цени да са по-ниски.
Преди 80-90 г. е бил хубав квартал, но нещата се променят.

Аз не разбрах - къде са ниски цените по-точно?

Общи условия

Активация на акаунт